Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

A dziwisz się ? Są na dobrej drodze do takich rozwiązań .B| Zaczynają szukać kasy w różnych miejscach .

Edytowane przez zetorki12
Opublikowano (edytowane)

Mamy w parafii "kopidolską klikę" i proboszcz sugeruje wybór jedynie słuszną firmę pogrzebową chociaż uczciwie dopilnuje aby łączne koszty pogrzebu mieściły się w zasiłku i nie ma tłumaczenia niewypłacalności.
...koszty "doraźne" bo "inwestycja lokalowa" to już inna pula wydatków.

Edytowane przez dysydent
Gość marekfarmer
Opublikowano
6 minut temu, zetorki12 napisał:

A dziwisz się ? Są na dobrej drodze do takich rozwiązań .B| Zaczynają szukać kasy w różnych miejscach .

A na co ,, Profesor ,, Tusk  szukał kasy  obniżając  zasiłek ???

Opublikowano

Witam, i źycze przyjemnej WOLNEJ NIEDZIELI.

Jak zaczelem pracowac zaraz po szkole , a był to 1990r wszystkie niedziele ,byly wolne oraz soboty! Pracowalem w zakladzie gdzie produkcja szla cala dobe 7 dni w tygodniu!  I ukladano nam pracownikom tak grafiki aby jak najmniej ludzi pracowało we soboty i niedziele  bo wtedy ustawowo nalezały się 50% i 100% wiecej platne za dni wolne i swiateczne! I niestety firmy bardzo oszczedzały, a i pracownicy woleli miec wolne niz pracowac w te dni! Zacheta byly setki! 

niestety to zmieniono, bo wkradł sie dziki kapitalizm , gdzie olano pracownika, zmieniono kodeks pracy, zlikwidowano wolne soboty i niedziele, zniesiomo dodatki za dni swiateczne , jedynie za niedziele oddawono wolny dzień na tygodniu! Taka demokracje nam urzadzila solidarnosc w latach 90

Teraz z biegiem czasu gdzie juz wszyscy sa przyzwyczajeni ze sklepy sa czynne w niedziele moze zamiast tych niedziel wolnych nalezalo wprowadzi ustawowo nakaz zaplaty dodatkowej ( setki) za prace w niedziele, tak zeby pracodawca kalkulował czy mu sie oplaci otwierac sklep w niedzielę, i jednocześnie ten pracujacy w niedziele wiedział by za jakie pieniadze idzie przacować, i robił by to chetnie!

Opublikowano (edytowane)

Bo to na ogół takie "rodzinne" firmy . ;) Wszędzie "co łaska " obowiązuje .

Marek , to pytanie do profesora .

Edytowane przez zetorki12
Opublikowano

A teraz bedziemy mieli wiecej czasu do pisania dyrdymałów malo znaczących

Opublikowano (edytowane)

Komuna jak wprowadziła te wolne soboty to jakoś szybko upadła. Z resztą i te ósme klasy podstawowe i ten potęgujący się socjal i ta repolonizacja gospodarki która jest de facto renacjonalizacją. 

No deja vu  

o.. i ta propaganda sukcesu...

i te pocho... procesje.

Pasja komuny w tępieniu Kościoła jako przeciwstawnej ideologii, no i te pomniki. Też były reformy i "zakręty Historii" ... 

....jak się tak pomyśli...

Też był silny "większy brat" z przejściowymi" "obiektywnymi" problemami i "wraża kontrrewolucja".

Jedyna iskierka nadziei to jednak bardziej w prawo ustawione podejście do gospodarki i tego "internacjonała" (to drugie wręcz odwrotne) bo nawet Austriacy przyłączyli się do antyimigracyjnej polityki a we Włoszech to jeden wręcz zapowiada masowe deportacje. Jakby trochę inaczej choć i tak nie to co byśmy chcieli. Ja nie wiem czy kolejny kryzys gospodarczy będzie tak bezpieczny bo i coraz więcej oszołomów wojnę uwzględnia jako sposób negocjacji międzynarodowych.

Moim zdaniem teraz jest groźniej niż kiedykolwiek wcześniej za mojego życia bo ten nasz "stanik wojenny" taki on był wojenny jak kapitalistyczny jest dziś unijny kapitalizm. Rumunia tylko drastycznie kończyła komunę bo Jugosławia to inna Historia i raczej przymiarka do przyszłości reszty Europy.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, marekfarmer napisał:

Zakaz Handlu  ale  Prywatne sklepy  otwarte  :)  Zarobią  sobie  przynajmniej mali sklepikarze  bo  kolejki nie małe po kościele  :) 

A markety to nie są prywatne a państwowe? 

Jak mali otworzyli to widocznie chcą handlować w niedzielę w przeciwieństwie do związkowych nierobów. Zresztą jak to ich biznesy i nie chcieli by handlować w niedzielę to by i dotychczas nie otwierali w weekendy

Za kilka tygodni pracownicy biedronki zlinczują tych idiotów związkowych bo znaczna większość znajdzie furtki by móc dorobić w niedzielę a oni nie.

Swoją drogą to komuniści z Solidarności zaraz zaczną naciskać na uszczelnienie zakazu handlu.

Edytowane przez Ulman
Gość marekfarmer
Opublikowano (edytowane)

Edytowane przez marekfarmer
Opublikowano (edytowane)

"Wałęsopodobnym" bardzo dobrze idzie "rozwałka" gorzej gdy trzeba coś zbudować monotonną, żmudną i rzetelną pracą.
To tak a'propos Nobla - nagrodził swój swego. 
Teraz rzeczywiście -"nie chcem ale muszem" - z komornikami taka gadka w sam raz.
rewolucjoniści
i co by tu teraz? zrzuta? W końcu jednak legenda. nie byle jakiś "kucykowski"

uwaga techniczna dla właścicieli słabszych sprzętów (komputerów).
na dole ekranu jedzie taki ruchomy pasek - neon reklamowy. Jeżeli Ci podejrzanie głośno wentylator pracuje na stronie AF to wystarczy że najedziesz myszą na ten pasek a od razu się zatrzyma i ulży procesorowi i grafice roboty. O ile jakim noscriptem lub ablockerem go nie wyłączyło komu kto takowe powłączał.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

bo akurat sponsrowanie rolnikom składek ubezp. najbardziej służy ubezpieczycielom, tylko nieco rolnikom a może obniżyć nawet nieco produkcję rolną

- po co się będę spieszył z tym kombajnem w rzepaku, na jutro grad nadają.

Siałem ja zimową pszenicę pod koniec listopada pewnego roku, była oczywiście ubezpieczona no i oczywiście siałem jeszcze raz jarą na tym samym polu wiosną a z odszkodowania za wymarznięcie zostało po potrąceniu nawet składki. 
Komu siałem? A kogo to?...

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

Z całym szacunkiem ale ja żadnych szans nie mam na publiczne uroczystości w takiej ilości za zmarłych mojej rodziny. Nawet nie zazdroszczę bo tego się nie da wartościować. Tylko autentyczny szacunek dla zdarzeń upamiętnianych owymi miesięcznicami powstrzymuje mnie od nazwania rzeczy po imieniu.

Polityk nie pogardzi niczym.
Ja politykiem być .... bo za dużo napiszę/

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Czyli 

- dbamy o twardy elektorat zamachowy Niech żyją zamachem i głosują na wjaśniających wiecznie katastrofę z ciekawości co władza orzeknie. 

-  jak było nie wiemy ale wiemy ze nie tak jak komisja Millera i Anodiny ogłosiła.

- jesteśmy blisko prawdy ale bedziemy zachowywać od niej bezpieczny odstep by kazdy mógł sobie dopowiedzieć nawet najbardziej fantastyczne teorie. 

- prawda zwyciężyła mimo że jej nie znamy

Opublikowano

Zapomniałeś jeszcze o elemencie sprawiedliwości ludowej, tzn wrogowie zostaną ukarani a ich pomagierzy skończą w kamieniołomach. I to nie na stanowiskach kierowniczych.:D

Opublikowano (edytowane)

Ciekawe tylko czy jeszcze gdzie dynamit od Nobla nie został bo jak tak to i kamieniołom i strażnicy w p....u.

Nie zagonią, nie zagonią do kamieniołomów bo na tyle znają się narzeczy że Naród potrafi bardzo nie przewidywanie nastroje zmieniać choćby zgodnie z "teorią meteorytu"

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

Zobaczymy co na to oficjalne media w TVP o ile cokolwiek bo z zestawienia tych materiałów dwie skrajne interpretacje, a podejrzewać należy że wideo z rejestratora do tej pory już gdzieś zaginęło? czy jeszcze nie?
Bilingi na pewno zachowane.
Jedno jest pewne - tu miesięcznic nie będzie.
Prędzej już Amerykanie coś od siebie... jak Ich znam. O ile Ich znam?

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Zdaje się że poszło zgłoszenie tego newsa jako fałszywego. Ciekawe czy służby zajmą się ewentualnymi mieszaczami w umysłach i budowniczymi nastrojów, bo część komentarzy pod tekstem to już nie przelewki.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v