Raffi001

Members
  • Ilość treści

    8
  • Rejestracja

  • Ostatnio

Reputacja

0 Neutral

1 obserwujący

O Raffi001

  • Ranga
    Nowicjusz
  1. Pszenica i jęczmień wznawiają wiosenną wegetację w temperaturze 3-5 stopni, żyto jeszcze wcześniej - już od 2-3 stopni. Mowa tu oczywiście o średnich dobowych temperaturach powietrza. Azot należy dostarczyć roślinie w chwili ruszenia wegetacji lub tuż przed nią. Pobrany będzie oczywiście, tak jak kolega pisze, za 2-3 tygodnie
  2. Panowie, a ile dać stabilanu na hektar na dokrzewienie pszenicy i kiedy to zrobić?
  3. Zgadzam się z kolegą, co do stosowania retardantów w jęczmieniu, i - jeśli można - pozwolę sobię uzupełnić Twoją wypowiedź (z którą zresztą również się zgadzam) odnośnie dodania do nich miedzi. Miedź jest najważniejszym (oprócz boru) mikroelementem dla większości zbóż (choć np. dla owsa równie ważny jest cynk), mimo że - podobnie jak boru - zboża potrzebują jej stosunkowo niewiele. I właśnie w związku z tym, jeżeli ktoś nie zna dokładnych wymagań pokarmowych danej rośliny, to lepiej z miedzią uważać (ale też i bez przesady ). Oczywiście najlepiej wstrzelić się w optimum, ale ostrożniej będzie, jeśli zastosujemy miedź nieco zachowawczo. Nadmiar miedzi powoduje niedobór żelaza, cynku i molibdenu, tzn. pierwiastki te mogą być zastosowane, ale roslina zbyt mocno potraktowana Cu ich nie pobierze. Jęczmień jary potrzebuje na każdą przewidywaną tonę ziarna dawki 8 g miedzi. Przy założeniu, że celujemy w plon 6 t z ha musimy dać 48 g miedzi minus to, co zostało w glebie z przedplonu i minus to, co ewentualnie dostarczyliśmy z innymi nawozami. (W praktyce wygląda to tak, że przedplonami są najczęściej zboża, które niemal w całości wykorzysują miedź, zaś jeśli chodzi o nawozy doglebowe stosowane przedsiewne, to jedynie Polimag S zawiera Cu, dlatego też możemy te 2 czynniki pominąć i przyjąć 50 g miedzi na ha za dawkę bezpieczną)
  4. Kędzierzyńska saletra ma formę saletrzano-amonową, dokładnie taką samą jak i saletrzak. Różni te nawozy jedynie zawartość azotu całkowitego: w Kędzierzyńskiej Saletrze Amonowej jest ogółem 32 N (16 NH4 i 16 NO3), a w Saletrzaku 27 Standard jest ogółem 27 N (13,5 NH4 i 13,5 NO3), a dodatkowo 2 Ca i 4 Mg. Poza tym różni się nieco granulacją (saletra ma grubsze granule) i wypełniaczem ( na ogół jest to wapno lub dolomit, ale ostatnio coraz częściej gips). Dodam jeszcze, że podobnymi nawozami do ww. są też Saletra Amonowa 30 Makro i salmagi. Zatem saletrzak jest formą przedsiewną równie dobrą co i kędzierzyńska saletra; co więcej używany jako forma pogłówna, np. na wiosną na zboża, gdzie nie ma możliwości wymieszania go z glebą, powinien być rozsiewany na wilgotną glebę lub przed spodziewanym deszczem. Pozdrawiam.
  5. Przy założeniu, że jest to III klasa bonitacyjna gleby, ja zastosowałbym 120 kg fosforanu amonu (21,5 kg N i 55 kg P i 6 kg S) i ok. 167 kg soli potasowej (100 kg K). Tak też powinno być najtaniej.
  6. wczoraj nabyłem 2000 l po 4,10 zł brutto z fakturą, zimówka, bez bio, z dostawą do domu, 100% pewne paliwo, wszystko legalnie - woj. mazowieckie
  7. Przez wiele lat oddawałem byki na ubojnię do Winnicy do Szczerby, tzn. do 2011r. (czyli dopóki ten zakład funkcjonował) i muszę powiedzieć, że było OK. Potem zacząłem handlować z pośrednikami i tak jest do teraz, ale muszę powiedzieć, że cena co najmniej 20-30 gr za kg niższa niż na ubojni (mówię o wadze żywej). Dzisiaj też sprzedałem pośrednikowi (z moich stron, czyli po drugiej stronie Pułtuska niż Winnica), ale nie wiem czy mogę tak po prostu napisać jego nazwisko :unsure:, bo jestem, jak widzisz, nowy na forum
  8. dzisiaj sprzedane 3 byki waga 800-900 kg kg po 7,5 brutto i jałówka 570 kg po 7 zł brutto - okolice Pułtuska
×
×
  • Utwórz nowe...
Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj