Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

W ubiegłym i tym roku wszystkie używane kombajny do malin oraz przystawki do zbioru malin moment zmieniały właściciela. Handlarz mówił że szykuje się cena i wielu ludzi z kapitałem wchodzi w malinę.

10 godzin temu, galan99 napisał:

@Agrest Zbiór porzeczki czarnej czy czerwonej kombajnem  1 ha ile trwa .

Mam zamiar posadzić ze 3 ha porzeczki tylko zastanawiam się jakiej czarną czy czerwoną  .

Maliny też dosadziłem .

Kwestia organizacji odbioru owoców i plonu.  Są tacy którzy chwalą się że 2ha porzeczki dziennie młócą.  Może z plonem 3t to tak.

U mnie sami robimy, to przeładunek załadunek, zawóz na skup - 1ha od 1 dnia w kisten do 2 dni skrzynka.

Opublikowano

Cena szykuje się bo nie nakupili maliny są ogromne braki ale jak dla mnie odmiana Polana jest najlepsza na przemysł bardzo plena i ma wagę jeszcze dziś można by było zebrać resztki bardzo  wytrzymała na choroby . Jak jest nawadniana to plon rewelacja . To co posadzą pod kombajny to duża cześć wypadnie maliny z ręcznego zbioru  bo nie ma komu zrywać rwą ludzie koło 60 lat młodych nie ma . Wiec areał nie tak szybko wzrośnie a pod kombajnu zbiór o 50 % mniejszy niż tradycyjny ręczny .

Opublikowano
5 godzin temu, Agrest napisał:

W ubiegłym i tym roku wszystkie używane kombajny do malin oraz przystawki do zbioru malin moment zmieniały właściciela. Handlarz mówił że szykuje się cena i wielu ludzi z kapitałem wchodzi w malinę.

Kwestia organizacji odbioru owoców i plonu.  Są tacy którzy chwalą się że 2ha porzeczki dziennie młócą.  Może z plonem 3t to tak.

U mnie sami robimy, to przeładunek załadunek, zawóz na skup - 1ha od 1 dnia w kisten do 2 dni skrzynka.

Może szykuje się sytuacja jak z 5 lat temu gdzie malina dala na prawdę potężne pieniądze a kto miał większy spory areał to dodatkowo potężne pieniądze wziął za sadzonki. Niestety wiadomo jak było później. 

@Agrest a tak z perspektywy czasu powiedzmy 5 lat porzeczka była opłacalna? 

Opublikowano

W tego typu zabiegach ważne jest aby ciecz dobrze wtłoczyć w środek rzędu i nie dać się temu rzędowi zbyt mocno rozrosnąć na boki. W letniej to jasna sprawa ale w jesiennej często widzi się rzędy tak szerokie że masakra. Dodatkowo ważne jest zachwaszczenie a właściwie jego brak. Nie za szerokie rzędy i względny brak zachwaszczenia sprawia, że nie tworzy się a w każdym razie mniej  mikroklimat do rozwoju grzybów, rzędy są jednocześnie bardziej przewiewne. Warto też zapoznać się jaki jest zakres temperatury w jakich działa dana substancja. Jeśli stosujecie do oprysków grzybowych wodę to unikajcie wody z sieci.

Opublikowano

Topsin już wyleciał z produkcji. W lokalnym sklepie sprzedawca powiedział że jeszcze tylko jedna dostawa będzie i koniec.

1 godzinę temu, thor1984 napisał:

@Agrest a tak z perspektywy czasu powiedzmy 5 lat porzeczka była opłacalna? 

Tylko ubiegły rok i ten był opłacalny na przestrzeni 7lat. W ubiegłym roku cena z 0,8zł rosła do 1,5zł za ostatnie sprzedane. W tym roku od 2,5 do 3,5zł. Poprzednie lata od 0,27 do 0,45zł. W tym roku ludzie pierdolca dostali sadzą wszystko i wszędzie. Może po za truskawką. 

Opublikowano

Żadna alternatywa. Myślałem nad nią z 5 lat temu. Byłem na konferencji. Jedynie Polski naukowiec na stałe zajmujący się jej uprawą w Kanadzie opisał jak to u nich wygląda w rzeczywistości. Nasi rodzimi to och ach ech, kupuj sadzonki i sadź.

Na Youtube  jest taki pomysķowy gość kazikbzyk. Ma film z omłotu 4 letniej świdośliwy. Wówczas ponad 2,5m wysokości miała. Tylko komu to sprzedać.  Widzisz co się z kamczacką stało.

Plony kamczackiej do 2 -3 ton i problemy. A świdośliwa powyżej 20t z ha i nierówne dojrzewanie

Opublikowano

Kosicie już jesienną? Ja zawsze ciąłem na jesień ale w tym roku widzę, że soki jakoś wolno spływają do karpy. Polana to już tam jakoś wchodzi w okres zimowy ale sugana to jeszcze zielona. 

Opublikowano

Thor, podobnie jest i u mnie. Polana, Polonez juz zzolkly, natomiast Polesie trzyma sie wciaz zielone. Sprawdzalem zdjecia z sprzed roku i dwoch i mam wrazenie ze w tym roku tak jak mowisz wolniej do karpy wraca zycie z pedow. Poczekam jeszcze z tydzien i wjezdzam, bo chcialem w skoszone rzadki wapno jeszcze posypac. 

• Thanks 1
Opublikowano

Nic nie sypalem . Ostatni mineral to byla saletra wapniowa Nitrabor w okolicach poczatku lipca w dawce 150kg/1ha. Juz tego azotu dawno nie ma wiec dziwna ta zielen. Ja jestem z okolic Suwalszczyzny wiec moze dlatego ze u nas wegetacja rusza napozniej to i wyhamowuje wszystko na koncu 😉

Opublikowano

Do posiadających jesienna maline Polesie. Pytanie. Co zrobilem zle ze liscie spopielowiatały, zmienily kolor gdzies w okolicy lipca z ciemnego na jasny zielony taki lekko szarawy. czuje ze glowna przyczyna byl ktorys z opryskow którego byc może malina nie lubi albo którego nie bylo.

Fungicydy: Mythos, Yamato, Mythos z acetamiprydem, kaptan, Signum, Signum z Emulparem

Insektycydy: acetamipryd wspomniany, abamektyna niby pozną godziną ale hmm moze niewystarczajaco pozną, no i Emulpar wspomniany wczesnej.

Odżywki dolistne: 2xSM7wodny z Zelazem, Asahi x3, Kristalon Zielony, Odzywka z duza zawartoscia fosforu 3x co 10dni od poczatku kwitnienia.. i 1xodzywka wapniowa.

Obok mam Polane, Poloneza i Sugane. Tak samo pryskane wszystko. Tych efektow na nich brak.

Opublikowano (edytowane)

Bedzie problem bo niebardzo kto chce ja zbierać... czy to wina zlego nawozenia, ochrony czy składników w glebie.. nikt nie ma w pobliżu (powiat krasnicki) polany ktorej grubość by sie utrzymywala przez dłuższy czas. Wez znajdz kogos do rwania tej odmiany 1koszyk trzeba ok 40min rwac... 

Edytowane przez fcbarcelonacule
Opublikowano

Tez mam 1 ha Polany i zgadzam sie z Toba FCBarcelona. Zawsze zbieranie Polany to jak kara dla zbieraczy. Dosc ze wiecej musze im placic, to i tonazowo gorzej wychodze. Zbieram max 2 razy w tygodniu a pozostale dni ludki odkuwaja sie na Polesiu i Poemacie 😉

Co do SORow do ostro dajesz w baniak. U mnie gora 1/3 tego co wymieniles 🙂

Opublikowano

No wiesz. Literatura mówi o zabiegach od grzyba co 10dni przed kwitnieniem i co 7 podczas a jak wiemy malina jesienna kwitnie kwitnie i kwitnie.. w przyszlym roku jak dozyje to wypróbuję cos silniejszego. Jak policzylem to jednak taki Switch czy Luna Exp nie wychodza niewiadomo jak drogo a maja dwie substancje czynne. 

Ja mam sentyment do Polany. Moja przygoda z jesienna to Polana wlasnie ale coz. Mooze na mojej ziemi poprostu wiecej z niej wyciagnac sie nie da.. :/

Opublikowano (edytowane)

U mnie Tebu w czerwcu byl, Switch, Luna Exp po razie w lipcu i raz Teldor w sierpniu, do tego dodawany jeszcze Kristalon i Asahi. I jeszcze Calypso na robactwo. Wlasciwie to w wrzesniu juz zadnego zabiegu nie robilem. Z plesnia szara jakos wiekszych klopotow nie zauwazylem. Mozna bylo wiecej psikac ale ograniczylem sie w tym roku do tego i tragedii z owocem nie bylo 🙂

Ja tez mam podobnie kolego.. pierwsza byla u mnie Polana. Rodzice jeszcze to sadzili, potem ja dosadzilem inne gatunki. Juz 2 razy myslalem by wywalic to ale gdy przychodzi co do czego to szkoda sie troche jej robi 😁 Poki mam ludzi to zostawiam ja w rezerwie, choc w tym sezonie jak Poemat sie rozmnozy to prawdopodobnie zabraknie juz czasu na regularny zbior Polanki 😉

Edytowane przez Grippen
Opublikowano

Duża dawkę Tebu stosujesz? W zbozach czy rzepaku mowia o 1l na hektar na 200l wody, z kolei w Lunie Exp jest tez tebukonazol ale wzmocniony druga substancja. Zwykle stosowalem 0,15l Tebu 250ew na 100l wody, mysle zeby kiedys przyeksperymentowac z wieksza dawka

A na przedziorka cos stosujesz?