Zaloguj się, aby obserwować  
simental10

Bydło szkockie highland

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
simental10    0

Witam, chciałem się dowiedzieć czy opłaca się hodować szkockie bydło highland ?,bo szukając dzisiaj na giełdzie ładnego cielaka znalazłem oto ten gatunek za 2300 zł i wziąłem pod swoje ręce. Oto jego zdjęcie :

http://imageshack.us/photo/my-images/189/dsc00005mv.jpg/

Ale patrząc na dzisiejszy rynek zastanawiam się czy czasem za niego nie przepłaciłem :( . Czytałem dużo na temat jego mięsa itp. ile bym za niego dostał przy wadze ok 700 kg ? 700 kg * 7.5 zł = 5.250 zł ? tyle to widziałem jałówki ale za buhaja rasowego 5 tys ? I ewentualnie gdzie bym go sprzedał ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
damian40000    86

to jest rasa karłowata jak dla mnie raczej ozdobna. To jest czysto rasowy cielak? Wątpię żeby urósł do 700kg.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
slaw17    22

Jest to bydło ekstensywne, przystosowane do trudnych warunków utrzymania. Jeśli posiadasz łąki na terenach zalewowych porośnięte krzakami lub użytki ekologiczne (czyli wszystkie łąki gdzie się nie da wjechać ciągnikiem) to jest to dobra rasa. Może przebywać przez cały rok na pastwisku.

 

Co do rynku zbytu radził bym popytać w ubojniach. Mięso highland jest delikatne, chude i soczyste więc powinni zaoferować więcej niż 7.5zł/kg.

 


antyfan AF

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
braciszek    6

Witam . zwierzeta tej rasy uzywane sa we francji , i szwajcari na lakach zalewowych , jak pisal SLAW17 moze caly rok przebywac na pastwisku bez ryzyka utraty zdrowia , rasa ta pochodzi ze szkocji ,

A co do ceny to stek z tego w knajpie kosztuje dwa razy tyle co normalny , powodzonka

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
simental10    0

braciszek w pore się odezwałes ;] , a co do sprzedaży to wie gdzie i komu mogę go sprzedać ;p i w jakiej cenie, obecnie ma ok. 425 kg :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować  

  • Podobna zawartość

    • Przez kiejdal1
      uciekł byczek. znana jest jego lokalizacja. pozwala do siebie podejść na pewną odległość. poszukuję kogoś ze strzelbą palmera aby można go było oszołomić i schwytać. wszelkie inne sposoby nie dają rezultatu. może ktoś da jakiś kontakt woj. lubelskie 781753154
    • Przez farmer1999
      dzień dobry. w tym roku kukurydza słaba a ceny na pniu powariowały. Czy ktoś tutaj żywił byki samymi kiszonymi wysłodkami + śruta min jęczmienna, rzepakowa i sojowa z dodatkamk + słoma i siano? Jak z przyrostami, czy w 2 lata da rade 800kg?
    • Przez 1kris1
      Jakie macie opinie o cieletach z Miradowa(pomorskie)? Jak z transportem?
    • Przez farmer1999
      Witam. Ilu z Was bawiło się w te słynne startery z holandii..? ja w maju zeszłego roku kupiłem 3 miesięczne odsadki w wadze od 140 do 170kg razem 12 sztuk i w sumie w wieku 21 miesięcy mają zaledwie 600kg a karmione są kukurydzą, śrutą i sianem. Ciekawi mnie tylko jedna rzecz - niby miały być to simentale no i faktycznie białe łby ale na paszporcie jest napisane Europejskie Bydło czerwone co mnie zaciekawiło odrazu jak pocztą przyszły paszporty. Czy to mogą być ukryte byki z Włoch z podrobionym paszportem?
    • Gość
      Przez Gość
      Chciałbym dowiedzieć się czy ktoś miał bydło z Włoch i jak rośnie? Mam byki 8/9miesiecy i mają 200kg, czy to normalne? 
×
×
  • Utwórz nowe...
Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj