Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

i co nie mamy czym kosić z tego powodu czy jak ? ...dzień w którym pozbyłem tego grata mile wspominam ...;)

dlaczego roman chwalisz się ze śmigasz bmw ? coś nie dołożył się ty na rozwój polskiej motoryzacji ? 

Edytowane przez marko-kolo
  • Like 1
Opublikowano
7 minut temu, dysydent napisał:

aaa to chyba nie do mnie

masz zacytowane marko kolo 

1 minutę temu, marko-kolo napisał:

i co nie mamy czym kosić z tego powodu czy jak ? ...dzień w którym pozbyłem tego grata mile wspominam ...;)

dynamik na hydrostacie różnił się od nh z płocka ??

Opublikowano
1 godzinę temu, Roman176 napisał:

dzisiaj taka dobroć ze pomarzyć i w internecie zobaczyć możesz..........

na chama podczepiasz się pod obrazę......   dawaj :P

Oki . Czekaj z niepokojem . tWOJA dysleksja nie będzie żadnym wytłumaczeniem . Wiem czym się różni błąd dyslektyka , a twoje zwykłe niedouczenie .

Opublikowano

5 godzin temu, mirro napisał:

W zasadzie tak, bo te dywizje mają konfrontować się z NATO a nie Białorusią. Na razie, z tego co rosyjscy żołnierze wrzucają do sieci, widać że wyposażenie raczej będzie nowsze niż starsze. I to tak w systemy typowo bojowe jak i np pojazdy. 

No i co z tego że oni mają technologie ? Poszczujemy ich OT i starymi helikopterami to spierniczą do siebie.

5 godzin temu, Roman176 napisał:

przecież chłopak pomyślał za spryt go  mam negować ??

Kupić  paliwo na zapas to spryt?

4 godziny temu, Roman176 napisał:

jaki nowy podatek wchodzi po nowym roku dopiero , ale popieram intencje wole jeździć dobrymi drogami niż wymieniać amortyzatory i elementy zawieszenia o ile bd tak jak gadają ze naprawdę pójdzie na drogi samorządowe .... 90% ekonomistów go popiera  

To niech jeszcze ze złotówkę podniosą podatek to nam sie jeszcze bardziej polepszy. Ludzie to tacy głupi są że chcą niskich podatków a okazało sie że dobrobyt bierze się z wysokich podatków 

4 godziny temu, marekfarmer napisał:

Nie po bandzie  tylko po prawdzie.

Siła nabywcza  produktów  Rolnych  za czasów  Od Gierka  były  lepsze  jak dziś  w UE

I dlatego ten system nie istnieje.

3 godziny temu, marekfarmer napisał:

Nie było  co kupić  a jednak  kupowali    ludzie  ciągniki  maszyny  Kombajny 

A teraz  kupują nieliczni  o  ile  uda  im się dostać  jakąś  kasę  z ARIMR   bądź  w  kredyty długoletnie  lub Lisingi.

Ale jak wtedy sprzedał

1t żyta  i  kupił  tyle samo Saletry co teraz  4t  trzeba sprzedać 

To co się  dziwić

System był nienormalny jak mozna było żyć z 10 ha upraw rolnych

2 godziny temu, Roman176 napisał:

Balcerowicz zabronił wprowadzanie prototypów i unowocześniania  osoba która skonstruowała bizona umarła w zeszłym roku i opowiadał gdyby spotkał Balcerowicza to zabił by go własnymi rekami 

Bo Bizon to była światowa czołówka. 

Czemu Balcerowicza nie zamknęli jak takie zbrodnie popełnił?

Opublikowano (edytowane)

Bo Bizon był cały czas w fazie prototypu, tylko było ich tysiące sztuk więc więcej nie opłacało się już ich robić.:D

Edytowane przez mirro
Gość marekfarmer
Opublikowano
1 godzinę temu, Ulman napisał:

System był nienormalny jak mozna było żyć z 10 ha upraw rolnych

Spokojnie  i  dostatnio   :) 

Gość marekfarmer
Opublikowano

A wtedy co w konia  robili  czy jak   xD  xD  xD 

Rząd  ,,Profesura,,  też  by  zbankrutował  gdyby nie kasa  z OFE  i licznych prywatyzacji  

Opublikowano

Putin to musi mieć ubaw jak sie na tych pajacy patrzy. 

I niech ktos powie ze Radzio Sikorski mijał się z prawda? Płacimy haracz za ochronę i jeszcze się cieszymy jak Trump mówi - kocham was krowy moje bo was doję  No ale premierowa mówiła ze na wszystko będzie wiec spoko. 

Marek , nie robili w konia i doskonale to rozumiesz. Mając 10 ha i nawet c330  z dedykowanym sprzętem rolnik pracował by pewnie  z miesiąc w roku a tyle pracujac nie ma prawa dobrze zyć. Tęsknisz do nienormalności bo kiedyś było łatwiej a przynajmniej tak ci sie wydaje. Obecnie 100 ha produkcji roslinnej to dla jednego człowieka w sam raz pod warunkiem ze na wieksze roboty była by pomoc. Jak dobra ziemia  i brak kredytów to można z takiego areału nieźle żyć ale na inwestycje to wiele nie będzie.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Ulman napisał:

Kupić  paliwo na zapas to spryt?

a nie jeśli kupił paliwo na żniwa po 4,40 a my możemy kupić 5.50 to bd nie sprytni 

1 godzinę temu, Ulman napisał:

To było nie normalne i dlatego zbankrutowało. Uprawy rolne które da sie zmechanizować uprawia się w setkach hektarów. 

10ha owoców w sadzie pracuje 15 osób  hmmmmm zmechanizować u mnie 2 bizony siczą 270ha gdy było deszczowe lato żniwa skoczył 10 października   i ok 20ha poszło pod pług   głupie pojecie ty wyżywisz parę miast a za to ci grosze się należą ?

7 godzin temu, marekfarmer napisał:

I dlatego ten system nie istnieje.

hmmmmmmmmm  dlatego gospodarka była zadłużona 4mld i było źle dzisiaj 8000mld i dobrze jest  a o zadłużeniu francji hoho nie pisze ??

4 godziny temu, zetorki12 napisał:

Oki . Czekaj z niepokojem . tWOJA dysleksja nie będzie żadnym wytłumaczeniem . Wiem czym się różni błąd dyslektyka , a twoje zwykłe niedouczenie .

straszne ........ xD jesteś psychologiem terapeutycznym ? 

1 godzinę temu, marekfarmer napisał:

A wtedy co w konia  robili  czy jak   xD  xD  xD 

Rząd  ,,Profesura,,  też  by  zbankrutował  gdyby nie kasa  z OFE  i licznych prywatyzacji  

i to jest największy hhhhujjjjjjjj  mi skradli 10tyś 

Bo Bizon to była światowa czołówka. 

Czemu Balcerowicza nie zamknęli jak takie zbrodnie popełnił?

a za optimusa  kogoś zamknęli ty baranie zapłaciłeś mu odszkodowanie w podatkach 

55 minut temu, Ulman napisał:

Marek , nie robili w konia i doskonale to rozumiesz. Mając 10 ha i nawet c330  z dedykowanym sprzętem rolnik pracował by pewnie  z miesiąc w roku a tyle pracujac nie ma prawa dobrze zyć. Tęsknisz do nienormalności bo kiedyś było łatwiej a przynajmniej tak ci sie wydaje. Obecnie 100 ha produkcji roslinnej to dla jednego człowieka w sam raz pod warunkiem ze na wieksze roboty była by pomoc. Jak dobra ziemia  i brak kredytów to można z takiego areału nieźle żyć ale na inwestycje to wiele nie będzie.

ulman to wytłumacz mi jedno czemu w niemczech i Austrii 20ha  lepiej żyją niż u nas 100ha  i ciągnik jak na 100ha  a wiesz czemu bo jego ręce najwięcej kosztują  godzina pracy 

u nas to c 330 to nawet w pługu by nie dał radny na 10ha 

Edytowane przez Roman176
  • Like 1
Opublikowano

Kazdy normalny człowiek ma zapas paliwa ale raz kupi tanio i i paliwo zdrożeje a raz drogo i stanieje.  Tymczasowo mozna się z tego cieszyć i wpaść w samozachwyt jaki to kolega sprytny ale to się wczesniej czy później wyrówna. Tłumaczenie ze delikwenta podwyżki nie dotycza to taka sama logika jak to że jak jeździ rowerem więc cena paliwa na niego nie ma zadnego oddziaływania.

2 Bizony to się nadaja na 70 ha a nie na 270. Jak nie chcesz zywić za darmo całego miasta to sprzedaj pszenice 2 razy drożej jak wszyscy i wtedy zarobisz. Rynek jest globalny i pszenica kosztuje tyle ile kosztuje. Jak ci mało albo sie nie opłaca to tego nie  rób. Nikt cie nie zmusza.

Nie jest dobrze a bedzie coraz gorzej bo czy PO czy PIS to zadłużenie rośnie.  Jak za komuny było tak zajefajnie to czemu to sie rozsypało? Może powinniśmy wrócić do tego systemu? 

Opublikowano
17 minut temu, Ulman napisał:

Kazdy normalny człowiek ma zapas paliwa ale raz kupi tanio i i paliwo zdrożeje a raz drogo i stanieje.  Tymczasowo mozna się z tego cieszyć i wpaść w samozachwyt jaki to kolega sprytny ale to się wczesniej czy później wyrówna. Tłumaczenie ze delikwenta podwyżki nie dotycza to taka sama logika jak to że jak jeździ rowerem więc cena paliwa na niego nie ma zadnego oddziaływania.

2 Bizony to się nadaja na 70 ha a nie na 270. Jak nie chcesz zywić za darmo całego miasta to sprzedaj pszenice 2 razy drożej jak wszyscy i wtedy zarobisz. Rynek jest globalny i pszenica kosztuje tyle ile kosztuje. Jak ci mało albo sie nie opłaca to tego nie  rób. Nikt cie nie zmusza.

Nie jest dobrze a bedzie coraz gorzej bo czy PO czy PIS to zadłużenie rośnie.  Jak za komuny było tak zajefajnie to czemu to sie rozsypało? Może powinniśmy wrócić do tego systemu? 

daj mi te same dopłaty i wyrównania co do niemieckiego rolnika do bd się wtedy nazywać unia 

Opublikowano

wiecie- w latach 70-80 naprawde dalo sie dobrze zyc z paru ha, kilku krowek i swinek -pieniadze byly -tylko ze nie bylo co z nimi robic,

roman-zapomniales odpowiedziec na  pytanie dnia -to te o bayerische motoren werke[tobie nie musze tego tlumaczyc] ??

gdyby kluska zrobil dzisiaj taki przekret na  vat w optimusie jak wtedy toby tvpis od 6 rano trabil o jego aresztowaniu:D,

Opublikowano
6 minut temu, jacus napisał:

bayerische motoren werke

prywatne bmw 

7 minut temu, jacus napisał:

gdyby kluska zrobil dzisiaj taki przekret na  vat w optimusie jak wtedy toby tvpis od 6 rano trabil o jego aresztowaniu:D,

gdyby babcia miała wąsy była była by dziadkiem 

Opublikowano
7 minut temu, Roman176 napisał:

daj mi te same dopłaty i wyrównania co do niemieckiego rolnika do bd się wtedy nazywać unia 

A niemcy powiedzą byś płacił podatki dochodowe i katastralne jak ich farmerzy. Ty masz kompleksy wobec nich czy jak? Nie pasuje ci to nie produkuj. Po co masz sie męczyć i być ofiarą krwiożerczego unijnego spisku liberałów. 

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Ulman napisał:

A niemcy powiedzą byś płacił podatki dochodowe i katastralne jak ich farmerzy.

gdy ma kredyt nic nie płaci jak nasi leasingodawcy a jak masz kogoś nauczać ile ma mieć ha zacznij od siebie bo ty naprawdę masz dużo wolnego czasu  

Radzę poszukać ARCHIWALNEGO odcinka programu " Sonda " Panów Kurka i Kamińskiego tam jest POLSKI WYNALAZEK, silnik ze zmiennym stopniem sprężania ! Lata 80 lub ich końcówka ! Pozdrawiam ROZGARNIĘTYCH !!!

https://www.wykop.pl/link/3864015/benzynowy-silnik-diesla-japonczycy-juz-go-zbudowali/

taka tam balcerowizna  Japończyk wynaleźli silnik  bezpośrednim wtryskiem paliwa  silnik ze zmiennym stopniem sprężania

którego Polacy wynaleźli w latach 80 

Edytowane przez Roman176
Opublikowano

Jak ci się nie opłaca to znaczy ze masz za mało ziemi albo kaleczysz rolnictwo. Podaj jakiś artykuł potwierdzający twoje rewelacje o podatkach bauerów 

I co z tego że ktoś wynalazł? Ma to powszechne zastosowanie ? Silnik wankla też wynaleźli i co z tego?

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, Ulman napisał:

Jak ci się nie opłaca to znaczy ze masz za mało ziemi albo kaleczysz rolnictwo. Podaj jakiś artykuł potwierdzający twoje rewelacje o podatkach bauerów 

kiedyś już ci pisałem to odp mi to wyprowadź się do Niemiec ciekawą politykę prowadzisz a gdybyś dostał dopłaty 500e ?? jak by opłacalność wyglądała jak liczyłeś koszty rzędu

2500 i cały zysk z pszenicy z ha czyli 5200 do ciebie wiec ??  

10 minut temu, Ulman napisał:

I co z tego że ktoś wynalazł? Ma to powszechne zastosowanie ? Silnik wankla też wynaleźli i co z tego?

i co z tego wangale nie był żywotny ani ekologiczny a  SKYACTIV-G to ewenement na rynku. Ich konstrukcja odznacza się bardzo wysokim stopniem sprężania (stąd często określa się je "benzynowymi dieslami") i specjalną geometrią komór spalania. Cechy te zapewniają im wyjątkową wydajność i jednocześnie czystość procesu spalania. Zamiast wyposażania tych jednostek w filtr cząstek stałych, producent był w stanie znacznie ograniczyć poziom emisji cząstek - problem typowy dla wielu silników z bezpośrednim wtryskiem paliwa - poprzez zwiększenie ciśnienia wtrysku i odpowiednią modyfikację kształtu tłoka, jak również zapewnienie odpowiednich warunków przepływu w komorach spalania.

czyli twój ciągnik z pdf pali np.25 a teraz 15  i niebd mikro pojemności tylko stad art  czyli vw tsi pfffff........ i do tego jak wv przyznał się ze robi samochody do   Dziś silnik musi wytrzymać około 200 tys. km

podsumowując dlatego bd płacił więcej mniej zarabiał i mówił o technologi   a ktoś bd trzepał na ciebie kapuchę a ty bd opowiadał ze dobrze bd się żyło z 100ha  

szukałem tego odcinka a tu proszę  

https://www.fakt.pl/wydarzenia/polska/tajemnica-smierci-tworcow-sondy-kurka-i-kaminskiego/yf4yy5b

mieszkali od demie 30km 

Edytowane przez Roman176
Opublikowano

A jakbym dostał dopłaty 1200 Eur to byłoby jeszcze lepiej. Niestety warunki są takie jakie sa i jak ci pasuje to robisz a jak nie to zajmij sie czymś innym.  Zysk pomnożony przez odpowiednią liczbę ha daje godziwy pieniądz. Biadolisz jak typowy roszczeniowy socjalista . A tamci to maja lepiej a dlaczego my tak nie mamy , a to jest społecznie niesprawiedliwe itd. Mało męskie to jest

Jak pasuje to robisz a jak nie to nie . Tak trudno pojać?

Opublikowano (edytowane)

Nie pasuje to nie rób. Zmusza cie ktoś? 

Napisałem że 100 ha to powierzchnia która można samemu obrobić a pomocnik tylko  od czasu do czasu i która gwarantuje jako - takie życie pod warunkiem że nie masz kredytów i nie robisz wielkich inwestycji.

Skyactive ma stały stopień sprezania tyle że wysoki. Co do VW i tsi - jak nie pasuje to nie kupujesz. Jak firma zechce to będzie produkować silniki o trwałości 100 000km. Co cie to obchodzi? 

Edytowane przez Ulman
Opublikowano

Dla roszczeniowych socjalistów wszystko jest niesprawiedliwe. Jak ta unia niesprawiedliwa to niech minister Jurgiel załatwi dopłaty jak w Niemczech i jeszcze rekompensaty za niesprawiedliwość społeczną. 

Piszę ci jeszcze raz - jeśli czujesz ze jest to niesprawiedliwe albo z jakiś innych powodów ci nie odpowiada  - nie rób tego. Dak sobue spokój z rolnictwem i nie daj się wiecej krzywdzić

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v