Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
27 minut temu, Ulman napisał:

Zastanawiam się co się zmieniło w górnictwie. Mieliśmy stawiać na węgiel, ratować górnictwo , zwiekszać wydobycie reaktywowac ten sektor, uczynić go lokomotywą naszej gospodarki.

Tymczasem w 2013 wydobyto 77 mln ton, w 2014 - 73,2 mln ton, w 2015 - 72,5 mln ton, w 2016 - 70,6 mln, w 2017 - 65,8 mln ton.  W sezonie 16/17 nastapił największy spadek w liczbach bezwzględnych od 2013. Tendencja wydaje się stała tylko propaganda mówi o sukcesach. Tak jak Roman napisał zamknięto 7 kopalń z  pomocą obecnego rządu za srebrniki z Brukseli http://superbiz.se.pl/wiadomosci-biz/rzad-zamknie-7-kopaln-w-rok-za-8-mld-zl-wsparcia-z-brukseli_917717.html   Jak to się ma do tych szumnych zapowiedzi powrotu do patriotycznego bazowania na naszym Polskim węglu. Ograniczając wydobycie zwiększamy import  przez co wspomagamy belzebuba z Rosji i inne gospodarki. Jak to jest możliwe? O.o

szkoda ze nie napisałeś w którym roku i jakim zysku sprzedali wegiel bo 2014/15 były zwały bo podobno nikt nie chciał a jak cena węgla była w 2012/13 jak dzisiaj to się nie opłacało 

http://wiadomosci.dziennik.pl/swiat/artykuly/534673,wspolwlasciciel-czeskich-kopaln-skarzy-sie-do-ke-na-polske.html

masz ułatwię ci 

https://www.tvn24.pl/wideo/z-anteny/platforma-sprzedala-gornictwo-za-stolki-w-brukseli,1380384.html?playlist_id=24771 (http://www.tvn24.pl)

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, Ulman napisał:

Ja tam mam na kogo głosować i to nie moje zmartwienie.

Dysydent - jak kiedyś pisałem żeby zamknąć z połowę jak straty przynosi i kupować  tani odkrywkowy z Autralii czy kupować od ruskich to krzyk ze hańba  i to wbrew intetesom państwa

To zamykanie mogło być politycznie bolesne lepiej nazwać wygasić, zrestrukturyzować, naprawić 

Sądząc po cyfrach spadającego wydobycia chyba jednak Ciebie posłuchali.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
10 minut temu, Ulman napisał:

Nie umie się wyjaśnić to uszczypliwości, epitety i jakieś nieudolne próby zmiany tematu? O.o

Głupio ci co?:D Oszukiwali cie Roman a ty dalej ich bronisz? Bedą cie tak walić w rogi ile wlezie bo jesteś tylko potrzebny żeby wierzyć w to co mówią  i regularnie na nich głosować. 

Czemu wydobywamy mniej a importujemy więcej? 

jesteś trzeźwy ?? zapomniałeś okularów ??  

1 minutę temu, dysydent napisał:

To zamykanie mogło być politycznie bolesne lepiej nazwać wygasić, zrestrukturyzować, naprawić 

Sądząc po cyfrach spadającego wydobycia chyba jednak Cebie posłuchali.

słuchaj ulmana a daleko zajdziesz jeśli złoża się skoczyły brakuje 8 kopalń to wiadomo ze mniejsze wydobycie  to jak ciebie zabierają pola to produkujesz więcej czy mniej taka logika ulmana..

Opublikowano
Przed chwilą, Roman176 napisał:

szkoda ze nie napisałeś w którym roku i jakim zysku sprzedali wegiel bo 2014/15 były zwały bo podobno nikt nie chciał a jak cena węgla była w 2012/13 jak dzisiaj to się nie opłacało 

http://wiadomosci.dziennik.pl/swiat/artykuly/534673,wspolwlasciciel-czeskich-kopaln-skarzy-sie-do-ke-na-polske.html

masz ułatwię ci 

https://www.tvn24.pl/wideo/z-anteny/platforma-sprzedala-gornictwo-za-stolki-w-brukseli,1380384.html?playlist_id=24771 (http://www.tvn24.pl)

Srali muchi bedzie wiosna , bedzie trawka lepiej rosła.:D Zysk jest pochodna cen światowych i nie zawsze da się go wygenerować.

Czemu się opieprzasz i tak mało wydobywasz że trzeba więcej importować bo nie jesteśmy samowystarczalni. Przez ciebie ruskich dorabiamy. Zamiast jeździć samochodem 100 tys km rocznie to byś się za fedrowanie wziął.:)

A tak na poważnie  - czemu tak nam spada wydobycie i ilość kopalni i jeszcze nam Bruksela za to płaci. Dawaj następne karkołomne wytłumaczenia

Opublikowano
10 minut temu, Ulman napisał:

Dysydent - jak kiedyś pisałem żeby zamknąć z połowę jak straty przynosi i kupować  tani odkrywkowy z Autralii czy kupować od ruskich to krzyk ze hańba  i to wbrew intetesom państwa

logika tumana w składzie jest po 900/1000 zł australijski kazachstański itp  ma tak słabą kaloryczność ze zamiast 6ton kupuje 10t  cena 9/10tyś zł

kopalnia 6ton po 620zł cena 6200zł logika ulmana brawo ty ja bym cie jeszcze pod gaz Putina podtoczył i zakręcił bym jak bd -20   

brawo:1301_clap_tone2:

Opublikowano

Skończyły się złoża na dziś opłacalne do wydobycia ale nie w ogóle, wzrost cen może sprawić że i Niemcy złoża "odnajdą" w zakupionych kopalniach, w okolicach Chełma na Lubelszczyźnie planowana budowa nowej kopalni tylko jakoś "ucichło" złoża są tylko różna ekonomia ich wydobycia. tyle wiem na ten temat bo jedyne co kopałem ostatnio to kartofle.

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, Ulman napisał:

Srali muchi bedzie wiosna , bedzie trawka lepiej rosła.:D Zysk jest pochodna cen światowych i nie zawsze da się go wygenerować.

Czemu się opieprzasz i tak mało wydobywasz że trzeba więcej importować bo nie jesteśmy samowystarczalni. Przez ciebie ruskich dorabiamy. Zamiast jeździć samochodem 100 tys km rocznie to byś się za fedrowanie wziął.:)

A tak na poważnie  - czemu tak nam spada wydobycie i ilość kopalni i jeszcze nam Bruksela za to płaci. Dawaj następne karkołomne wytłumaczenia

zależny takim głupcom jak ty się tłumaczy ze jas mos jest zamknięty a górnicy normalnie zjeżdżają tylko wegiel idzie na inną kopalnie :D   

po za tym twoja wiedza na górnictwie jest karkołomna  pewnie twoja wyobraźnia jak w rolnictwie miastowy  dzisiaj sieje jutro żniwa :D   

7 minut temu, dysydent napisał:

Skończyły się złoża na dziś opłacalne do wydobycia ale nie w ogóle, wzrost cen może sprawić że i Niemcy złoża "odnajdą" w zakupionych kopalniach, w okolicach Chełma na Lubelszczyźnie planowana budowa nowej kopalni tylko jakoś "ucichło" złoża są tylko różna ekonomia ich wydobycia. tyle wiem na ten temat bo jedyne co kopałem ostatnio to kartofle.

tylko technologa idzie do przodu 10lat temu nikt by nie wydobywał węgla poniżej km a dzisiaj to norma i nic nadzwyczajnego 

dlatego na rolnika idzie łatwo napościć miastowego propagandą jak im spaniałe unia płaci i na górnika to samo   

pis też planuje budowę nowych kopalń czerwioch leszczyny i gdzieś jeszcze 

ulman morze dlatego chcą reaktywować zamknięte kopalnie  i budować nowe 

http://gornictwo.wnp.pl/marian-pawlas-wojt-suszca-trzeba-mozliwie-szybkich-decyzji-o-reaktywacji-krupinskiego,316557_1_0_0.html

programu dla sektora górnictwa węgla kamiennego w Polsce do 2030 roku.

zakłada budowę nowych kopalń ok 15 

Edytowane przez Roman176
Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, Ulman napisał:

oczywiscie ze z gówna lepiej bd rosła  jeśli nie chcesz  tracić próchnicy na polu musisz wywieźć gnój raz na 6lat  ty nie wozisz boż po 1 leń po drugie jak pisałeś ci śmierdzi..

Edytowane przez Roman176
Opublikowano
21 minut temu, Roman176 napisał:

logika tumana w składzie jest po 900/1000 zł australijski kazachstański itp  ma tak słabą kaloryczność ze zamiast 6ton kupuje 10t  cena 9/10tyś zł

kopalnia 6ton po 620zł cena 6200zł logika ulmana brawo ty ja bym cie jeszcze pod gaz Putina podtoczył i zakręcił bym jak bd -20   

brawo:1301_clap_tone2:

No to jak ten Australijski taki słaby to czemu nie zwiekszamy wydobycia tego dobrego Polskiego? W 2015 roku Australia wyeksportowała 387 mln ton wobec całej naszej produkcji na poziomie 72,5 mln ton. Cały świat taki głupi że badziewie kupuje? Wymyśl coś lepszego :D

Jak 3 lata temu mozna było więcej wydobywać to czemu teraz się nie da? Tak nagle się złoża pokończyły?O.o Zobacz jakiego ten PIS pecha ma . PO mu cały węgiel wydobyło:D PIS tak samo wygasza nasze górnictwo jak PO  tylko ciemnote ci sprzedaje którą ty łykasz jak indor kluchy. Planują budowe kopalń? Ile trwa taka budowa jak jeszcze jest w fazie planów? 5 lat? 8 lat? 10 lat? 

1 minutę temu, Roman176 napisał:

oczywiscie ze z gówna lepiej bd rosła  jeśli nie chcesz  tracić próchnicy na polu musisz wywieźć gnój raz na 6lat  ty nie wozisz boż po 1 leń po drugie jak pisałeś ci śmierdzi..

Zeby wywieźć gnój trzeba mieć śmierdzące zwierzaki lub go kupować. Istnieje cos takiego jak bilans próchnicy i wcale tam gnoju nie potrzeba by zachować /zwiększyć jej poziom.

Twoja bezradność intelektualna mnie rozbraja ale brawa za determinację w bronieniu głupoty:)

Opublikowano
3 minuty temu, dysydent napisał:

kopałem też portfel bo u nas węgiel dla detalicznych klientów okolice 800zł/t tyle z wykopków wyszło że palę drzewem.

dlatego najbardziej mnie wk***ia ta prywatna dola, tusk zapowiadał ze kopalnie bd wozić wegiel do wszystkich województwo po tej samej cenie co na kopalni i na tym się skoczyło dodatkowo składy prywatne leją go wodą to ciebie się dopiero nie opłaca  i wszyscy gadają ze to polski  możesz to poznać bo polski jest jednolitej wielkości bo  trafia do kruszarek i sortowni  a ten w składach jest tak czasami wielki ze musisz młotem trzaskać 

ile spalisz węgla  ??  lub drzewa  ja pale 80 węglem + cieplejsze dni drzewem ten rok zapowiada się do mnie z plusem  morze spale 1,5tony do wiosny węgla zobaczymy czy mrozy to nie weryfikują   

2 minuty temu, Ulman napisał:

Zeby wywieźć gnój trzeba mieć śmierdzące zwierzaki lub go kupować. Istnieje cos takiego jak bilans próchnicy i wcale tam gnoju nie potrzeba by zachować /zwiększyć jej poziom.

ja daje słomę a mi w zamian pomiot kurski  

Opublikowano

Węgla szło 2-2,5t/sezon na 100m kwadr. domuale to było dawno temu, teraz 0,5t na mrozy a drzewa nie liczę ale z 5 m sześć. (zgaduję bo lasy u nas spore i kupowane na oko) Mam piec który pali odpady fasoli tylko w tym roku niewiele ich było.

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, Ulman napisał:

No to jak ten Australijski taki słaby to czemu nie zwiekszamy wydobycia tego dobrego Polskiego? W 2015 roku Australia wyeksportowała 387 mln ton wobec całej naszej produkcji na poziomie 72,5 mln ton. Cały świat taki głupi że badziewie kupuje? Wymyśl coś lepszego :D

a czemu ty dzisiaj nie siejesz a jutro nie żniw ujesz  ?? kwestia miesięcy  ulman a jak fabryki produkują więcej ty więcej klechasz na forum  to potrzebujemy więcej Energi prawdaż 

za to bibra stawiasz..

cały świat głupi ?? czemu Niemcy kupują 80% węgla jsw  a jednocześnie powstaje w h*j kopalni odkrywkowych i kwk ??

5 minut temu, dysydent napisał:

Węgla szło 2-2,5t/sezon na 100m kwadr. domuale to było dawno temu, teraz 0,5t na mrozy a drzewa nie liczę ale z 5 m sześć. (zgaduję bo lasy u nas spore i kupowane na oko) Mam piec który pali odpady fasoli tylko w tym roku niewiele ich było.

ja mam 220mk  las ma swój ale tak od 2 lat mam dużo drzewa  u nas były wielkie nawałnice + tornado  + co sobota obcinka na polach bo chwycił mróz i można wiecheć na zasiane 

Edytowane przez Roman176
Opublikowano (edytowane)

Wiecej energii potrzeba więc wydobywamy mniej wegla ? Czyli jak się wydobywa więcej to jest sukces a jak mniej to tez jest sukces?  Jak mam pszenicy 9t/ha to sukces i jak zbieram 7 t/ha to też sukces:D

Edytowane przez Ulman
Opublikowano

No, tak, Akurat teraz się skończyły. Może i za PO się kończyły?:D Pewnie dalej się będą kończyć tylko cholera zastanawia mnie że skoro rzad to wie to jak chcą górnictwo rozwijać? A może nie wiedza że się złoża wyczerpują?

Opublikowano

pewnie wiedzą  ale jeśli od kopalni są daleko złoża to trzeba budować nowy szyb a jak nie było za co albo nie chcieli.. 

http://nettg.pl/news/148394/gornictwo-jsw-wydobyla-wiecej-wegla-koksowego

a tu reaktywacja kopalń

http://nettg.pl/news/148105/jsw-ustalenia-w-sprawie-reaktywacji-debienska-za-kilka-tygodni

http://www.energetyka24.com/rusza-budowa-szybu-grzegorz-w-zg-sobieski-w-jaworznie

widzisz ja coś się buduje to bd 2022 

dobranoc

panowie jest w nie których regonach polski -22  a pamiętacie pewną inteligentną blondynkę  o tym czasie stawały pociągi rury  pękały itp   

zwołała konferencje i miała tyle do powiedzenia sorry  taki mamy klimat  

jednak pis dobrze zarządza spółkami zobaczymy jeszcze parę dni  :1301_clap_tone2:

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v