Skocz do zawartości

Znakowanie trzody nowe zasady

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

Wg. powiatowego ARIMR kupne prosięta po 30 dniach należy zatatuowac swoim numerem gospodarstwa i zgłosić im ten fakt i od tego momentu on jest ich numerem identyfikacyjnym i sprzedaż należy już zgłosić z numerem nie kolczyka gdzie się urodziły ale gospodarstwa.

Natomiast wet piszący swiadectwo nadal pisze w numerach identyfikacyjnych ich numer miejsca urodzenia to jeszcze pół biedy ale skupnik swin do agencji tez zgłasza na starych zasadach ze kupił swinie odemnie ale nie z moim numerem a z numerem kolczyka gdzie sie urodziły.

będzie wielki burdel

Edytowane przez Poznaniak
Opublikowano

Będzie , będzie B) . Zauważyłem też że ludzie kolczykują świniaki urodzone przed 18.10. , a zgłoszone jako oznakowane tatuażem . Podejrzewam że tu też pojawia się niezgodności i będzie trzeba wyjaśniać .

Opublikowano

tak samo mi mówiła w piątek babka w powiatowym arimr i to naprawdę będzie bałagan teraz się zastanawiam jak to w ewidencje wpisać przecież jak kupuję warchlaka z kolczykiem to w ewidencji wpisuję numer ze stada z którego je kupiłem a jak je będę sprzedawać to mam je sprzedać (oznakowane tatuażem)jako oznakowane swoim numerem

mam świnie w książce jakoś przekwalifikować z numeru na kolczyku na swój z tatuażu czy jak zgłupiałem totalnie 

Opublikowano

Skoro kupujesz i tatuujesz - to oznakowane tatuażem - tak Mi się wydaje... , ale czy na pewno ?

Opublikowano

Chłopaki, a wytłumaczcie mi jedno, zgłaszam urodzenie świń i mam obowiązek ich zakolczykowania w ciągu 7 dni i muszę ten fakt zakolczykowania dodatkowo zgłosić czy wystarczy zakolczykować i finito?

Opublikowano

Trochę pokręciłeś . Najpierw kolczykujesz (masz na to 30 dni) , a później zgłaszasz (masz na to 7 dni) .

Opublikowano

Chłopaki, a wytłumaczcie mi jedno, zgłaszam urodzenie świń i mam obowiązek ich zakolczykowania w ciągu 7 dni i muszę ten fakt zakolczykowania dodatkowo zgłosić czy wystarczy zakolczykować i finito?

Ja na druku musiałem dopisać kiedy zakolczykowane.

Zauważyłem też że ludzie kolczykują świniaki urodzone przed 18.10. , a zgłoszone jako oznakowane tatuażem . Podejrzewam że tu też pojawia się niezgodności i będzie trzeba wyjaśniać .

Ludzie z nadgorliwości robią sobie problemy.

Opublikowano

Żeby pogubiły ;) . Ja przed sprzedażą , lub w razie konieczności (kontroli) . B)

Opublikowano

Po 30 dniach jak u Ciebie przebywają kupne warchlaki  - tatuujesz je swoim numerem, następnie w ciągu 7 dni zgłaszasz ten fakt do ARIMR i kolejne przemieszczenia tych swin już zgłaszasz nie z numerem kolczyka ale swoim numerem gospodarstwa którym je  otatuowałes.

Opublikowano

Żeby pogubiły ;) . Ja przed sprzedażą , lub w razie konieczności (kontroli) . B)

A jak wpadnie niezapowiedziana kontrola to karzesz im poczekać chwilę przed chlewnią i będziesz na szybko kolczykować?;p Ogólnie niezły bałagan, nawet w BP agencji mówią różne wersje. Najlepsze jest, że nie mają nowych druków do zgłoszeń urodzeń bo też się zmieniły, a elektronicznie nie można na razie bo nie zrobili jeszcze zmian w programie heh Dziś czytałem w najnowszym TopAgrar, że były rozmowy organizacji rolniczych z przedstawicielami ministerstwa i ma być nowelizacja niektórych absurdów tej ustawy. 

Opublikowano

Panowie mam pytanie, czy muszę tatuować warchlaki, które mają kolczyk z numerem siedziby stada, z którego pochodzą, bo u znajomego była kontrola PIW i coś o tym wspominali.?

Jeśli dobrze zrozumiałem świnie pochodzą z zakupu. Jeśli tak to musisz je o tatuować jeśli będą u Ciebie przebywały pow. 30 dni. I dodatkowo ten fakt zgłosić do BP ARiMR masz na to 7 dni. We wcześniejszych  postach ten temat był już poruszany.

Opublikowano

Niby tak, gorzej jak akurat natkną się na Ciebie np. na podwórku, wtedy już się nie ukryjesz. Ale oby nie wpadali:-)

No w sumie racja . Się wezmę i zakolczykuję . Większe kontrole zdaje się po nowym roku zapowiadali .                                 Maciej12441  w zależności od tego jak były zgłoszone - tatuaż lub kolczyk    .               

Opublikowano

No w sumie racja . Się wezmę i zakolczykuję . Większe kontrole zdaje się po nowym roku zapowiadali .                                 Maciej12441  w zależności od tego jak były zgłoszone - tatuaż lub kolczyk    .               

Były zgłoszone jako oznakowane kolczykiem

Opublikowano

Więc tak - przepisy są podobne jak były od dawna . Kupiłeś , zgłosiłeś i przemeldowałeś na siebie , zaznaczyłeś że kolczyk , to kolczykujesz ... i tyle .

Opublikowano

Czy przed sprzedażą musicie mieć świadectwo od weterynarza że świnki są zdrowe? Ile weterynarze chcą za wystawienie takiego świadectwa? Ponoć jest ważne 48 godzin od wystawienia

Opublikowano (edytowane)

U mnie bez świadectwa nie wezmą świń, na świadectwie masz zaznaczony status stada pod kątem Aujeszkyego, numer paszowy, czyli ogólnie stan zdrowia świń. Z tego co mi mówił wet, jeżeli sprzedajesz do pośrednika, jest ważne 10 dni, a jeśli bezpośrednio do ubojni to 48 godzin. Cena za świadectwo to 10 za 1-10 sztuk, powyżej to złotówka za każdą sztukę plus dojazd :D

Edytowane przez TheLukasTeam
Opublikowano

On o wozie Ty o kozie. Weterynarz ma stwierdzić czy świnie są zdrowe pod kątem ASF, do tego nie trzeba żadnych numerów paszowych i jest ważne 48 godzin bez względu na to, czy sprzedajesz do ubojni, pośrednikowi czy menelowi pod sklepem. Wymagane jest w całej Polsce i wystawia się najpóźniej 24 godziny przed sprzedażą