Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

na allegro są pompy do c 360 wzmacniane 35L na minutę a stare 21 L cena to 195 zł . Trudno mi coś więcej o tej pompie powiedzieć ponieważ , mam ją bardzo krótko .W porównaniu z starą pompą ta jest super , tur działa szybko a podnośnik sprawnie . Myślę że za te pieniądze warto ją kupić.

Gość bimladentoja
Opublikowano

Może to głupie pytanie ,ale jak się podkręca rozdzielacz?

Opublikowano
Oj trochę duża ta pompa. Nie wiem czy rozdzielacz długo na takiej wytrzyma. A podkręcałeś lekko rozdzielacz czy go w spokoju zostawiłeś?

Nie podkręcałem nic, ale ten podnośnik jest prawie nowy, ponieważ większość części jest wymienione łącznie z rozdzielaczem. Jak do tej pory jest ok, bez żadnych regulacji. Tur i podnośnik działają na 5. Producent tych pomp znajduje się w Lubień Kujawski. Ważną sprawą jest wymiana wszystkich zaworów ciśnieniowych no i oczywiście olej, bo można stracić gwarancję na rozdzielacz. Pozdrawiam...

Opublikowano

U mnie w C360 zamontowałem nową pompę wzmocniona 35l/min dotego nowe uszczelnienie tłoka i jest naprawde duża różnica podnosi o niebo szybciej.

Polecam u mnie dostępna w każdym sklepie z częściami do traktorów.

Gość bimladentoja
Opublikowano

dołączę się do pytania ,czy pompa z allegro kolegi najmon sprawuje się nadal dobrze i warta jest polecenia?:)

Opublikowano

Też mam taką pompę, jestem z niej zadowolony i naprawdę chodzi dużo szybciej od poprzedniej. W orce na koniec przejazdu wolę zmniejszyć obroty silnika aby gwałtownie nie wyrywać pługa z ziemi. W talerzówce Akpil 9 talerzy, która jest cięższa od pługa 3-skibowego, przed zawracaniem podnosiłem bez zmniejszania obrotów to skończyło się na wymianie pierścieni na tłoku podnośnika (popuściłem też zawór bezpieczeństwa cylindra) ponieważ szybkie podnoszenie spowodowało przeciążenie i ich wywinięcie.

Gość bimladentoja
Opublikowano

B)no to też se taką strzele,wszyscy mają nową pompę będę miał i ja haha ,a co mi tam:Ddzęki kolego Tomek 208

Opublikowano

Wewnętrznie nic a nic sie nie różni od standardowej pompy, wiec nie wiem skad ta szalona wydajność tej "35l/min". Podłączyć prawdziwa pompę o takim rzeczywistym wydatku to byloby tak że przy 1000obr pług sie znajdzie na dachu kabiny.. Chyba że olej jest jak woda i nie dusi go na ssaniu i obroty są szalone.

Opublikowano

Jeżeli wymienisz tylko pompę więcej nie podniesiesz, ale szybciej. Aby zwiększyć udźwig tura musisz przeregulować zawór przy pompie podnośnika, oryginalnie ustawiony jest na ok. 135 atm. a podkręć go do ok. 180 - 190 a gwarantuję udżwig 700 kg a może i troche więcej.

Jestem ciekaw gdzie dokładnie się podkręca.Może ktoś podpowie :) z góry dzięki

Opublikowano

Przy samej pompie jest taki wysoki zaworek(chociaż te nowe już są krótkie) Rozkręcasz go i podkładasz pod sprężynę jakieś podkładki. My mamy podłożony 1cm. Przy rozdzielaczu też są zaworki redukujące ciśnienie. Nie chce wprowadzać w błąd ale chyba były dwa.

Gość bimladentoja
Opublikowano

Przy rozdzielaczu w 360 ani w zetorze niema zaworów regulujących ciśnienie jest drugi przy cylindrze podnośnika i jego się nie rusza bo zapobiega uszkodzeniom układu i uszczelniaczom tłoczyska w przypadku wjechania np w większą dziurę z ciężką maszyną na podnośniku, zawór upuszcza olej w takim momencie gdzie następuje nadmierny jego wzrost narzędzie minimalnie opada no i rozdzielacz zadziała unosząc podnośnik do zadanego położenia. 1cm to trochę dużo masz przez 200 atm oringi ci kiedyś wywalą w pompie, wiem bo na 185 atm w ciągu 8 lat wymieniałem 3 razy, no ale tur dyga wszystko, teraz czas na nową pompę:)

Opublikowano

Przy 400 obr ładujesz bele cały czas? jak tak, to pogratulować trwałości pompy przy takich obrotach i takim obciążeniu (ciśnieniu).. To tak samo jakby orać od razu zimnym silnikiem przy 1000obr i z 4 korpusami obracalnymi 5ha.

Opublikowano

Może się zdziwisz ale nie ładyje na takich obrotach. To było tylko testowane przy stogu po "regulacji" zaworu. A snopki podnosi się zawsze na wyższych. Tym bardziej jak się w trakcie jazdy snopek podnosi :) .

Opublikowano

Witam.

Kupiłem na allegro pompę wzmacnianą do C 360 (pasuje też do zetora). Na jednym z narożników od strony styku z podstawą ma wyfrezowanie. Po założeniu uszczelki i przykręceniu pompy do podstawy uszczelka w miejscu wyfrezowania po prostu "wylazła" i nie trzyma oleju. Czy to normalne?

Pozdrawiam!

Opublikowano

ja tez podnoszę ciężkie rzeczy na niskich obrotach 600-700 . pompa podnosi spokojnie a robilem tak dlatego żeby przy dużym obciążeniu nie szarpać turem bo wtedy moze cos nie wytrzymac i sie pogiąć a na powrót oleju załorzyłem regulator przepływu oleju bo jak opuszczalem balota słomy 120/150 to lecial na dól jakby go nic nie trzymało nie mówiąc juz o sianokiszonce