Byczek
 

Byczek

  • 3238 wyświetleń

Matka: RW, a ojciec: Polska czerwona x HO + jakiś mały % dolewu BBB
Byczek z każdym dniem robi się coraz bystrzejszy, a ma dopiero trochę więcej jak tydzień :)
Jak będzie miał ok 4 tyg to pójdzie dalej w ludzi :D


Informacje o zdjęciu Byczek

Zrobione z NIKON COOLPIX L840

  • 6.3 mm
  • 10/300
  • f f/3.5
  • ISO 200

Rekomendowane komentarze

  • Zaawansowany
  • BartoszPuchaczewski
  • 17 255

spróbuj kryci krowy jakimś rasowym mięsnym bykiem np. limuze lub charolajs to będziesz miał wtedy jeszcze lepsze efekty pozdro

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • WitekRolnik
  • 3135 8802

@BartoszPuchaczewski Ja hodowlę mam nastawioną na bydło mleczne, byków prawie wgl nie hoduję jedynie mam 1 do rozpłodu, większość jałóweczek po swoich krowach zostawiamy sobie na remont i stopniowe powiększanie stada mlecznego, a te słabsze jałówki i byczki, które się urodzą sprzedajemy przeważnie w wieku ok 4tyg. Jakbym zaczął kryć mięsnym to bym przechodził na bydło mięsne, a ja chcę dalej pozostać przy mlecznych mieszankach, także niech tak pozostanie jak jest. :) Pozdro

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • BartoszPuchaczewski
  • 17 255

no ja nie wiem  co jest bardziej opłacalne sprzedaż byków mięsnych po 7-8 tyś czy sprzedaż mleka po 1 zł i kary za nadprodukcje tym bardziej że koszt utrzymania bydła mięsnego jest niewielki przy koszcie utrzymania bydła mlecznego

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Użytkownik
  • dawid01
  • 11 67

Moim zdaniem dobrym wyborem do krycia krów było by nasienie buhaja montbeliarde poprawiała by się mleczność krów a byczki małe przy sprzedaży dobrze wyglądają 

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • BartoszPuchaczewski
  • 17 255

Moim zdaniem dobrym wyborem do krycia krów było by nasienie buhaja montbeliarde poprawiała by się mleczność krów a byczki małe przy sprzedaży dobrze wyglądają 

tylko poco poprawiać mleczności krów skoro mleko w tych czasach się niopłaca

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • WitekRolnik
  • 3135 8802

@dawid01 No trzeba o twojej propozycji pomyśleć bo mogą być fajne efekty takiej mieszanki

@BartoszPuchaczewski Kto ma kary za nadprodukcję ten ma, my nie mamy więc jest fajnie :)

To teraz popatrz przyszłościowo, aktualnie niby mięsne się opłacają ale tak jak piszesz np. mleczarze nagle zmienią kierunek produkcji z mleka na mięso skutkiem czego wszyscy rolnicy będą trzymać mięsne to też nie będzie wtedy tak pięknie ponieważ mięsa na rynku będzie bardzo dużo i ceny drastycznie będą spadać, tak jak to się teraz dzieje z tym mlekiem.

Przykładowy artykuł dotyczący bydła mięsnego i jego opłacalności: https://www.agrofakt.pl/oplacalnosc-produkcji-bydla-miesnego/

 

Z tym mlekiem to jakaś opłacalność jeszcze jest bo żeby nie było opłacalności to skąd brałoby się pieniądze na opłaty, uczęszczanie do szkoły, utrzymanie rodziny itp. A jak jeszcze gospodarstwo rodzinne nie jest obciążone kredytami to jest jeszcze w lepszej sytuacji :)

Pozdro :D

 

 

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • WitekRolnik
  • 3135 8802

Dzięki :) Długi komentarz ale chyba warto było tyle napisać :)

Nie jeden kryzys branża rolnicza przetrwała to i ten kryzys przetrwamy musi być umiar we wszystkich działach w naszej branży bo co za dużo to nie zdrowo.

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • BartoszPuchaczewski
  • 17 255

tylko że dla wołowiny otwierają się nowe rynki i do hodowli bydła mięsnego nie trzeba tyle dokładać co do hodowli 

krów mlecznych a zapotrzebowanie na wołowinę na świecie jest duże i wciąż rośnie 

koszt utrzymania krowy mięsnej jest znikomy w porównaniu z kosztem utrzymania krowy mlecznej.

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Użytkownik
  • dawid01
  • 11 67

WitekRolnik ma rację jak wszyscy rzucą się na produkcję mięsa to ceny wołowiny spadną bo będzie jej pod dostatkiem, a rynki zbytu nie są w tej chwili nigdzie pewne. Sytuacja by się odmieniła całkowicie żeby otworzył się przed Polską rynek Rosyjski. Dla mnie to paranoja jak Polskie bydło jedzie żywe do Francji tam jest bite i eksport na Rosję, mleko podobnie produkty mleczne swego czasu trafiały na Litwę tam przepakowywanie i na Rosję. Bartoszu Propozycja z montbeliarde wynikła z tego że kolega jest ukierunkowany na stado mleczne a nie na mięsne   

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • tabasco
  • 73 696

@BartoszPuchaczewski masz całkowitą rację, zapptrzebowanie na wołowinę stale rośnie zwłaszcza na rasy typowo mięsne, nowe kraje (np. Egipt) gdzie ekspprtowane bedzie mięso, ale pomyśl że masz wszelkie urządzenia niezbędne do hodowli krów mlecznych, dojarki, chłodnie czy podobne rzeczy, dodatkowo jeśli dysponujesz pastwiskami dla krów normalne jest że taka hodowla i tak bardziej się opłaca niż przebranżowienie się na bydło mięsne ( którego cielaki są w tym momencie bardzo drogie)

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • WitekRolnik
  • 3135 8802

Żebym zmienił kierunek produkcji na mięsne to musiałbym wziąć kredyt bo na chwilę obecną nie dysponuje tak ogromną gotówką aby zakupić mięsne cielaki do chowu, zmodernizować budynki na bydło mięsne bo jeżeli ma iść na eksport to nie może stać na uwięzi. 

A poza tym przy mleku mam stały dochód, a przy mięsnych abym teraz zaczynał od zera dochód byłby dopiero po 2 latach od rozpoczęcia tego procederu.

 

Także kolego Bartoszu pozostaniemy przy tym co aktualnie mamy.

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
×
×
  • Utwórz nowe...
Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj