Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 godzin temu, ThePerkins napisał:

ile czasu do koszenia potrzeba od wywozu gnojowki?, rozwozilem w sobotę jak łał deszcz, po rozwiezieniu spadło pewnie 30l deszczu jak nie więcej. dawka 12tys ha

Ło matko. Daj choć z połowę 🙆 tam przechodziły właśnie jedna za drugą. Ile w sumie spadło?

Opublikowano

przechodziły ale jak nie trafiłeś to potrafiło zlać okolice ok 20l a u mnie nic więc łud szczęścia. deszczomierz mam od wczoraj wiec pewne 12l, dziś coś tam pada i sobota sporo dolało żebym wiedział że będzie padać to bym tego nie łał... ale fakt tylko 2ha ... najwyżej wysoko się skosi ...

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, ThePerkins napisał:

przechodziły ale jak nie trafiłeś to potrafiło zlać okolice ok 20l a u mnie nic więc łud szczęścia. deszczomierz mam od wczoraj wiec pewne 12l, dziś coś tam pada i sobota sporo dolało żebym wiedział że będzie padać to bym tego nie łał... ale fakt tylko 2ha ... najwyżej wysoko się skosi ...

Wczoraj nad ranem 1mm

Dzisiaj to samo 1mm

Wszystko do was niżej idzie.

Myślałem, że teraz ta łata znad wielkopolski trafi, ale widzę już ciągnie ją do góry od północy ominie. 

Opublikowano

Zobaczymy w ciągu dnia, teraz wiatr często skręca i te chmury się tworzą i giną a radary nie nadążają, bywało tak że chmury wgl nie było a deszcz lał ... 

Dziś rano 3,5l, łąki fajnie ruszyły ale ten opad musi być systematyczny bo jak potem znowu 1,5 miesiąca nie będzie padać to czort z tego będzie ... 

Opublikowano

U mnie torfy po deszczu z przed dwóch tygodni ładnie ruszyły. Myślę że około 1,5 tygodnia do dwóch i będzie trzeba ciąć. Mam nadzieję że dziś te chmury z nad Wielkopolski do mnie dotrą to trawa by zdążyła się jeszcze ładnie ogarnąć i kukurydza też by trochę poszła w górę. Duży plus że upałów nie ma to nie wysycha to wszystko tak szybko 

Opublikowano
11 minut temu, krzychu121 napisał:

U mnie torfy po deszczu z przed dwóch tygodni ładnie ruszyły. Myślę że około 1,5 tygodnia do dwóch i będzie trzeba ciąć. Mam nadzieję że dziś te chmury z nad Wielkopolski do mnie dotrą to trawa by zdążyła się jeszcze ładnie ogarnąć i kukurydza też by trochę poszła w górę. Duży plus że upałów nie ma to nie wysycha to wszystko tak szybko 

2 tygodnie temu padalo a tydzień temu cały czas narzekałeś że sucho mhhhhm

Opublikowano (edytowane)

Bo jest sucho jak diabli. Pisałem o tym że popadało trochę w sobotę i trochę lepiej w niedzielę wieczorem. A w poniedziałek rano nie było śladu po tym. Torfy dzięki temu trochę złapały wody i się ścierniska zazieleniły. Kto robił pierwszy pokos po tym deszczu ma ściernisko nawet na torfie 

I już się nacieszylem z deszczu. Znowu pogoda pokazała środkowy palec. Chmury pięknie się rozeszły i poszły góra i dołem a nade mną oczywiście piękne słońce. To czeka kolejne 1,5 miesiąca bez deszczu. 

Edytowane przez krzychu121
Opublikowano (edytowane)

Jaka trawe polecacie na torfy? Z jakiej firmy miesznke ktora macie sprawdzona laka okresowo zalewowa trawa slaba bardziej trzcinowa szuwar malo jest wartosciowej. Ma prawo to sie wogole udac ?

Po instrulujcie mnie jesli mam zly plan co do uprawy 

Wapno poszlo 

Po drugim pokosie jak9 juz trawa odbije chce dac randap okolo 5 litrow ( czy wystarczy ?)

Pozniej obornik 

Talerzowka 2 razy lub az bedzie ladnie uprawione 

Pozniej siew 

I walowanie 

Edytowane przez macius11157
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

@macius11157 Gotowych mieszanek to Ci nie podpowiem, bo nie stosuje prawie w ogóle. Ważne by były tam trawy zadarniające, kostrzewa łąkowa, tymotka, żadnej wielokwiatowej życicy, bo wypadnie. Dodatek kostrzewy trzynowej. Można sobie kupkówki dosypać i jeszcze koniczyny szwedzkiej. 

5 l. może jeszcze tych trzcin nie położyć. Dają aby to wspomóc chyba siarczan amonu. Dawki nie pamiętam, trzeba by było sprawdzić. 

Masz dostęp do głębosza? Ja ostatnio takie podobne stanowisko głęboszowałem, to efekt zastoisk wodnych trochę się zmniejszył. 

Edytowane przez Leszy
Opublikowano
2 godziny temu, Leszy napisał:

@macius11157 Gotowych mieszanek to Ci nie podpowiem, bo nie stosuje prawie w ogóle. Ważne by były tam trawy zadarniające, kostrzewa łąkowa, tymotka, żadnej wielokwiatowej życicy, bo wypadnie. Dodatek kostrzewy trzynowej. Można sobie kupkówki dosypać i jeszcze koniczyny szwedzkiej. 

5 l. może jeszcze tych trzcin nie położyć. Dają aby to wspomóc chyba siarczan amonu. Dawki nie pamiętam, trzeba by było sprawdzić. 

Masz dostęp do głębosza? Ja ostatnio takie podobne stanowisko głęboszowałem, to efekt zastoisk wodnych trochę się zmniejszył. 

Przydal by sie ktos wiarygodjy z nasionami traw wtedy mozna by bylo wziasc tylko wybrane gatunki traw 

To ile litrow by trzeba bylo dac aby efekt byl zadowalajacy i wypalilo by te wszystkie pseudo trawy ?

Do glebosza niestety dostępu nie mam

Opublikowano

Dużo nie stosuje, ale pamiętam, że taka standardowa dawka na takiej dzikiej łące dużo pozostawiała nie do końca spalonych trzcinek. Teraz czytam, że 5 kg/siarczanu amonu zalecają dodać by zwiększyć efekt. W sklepie gdzie się zaopatruje, to  sprzedawca komuś kto wieloletni ugór z chwastami chciał likwidować, to zalecał by dodać do glifosatu jeszcze jakiegoś chwastoxa. Może na łąkę, by coś na jednoliścienne jeszcze dodał? Tylko nie wiem co by to mogło być. 

Opublikowano
14 godzin temu, macius11157 napisał:

Jaka trawe polecacie na torfy? Z jakiej firmy miesznke ktora macie sprawdzona laka okresowo zalewowa trawa slaba bardziej trzcinowa szuwar malo jest wartosciowej. Ma prawo to sie wogole udac ?

Po instrulujcie mnie jesli mam zly plan co do uprawy 

Wapno poszlo 

Po drugim pokosie jak9 juz trawa odbije chce dac randap okolo 5 litrow ( czy wystarczy ?)

Pozniej obornik 

Talerzowka 2 razy lub az bedzie ladnie uprawione 

Pozniej siew 

I walowanie 

Dobry plan. 

Obornik niekoniecznie. 

5l glifo spaliło nawet szuwar bo był w jednym miejscu. Trzciny nie wiem. 

Anula z Sowula 

Do tego życicy westerwoldzkiej ok 15kg i w pierwszym roku 4 fest pokosy i ziele nie ma przebicia. 

Drugi rok 

IMG_20240521_181003_4.jpg

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, pedro2 napisał:

Dobry plan. 

Obornik niekoniecznie. 

5l glifo spaliło nawet szuwar bo był w jednym miejscu. Trzciny nie wiem. 

Anula z Sowula 

Do tego życicy westerwoldzkiej ok 15kg i w pierwszym roku 4 fest pokosy i ziele nie ma przebicia. 

Drugi rok 

IMG_20240521_181003_4.jpg

Obornik czemu nie koniecznie ?

Obornika myslalem z max 20t na ha 

Taka trawa trzcinowa mowi sie szuwar u nas na to lub konska trawa 

Mialem taki plan na ta anule z sowula wlasnie 

U Ciebie zalewowy teran czy tako ?

Opublikowano

Nie no możesz śmiało dać, tylko nie ma wybitnej potrzeby na torfie obornika. 

W majówkę jeszcze woda stała. Nie tak, że tafla wody, że łąki nie widać, ale stoi na wierzchu całą zimę. 

Anula jest ok. Jak znajdziesz coś z BG czy dsv to bierz dla porównania. 

Za 3-4 lata znowu będziesz siał 

Opublikowano (edytowane)

Dluzej taka trawa sie nie utrzyma ? 

To teren podobny jak u mnie wilgoc jest ale jakoaci nie ma teraz i trzeba to przesiac wkoncu 

Zwykla anule siales czy ta premium ?

Z dsv z tego co patrzylem po katalogu to c2014 i c2015 sie nadaja ale sklad na moje oko ta anula ma lepszy

A jakie nawozenie dajesz na tej lące torfowej?

Opublikowano
49 minut temu, macius11157 napisał:

Dluzej taka trawa sie nie utrzyma ? 

To teren podobny jak u mnie wilgoc jest ale jakoaci nie ma teraz i trzeba to przesiac wkoncu 

Zwykla anule siales czy ta premium ?

Z dsv z tego co patrzylem po katalogu to c2014 i c2015 sie nadaja ale sklad na moje oko ta anula ma lepszy

A jakie nawozenie dajesz na tej lące torfowej?

Później to już dzikowizna i ziele różne bagienne się pcha. Pachnące jakieś dziadostwo i nie chcą żreć. Bele otworzę to aż na podwórku zapaszek ziołowy 

W zeszłym roku i zwykłą i premium, ja tam różnicy nie widzę. Teraz zwykła poszła. 

Tak jak na wszystkie 150 soli 150 polidapu i 200 saletrzak/ saletrosan