Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
16 godzin temu, Ulman napisał:

Może niepokalany Jarosław powinien zostać Papieżem ?  

A czemu nie ? ,,Profesor'' Donald Tüsk został królem europy - więc wszystko jest możliwe ;).

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano

O widzę że myśl oświeceniowa zaczyna krążyć w narodzie. Żeby tylko nie zaszło za daleko bo znowu jaką klątwą Watykan nas obłoży. Choć na początek wypowiedzenie konkordatu mogło by być wskazane.:D

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, zetorki12 napisał:

A Ty

lukejro

jesteś że pouczasz ? Papież też człowiek i może się mylić .:9_innocent:

Jestem wierzący i praktykujący. Tak jak Ci @ws71 napisał, to są dogmaty. Każdy katolik powinien o tym wiedzieć. Na religii nie uważałeś?? Czy teraz na tych "szkolnych" katechezach tego nie uczą??? Cały Protestantyzm zaczął się między innymi od wypowiedzenia posłuszeństwa papieżowi. Kościół Anglikański powstał dlatego, że król Anglii Henryk VIII Tudor nie uzyskał od papieża rozwodu i w złości wypowiedział posłuszeństwo papieżowi i mianował siebie głową kościoła w Anglii. 

Tu masz to w pigułce:

https://wobroniewiaryitradycji.wordpress.com/papiez-franciszek/

Edytowane przez lukejro
Opublikowano

Taa , jasne ... A Słońce się obraca dokoła Ziemi , która jest w centrum ... Znasz to ?

Opublikowano

Tak to jest taki pseudokatolicyzm. Co niedziele do kościoła, chrzest, komunia, ślub, pogrzeb z księdzem a na co dzień nazywanie kościoła ciemnogrodem...

Gość marekfarmer
Opublikowano
4 minuty temu, lukejro napisał:

Jestem wierzący i praktykujący. Tak jak Ci @ws71 napisał, to są dogmaty. Każdy katolik powinien o tym wiedzieć. Na religii nie uważałeś?? Czy teraz na tych "szkolnych" katechezach tego nie uczą??? Cały Protestantyzm zaczął się między innymi od wypowiedzenia posłuszeństwa papieżowi. Kościół Anglikański powstał dlatego, że król Anglii Henryk VIII Tudor nie uzyskał od papieża rozwodu i w złości wypowiedział posłuszeństwo papieżowi i mianował siebie głową kościoła w Anglii. 

Tu masz to w pigułce:

https://wobroniewiaryitradycji.wordpress.com/papiez-franciszek/

Jak tak już jesteś przy   Historii

To nie zapomnij o tym  że   dawniej Papieże  Walczyli  z Islamem  i  organizowali  przeciw  nim  wyprawy   Wojenne.

Skoro  jesteś  taki  wierzący  i praktykujący  to  ilu  już  ,,nachodzców,, przyjąłeś  ?????

Opublikowano
1 minutę temu, lukejro napisał:

Tak to jest taki pseudokatolicyzm. Co niedziele do kościoła, chrzest, komunia, ślub, pogrzeb z księdzem a na co dzień nazywanie kościoła ciemnogrodem...

Gdzie to wyczytałeś ? Robisz zawsze to co nakazuje Ksiądz ?

Opublikowano
3 minuty temu, marekfarmer napisał:

Jak tak już jesteś przy   Historii

To nie zapomnij o tym  że   dawniej Papieże  Walczyli  z Islamem  i  organizowali  przeciw  nim  wyprawy   Wojenne.

Skoro  jesteś  taki  wierzący  i praktykujący  to  ilu  już  ,,nachodzców,, przyjąłeś  ?????

Nie zapominaj że to nie tylko islamiści ale także katolicy, którzy wyznają naszą wiarę, często mimo prześladowań... https://www.gpch.pl/syria

1 minutę temu, zetorki12 napisał:

Gdzie to wyczytałeś ? Robisz zawsze to co nakazuje Ksiądz ?

Gdzie to wyczytałem??? Na religię nie chodziłeś? Nie uczyli tego???  Pamiętaj że Papież to nie zwykły ksiądz tylko biskup Rzymu, następca św. Piotra. A dla ścisłości, tak staram się robić to co nakazuje mi wiara.

Gość marekfarmer
Opublikowano (edytowane)

lukejro

Nie  zapomnij  że  na ŚDM  przyjechali  z Syrii   ogarniętej  wojną   Katolicy  i  zostać  u nas nie chcieli    tylko wyjechali do siebie.  A to  co  napływa  na  Europę  to  nie imigranci uciekający  przed  wojną  tylko  ,,nachodźcy,,  za  socialem  widać  co się  dzieje  na zachodzie jak oni się zachowują  i co robią.

Ilu  ,,nachodzców,,  już  przyjąłeś  jak posłuszny  Papieżowi  Katolik  ????

Edytowane przez marekfarmer
Opublikowano

Są i katolicy , tylko weź ich znajdź . Ja widzę głównie nawiedzonych islamistów i głównie kierując się strachem o bliskich i siebie , najzwyczajniej ich tu nie chcę . Na religię uczęszczałem i to wtedy jak nie było jej w szkołach . Tylko mam swój rozum i nie zawsze się zgadzam z nakazami kościelnymi . Zresztą zauważ że Kościół też się zmienia i to co kilkanaście lat temu było nie do pomyślenia staje się normą i Kościół na to przystaje .

Opublikowano (edytowane)
41 minut temu, marekfarmer napisał:

lukejro

Nie  zapomnij  że  na ŚDM  przyjechali  z Syrii   ogarniętej  wojną   Katolicy  i  zostać  u nas nie chcieli    tylko wyjechali do siebie.  A to  co  napływa  na  Europę  to  nie imigranci uciekający  przed  wojną  tylko  ,,nachodźcy,,  za  socialem  widać  co się  dzieje  na zachodzie jak oni się zachowują  i co robią.

Ilu  ,,nachodzców,,  już  przyjąłeś  jak posłuszny  Papieżowi  Katolik  ????

Nie chcieli? A może nie mieli takiej możliwości??? A czemu ty ich tak nienawidzisz?? Nachodźcy?? A jak by Ciebie ktoś nazywał "zapyziałym polaczkiem" to też by takie fajne??? A skąd wiesz, że nie przed wojną??? Oficjalnie tylko Syria jest objęta wojną, ale zobacz co się dzieje w innych krajach bliskiego wschodu czy północnej Afryki. Kto zdestabilizował cały region?? Czyż to nie nasi wielcy sojusznicy Amerykanie??? Francuzi, Anglicy??? Już zapomniałeś jaki panował u nas zachwyt nad "arabską wiosną"??? A nasza armia nie była czasem w Iraku a teraz w Afganistanie???

Jeśli jest tak jak piszesz, że przyjeżdżają tylko za socjalem to nie mamy się czego obawiać bo w Polsce socjal nie istnieje....

Nie ma czegoś takiego jak nieposłuszny Papieżowi Katolik, z założenia każdy Katolik jest posłuszny Papieżowi - głowie kościoła. Nie wiem co to jest "nachodźca" ale jeśli chodzi o uchodźców to żadnego, bo nie ma takiej możliwości ani potrzeby.  

35 minut temu, zetorki12 napisał:

Są i katolicy , tylko weź ich znajdź . Ja widzę głównie nawiedzonych islamistów i głównie kierując się strachem o bliskich i siebie , najzwyczajniej ich tu nie chcę . Na religię uczęszczałem i to wtedy jak nie było jej w szkołach . Tylko mam swój rozum i nie zawsze się zgadzam z nakazami kościelnymi . Zresztą zauważ że Kościół też się zmienia i to co kilkanaście lat temu było nie do pomyślenia staje się normą i Kościół na to przystaje .

Masz wolną wolę i nie musisz postępować zgodnie z naukami kościoła, ale w takiej sytuacji jeśli jesteś katolikiem popełniasz grzech.... Oczywiście, że kościół się zmienia, ale to tak jak z prawem musisz przestrzegać obecnie istniejących przepisów, tak samo w kościele dogmaty o zwierzchności, nieomylności i posłuszeństwu Papieżowi obowiązują nadal i trzeba się do tego dostosować...

Edytowane przez lukejro
Opublikowano

Co do uchodzców jak powiedział kiedyś pan PUTIN;przyjeżdżasz do mojego kraju to musisz przestrzegać jego prawa i obyczajów " od siebie bym dodał jeszcze iść do pracy aby budować dobrobyt nowej ojczyzny i po spełnieniu tych warunków niech się osiedlają,Polska na przestrzeni wieków zawsze była tolerancyjna dla innowierców  i zle na tym nie wychodziła

Opublikowano (edytowane)

teraz radziwił na celowniku opozycji , a sami przez 8 lat nie zrobili nic by polepszyć służbę zdrowia.myślę że ministrem zdrowia powinien zostać bizmesmen a nie lekarz, to w tedy znajdzie się dobry lek uzdrowienie całego systemu zdrowotnego

:1616_spy_tone2:

dodam jeszcze PO zapomniała jak to po nowym roku przychodnie były pozamykane dla pacjentów.

gromada frajerów:22_stuck_out_tongue_winking_eye:

Edytowane przez grzen
Opublikowano
3 godziny temu, jacek1296 napisał:

Czy schizą?

Schizę mamy na codzień w  TVP.

3 godziny temu, mirro napisał:

Żeby tylko nie zaszło za daleko bo znowu jaką klątwą Watykan nas obłoży.

Toż to koledzy piszą że Watykan jest w błędzie więc niech nas klątwą nie straszy jak UE sankcjami. Jesteśmy suwerenni i nikomu nie damy sie do naszej polityki wtrącać:D

2 godziny temu, marekfarmer napisał:

A ty przyjąłeś jako zdeklarowany katolik i lepszy sort? 

53 minuty temu, ws71 napisał:

Co do uchodzców jak powiedział kiedyś pan PUTIN;przyjeżdżasz do mojego kraju to musisz przestrzegać jego prawa i obyczajów " od siebie bym dodał jeszcze iść do pracy aby budować dobrobyt nowej ojczyzny i po spełnieniu tych warunków niech się osiedlają,Polska na przestrzeni wieków zawsze była tolerancyjna dla innowierców  i zle na tym nie wychodziła

I Putin ma świętą rację. Powiedział im że są mile widziani ale żadnego socjalu nie dostaną, będą mieli mniej praw  jak obywatele rosyjscy,a jak nie zarobią to nie będą jedli. Jeśli coś przeskrobią to będą surowiej karani jak rosjanie. Załatwił to prosto, szybko i bez zbednych dyskusji a te nasze barany już od 3 lat tylko o tym nawijają ale jak widać straszenie elektoratu i bicie piany się opłaca.

Dziś w radio słyszałem ze w wyniku porządkowania sądów i sprawnych działań ministra sprawiedliwości średni czas rozpatrywania  spraw wydłużył się z 4,7 m-ca w 2016 do bodajże 5,3 m-ca w w 2017. Dobra zmianaO.o

Opublikowano

Były, owszem ale szpitale z obsadą oddziałów raczej nie miały problemów. Jak nie było przychodni działały oddziały ratunkowe. Teraz nie ma kto stanąć przy łóżku chorego w szpitalu. Jeżeli ktoś decyduje się być ministrem, to chyba powinien brać pod uwagę iż może znaleźć się na celowniku choćby opozycji, Tu minister znalazł się na celowniku własnego środowiska, a najśmieszniejsze jest to że chce ono aby zrealizował to co postulował będąc w opozycji. Powiedzieli "sprawdzam' i okazało się że dalej zdrowie jest w czarnej ....

Opublikowano

lukejro , i Ty tak ze wszystkim co powie Papież , czy też Biskup zawsze się zgadzasz ? Nie robisz po swojemu ? A w sprawie uchodźców co ze swojej strony zrobiłeś , tylko tak namacalnie , po za sloganami i hasłami ? Masz już jakieś pomieszczenie dla nich ? Czy przyjmiesz ich pod własny dach , nie wiedząc kim kto jest i jakie ma zamiary ? Zdejmiesz Krzyż i obrazy świętych , żeby nie ranić ich uczuć religijnych . Nakazywać innym  to i ja potrafię . Co władze kościelne zrobiły by zapewnić uchodźcom godziwy byt i czy potrafią mi zagwarantować że nic złego z ich strony mi nie zagrozi ?

Opublikowano

Jak ma  przyjąć  jak ich tu nikt nie wpuści? . Czemu ma zdejmować krzyż?  Władza kościelna ma gwarantować bezpieczeństwo? 

Cała dyskusja jest o sprzeczności pomiędzy nauką Watykanu a głeboko wierzącymi PISowcami. Jak to jest że wszyscy sie przeciw nim sprzysiegli:S 

Opublikowano

A czemu w Zachodniej Europie zdejmują ? Wiele rzeczy jest sprzecznych z nauką Kościoła i to nie tylko w PiS-ie . O czym gadka ? Wystarczy spojrzeć co się dzieje w krajach które "przyjęły" uchodźców i jak Oni za to "dziękują" i dalsza dyskusja zbyteczna .

Opublikowano (edytowane)

Ulman jesteś za przyjęciem uchodźców, czy ogólnie jesteś zawsze w kontrze do tego co  jest zgodne z polityką PIS, a wypowie się nawet ktoś nie popierający tę partię?

Szymon - ale Putinowi mogą naskoczyć, a na Nas będą psy wieszać i straszyć trybunałami. A i obrońców  biedaków też nie braknie

Edytowane przez Agrest
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v