Skocz do zawartości

Różnicowanie w kierunku działalności nierolniczej

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

chce zmienic dla tego ze prese juz kupiłem po tym jak byłem na 8xxx miejscu najbardziej przydałby mi sie ciagnik zadnej poprawki jeszcze nie dostałem teraz jestem na 3xxx miejscu

Opublikowano

Gdy dostaniesz pismo z poprawkami lub zaproszenie na podpisanie umowy, jesli wszystko będzie ok. Będziesz miał w piśmie osobę do kontaktu, która pracuje nad twojmi dokumentami. Wtedy wszystkiego bedziesz mógł się dowiedzieć.

Opublikowano (edytowane)

Na podlasiu wolno pracują. Prasy i rorrzutnika na ciagnik zamienić nie można. Jak bym miał czekac na otworzenie interesu 1,5 roku to bym wogóle się w to nie bawił. Popatrzcie ile teraz np składka krus kosztuje. Nie mówie juz o tym jak przepisy się zmienią itd. Licząc spadek utraty wartości maszyn inne koszty itd. Może się okazać, że skórka wyprawki warta nie była. No chyba, że ktoś ma prawdziwy dochodowy interes na oku a nie tylko doposażenie gospodarstwa.

przecież nic nie ryzykuje czekając ponad rok na maszyny a pieniądze już mam zaklepane . Do puki nie wezmę pieniędzy to w każdej chwili baz żadnych konsekwencji moge zrezygnować . Był bym głupi nie skożystać z takiego dobrodziejstwa ... a i nie rozumiem tego z utratą wartości maszyn ? przecież będę je kupować wtedy gdy otwożę firmę a dokładnie za ponad rok więc nic nie traci tu wartości ...

Edytowane przez domin26
Opublikowano (edytowane)

a coś konkretnego

Ostatnie ostrzeżenie. NIE CYTUJ POPRZEDNIEGO POSTA !!! Kolejne będzie równoznaczne z opuszczeniem AF...

Edytowane przez murtek3
Opublikowano

Mama za 2 lata osiągnie wiek emerytalny. Nie wiem czy nie trzeba przechodząc na emeryturę zamknąć działalności. I otworzyć już jako emeryt/ Ewentualnie jak się ma taka działalnosc do emerytury. W takim wypadku po pierwsze ucieka 3 lata emerytury. Mama była 20 lat księgową kiedyś więc nie będzie to całkiem mała emerytura. Po drugie musiała by dodatkowo 3 lata płacić podwójny krus na dzisiaj 700 kwartalnie i przez te 2 lata do osiągnięcia wieku drugą składkę

Do tego dochodzi brak dotacji na on przez 5 lat. Nie ma sensu abym posiadał 2 ciągniki.

Podatki dla gminy, ewentualna księgowa, faktury ze względu na to, że ciągnika oficjalnie w gosp uzywać nie można.Musze to dokładnie wszystko policzyć.

Opublikowano

przy przejściu na emeryturę odnawiać trzeba tylko umowę z pracodawcą, ale na wszelki wypadek sprawdź to w ZUS, oczywiście do przejścia na emeryturę (tutaj będzie to prawdopodobnie ZUS+ KRUS) należy opłacać składki KRUS, a na emeryturze zawieszą część świadczenia z KRUS, jeśli będzie w dalszym ciągu prowadzona działalność rolnicza, innych komplikacji nie dostrzegam

Opublikowano

Mama za 2 lata osiągnie wiek emerytalny. Nie wiem czy nie trzeba przechodząc na emeryturę zamknąć działalności. I otworzyć już jako emeryt/ Ewentualnie jak się ma taka działalnosc do emerytury. W takim wypadku po pierwsze ucieka 3 lata emerytury. Mama była 20 lat księgową kiedyś więc nie będzie to całkiem mała emerytura. Po drugie musiała by dodatkowo 3 lata płacić podwójny krus na dzisiaj 700 kwartalnie i przez te 2 lata do osiągnięcia wieku drugą składkę

Do tego dochodzi brak dotacji na on przez 5 lat. Nie ma sensu abym posiadał 2 ciągniki.

Podatki dla gminy, ewentualna księgowa, faktury ze względu na to, że ciągnika oficjalnie w gosp uzywać nie można.Musze to dokładnie wszystko policzyć.

Jakto dotacji na ropę nie ma ?? przecież ona jest na gospodarstwo a nie na firmę ... a ty juz masz otwartą działalność czy dopiero zaczynasz ??

Opublikowano

Aby brać odtacje na gospodarstwo, własciciel gospodarstwa musi mieć zarejestrowany na siebie ciągnik. Ciagnik kupiony na róznicowanie będzie zarejestrowany na firmę i w tym wypadku nie można pobierać dotacji na on.

Opublikowano

Witajcie Czy orientujecie się czy z tej kasy można było otworzyć jakiś sezonowy biznes w miejscowości turystycznej - np budkę z lodami albo coś innego ale sezonowego czy tylko coś co będzie otwarte całorocznie?

Opublikowano

Aby brać odtacje na gospodarstwo, własciciel gospodarstwa musi mieć zarejestrowany na siebie ciągnik. Ciagnik kupiony na róznicowanie będzie zarejestrowany na firmę i w tym wypadku nie można pobierać dotacji na on.

aha lecz dla mnie to i tak żaden problem bo mam jeszcze 2 ciągniki na gospodarstwie . A ja zawsze myślałem że to ile dostanie sie zwrotu za paliwo zależy od ilości chektarów a nie od ilości ciągników ?

Opublikowano

Koledzy, mam takie pytanie jezeli moja inwestycja na różnicowanie wyniosla 204 tys zł netto to czy muszę wywiesić tablicę ze srodki byly przekazane z unii europejskiej z PROW 2007-2013? Bo niby jest tak ze jezeli inwestycja wyniosla powyżej 50 tys euro to trzeba, tylko nie wiem czy to liczyć kwotę brutto czy netto?

Opublikowano (edytowane)

Jeżeli ciągnik kupiony na różnicowanie to znaczy że jest tylko do firmy - całkowity brak dotacji do akcyzy do ON - bierzemy faktury na ON tylko na Firmę usługową.

Jeżeli natomiast na różnicowanie kupione są maszyny do ciągnika który już posiadamy w gospodarstwie to wtedy na te faktury na ON zużyty do usług nie bierzemy dotacji na ON. Ale z kolei na ten ON który zużywamy w gospodarstwie to bierzemy zwrot akcyzy na ON

Należy brać na stacji paliw osobne faktury na Firmę usługową i osobne na Gospodarstwo rolne - adekwatnie do ilości paliwa zużywanego w gospodarstwie i na usługach.

Oczywiście we własnym gospodarstwie nie możemy pracować maszynami z własnego różnicowania. :-)

Koledzy, mam takie pytanie jezeli moja inwestycja na różnicowanie wyniosla 204 tys zł netto to czy muszę wywiesić tablicę ze srodki byly przekazane z unii europejskiej z PROW 2007-2013? Bo niby jest tak ze jezeli inwestycja wyniosla powyżej 50 tys euro to trzeba, tylko nie wiem czy to liczyć kwotę brutto czy netto?

Bierzemy pod uwagę kwotę brutto. Do wniosku o płatność chcą w ARIMR oświadczenie że zamieściło się tablicę (oczywiście kiedy jest wymagana).

Edytowane przez tata1
Opublikowano

Zwrot akcyzy na on jest od liczny ha. Ale żeby się o niego ubiegać trzeba mieć zarejestrowany na siebie przynajmniej jeden ciągnik.

Co do tablicy kurs euro przelicza się w dniu podpisania umowy. Nie jestem tylko do końca pewnien czy chodzi o kwote brutto. Zawsze można dopytac przy podpisaniu umowy.

Opublikowano

Witam

Czy gdy wezme srodki na otwarcie sklepu to czy moge go otworzyc w lokalu nalezacym do moich rodzicow?? innymi slowy czy moge wynajac lokal od rodziny i skorzystac z srodkow w tym programie?? Prosze o odpowiedz.

Opublikowano

witam jest nowa lista ,mam pytanie ile czasu czeka sie na sprawdzenie poprawek przez arimr [woj mazowieckie] mozesz kupic przyczepe z programu roznicowanie pozdrawiam

moge prosic o odp ?? :) dla woj wielkopolskiego ?? pozdrawiam

Opublikowano (edytowane)

Dojdzie nie tylko do 100 , ale jeszcze do około 1000, i nie śmiejcie się bo wiem co piszę.

Cytowanie poprzedniego posta.

Edytowane przez murtek3
Opublikowano (edytowane)

Kolega na zielonej liście znajdzie się prawdopodobnie w pierwszej lub drugiej połowie czerwca. A kiedy poprawki, tego już nie wiem ale u mnie było to po 1.5 miesiącach od znalezienia się na zielonej liście, pierwsza i ostatnia poprawka i przedwczoraj telefon, że wysyłają zaproszenie do podpisania umowy. pozdrawiam

Cytowanie poprzedniego posta.

Edytowane przez murtek3