Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Ma ktoś użyczyć pracowników do dziabania truskawek? :)

Spryskałem po skoszeniu selectem i teraz trzeba to zwalczyć mechanicznie ale problem z pracownikami ogromny, myślałem zeby jeszcze zrobić oprysk beetupem trio ale nie wiem czy zadziała na chwasty w takiej fazie rozwoju

Edytowane przez blabla
Opublikowano (edytowane)

sam skończyłem 0,5 ha młodej rumby wczoraj dziabać i teraz ciężko się wyprostować. A co do pracowników to wejdź na fejsa na grupę maliny uprawa doradztwo i tam się ogłaszają, że mają ludzi 

Edytowane przez thor1984
Opublikowano
W jednym zabiegu na pewno nie :) Kiedyś mnie podpuścili w ogrodniczym żeby wymieszać Agil i Beetup w jednym zabiegu, truskawki ledwo przeżyły, z 20l aminokwasów na ha wypryskalem żeby je wyciągnąć. Ogólnie teraz po zbiorach im mniej herbicydow tym lepiej, za niecaly miesiąc truskawka zacznie wiązac na przyszły rok i powinna być w jak najlepszej kondycji.
Opublikowano

To musisz określić co masz na polu. Doglebowe to tylko biorą siewki i te co mają wschodzić. Jak masz większe chwasty to lonter jak czysto na polu to nie ma co czekać aż wyjdą chwasty tylko doglebowe. A select swoją drogą. Możesz opryskać tydzień po te większe też bierze trawy. 

Opublikowano

widzę, że po plewieniu zostały jakieś niedobitki trawicy i dwuliściennych  i o dziwo dość szybko wychodzą pojedyncze już nowe chwasty. Nie chce siedzieć znowu w nich z gracką bo zaczynają mi się maliny i teraz przy tym będzie od groma roboty

Opublikowano (edytowane)

A jak tam zbiory w tym roku?zadowoleni? Bo cena była chyba bardzo dobra?

Znajomi jeszcze z tydzień będą zbierać borówke a sprzedają po 32zł/kg...każdemu się wydaje dużo jednak biorąc pod uwagę inne koszty podobnie jak w truskawce to pytam DLACZEGO TRUSKAWKA TAKA TANIA???😡

Edytowane przez Gość
Opublikowano (edytowane)

To jest eko borówka ma odbiorców już ileś lat,jeździ na targi itd...reklamować się nie reklamuje a ja sama tylko u nich kupuję:)

Tylko chcę zwrócić uwagę na to, że chemia jest droga wręcz strasznie droga...wciskają ją a rolnik bierze bo trzeba...NIE TRZEBA (aż tyle:))

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Trzeba podstawowa wiedzę mieć na temat uprawy i oprysków. Bo ci doradcy to wcisną wszystko aby tylko sprzedać. Już nawet słyszałem od jednego ze donmarku litr na ha i w dzień pryskać bedzie dobrze. 

Opublikowano
35 minut temu, thor1984 napisał:

kupowałem dziś borówkę w Radomiu na giełdzie po 16 zł za kg. Gdzie on sprzedaje po 32

A to pytanie właśnie gdzie cena 16 zł za 1 kg teraz to dobra cena bo zeszłym roku była już po 8 zeta .

Opublikowano

Na bronkach dzisiaj łubianeczkę 1kg za 13 zł sobie kupiłem, od producenta, chwilę pogadaliśmy, to mówił, że dopiero borówka się zaczyna i pewnie jeszcze stanieje.

3 godziny temu, tess napisał:

A jak tam zbiory w tym roku?zadowoleni? Bo cena była chyba bardzo dobra?

Znajomi jeszcze z tydzień będą zbierać borówke a sprzedają po 32zł/kg...każdemu się wydaje dużo jednak biorąc pod uwagę inne koszty podobnie jak w truskawce to pytam DLACZEGO TRUSKAWKA TAKA TANIA???😡

No cena w tym roku super :) Przy tych kosztach produkcji co są w truskawce i rosnących kosztach pracy, to niewiele zostaje w truskawce w porównaniu do poprzednich lat,

na to ile jest roboty przy tym owocu, do cena w tym roku była stosunkowo niska, 8-9 zł za łubiankę deseru, gdzie sam pracownik za rwanie truskawki deserowej sobie życzył po 2-2,5. I tak jak mówiłem, sens truskawki na skup się skończył, bo jeżeli robotnik bierze 1/2 tego co rolnik w skupie to szkoda czasu na truskawkę.

Opublikowano

Oto właśnie się rozchodzi...za tania:( u mnie nad morzem najtaniej widziałam 12.50 ale to już była końcówka wcześniej oscelowała ok 20zł/kg dłuższy czas i taka cena nikogo nie dziwiła wręcz ludzie są dziwni im coś droższe, tym bardziej chcą to mieć....tak zauważyłam niekoniecznie mogę mieć rację😊  więc cenić się bo miasto i tak nas ma głęboko....wiedzą że żyją- tu promocja na to tam na tamto i naprawdę żyją tanio a MY tak łatwo nie mamy...nikt nam promocji nie zrobi na środki ochrony czy sprzęt....ect....długi temat rzeka wręcz więc pozdrawiam iżyczę powodzenia:)

Opublikowano

Witam, starsza plantacja. W czerwcu tego roku minie 3 lata od posadzenia. Po skoszeniu strasznie słabo odbijają, po zbiorach pryskałem selectem super na chwasty, odżywkami ale dalej słabo rosną. Co im może dolegać i czy jest sens prowadzić dalej plantację bo nie wiem czy nawozić to doglebowo.

116405847_329988458002319_8516684172670511422_o.jpg

116664057_329787828022382_4874722955241878821_o.jpg

116785213_329787894689042_8047257695378020710_o.jpg

116935193_329787904689041_7213207862282868606_o.jpg

116946460_329787831355715_5002350251361378445_o.jpg

IMG_20200731_160830.jpg

IMG_20200731_160950.jpg

IMG_20200731_161014.jpg

IMG_20200731_161035.jpg

Opublikowano

3 pytania:

- ile orientacyjnie potrzeba  kostek słomy na ha 

- słoma tylko żytnia czy może być z innego zboża

- po jakim czasie widać działanie Select, bo już będzie prawie tydzień i efektu zero 

Opublikowano (edytowane)

owsianej mało gdzie ujrzysz bo nikt nie chcę siać owsa bo tani i lekki

Dnia 31.07.2020 o 20:58, blabla napisał:

Witam, starsza plantacja. W czerwcu tego roku minie 3 lata od posadzenia. Po skoszeniu strasznie słabo odbijają, po zbiorach pryskałem selectem super na chwasty, odżywkami ale dalej słabo rosną. Co im może dolegać i czy jest sens prowadzić dalej plantację bo nie wiem czy nawozić to doglebowo.

tu nie widać żeby ta truskawka w którymś roku dała jakiś sensowny plon

zlikwidować !!!

Edytowane przez racyl
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, racyl napisał:

tu nie widać żeby ta truskawka w którymś roku dała jakiś sensowny plon

zlikwidować !!!

Rok temu ta plantacja wyglądała tak.

received_2330429507012828.jpeg

Edytowane przez blabla