Skocz do zawartości

[JUMZ] Jak wyłączyć docisk podnośnika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

panowie namówiełem Ojczyma na zakup jumza i teraz mam problem bo jest niezadowolony bo to nie działa jak c360 .

Ogólnie najbardziej narzeka mi na popmpe podnosnika ze nie da sie jej opanowac . Czy istnieje mozliwosc przerobic siłownik aby podczas opuszczania pluga opuszczał go pod wpływem ciezaru pługa a nie podnosił mi tyłu traktora gdy dotknie ziemi ? tak jak ma to miejsce w c360 .

Opublikowano

no własnie wdusic idzie na siłe ze cały tył ciagnika w powietrzu , ciezko to wyczuc (zwlaszcza ojczymowi bo cale zycie tylko 30 i 60 ) . 

Co do dzwigni to jutro spróbuje bo teraz juz za pózno by dziada palic

Opublikowano

u mnie juk go kupiłem było tak- wajcha w dół opuszczało belki siłowo,wajcha w górę podnosiło belki,wajcha maksymalnie w górę w stronę szyby opuszczało belki (tzw pływający) i wtedy nie podnosi ciągnika. I tak samo jest opisane w instrukcji. JUMZ z 79r. A ja osobiście zamieniłem przewody przy siłowniku i mam teraz tak-wajcha w dół podnosi belki, wajcha w górę opuszcza belki siłowo, wajcha jeszcze wyżej opuszcza samoczynnie (tzw pływający) .Mam nadzieję że napisałem zrozumiale. A i jeszcze wstawiłem zawór opóźniający w siłowniku żeby maszyny podwieszane nie opadały zbyt szybko. Pozdrawiam

• Like 1
Opublikowano

faktycznie koledzy jest 3 pozycja , tylko strasznie ciezko pozniej z niej wajche wybic , wrecz trzeba szaprpnąc z calej sily do siebie . Czy u was tez tak ciezko to chodzi ?