Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 godzin temu, mirro napisał:

........... łudziłem się że jednak potrafią dostrzegać nadciągające problemy bo poprzednikom już się nie chciało), nie widzę możliwości aby ktoś tam patrzył szerzej na napotkane zasadzki.

Ale po co mają dostrzegać problemy? Jeśli takowe wystąpią to będą je z mozołem rozwiązywać zatrudnią kolejne setki urzędników i gitara!

8 godzin temu, mirro napisał:

Pytanie.  Jeżeli gazoport nam daje takie możliwości to dlaczego Grupa Azoty już krzyczy że będą podwyżki nawozów ze względu na ceny gazu? A to co? Nie wierzą w ten super tani gaz od wujka z USA?

Dlatego że będziemy kupować drogi gaz od Trumpa by zrobić na złość Rosji -  nawozy podrożeją.

8 godzin temu, mirro napisał:

Zetorki - czytałem ma Farmerze. Potarzam więc pytanie tam zadane. Co daje holding bez zakładów przetwórczych i rynków zbytu?

Jak to usłyszałem to też pierwsze pytanie które które mi przyszło do głowy. To pomysł z cyklu  "kupcie se chłopy  supermarket i sami sprzedajta waszą produkcje" Takie pomysły pokazują z jakimi matołami mamy do czynienia. Obawaim się ze tak samo jest w budownictwie MON czy ministerstwie rozwoju z pomysłem elektromobilnosci. Chaos i improwizacja a do tego wydaja się pracowicixD

Opublikowano
Dnia 18.07.2018 o 10:25, DTaras napisał:

Roman - żona na pełny etat? Jeżeli to sieć to musi już długo pracować i mieć dodatkowe obowiązki. Typowa umowa pracownika sklepu w. powierzchniowegoto to 2/3 etatu. Skoro mamy swobodę działalności i górnik może pracować w niedzielę to dlaczego handel niemoże? Dlaczego żniwa w niedzielę mogą między 6 a 22 się odbywać? Już odpowiadam - bo na wybory to ładnie wygląda. Nie chodzi wcale o te kasjerki. Jak to S. Tym powiedział: "gdy się rodziłem Polska miała Kościół Katolicki a obecnie Kościół Katolicki ma Polskę". Nic nie mam do Katolików bo kościół to ludzie. Jedynie chciałbym aby: "Bogu co boskie a cesarzowi co cesarskie".

kombajnem możesz sobie nie wyjechać nikt ci nie karze , górnik ma tylko na zapisy też nikt mu nie karze i nie musi . a w markecie zapierdalasz i już był przymus głośne afery 

biedronki cerfura .. w tym pierwszym po aferze założyli związki zawodowe ...      po za tym ładnie się pier**li dopóki nas nie dot-tyczy a ci tam mogą wręcz nie których ulmana muszą ...  moja żona pracuje na cały etat jest koordynatorkom.. pracuje od pon do piątku 

2/3 etatu to zabezpieczenie anty ciążowy .... gdy pracuje nie naganie 2/3 lata pełny etat   

Opublikowano
Roman - nowy środek antykoncepcyjny? 2/3 etatu? I co w tym temacie mają zmienić niedziele bez handlu? Pisałem już - zagwarantować wolną niedzielę lub dwie w kodeksie - i to dla wszystkich. Ale to nie będzie już takie zajefajne. Afery, o których piszesz to temat zamknięty 10 lat temu. Górnikowi nikt nie każe? Jak się zmiana czy tam szychta posypie bo jeden chory a drugiego dziecko ma sraczkę to pracowników wezmą spod sklepu? Sam pisałeś: ściana musi iść. Kombajnem możesz sobie nie wyjechać? Żeś teraz dopier... Jakbyś nigdy żniw nie robił.
Opublikowano (edytowane)
Dnia 18.07.2018 o 10:25, DTaras napisał:

Katolicki a obecnie Kościół Katolicki ma Polskę". Nic nie mam do Katolików bo kościół to ludzie. Jedynie chciałbym aby: "Bogu co boskie a cesarzowi co cesarskie".

pokaż mi gdzie kościół w jakimś słowie zabrania pracy rolnikom w niedziele ?? przyzwyczajenia i głupota ludzka jak dawanie i przyjęte ile kasy za co się daje księżom ...

opolskim wszyscy idą do kościoła i ksiądz  w niedziele daje dyspensę na prace w polu orka siewy itp  .... 

24 minuty temu, DTaras napisał:

Jak się zmiana czy tam szychta posypie bo jeden chory a drugiego dziecko ma sraczkę to pracowników wezmą spod sklepu?

nie kobajniści i inni ważni są w rezerwach , jak by ludzie chodzili na urlopy ??  morze się 6 kombajnistą rozchorować dziecko ?? raczej nie a gdzieś ściana się koczy gdzieś jeszcze nie ruszyła to z innych odziałów  się zapisują ...   

24 minuty temu, DTaras napisał:

Kombajnem możesz sobie nie wyjechać? Żeś teraz dopier... Jakbyś nigdy żniw nie robił.

a zmusza cie ktoś ??

35 minut temu, Ulman napisał:

Jak im się nie podoba to niech znajdą inną robotę. Nikt nie każe nim w markecie pracować

a jak ciebie się nudzi to sam sobie popracuj w niedziele , i zamiast tyle co na forum zagospodaruje jakiegoś etat w handlu to pogadamy ... przynajmniej bd miał oczy nie zniszczone od komputera 

22 minuty temu, mirro napisał:

Jakby trafił się jakiś terrorysta to ja apeluje aby nie jechał do Dębicy.:D Tam WOT i spółka uwalniali zakładniczkę a film z tego jest tu.:D

W Szwecji takie ćwiczenia to norma! hiszp i Włoch......  to samo ??

W malutkiej Danii regularne wojska liczą 25 tys. żołnierzy zawodowych. W razie zagrożenia otrzymują one jednak natychmiastową pomoc wojsk obrony terytorialnej liczących ok. 55 tys. ochotników. Wzorem w zakresie organizacji obrony terytorialnej może być licząca ok. 10 mln ludzi Szwecja. Ochotnicze komórkiGwardii Domowej (Hemvarnet) są obecne w każdej szwedzkiej gminie. Podkreślam - w każdej! Razem liczą one 22 tys. ochotników i trenują bardzo regularnie (zupełną normą jest spotkanie sąsiada w mundurze Hemvarnet na ćwiczeniach pod bronią). Jeśli do tego doliczymy różnego rodzaju organizacje paramilitarne i strzeleckie to według niektórych szacunków ponad pół miliona Szwedów w każdej chwili jest gotowa chwycić za broń.

Edytowane przez Roman176
Opublikowano

Roman. obejrzałeś ten film w całości? Jak dla mnie to powinni zakazać wrzucania do sieci takiego czegoś bo tylko działa na szkodę WOT. Ale policyjna grupa uderzeniowa to już szczyt wszystkiego. Jeżeli działanie na tym filmie jest w myśl zasady " ćwicz jakbyś walczył" to ja chrzanię takie na ramię broń. 

Opublikowano

tak sie zastanawiam kiedy konczy sie wyrok brunonowi kwietniowi- w 21 roku.........

w tvp-info mateusz krzywousty powiedzial ze za niedlugo rolnicy na cpn beda mogli sprzedawac swoje produkty-juz sie ciesze-jade na orlen wysypuje pszenice kupuje on i jest dobrze.....

roman ten "pytong'to po co ci byl potrzebny ????:D

naprawde sa jeszcze miejsca w polsce w ktorych pyta sie katabasa czy mozna w niedziele pracowac ??????????

Opublikowano (edytowane)

Nie raz się w niedzielę pracowało i nikomu sie od tego nic nie stało.  Po raz kolejny powtarzam - jak się nie podoba to zmienić pracę. Za ciezka za długo za zimno za głośno - znaleźć coś co będzie się podobać. Wszak teraz pracodawcy wręcz polują na pracowników więc o pracę łatwo i jest w czym wybierać. Jak pracując u mnie  pracownik  zaczął by mi narzucać swoje zdanie i wprowadzać swoje porządki to................xDxDxD

Edytowane przez Ulman
Opublikowano (edytowane)

To prosiaki będzie oferował . Taka tam nieprzetworzona żywność . :ph34r:

Edytowane przez zetorki12
Opublikowano (edytowane)

moze -jesli spelni wymogi sanitarne nieodbiegajace od profesjonalej masarni,  troche ulatwiono uboj bo nie potrzeba masarza z papierami tylko z wieloletnim doswiadczeniem;),gdyby to robic legalnie to sie zupelnie nie oplaci przy w miare konkurencyjnej cenie...

prosiaki na rozno- uboj na miejscu, potem zamiast hot-dogow do piekarnika a potem nadzienie i grill pod zbornikami z gazem:P

akurat teraz w  info-wieczor podali gars szczegolow "planu dla wsi'-plan 6-letni to byl pikus przy nim-tylko gdzies w tyle glowy mam wspomnienie jak to sie skonczylo w 89', bedzie dobrze jak za towarzysza gierka- gdzie zapodzial sie im wolny rynek,prywatne firmy,konkurencja i otwarte granice a tak to wszystko gra..............

Edytowane przez jacus
Opublikowano (edytowane)
53 minuty temu, Ulman napisał:

Nie raz się w niedzielę pracowało i nikomu sie od tego nic nie stało.  Po raz kolejny powtarzam - jak się nie podoba to zmienić pracę. Za ciezka za długo za zimno za głośno - znaleźć coś co będzie się podobać. Wszak teraz pracodawcy wręcz polują na pracowników więc o pracę łatwo i jest w czym wybierać. Jak pracując u mnie  pracownik  zaczął by mi narzucać swoje zdanie i wprowadzać swoje porządki to................xDxDxD

dlatego gdybyś ty prowadził hipermarkety dawno by zbankrutowały już niema u mnie kto pracować  a w czechach same polki wiec jak to z tym dobrodziejem niedzielnej pracy ??xD gdzie ci chętni co chcą ??

Edytowane przez Roman176
Opublikowano (edytowane)

To by pracowały ukrainki. Co to za problem?  Ty uważasz że wymaganie od pracownika doprowadziło by do bankructwa? Kpisz czy o drogę pytasz?

Właśnie przez takie myślenie ,  roszczeniowość i niechęć do roboty górnictwo jest deficytowe. Za duzo przywilejów i praw , za mało roboty.

Edytowane przez Ulman
  • Haha 1
Opublikowano
26 minut temu, Ulman napisał:

To by pracowały ukrainki. Co to za problem?

Ukrainiec też morze bez dopłat wyprodukować taniej i lepszą pszenice .... a twoje pola zalesić i piękna puszcza Niemcy były by dumne ..........

27 minut temu, Ulman napisał:

Ty uważasz że wymaganie od pracownika doprowadziło by do bankructwa? Kpisz czy o drogę pytasz?

Właśnie przez takie myślenie ,  roszczeniowość i niechęć do roboty górnictwo jest deficytowe. Za duzo przywilejów i praw , za mało roboty.

po pierwsze twoja wiedza o rynku pracy opiera sie na tematach ; dzięki 500+ niema kto zbierać jagód bo Polacy to lenie 

po 2 niedawno się cieszyłeś ze kierowcy bd zarabiać ok 20tyś jak na polskie realia nie możliwe 

po 3 górnictwo i przywileje hmmm to Polacy w czechach zarabiają ok 15tyś miesięcznie i tych samych przywilejach tylko jedną różnica ja dostaje emeryturę a Czech odszkodowanie za prace w ciężkich warunkach do koca życia hmm różnica ??  dla mnie ta sama  i jeszcze socjale mateńki dla dziecko wysokości 1tyś  koron + wypłata dla zony do 5 roku życia dziecka za wychowywanie dziecka ......

po 4 brakuje rok do pracy młodzi nie chcą pracować w górnictwie to zapraszam na przywilej ...... dla chcącego nic trudnego wiec ??

aha jeszcze jedno dużo młodych się zwolniło po ostatnim wydarzeniu u mnie 

17 minut temu, DTaras napisał:

Roman - te zabezpieczenie na ścianach to sami ochotnicy? Wycinasz posty i lawirujesz

gdybyś mieszkał w bloku to co by ciebie zbawiło 2 weekendy w miesiącu przerobić a 600zł to dużo za weekend 

Gość marekfarmer
Opublikowano
9 godzin temu, Ulman napisał:

Jak to usłyszałem to też pierwsze pytanie które które mi przyszło do głowy. To pomysł z cyklu  "kupcie se chłopy  supermarket i sami sprzedajta waszą produkcje" Takie pomysły pokazują z jakimi matołami mamy do czynienia. Obawaim się ze tak samo jest w budownictwie MON czy ministerstwie rozwoju z pomysłem elektromobilnosci. Chaos i improwizacja a do tego wydaja się pracowicixD

Odkupują powoli  to co  sprzedało  PO-PSL   nie tak dawno odkupili  pakiet większościowy w Elewatorze w Koronowie  i teraz mamy z powrotem  ELEWAR   prezesi  wywaleni  i    jest prezes  w warszawie i tyle. Nie obsadzili  ,,misiewiczów,,  B|

7 godzin temu, Ulman napisał:

Kiełbasy rolnik robić nie moze ot tak sobie. 

Może  od roku sprzedawać  swoje mięso  kiełbasy    masło  twaróg   śmietanę   ogórki  zaprawione  itp. B|

To za PO-PSL było to niemożliwe  bo  podobno Unijne prawo tego zakazywało  

Opublikowano
Unijne prawo nie zakazywało. Stoi to w konflikcie z innymi przepisami. Żywność przetworzona to nie takie hop siup. Co w przypadku zatrucia? Kto ma być odpowiedzialny? Co innego, gdy zarejestrujesz działalność. Takie produkty były dostępne. Jedyne co trzeba było zrobić to ułatwienia w rejestracji i prowadzeniu działalności, żywność musiałaby mieć etykietę - dowód pochodzenia. Są listy produktów regionalnych...
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v