Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

A mówiła jakie to firmy? Bo chyba handlarze, którzy rżną na procentach. Duże firmy w okolicy Gniezna 370-380. Nie wiem jak chemirol, ale u nich też coś nie tak z wilgotnościomierzami:-P

Firma na W kupująca pod Witkowem. W zeszłym roku tam woziłem i  cena była lepsza jak w Gnieźnie i wilgotność była najmniejsza także na jednym zestawie byłem ok 500 zł do przodu. Niestety jest tam trochę km. bo mieszkam z drugiej strony Gniezna. Cena może oscylować ok 400 zł w mojej okolicy jest kukurydza w niektórych miejscach zmasakrowana przez sierpniowy huragan i Ksawerego. Ale wiadomo, że rok oprócz wiosny był sprzyjający także gdzie nie było huraganu i gradobicia to plon będzie wybitny. Chociaż są powiaty gdzie jeszcze w lipcu przeszło gradobicie i z opisu kolegi prawie nic nie zostało. Z pierwszych informacji jakie uzyskałem to plon ok 10 ton. Jeżeli u mnie tyle wyjdzie to będę zadowolony ( jeszcze w sierpniu liczyłem na ok 14-15) bo dostałem na razie ubezpieczenie a nie długo dodatkowo agencja wypłaci 1000 zl do hektara. 

Edytowane przez Piechu
Opublikowano (edytowane)

Firma na W kupująca pod Witkowem. W zeszłym roku tam woziłem i cena była lepsza jak w Gnieźnie i wilgotność była najmniejsza także na jednym zestawie byłem ok 500 zł do przodu. Niestety jest tam trochę km. bo mieszkam z drugiej strony Gniezna. Cena może oscylować ok 400 zł w mojej okolicy jest kukurydza w niektórych miejscach zmasakrowana przez sierpniowy huragan i Ksawerego. Ale wiadomo, że rok oprócz wiosny był sprzyjający także gdzie nie było huraganu i gradobicia to plon będzie wybitny. Chociaż są powiaty gdzie jeszcze w lipcu przeszło gradobicie i z opisu kolegi prawie nic nie zostało. Z pierwszych informacji jakie uzyskałem to plon ok 10 ton. Jeżeli u mnie tyle wyjdzie to będę zadowolony ( jeszcze w sierpniu liczyłem na ok 14-15) bo dostałem na razie ubezpieczenie a nie długo dodatkowo agencja wypłaci 1000 zl do hektara.

firma na W placi właśnie 370 netto czyli do 400 trochę brakuje. Wilgotność owszem w porządku. Na razie 35 ton sprzedane ale wilgotność 34%. Plon na najgorszym piasku 10 ton przy powyższej wilgotności. Edytowane przez maciej870323
Opublikowano (edytowane)

U nas narazie tylko na ccm ruszają kosic

Edytowane przez bobienko
Opublikowano

Wykoszone 3.2 ha klasa V plon z calosci 44.100kg wilgotnosc srednia 31%. Cena 400zl netto - 10zl/ +% wilgotnosci powyzej 30. Bylem fest zdziwiony ze udalo sie uzyskac plon 13.7 t/ha. Pewnie bylo by ponad 14 tylko duzo zrobila omacnica i ostatnie wichury.

Opublikowano (edytowane)

1000 jezeli miałes ubezpieczone min 50% areału gosp.

Ok ale na czym to polega bo pisze że szkody z ostatnich trzech lat ? na czym to polega ? u mnie kukurydza połamana w nic....

Chyba najpierw do gminy trzeba by zgłosić żeby oszacowali a u  nas takiej komisij nie było...

Edytowane przez Paramonov
Opublikowano

50% ubezpieczonych upraw ktore zbiera sie w 2017r. komisji nie bylo bo nikt nie głosił, albo o tym nie wiesz. ja tez sie przez przypadek dowiedziałem ze moge kukurydze zgłosic. mam sołtysa ćwoka ktory kurendy nawet nie puścił. juz podatku u niego nie zostawie....

Opublikowano

żeby komisję powołali to musi kilku szkody w gminie zgłosić. U mnie wczoraj szacowali

Dokładnie jak piszesz jak poszedłem w sierpniu to było 5 wniosków ale rozrosło się we wrześniu do 200 wiadomo za rok wybory ;)

Ok ale na czym to polega bo pisze że szkody z ostatnich trzech lat ? na czym to polega ? u mnie kukurydza połamana w nic....

Chyba najpierw do gminy trzeba by zgłosić żeby oszacowali a u  nas takiej komisij nie było...

Dotyczy tylko rolników poszkodowanych przez nawałnicę 11-12 sierpnia

Opublikowano

wilgotnosc sprawdzana z kolby dzis o 11 wyszla 27.1% w pierwszej probie i 27.8 w drugiej odmiana KWS Ricardinio moze w tym rygodniu pojdzie pod kose jak uda sie zalatwic wolene popoludnie w pracy

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez bialy2005
      Jak nawozić kukurydzę? Przedsiewnie dostała 200kg mocznika, 200kg soli potasowej i 200kg superfosfatu 46%, wczesniej obornik 30-40t/ha Mam ochote teraz jeszcze rozsiac 150kg mocznika na hektar czy jest sens???
      Co roku o tej porze pryskałem raz albo 2 razy mocznikiem 25kg na hektar ale w tym roku nie co robic bo juz oststnie dni kiedy moge wjechac zeby jej nie łamac?
      Jakie zapotrzebowanie na składniki odżywcze ma kukurydza?
    • Przez elux
      Witam
      Czy spotkał się ktoś z suszeniem kukurydzy z zastosowaniem nagrzewnic elektrycznych jako źródło ciepła?
      Temat o tyle ciekawy że z wykorzystaniem fotowoltaiki energia prawie na free, jednakże brak info i doświadczeń w zakresie wydajności suszenia przy niskich temperaturach powietrza suszącego...
      Jeśli ktoś ma jakieś doświadczenia/wiedzę w temacie to proszę o info tutaj lub na priv- myślę o takiej małej suszarni u mnie
    • Przez figlewicz
      Chciałbym posiać kukurydze na ziarno. Przeglądałem sklepy ale nie wiadomo co wybrać. Co wy siejecie?
    • Przez Romek3249
      Witam. Czy w jednym zabiegu można połączyć Tilt Turbo 0,8, Faxer(prochloraz) 0,8 , Stabilan 0,8, Moddus 0,24, Plonvit Opty 2,4 kg i siarczan magnezu 3 % ? Bo zdania są podzielone. Kolejność mieszania zachowana oczywiście, tylko kwestia czy to nie uszkodzi pszenżyta czy pszenicy ?
    • Przez armin089
      Witam,czy orientuje się ktoś na jakiej zasadzie działa wieloprogowy czujnik poziomu nasion w siewnikach firmy Agro masz?
  • Dodaj nową pozycję...
v