Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia 29.07.2018 o 11:29, damianzbr napisał:

RolnikTivi nie mów hop do puki nie podskoczysz. U mnie kukurydza także piękna kolba, nawet po dwie, ale co z tego jak w sierpniu przypali to wraz plonu nie będzie.

Co prawda liczę że popada i będę miał jakieś rekordy w zbiorach kukurydzy, ale ogólnie w całej PL kukurydza jest bardzo słaba. Kujawsko pomorskie, WLKP, pomorskie, tam jest tragedia z kukurydzą.

Jedynie na południowym wschodzie jako tako.

Ale zważ na to że we wfrancji, niemczech i anglii kukurydza w tym momencie tak dostała po d... Zmiarniała w oczach od tych upałów tam panujących i tam plonu już nie będzie.

Ty się módl abyśmy ty i ja byli w takiej sytuacji że u nas fartem będą rekordowe plony, bo to że kukurydzy w UE będzie mało to już jest wiadome teraz. My we dwóch nie nadrobimy statystyk i to pod warunkiem że w sierpniu u nas nie przypali..

Deszczyk popadał ok 10 l także trochę poratowało okolice sierpca ;)

Opublikowano

tydzień temu byłem  w Holandii i Niemczech to bardzo dużo kuku   już uschła . również plantacje cebuli i ziemniaków  wyglądają nie ciekawie 

u mnie na razie nie wygląda żle  , po ostatnich deszczach,  a ile wyda to się okaże 

Opublikowano

To skoro AF istnieje dzięki nam, powinno AF na głównej przyczepić antyreklamę dla wipaszu. Czerwonymi drukowanymi literami na głównej: ,,Ludzie  nie sprzedawajcie kukurydzy do zdzierców z wipaszu w ząbrowicach,,

Opublikowano

Tak jest.i za te ich produkty nic nie warty szmelc.najgorsza firma paszowa

Opublikowano

Tak tylko zobacz jakie wymogi mają i pewnie z tych 470 zrobi się 400

Dnia 20.08.2018 o 06:54, bobienko napisał:

Tak jest.i za te ich produkty nic nie warty szmelc.najgorsza firma paszowa

No popatrz że teżjeszcze istnieje na rynku produkując ten szmelc na taką skalę

Opublikowano

Dokładnie tyle że w ubiegłym roku ta sama kukurydza na jednym skupie miała 36 na drugim 30 wilgotności policz różnicę w cenie

Opublikowano

Tylko pamiętajcie tam gdzie droższa to na pewno chcą was oszukać. Tak rzecze stasio specjalista od niskich cen. NAjlepiej mierzcie swoim wilgotnościomierzem i będziecie mieć porównanie. Jak kontrahent niewiarygodny, to mu nie sprzedawajcie. Czekajcie spokojnie na cenę. W miarę upływu żniw ceny będę szły do góry

Opublikowano

Tak tak a najlepiej trzymajcie do stycznia bo będzie drożej a i ciepło darmowe z pryzmy jak zacznie się  grzać

A tak na serio to jeśli sprzedajemy komuś kogo nie znamy to tylko za gotówkę

Opublikowano
no geniusz :) stach. u nas odwrotnie przynajmniej tak bylo kilka lat na poczatku cena wyzsza pozniej spadalo ale lepiej poczekaj i sprzedac sucha 25% kolega dolicza 12zl i kosze w listopadzie. moze ktos ma info po ile skupuja sucha 14% posrednicy musza zarobic i kalkulowac oplacalnosc stawiam gdzies 830-900zl
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez bialy2005
      Jak nawozić kukurydzę? Przedsiewnie dostała 200kg mocznika, 200kg soli potasowej i 200kg superfosfatu 46%, wczesniej obornik 30-40t/ha Mam ochote teraz jeszcze rozsiac 150kg mocznika na hektar czy jest sens???
      Co roku o tej porze pryskałem raz albo 2 razy mocznikiem 25kg na hektar ale w tym roku nie co robic bo juz oststnie dni kiedy moge wjechac zeby jej nie łamac?
      Jakie zapotrzebowanie na składniki odżywcze ma kukurydza?
    • Przez elux
      Witam
      Czy spotkał się ktoś z suszeniem kukurydzy z zastosowaniem nagrzewnic elektrycznych jako źródło ciepła?
      Temat o tyle ciekawy że z wykorzystaniem fotowoltaiki energia prawie na free, jednakże brak info i doświadczeń w zakresie wydajności suszenia przy niskich temperaturach powietrza suszącego...
      Jeśli ktoś ma jakieś doświadczenia/wiedzę w temacie to proszę o info tutaj lub na priv- myślę o takiej małej suszarni u mnie
    • Przez figlewicz
      Chciałbym posiać kukurydze na ziarno. Przeglądałem sklepy ale nie wiadomo co wybrać. Co wy siejecie?
    • Przez Romek3249
      Witam. Czy w jednym zabiegu można połączyć Tilt Turbo 0,8, Faxer(prochloraz) 0,8 , Stabilan 0,8, Moddus 0,24, Plonvit Opty 2,4 kg i siarczan magnezu 3 % ? Bo zdania są podzielone. Kolejność mieszania zachowana oczywiście, tylko kwestia czy to nie uszkodzi pszenżyta czy pszenicy ?
    • Przez armin089
      Witam,czy orientuje się ktoś na jakiej zasadzie działa wieloprogowy czujnik poziomu nasion w siewnikach firmy Agro masz?
  • Dodaj nową pozycję...
v