Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam problem poniewaz stara szopa i stodoła w ktorej trzymam maszyny grozi zawaleniem, wiec zastanawiam sie nad budowa nowej wiaty na maszyny co sadzicie lepiej stalowa konstrukcja czy sciany morowane co tansze i lepsze? wymiary 12 szer 30 dl 5 wys

Opublikowano

nie ma lepsze gorsze stali nie pomalujesz przerdzewieje ,muru nie zatynkujesz skruszeje.Zalerzy chcesz ściany to rób mury niepotrzebne ściany to rób ze stali chyba że stal obłożysz deskami .

Opublikowano

Witam mam podobny problem tylko że u mnie brakuje miejsca na maszyny

Jeżeli chodzi o wymiary to powinny być podobne do podanych przez Ciebie. Z tym że u mnie będzie tam przedziałka (cała konstrukcja murowana) gdzieś 1/4 chce zrobić sobie pomieszczenia na parnik oraz śrutownik Ii kojce dla świnek oraz legowiska dla krów jakiś boks dla kur.

Opublikowano

Garaz bym potrzebowal na kombajn ,nawozy,jakis warsztat a na reszte maszyn to postawie sama wiate stalowa ,nieorientuje sie wogole ile moze mnie ta inwestycja wyniesc,moze bym zlozyl wniosek na nastepny prow

Opublikowano
Mam problem poniewaz stara szopa i stodoła w ktorej trzymam maszyny grozi zawaleniem, wiec zastanawiam sie nad budowa nowej wiaty na maszyny co sadzicie lepiej stalowa konstrukcja czy sciany morowane co tansze i lepsze? wymiary 12 szer 30 dl 5 wys

A ja jestem w Takiej samej sytuacji jak założyciel tego tematu, Czy może ktoś przyblizyc koszty postawienia takiej wiaty 12X30X5 Najtańszym kosztem?

Byle tylko na maszyny nie padało...

Opublikowano

Mój sąsiad buduje wiate z płyt płotów betonowych i robota szybko i tanio idzie

Opublikowano

Ja postawiłem 2 lata temu identyczną wiatę jak ty chcesz 30x12m. Koszt to granica 65 tys PLN. Ściany z gazobetonu, dach to konstrukcja stalowa z kratownic i na to blacha trapezowa.

Opublikowano

Też jestem w podobnej sytuacji co wy bo mi też brakuja miejsca na maszyny i zastanawiamy się nad postawieniem wiaty. Ile może kosztować wiata bez murów tylko jakiś dach???

Opublikowano

Teraz taka impreza będzie kosztować około 100000zł. Ztego co się dowiadywałem w pewnej firmie budowlanej tylko oni materiał załatwiają itp.

Opublikowano

Robiła mi to taka taka ekipa zajmująca sie budową, niemają chyba zadnej nazwy. Stawiali mi tez obore w zeszłym roku a teraz buduja mi nowy dom. 65 tys wyszło z robocizną. Ale 2 lata temu pustaki kosztowały 4-5zł a dziś 9-10zł to koszt na dzien dzisiejszy bedzie napewno wiekszy niz wtedy

Opublikowano

W temacie wiat, to polecam kupic z PKP słupy trakcji elektrycznej w cenie złomu (najczęściej są jeszcze w dobrym stanie). Następnie zatrudnic inżyniera/konstruktora żeby przeliczył, co ile te słupy rozmieścic (zależnie od przeznaczenia i obciążeń). I własnymi siłami można zrobic funkcjonalną, a co najważniejsze tanią wiatę. Jest taka możliwośc aby połączyc konstrukcję stalową z drewnianymi płatwiami i wtedy jeśli ktoś ma swoje drewno to będzie musiał tylko kupic jakieś pokrycie (blachę lub ondulinę) i wiata będzie jak się patrzy. A jak pytał @yacenty, z czasem można wybetonowac posadzkę, wykonac obudowę i wtedy jest wielofunkcyjny budynek.

Tylko problem w tym, że coraz trudniej takie słupy kupic, bo duże zainteresowanie jest tym, a i złom stalowy w cenie.

Opublikowano
a masz to jakos porzadnie podizolowane? daloby rade tam spokojnie i bezpiecznie przechowac zboze przez jakis miesiac, moze 2?

Tak. Pod posadzke była dana folia dosyć gruba. Co roku przechowuje w tym rzepak ale to tak przez tydzien lub dwa wiec raczej nie ma możliwości żeby nawilgł albo coś w tym stylu.

Opublikowano

my mamy podobna sytuacje bo stawiamy wiaty 60m długości i 15m szerokości :lol: a konstrukcja jest zwykła murowana

Opublikowano

Jakie sprawy papierkowe trzeba załatwić przy budowie wiaty i ile to kosztuje? Co jest niezbędne, a na czym można oszczędzić?Kto ostatnio budował to może napisze.

Opublikowano

Jaki koszt takiej wiaty metalowej? Pokrytej całą blachą i konstrukcją metalową? Może taniej ściany postawić z pustaka i zamiast zaprawy użyć kleju?? Jak najtaniej wybudować wiatę będzie? 22/8/5

Opublikowano

Witam poszukuję firmy która robi wiaty kompleksowo, czy robi projekty, przyjeżdża, montuje i co ważne wiaty konstrukcji stalowej ze ścianami z blachy trapezowej. No i ważne żeby firma była w miarę tania, jeśli macie jakiś namiar to podżuccie.

Opublikowano

Mam namiar na taka firmę adres internetowy www. balex.com.pl. Prosiłem o wyliczenie kosztu hali 8 szerokości 18 długości, koszt 54 tys, mało nie spadłem z krzesła wg strasznie drogo. pozdrawiam Jerzy

Opublikowano
W temacie wiat, to polecam kupic z PKP słupy trakcji elektrycznej w cenie złomu (najczęściej są jeszcze w dobrym stanie).....Jest taka możliwośc aby połączyc konstrukcję stalową z drewnianymi płatwiami i wtedy jeśli ktoś ma swoje drewno to będzie musiał tylko kupic jakieś pokrycie (blachę lub ondulinę) i wiata będzie jak się patrzy.

Ciekawy pomysł ale też o czymś takim myslę tyle że będzie to mała wiata na kombajn+dwa ciągniki max na słupach energetycznych, dach drewniany bo to idzie łatwo załatwić (kupić) a i mam gdzie przeciąć, blacha już leży na dach a sciany w późniejszym czasie także z blachy, z drzwiami dam sobie na luz zeby był przewiew.