Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jakie brak argumentów ? Czytać nie potrafisz ? Czy Ty chociaż ustosunkowałeś choć do mojego  jednego argumentu ?

Napisałem że budują . Obok mnie właśnie się wprowadzają do nowego domu , parę chałup dalej jest w budowie . Ogólnie w promieniu 1 km w ostatnich kilku latach pobudowano lub też są w budowie ok 10 domów . Nie wszystkie to rolników , ale 4 tak , a dwa związane z rolnictwem . Obór nie budował chyba nikt . A nie jedna jest dwuletnia na byki i jedna modernizowana była . Ogólnie coś się dzieje . Także nie wiem w której Ty części świata mieszkasz że tak to widzisz .

Opublikowano
14 minut temu, marekfarmer napisał:

Dlaczego  przeciętni Rolnicy nie burzą  starych obór z lat  70tych 80tych i nie budują nowych  wygodnych skoro teraz  lepiej  jest  ????

Musisz zawęzić grupę. Przeciętny rolnik nie buduje obory. Buduje ją ten który ma zamiar specjalizować się w hodowli. Widzisz różnicę?

Opublikowano

Marekfarmer  chyba jesteś młody  tamtych czasów nie przeżyłeś osobiście . Za komuny to była inflacja niebotyczna .  My w 1980 roku na budowę chlewni wzięliśmy kredyt na 35 lat spłaty . W pierwszym roku budynek został spłacony . Na  Ursusa 360 nowego wzięliśmy kredyt na kilka lat a po roku wystarczyło sprzedać 30 tuczników . Tylko że nigdy nie kupiłeś tego co chciałeś , tylko to co było można kupić .  Na święta jak były na stole słodycze i cytrus jakiś , to były  wystawne święta . 

Opublikowano

Powie że to argument za , bo szybko spłacone . On nie rozumie że pieniądze nie są z drukarki .:P

Gość marekfarmer
Opublikowano
3 minuty temu, zetorki12 napisał:

Jakie brak argumentów ? Czytać nie potrafisz ? Czy Ty chociaż ustosunkowałeś choć do mojego  jednego argumentu ?

Napisałem że budują . Obok mnie właśnie się wprowadzają do nowego domu , parę chałup dalej jest w budowie . Ogólnie w promieniu 1 km w ostatnich kilku latach pobudowano lub też są w budowie ok 10 domów . Nie wszystkie to rolników , ale 4 tak , a dwa związane z rolnictwem . Obór nie budował chyba nikt . A nie jedna jest dwuletnia na byki i jedna modernizowana była . Ogólnie coś się dzieje . Także nie wiem w której Ty części świata mieszkasz że tak to widzisz .

Zburzyli  domy  wybudowane w PRL  i zbudowali nowe  Tak ???

Czy mieli stare  lepianki  z gliny  i dlatego  ????

No u mnie nie znam nikogo  kto by zburzył   dom wybudowany w latach 70tych 80 tych i zbudował nowy.  Budują się  domy  ale nie związane z Rolnictwem. A starych lepianek to żaden Rolnik Niema.

Ja mówię o  przeciętnych Rolnikach  do 50ha  nie  dużych gospodarstwach po 200-400ha.

Zbudowane obory  Bez  tablic  UE  ???

U mnie też buduje się  ale  wszystko z tablicami  UE 

Chodzi o ludzi którzy budują  bez  wsparcia  UE  skoro jest  teraz tak dobrze

4 minuty temu, mirro napisał:

Musisz zawęzić grupę. Przeciętny rolnik nie buduje obory. Buduje ją ten który ma zamiar specjalizować się w hodowli. Widzisz różnicę?

W jakim celu dalej  rżniesz głupa  ????

Czyli  twoim zdaniem ktoś  kto   hoduje  np  30szt Macior  w cyklu  zamkniętym  nie chciałby  zbudować  nowej Chlewni  ???? I  pracować wygodniej ????

6 minut temu, gienio007 napisał:

Marekfarmer  chyba jesteś młody  tamtych czasów nie przeżyłeś osobiście . Za komuny to była inflacja niebotyczna .  My w 1980 roku na budowę chlewni wzięliśmy kredyt na 35 lat spłaty . W pierwszym roku budynek został spłacony . Na  Ursusa 360 nowego wzięliśmy kredyt na kilka lat a po roku wystarczyło sprzedać 30 tuczników . Tylko że nigdy nie kupiłeś tego co chciałeś , tylko to co było można kupić .  Na święta jak były na stole słodycze i cytrus jakiś , to były  wystawne święta . 

Co z tego że teraz  są pełne sklepy  maszyn  jak nikt prawie  nie kupuje  tego.

Tylko wszyscy Biegną do  ARIMR  po kasę  bo  bez  tego  to nieliczni  coś kupią

Opublikowano

Czy w twojej miejscowości kiedyś było tyle traktorów , samochodów , a ludzie mieli wszystkiego tyle , że żywność wyrzucali do kosza ? Może tak zapytam .

Opublikowano

Tylko chodzone  za przydziałami po kilka lat . Kilka lat po Wojewodach jeździłem za przydziałem na zakup Ursusa 912 bo 100 sztuk bydła było i hałdy  kiszonek trzeba było robić i po kilku latach wojewoda dał przydział na 363p . Bo ziemi mało niby a jeden już był . Było wyście brać małego , albo starego grata o większej mocy   dwa razy drożej jak nowy z fabryki .   Bo nowych nie było na wolnym rynku . 

Opublikowano
1 minutę temu, marekfarmer napisał:

W jakim celu dalej  rżniesz głupa  ????

Czyli  twoim zdaniem ktoś  kto   hoduje  np  30szt Macior  w cyklu  zamkniętym  nie chciałby  zbudować  nowej Chlewni  ???? I  pracować wygodniej ????

Odniosłem się do konkretnej Twojej wypowiedzi, nawet ją zacytowałem. W mojej okolicy przeciętny rolnik, mój sąsiad nie buduje obiektów inwentarskich ponieważ nie prowadzi hodowli. Kto miał solidniejsze budynki zaadaptował je do innych potrzeb, a do tych gorszych dołożył godzinę pracy koparki i śladu po nich nie ma.  Kto ma kawałek sadu już dawno przerobił co się dało na przechowalnie.  Nie neguję że możesz potrzebować takiego obiektu jak obora, życzę Ci lepszych warunków z całego serca.Bo czemu masz się męczyć skoro możesz mieć lżej?

Gość marekfarmer
Opublikowano
3 minuty temu, zetorki12 napisał:

Czy w twojej miejscowości kiedyś było tyle traktorów , samochodów , a ludzie mieli wszystkiego tyle , że żywność wyrzucali do kosza ? Może tak zapytam .

Nie wyrzucali.

Proste  trzy  pytania :

W 85 roku  żeby kupić  100l ropy   trzeba było sprzedać  140kg pszenicy   a w 2018  670kg   to kiedy było lepiej ???

w 85 roku  na  tonę węgla  trzeba było sprzedać  100kg pszenicy  w 2018 roku  1090kg  to kiedy było lepiej  ????

w 85 roku żeby kupić 100kg Saletry   trzeba było sprzedać 400kg Pszenicy  w 2018   1700kg  to kiedy było  lepiej ???

Opublikowano

Słyszałeś o kartkach , przydziałach , łapówkach , znajomościach itd . Czy to jest lepiej ? Czy chciałbyś żebyś był teraz w sytuacji z 85 , a reszta w czasie dzisiejszym ? Odpowiedz , a nie tylko na to co ci pasuje . 

Opublikowano

Nie musisz  Marku  cofać się do komuny . Przed wejściem do Unii maszyny było o połowę tańsze .  Unia to jest potrzebna tym w Unii co polski przemysł przejęli . My nie mamy już nic swojego , bo poprzednie władze wszystko rozsprzedały . Dziś nawet jest głośno o opłatach za autostradę Kulczyka . Ku... tak  umowy pospisywali że wszystkie koszty po stronie państwa a zyski do prywatnej kieszeni . Za darmo tak majątku narodowego nie rozdali kochani . 

• Like 1
Opublikowano

Co fakt , to fakt . Tylko kiedy się skończy to grabienie do siebie ? :(

Gość marekfarmer
Opublikowano
8 minut temu, zetorki12 napisał:

Słyszałeś o kartkach , przydziałach , łapówkach , znajomościach itd . Czy to jest lepiej ? Czy chciałbyś żebyś był teraz w sytuacji z 85 , a reszta w czasie dzisiejszym ? Odpowiedz , a nie tylko na to co ci pasuje . 

Zadał ci  trzy  proste  pytanie  nie umiesz odpowiedzieć  ????

Słyszałem o Kratkach itd. Ale jakoś  te  Domy  Obory  Garaże  wtedy  powstały  przy Kartkach    Rolnicy  jakoś  z koni  żywych  przechodzili  za mechniczne  jedni na nowe drudzy na używane   Rolnicy mieli  pieniądze  żeby  kupić  stary sprzęt  drożej jak nowy. I nie wiem czy wiesz ale był  taki okres że kto zapłacił  podójną cenę  kupował sprzęt  bez  przydziału i byli tacy co z tego korzystali.   Praktycznie Każde  gospodarstwo wtedy budowało  a teraz  tylko ci którym uda  się załapać na PROW  bo bez PROW  to nieliczni  coś  postawią  z średnich (przeciętnych) gospodarstw.  Dawniej gospodarstwo  25ha  było stać na zakup nowego Bizona nowego ursusa  Budowe  Domu  Obory a dzisiaj ??? w Dobrej UE na co stać gospodarstwo 25ha ???

Tak  wolałbym  za  1t pszenicy  kupić  10t węgla 

Wolałbym za 1t pszenicy kupić  2,5t Saletry

Wolałbym za 1t pszenicy kupić  prawie 800l ropy.

9 minut temu, gienio007 napisał:

Nie musisz  Marku  cofać się do komuny . Przed wejściem do Unii maszyny było o połowę tańsze .  Unia to jest potrzebna tym w Unii co polski przemysł przejęli . My nie mamy już nic swojego , bo poprzednie władze wszystko rozsprzedały . Dziś nawet jest głośno o opłatach za autostradę Kulczyka . Ku... tak  umowy pospisywali że wszystkie koszty po stronie państwa a zyski do prywatnej kieszeni . Za darmo tak majątku narodowego nie rozdali kochani . 

wiem że nie muszę   ale porównuje dwa okresy okupacji Polski  jedna zła ZSRR  druga ,,dobra,, Unijna.

Opublikowano (edytowane)

Zadałeś ,a ja odpowiedziałem . Może sam chociaż raz wprost byś odpowiedział . Poczytaj AF ile się buduje , ile nowego sprzętu . Kto ma ochotę to sobie radzi . Ciężko na roli na ogół było i jest zawsze , ale za komuny to był cyrk , a nie gospodarka .  Nie ciągnę już tego bo Ty to jak byś klapki na oczy zakładał jak sobie coś ubzdurasz . Ja bym nie chciał znowu żyć w tamtych czasach pomimo że byłem wtedy młodszy , a Ty twierdzisz że było lepiej . Teraz jak mnie najdzie ochota to idę do sklepu i kupuję sobie np pomarańczę , albo banana , czego kiedyś bym nie mógł zrobić .  Pozdrawiam kolegę . ^_^

Edytowane przez zetorki12
Opublikowano

Ceny ropy nawozów itp wzrastają wzgledem ceny płodów rolnych. Tzw prowy tworza błędne koło skoro rolnik dostaje polowe ceny to czemu  mu nie sprzedac drozej?

Opublikowano (edytowane)

Jeżeli rynek działa na niekorzyść rolnika a rolnik to wytrzymuje uznaje się że poprawił efektywność produkcji i staje się taka relacja cenowa standardem i to nie jest żart co napisałem

Dopiero kryzysowe braki jakiegoś towaru sporadycznie działają na korzyść producenta jak w przypadku fasoli jaśka karłowego rok temu 2,5 teraz ponad 4zł/kg

Dotacje do rolnictwa są po to aby żywność taniochą była na ile to możliwe a rolnik takim elementem hodowlanym reszty gospodarki która też w coraz mniejszym stopniu jest w Unii wolnorynkowa. Dobre to dla ogólnego komfortu ale wybitnie na kredyt i spłata nadejdzie wcześniej czy później chociaż rozwój technologii wydatnie upadek oddala to kryzysu energetycznego takie monstrum ekonomiczne wytrzymać nie ma prawa.

Edytowane przez dysydent
Gość marekfarmer
Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, zetorki12 napisał:

Zadałeś ,a ja odpowiedziałem . Może sam chociaż raz wprost byś odpowiedział . Poczytaj AF ile się buduje , ile nowego sprzętu . Kto ma ochotę to sobie radzi . Ciężko na roli na ogół było i jest zawsze , ale za komuny to był cyrk , a nie gospodarka .  Nie ciągną już tego bo Ty to jak byś klapki na oczy zakładał jak sobie coś ubzdurasz . Ja bym nie chciał znowu żyć w tamtych czasach pomimo że byłem wtedy młodszy , a Ty twierdzisz że było lepiej . Teraz jak mnie najdzie ochota to idę do sklepu i kupuję sobie np pomarańczę , albo banana , czego kiedyś bym nie mógł zrobić .  Pozdrawiam kolegę . ^_^

Zadałem ci 3 proste  pytanie  nie uzyskałem odpowiedzi  widać  są  dla ciebie  nie wgodne  bo byś musiał przyznać mi Rację :) 

A Buduje się i kupuje  pewnie że tak   ale  ja pisałem wyraźnie  chyba że ty już ze starości  nie dowidzisz  bez  wsparcia UE 

Kto  dzisiaj buduje  bez wparcia UE??

Twoim zdaniem to na co było stać  gospodarstwo 25ha  w Czasach  Okupacji ZSRR  stać  Teraz  za czasów  UE ????

9 minut temu, tedek2 napisał:

Ceny ropy nawozów itp wzrastają wzgledem ceny płodów rolnych. Tzw prowy tworza błędne koło skoro rolnik dostaje polowe ceny to czemu  mu nie sprzedac drozej?

Kpiny  sobie  robisz  czy jak ????

Skoro w 85 rok za  400kg pszenicy  kupiło się  1000kg Saletry  gdzie  teraz  trzeba sprzedać  1700kg  to jak to sie ma do twoich brednii ????

dysydent

Rolnik  jest zmuszony  to wytrzymywać  bo niema  innego wyjścia

Edytowane przez marekfarmer
Opublikowano
2 minuty temu, marekfarmer napisał:

Zadałem ci 3 proste  pytanie  nie uzyskałem odpowiedzi  widać  są  dla ciebie  nie wgodne  bo byś musiał przyznać mi Rację :) 

A Buduje się i kupuje  pewnie że tak   ale  ja pisałem wyraźnie  chyba że ty już ze starości  nie dowidzisz  bez  wsparcia UE 

Kto  dzisiaj buduje  bez wparcia UE??

Ja . Parę lat temu pobudowałem se stodołę , a ostatnio częściowo dom przebudowałem . Wszystko bez tabliczki Unii . Wystarczy ? :D 

Gość marekfarmer
Opublikowano (edytowane)

Nie odpowiedziałeś na 3 zasadnicze pytania  o  porównanie cen??

A dlaczego nie budujesz nowego  skoro  taki dobrobyt ???

I poco pracujesz  poza  Rolnictwem  skoro  taki dobrobyt  jest  w Rolnictwie ????

Edytowane przez marekfarmer
Opublikowano

Ceny były lux . Napiszę teoretycznie bo nie pamiętam np maluch nowy kosztował kilka tam milionów czy ile tam wtedy , a jak się chciało kupić , to za trzy razy tyle można było kupić kilkuletniego rzęcha z progami z betonu i podłogą z desek . No ale na papierze ceny były bardzo dobre . :D

Opublikowano

Kartki pierwsze na cukier się pojawiły w latach gdy poziom produkcji cukru był jednym z najwyższych w historii Polski i nigdy pod unijnymi rządami się doń nie zbliżymy chociaż nadzieję daje uwolnienie rynku. Kartki wprowadzono bo te łajzy co wtedy rządziły tylko na to zbyt znalazły za jakiekolwiek "dewizy" (prawdziwe pieniądze) na Zachodzie. Tylko to były jakieś nędzne centy za kilo w hurcie od polskich komuchów gdy detal Zachód miał coś ok półtora dolara. Kulczyk z tych orłów biznesu się wywodził może w nieco skrzywionej linii i takie Kulczyki szans z rekinami zachodniego biznesu mieć nie mogły dla tego protekcjonizmy i "obsługa biznesowa" własnego państwa na sukces im szanse dawała. No ale po takiej szkole jak handel samym cukrem polskim z Zachodem to wiele nauczyć się nie można dobrego.

Opublikowano
14 minut temu, zetorki12 napisał:

Zadałeś ,a ja odpowiedziałem . Może sam chociaż raz wprost byś odpowiedział . Poczytaj AF ile się buduje , ile nowego sprzętu . Kto ma ochotę to sobie radzi . Ciężko na roli na ogół było i jest zawsze , ale za komuny to był cyrk , a nie gospodarka .  Nie ciągnę już tego bo Ty to jak byś klapki na oczy zakładał jak sobie coś ubzdurasz . Ja bym nie chciał znowu żyć w tamtych czasach pomimo że byłem wtedy młodszy , a Ty twierdzisz że było lepiej . Teraz jak mnie najdzie ochota to idę do sklepu i kupuję sobie np pomarańczę , albo banana , czego kiedyś bym nie mógł zrobić .  Pozdrawiam kolegę . ^_^

Nie usprawiedliwiaj swojej wypowiedzi bananami,nie do tego zmierza poruszony temat.Zgadzam się z przedmówcami,po wejściu do Unii ceny poszybowały w górę,sępy wyczuły dopłaty,gdyby nie dopłaty teraz szlag by rolnictwo trafił z tymi cenami,w latach 90 dało się żyć bez dopłat ,starczało na wszystko,za 10 opasów mogłeś wybudować oborę,stodołę,nieomal dom w stanie surowym,gospodarstwa tak się nie likwidowały,krowy ciągało się za cycki,mięso kupowałeś na targu i wszystko inne obecnie zabronione też "bo fee" ludzie nie chorowali, jak dziś.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Ale ja też się zgadzam i ta cała Unia wcale mi się nie podoba . Uważam tylko że czasy PRL były gorsze od obecnych .

Taaa , w 90-tych latach było tak dobrze że Lepper strajki rolników robił . Z tej dobroci pewno .:ph34r:

Edytowane przez zetorki12
Opublikowano (edytowane)

Choćby z cukrem, nie? 

Produkowaliśmy dużo i oddawali za grosze bo śmiali się chyba Szwajcarzy za komuny z bloku wschodniego jak to za jeden byle jaki zegarek można kupić u sowietów wagon czyściutkiej stali. A ja nawet słyszałem pytanie jakiegoś " starszego " - tylko jeden wagon wystarczy? i to pytanie było autentycznym zdziwieniem takeśmy z tyłu za czołówką świata byli i tak nieosiągalnymi ich technologie bo Amerykanie kombajnami zboże młócili już przed wojną a niemiecki Claas był tylko plagiatem a u nas wtedy.....

Edytowane przez dysydent
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v