Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie mogę ściągnąć koła pasowego, odkrecilem śrubę i próbowałem ściągnąć ściągaczem, lecz ani drgnie, próbowałem też podgrzewać, nic nie pomogło, ma ktoś jakiś pomysł?

Opublikowano

Pewnie koła na wale, a ono trochę kosztuję. Porządny ściagacz i walnąć młotkiem 2-3 k. Śruby w ściagaczu muszą być twarde, sam kiedyś bawiłem się z  3 dni ściągacz miałem flanszowy ale śruby zwykłe zakładałem, jak ząłożyłem 10,9 to od razu zeszło.

Opublikowano

W starym typie,   nie ma co szukać szczęścia  ze ściągaczami łapiącymi za koło po obwodzie - można co najwyżej koło powyszczerbiać.  (no, chyba że słabo siedzi, to puści :) )   Nie jestem pewien jak w silnikach nowego typu ( pewnie wygląda to identycznie), ale w starym typie (c385- 1204), w kole  pasowym  są nagwintowane otwory pod ściągacz.

Dorobienie takiego ściągacza,  jeśli potrafi się   jako tako spawać oraz posiadając spawarkę,  szlifierkę kątową i trochę złomu,  to kwestia 5 min. ;)    potrzebna  jest  do tego nakrętka  (np M16)  + śruba i dwa kawałki np: kątownika.      Do dwóch przeciwległych ścian nakrętki (  w którą będzie wkręcona główna śruba ściągacza) trzeba przyspawać kątowniki (lub inne żelastwo) .  W szczeliny pomiędzy kątownikami,   wsadza się śruby  + odpowiednie podkładki i wkręca się je w koło.  

Dodam, że  taki ściągacz (pomimo, że nieco upierdliwy w  używaniu)  jest  bardzo uniwersalny - pasuje na  każdy rozstaw otworów  i  rozmiar gwintów w kołach/ oprawach łożysk / piastach/ itp. :) 

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez krychu
      Mam problem z moją 1014. Rok temu wymieniłem głowice na całkiem nowa ze względu na nieszczelność starej. Po roku czasu pod dwoma wtryskami zaczął lecieć płyn chłodniczy. W C360 jak miała miejsce taka sytuacja to się wymieniło tulejke i było ok. Jak to wygląda w urusach c385? Czyżby głowica była walnięta?
    • Przez 3sparrow
      po wyłamaniu rozrusznika drży ciągnik, czy możliwe zwichrowanie koła zamachowego?
    • Przez Snuff
      Witam mam problem przy złożeniu tłoków z korbowodem w zetorze 8011 ponieważ zrobiłem sobie trochę liche zdjęcie mianowicie pytanie jest 
      Czy tłok grubsza częścią od denka ma być skierowany do zamka na korbowodzie ? 
      Pytanie drugie czy przy wkładaniu tłoków do silnika korbowody mają być skierowane zamkami do walka rozrządu czy w drugą stronę ?

• Przez Snuff
      Witam mam problem przy złożeniu tłoków z korbowodem w zetorze 8011 ponieważ zrobiłem sobie trochę liche zdjęcie mianowicie pytanie jest 
      Czy tłok grubsza częścią od denka ma być skierowany do zamka na korbowodzie ? 
      Pytanie drugie czy przy wkładaniu tłoków do silnika korbowody mają być skierowane zamkami do walka rozrządu czy w drugą stronę ?
    • Przez rafal88
      Jest problem tego typu ze.....z pompy paliwowej zostaly wyciagniete sekcje. Da sie we wlasnym zakresie wlozyc je z powrotem tak aby dobrze ustawic je na listwie ktora dawkuje sie paliwo?? Jesli ktos juz to robil to moze bedzie tak mily i podzieli sie wiedza
  • Dodaj nową pozycję...
v