Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
xtro klasa 4a w dole szalony bizonikiem jedynko ganialem ale zgorki masakra dwójka i pezyspieszacz a ochrona i nawozu dostal dawke pozadna
Opublikowano

Ja dziś na usłudze z 1,4ha ukosiłem 4780kg czyli wychodzi 3,4t/h wilgotność 8%.

Opublikowano

Ci co mieli trochę śniegu mają plon u nas rzapak dostał po d*pie końcem zimy i już nie miał siły rosnąć. Na lepszycg ziemiach jeszcze jako tako jest na 4-5 klasie wyszło 700kg.

Co do wpływu rzepaku na nasze zdrowie no cóż.. od kąd sieje rzepak to oleju w domu urzywa się jak najmniej. Tyle ile chemi w to idzie to jest nieporozumienie. A nie opryskać to nic się nie zbierze.

Opublikowano
@piozz, nie tylko u Cb tak, u mnie te co przypaliło to 2,5t/ha wychodzi, dziś wykosiłem gościowi co daniele hoduje w przytocznie, to tu przy wojewódzkiej z 21ha 46t ukoszone , tragedia wszedzię
Opublikowano
9 minut temu, czesio200 napisał:

wlkp 1650 brutto.

nasz miał sporo zanieczyszczeń wilgotność 10%, ale byli już tacy co mieli po 4-5% wilgotności dziś.

Najlepsze jest to, że żyto ma 12% dziś nakoszone 20t.

u mnie żyto zielone, pszenica miekka, rzepak za około 10 dni, a groch może w sobotę

Opublikowano

staszek131415 napisał:

Napisałem to z ironią bo koledzy w temacie ceny pszenicy piszą jk to w górę wszystko bo susza podobnie było w ubiegłym roku z rzepakiem masę ludzi trzymało w oczekiwaniu na podwyżki a wiosną się okazało że rzepak 100 zł tańszy jak w żniwa B|

664 717 162 Indykacje ADM Chroscina: Pszenica 2018: 14/77 - 680 12,5/76 - 670 paszowa - 650 Rzepak 2018: 1600 bez doplat 1585 + doplaty sklad rzepaku 5 zl/t/m Kukurydza 30% - 420 Staszek czy to jest zaklinanie ja widzę że ceny rosną no chyba że nie umiem czytać

Opublikowano
2 minuty temu, ZELKOW napisał:

@piozz, nie tylko u Cb tak, u mnie te co przypaliło to 2,5t/ha wychodzi, dziś wykosiłem gościowi co daniele hoduje w przytocznie, to tu przy wojewódzkiej z 21ha 46t ukoszone , tragedia wszedzię

te wzgórki po lewej stronie jadąc od kocka? jeżdżę tamtędy na kozienice

Opublikowano (edytowane)

To co wczoraj pisałem to użytkownik @kolba  wczoraj kosili populacje 8,5-9%  srednia z 8ha 3300kg dziś zaczał hybryde tez 9% ale chyba maja awarie i nie wiadomo jak sypał bo w sumie tylko zaczeli. Ja w sobote jade na usluge desykowany  2 tygodnie temu zobacze co pokaże, a swój  to może w niedziele  lub poniedziłek spróbuje jak nie popada :) Mam zamiar trzymac wiec nie mysle kosic powyzej 7% 

Edytowane przez bialy2005
Opublikowano (edytowane)

Okolice Płocka, wczoraj wykoszony Rohan, plon 2,95 z ha na III kl. Wilgotność 7%, a może i mniej bo trafiało się w nim sporo zielonej pszenica, cena 1550 zł netto.

Edytowane przez packo
Opublikowano
Skończyliśmy rzepak : 13ha IV z V -2,2 t/ha 18ha IV -3,5 t/ha Wilgotność : 5,5% Cena:1580 netto Śr gospodarstwa: 2,95 t/ha Jak na ten rok tragedi nie ma miejscami był wypalony do zera. Miałem to wszystko w jednym kawałku tylko to sobie podzieliłem do wyliczeń
Opublikowano

Przed chwilą zważone, 3,6t/h wilgotność 7% po 1600 br.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Dodaj nową pozycję...
v