Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

zapomnij żebyś powój tak po prostu wyrwał, on i 30 lat potrafi być w jednym miejscu

1 godzinę temu, fcbarcelonacule napisał:

Jest jakiś dobry fungicyd na tak zwanego grzybiarza Poloneza ? kilka dni i pleśń że nie wiadomo co z nim robić...

nie wiem czy się śmiać czy płakać jak się czyta takie teksty jak ten powyżej

Opublikowano

Wiesz. Stosowałem różne środki. Wydawało mi się że dobrze zabezpieczyłem jesienną, no i tak na przykład w innych odmianach nie ma praktycznie (na ten moment) tematu pleśni, nawet przy rzadszym rwaniu. Wiem, że Polonez jest podatny na tego grzyba, stąd moje pytanie.

Opublikowano
4 godziny temu, fcbarcelonacule napisał:

Wiesz. Stosowałem różne środki. Wydawało mi się że dobrze zabezpieczyłem jesienną, no i tak na przykład w innych odmianach nie ma praktycznie (na ten moment) tematu pleśni, nawet przy rzadszym rwaniu. Wiem, że Polonez jest podatny na tego grzyba, stąd moje pytanie.

co to znaczy dobrze ? w jakich odstępach stosujesz środki ? polonez z natury się miękki, słodszy

Opublikowano

@thor1984 hmmm, z tego co kojarzę to masz Suganę i Polanę. Ja mam poza tym jeszcze dwie inne. Polesie i Poloneza. Polesie- owoc gruby, ale "lubi" się że tak powiem chować pod liśćmi co mnie irytuje; Polesie nie może być zarażone wirusem bo owoc drobnieje i się rozsypuje. Ludzie na fb coś piszą, że odżywki wapniowe zapobiegają, ale nie bardzo w to wierzę. U mnie zdarzają się sporadycznie takie. OWoc szybko fioletowieje. Polonez- świetnie się go zbiera jak dla mnie, wytwarza taką czapę, wystarczy podnieść i wszystkike owoce pod ręką. WYmaga bardzo dobrej ochorny niestety od grzyba, dla mnie póki co za trudne :D .. @racyl dobrze zabezpieczone od grzyba czyli zabiegi co 10 dni, a podczas kwitnienia co tydzień. Yamato , Zato, Switch x2

• Thanks 1
Opublikowano

10dni to za dużo jak chcesz mieć malinę zabezpieczoną i dostosowaną do sprzedaży detalicznej. taka malina do handlu detalicznego musi być jak truskawka co 5dni góra 7 pryskana i dodatkowo być utwardzona. nie piszmy że zato czy yamato od szarej pleśni chroni 😁, 2 zabiegi switchem od szarej to zdecydowanie za mało.

malina o wiele dłużej i więcej musi być chroniona niż truskawka

Opublikowano

bardziej się porzygają po zagrzybionej malinie niż po tej zastosowanej chemii zgodnie z karencją.

każdy rozumny człowiek rozumie że żaden środek nie działa ponad tydzień i więcej.

taką malinę na detal to chociaż wiesz i widzisz że jest zabezpieczona a ta co na skup trafia to już jest zainfekowana a zanim dotrze do zakładu to jest kożuch na niej i potem idzie dopiero mocna chemia żeby tego grzyba zlikwidować na tej malinie w skrzynkach

Opublikowano (edytowane)

Wiem co jest na skupie i co przywożą za malinę tylko jak piszesz żeby było jak powiadasz że minie  karencja .

Ale jak malina owocuje i pryska w czasie zbioru i za raz na drugi dzień zbierają bo nie będzie czekał 5 dni podczas owocowania maliny aż minie karencja to jest h,,,,,nia .

Malina 13 zł + VAT .

Zagłębia malinowe Europy pala się szleją pożary wiec malina i na drugi rok będzie droga .

Edytowane przez galan99
Opublikowano

w tym roku to nie ma za bardzo co wozić na skup mimo dobrej ceny.

nie mam pojęcia o elizówcę

Opublikowano

U was też tak kiepsko z dojrzewaniem malin, porównując tamten rok bardzo kiepsko to wygląda a patrząc na prognozy pogody nic lepiej się nie zapowiada LBL po 13,20 na skupach

Opublikowano

Czy kiepsko to zalezy ile masz tej maliny. U mnie dzis 0,5 t zerwalem, jutro powinno byc lepiej. Mam cene od dzis na zakladzie 13,70 - podlaskie. W detalu malinka idzie za tez dobrze i to za lepsze pieniadze. Kurcze nie pryskalem niczym na grzyba od 3 tygodni... moze w przyszlym tygodniu z czyms wjade. Racyl to juz pewnie 5 razy zdazyl pierdyknac fungiem swoje krzaki 😉

Opublikowano

Mam 4ha. Zwykle 10-12 osob dziennie zrobi mi 1 ok hektarowa kwatere. Kazdy srednio po 50 kg i masz pol tony. Po 4 dniach powrot. Odmiany 3ha Polesie i 1ha Polany. Mam jeszcze 1ha Poematu ale na nim o dziwo jakies opoznienie mam w tym roku.

Opublikowano

Areał nic Ci nie da bo jeden ma posadzone co 3.5 czy 4 lub 4.5 metra i juz zmienia się ilosc rzędów. Ja z 3 rzędów polany po 200 m każdy w tym roku jak na razie po 60 - 70 kg. Porazka. Sugana dopiero jakieś pojedyncze owoce. Po gradobiciu sugana wypuściła masę nowych pędów a polsna sporadycznie. 

Opublikowano
5 godzin temu, Grippen napisał:

Czy kiepsko to zalezy ile masz tej maliny. U mnie dzis 0,5 t zerwalem, jutro powinno byc lepiej. Mam cene od dzis na zakladzie 13,70 - podlaskie. W detalu malinka idzie za tez dobrze i to za lepsze pieniadze. Kurcze nie pryskalem niczym na grzyba od 3 tygodni... moze w przyszlym tygodniu z czyms wjade. Racyl to juz pewnie 5 razy zdazyl pierdyknac fungiem swoje krzaki 😉

właśnie nie zdążył i  ma eko bo nie było czasu dopilnować. na skup idzie i nie mam tego co zazwyczaj. a tak w ogóle to widać i na skupie że nie ma tyle tej maliny.

ja przyznaje się nie dopilnowałem ale czy wszyscy też że tego mało jest

tak szczerze powiedziawszy 5razy to może na miesiąc byłoby dużo ale na maj,czerwiec,lipiec i połowę sierpnia to nie wydaję mi się za dużo jak to ma iść do pudełek.

to że nie pryskałeś od 3 tyg to sam się na własnej skórze przekonasz co będzie w pudełkach na spodzie

Opublikowano
12 godzin temu, thor1984 napisał:

Areał nic Ci nie da bo jeden ma posadzone co 3.5 czy 4 lub 4.5 metra i juz zmienia się ilosc rzędów. Ja z 3 rzędów polany po 200 m każdy w tym roku jak na razie po 60 - 70 kg. Porazka. Sugana dopiero jakieś pojedyncze owoce. Po gradobiciu sugana wypuściła masę nowych pędów a polsna sporadycznie. 

Thor a co ile dni wchodzisz na ta Polanke? U mnie odstepy miedzy malinami to 4,2 metra, a i tak w niektorych miejsach ledwo metr zostaje na sciezke, ale ogolnie jeszcze da sie ciagnikiem z kosiara wjechac. Zastanawiam sie czasem jak wygladaja miedzyrzedzia gdy ktos sadzi na 3,5m? Trawke skosic to juz tylko wykaszarka zostaje. Wrzucam zdjecie miedzyrzedzi przy rozstawie 4,2m w Polesiu. 

20210819_111342.jpg

Opublikowano
14 godzin temu, Mars2 napisał:

Witam, planuje założyć plantacji malin na areał 30 arów na początek, czy jest sens w to wchodzić? Ile można zarobić ? 

Proszę o odpowiedź.