Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
20 minut temu, thor1984 napisał:

A ile płacisz za rwanie?

My sami obskakujemy 

Opublikowano
Dnia 9.06.2024 o 14:44, galan99 napisał:

zamieranie pędów   -   Środek Switch 62,5 WG 

TEBU 250 EW

Scorpion 325 SC

Ochrona maliny skuteczna .

Scorpion rzeczywiśćie nie ma rejestracji jeśli chodzi o zamieranie pędów w malinie ale jeden z jego skladników difenokonazol już ma x d ... Galan co dodajesz do Scorpiona w jesiennej ? Myślałem żeby dorzucić Kelpak, nada się ?

Opublikowano

Gdzie się zaopatrujecie w sadzonki jakieś szkółki  Kraśnik Lublin?

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, fcbarcelonacule napisał:

jakie odmiany masz na oku ?

Glen ample, przehyba i pokusa z jesiennej

Edytowane przez MonteChristo
Opublikowano

kupowałem przechybę u krzewińskiego w Zemborzycach przy Lublinie, ale jakoś to u mnie nie chce rosnąć. Drugi raz bym Przechyby nie posadził, owoc ładny duży ale jak nie jest dobrze dojrzały to nie chce owoc z szypułki schodzić. Glena mam od rolnika to rośnie ładnie ale trzeba pilnować zamierania.

Opublikowano

Witam,

Mam małe gospodarstwo 1,6 ha, na którym robiłem proste uprawy zboża i ziemniaka, opłacalność z tego znikoma a czasu jednak zajmuje, więc pomyślałem o uprawie malin. Doświadczenie z malinami mam małe, uprawiałem około 200 sadzonek na włókninie na swój użytek.

W tym roku planuje założenie plantacji maliny jesiennej, deserowej na powierzchni około 1.4ha na działce o wymiarach około 60m na 220m. Planuje rozstawa rzędów około 3m a odstęp pomiędzy sadzonkami 0,4m, 19 rzędów malin po 210m długości i rozstawie 0,4m daje około 10 000 sadzonek. Szukam dobrych sadzonek maliny jesiennej deserowej nadającej się do uprawy bez podpór, zbiór malin ręczny. Plantacja ma być nawadniana kropelkowo wodą z wodociągu a jeżeli nie dostanę zgody to z własnej studni głębinowej, którą mam zamiar wykopać. Ziemia klasy 3 utrzymująca wilgoć, ale jednocześnie przy dużych opadach woda nie zalega na powierzchni. Teren płaski z równym spadkiem 2 metry na długości pola 220m. Okolica jest płaska i wietrzna. Województwo Mazowiecki około 30km na zachód od Warszawy. Za około miesiąc czasu będę miał wyniki badań gleby wraz z planem nawożenia pod uprawę maliny jesiennej, wtedy będę chciał przygotować ziemię tak żeby w październiku posadzić maliny. Maliny chce posadzić na płaskim terenie bez ściółkowania a nie na podwyższonym zagonie.

Wstępnie wybrałem odmianę maliny Polka, ale jestem również otwarty na propozycję innych odmian, najlepsza byłaby odmiana, która owocuje obficie w możliwie krótkim czasie, żeby okres zbioru skrócić do minimum, ktoś mi proponował taką odmianę, (nie pamiętam nazwy) z ostrzeżeniem, że owoc miękki i odmiana podatna na choroby, więc dla nowicjusza niepolecana. Z tego co przeczytałem o różnych odmianach to Polka na jesienny zbiór jest w miarę prosta w uprawie i nie podatna na choroby.

Sadzenie chcę przeprowadzić maszynowo, sadzarką typu "DARIA" lub podobną, wypożyczę albo kupię na czas sadzenia.

Proszę również o poradę w temacie nawodnienia kropelkowego. Jedna z lokalnych firm zaproponowała mi linie kroplujące z kompensacją ciśnienia i emiterem 1,5 litry na godzinę, jedna taśma na jeden rząd malin o długości 210m. Zużycie wody na całą plantację ok 15 000 litrów wody / godzinę, jest propozycja studni głębinowej o średnicy 160mm (wydajność 6000 l / godzinę), wtedy plantacja podlewana byłaby na dwa razy po połowie. Firma zakłada, że jeżeli nie ma opadów deszczu to polewam całą plantację co 3 dni po około 4 godziny i w ten sposób każdej roślinie dostarczam 5 litrów wody, co przekłada się na miesięcznym zużyciu wody około 500m3. W teorii wydaje się ok, ale praktyki nie mam, więc chętnie usłyszę opinie.

Opublikowano

I łup na skupie z 9 na 8 a jutro podobno 7,50 

@hamlet0 podstawowe pytanie to czy będziesz miał pewnych ludzi do zbioru bo 1,4 ha deseru to już nie jest takie hop siup. Mając na myśli pewnych mam na myśli ludzi którzy zerwą ładnie owoc w pojemniki? 

Opublikowano
1 godzinę temu, thor1984 napisał:

I łup na skupie z 9 na 8 a jutro podobno 7,50 

@hamlet0 podstawowe pytanie to czy będziesz miał pewnych ludzi do zbioru bo 1,4 ha deseru to już nie jest takie hop siup. Mając na myśli pewnych mam na myśli ludzi którzy zerwą ładnie owoc w pojemniki? 

Cena z dzisiaj 7,8  przemysł

Opublikowano

Zakładam, że z tej plantacji uzbieram 1 tonę maliny łacznie przez cały sezon, potrzebne są 4 osoby, ja z żoną + 2 osoby trzeba zatrudnić, myślę że dwie osoby znajdę.

Opublikowano
1 godzinę temu, hamlet0 napisał:

Zakładam, że z tej plantacji uzbieram 1 tonę maliny łacznie przez cały sezon, potrzebne są 4 osoby, ja z żoną + 2 osoby trzeba zatrudnić, myślę że dwie osoby znajdę.

Jak posadzisz na jesień to już na drugi rok we 4 osoby tego na deser nie ogarniesz. Mówisz tylko o rwaniu. A kto z tym będzie jeździł na giełdę czy stał w kilku punktach na mieście czy jakichś ryneczkach. Kto bedzie dbał o nawodnienie, nawożenie ochrone chemiczną?Nie mówiąc już o drugim czy trzecim roku owocowania. Piszesz, że  1.6 ha zboza i ziemniakow juz trochę czasu zajmuje to teraz pomyśl, że w malinie będziesz z tą liczba osób siedział dzień w dzień aż do przymrozków. Skąd Ci się wzięła tylko 1 tona towaru przez cały sezon? Od strony założenie plantacji podszedłeś bardzo dobrze ale  nie wyrobisz z robotą. 

3 godziny temu, MonteChristo napisał:

Cena z dzisiaj 7,8  przemysł

Niestety zaraz się okaże, że produkując na skup lepiej będzie pójść do kogoś na zarobek niż samemu uprawiać 😭

Opublikowano
1 godzinę temu, farmer1236 napisał:

Witam jakie sprawdzone opryski polecacie w malinie na zamieranie pedow?

Witam jakie odmiany maliny  letniej  polecacie?

Ja lecę Switchem, a jaką odmianę to zależy czy na deser czy na przemysł chcesz to dawać

Opublikowano

Przepraszam, miało być 10 ton malin z plantacji 1,4ha. Odnośnie zbierania to liczę, że dwie osoby zatrudnione na stałe uzbierają średnio dziennie 100kg, czyli teoretycznie w sezonie one powinny nazbierać te 10 ton a ja z żoną będziemy im pomagać ale głównie pilnować plantacji i sprzedaży.

Odnośnie zbytu to myślę, że znajdę stałych odbiorców na malinę deserową w ilości 100kg dziennie po średniej cenie 20 zł / kg. Mieszkamy 30 km od Warszawy a tutaj rynek jest chłonny, ostatecznie zostaje giełda w Broniszach 20 km od nas.

Podsumowując potrzebuję na start odmiany malin, które są mniej wymagające i mają twardszy owoc w sensie taki, który zachowuje dłużej świeżość czy jest lepsza odmiana od Polki pod tym względem?

Swoją drogą policzyłem na szybko, że przy cenie za malinę 8 zł na przemysł to zarobek jest nie wiele mniejszy od sprzedaży za 20 zł na deser.

• Haha 1
Opublikowano
Dnia 30.07.2024 o 07:39, MonteChristo napisał:

Ja lecę Switchem, a jaką odmianę to zależy czy na deser czy na przemysł chcesz to dawać

i jak z tą szkółką namierzyłeś cos ? korci kurde kupić po niższej cenie od znajomych  ale chyba nie tym razem i skusze się choć trochę kupić ze szkółki. Pytanie jakiej, bo smieja sie ze Lubelszczyzna to zawrisusowana

Opublikowano
1 minutę temu, fcbarcelonacule napisał:

i jak z tą szkółką namierzyłeś cos ? korci kurde kupić po niższej cenie od znajomych  ale chyba nie tym razem i skusze się choć trochę kupić ze szkółki. Pytanie jakiej, bo smieja sie ze Lubelszczyzna to zawrisusowana

Pierniczę nie stać mnie 6 zł to za jedną sadzonkę ,dużo na moje amatorskie plantacje coś na olx się namierzy