Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Racyl jak żołnierz zaprawdę powiadam Ci. But to podstawa. Spodnie także. Ceny Tarasa raczej normalne. Pracuję w takich samych warunkach jak reszta to dziadował na ubraniu dla ludzi nie będę.

• Like 2
Opublikowano
4 godziny temu, jarecki napisał:

chyba rolnicy przynajmiej cześc musi się odnalezść w nowej rzeczywistosci  , wszystko było by cacy jakby zarobki w przemysle dalej wynosiły 1000 zł to rolnicy czuli by sie dowartosciowani , ale niestety albo stety  czasy sie zmieniły . natomiast jeżeli chodzi o Kołodziejczaka to podzielam opinnie Ulmana ale taka osoba też jest potrzebna jak  szef agrounni w przestrzeni medialnej . 

nie do koca się zgadzam ... ale ok jeśli my mamy pewne normy i regulacje unijne  to po jakiego h*ja Ukraina ma bezcłowy handel dodatkowo jak oni to zwią transgeniczna żywność czyli gmo portugalska jabłka jako nasz patent jabko z groja czy jakoś tak ....

gospodarstwo 30 ha za mało ? hmm to dlaczego w Austrii i niemczech na tych gospodarstwach robią Polacy za 1500 euro cały zysk by zjedli ....   

mam kolegi z mojego rocznika co pracuje na 20 ha w alpach za 1800 euro 

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, mirro napisał:

Racyl jak żołnierz zaprawdę powiadam Ci. But to podstawa. Spodnie także. Ceny Tarasa raczej normalne. Pracuję w takich samych warunkach jak reszta to dziadował na ubraniu dla ludzi nie będę.

jasne but  za 200zł 🤣

kiedy ty pracujesz jak siedzisz wiecznie przed komputerem 😂 przy takiej robocie to pewnie te buty i za 10lat ci się nie rozlecą

Edytowane przez racyl
Opublikowano
18 minut temu, zetorki12 napisał:

Ło matko . A coś Ty jadł że tak wyrósł ? 😯

pamiętasz aferę kurczak owa w niemczech ? hormon wzrostu itp ??

18 minut temu, racyl napisał:

żaden but nie bedzie wieczny. na rok zużywam 3 pary po 50 i po co miałbym kupować jedne za 200zł jak i tak w robocie nie wytrzymają więcej

masz racje kupiłem kiedyś bety za 380 i wytrzymały 7 miesięcy a teraz od paru lat buty neo za ok 170 i najlepsze jak na razie 

Opublikowano
6 minut temu, racyl napisał:

jasne but  za 200zł 🤣

kiedy ty pracujesz jak siedzisz wiecznie przed komputerem 😂 przy takiej robocie to pewnie te buty i za 10lat ci się nie rozlecą

Nie no jasne, tylko rocznie też lecą mi trzy pary. W zasadzie raz kupiłem tańsze i staw skokowy leczyłem baaardzo długo. Dzięki postoję. Niestety środowisko pracy nie znosi szmacianych a nawyk do butów nie gorszych niż taktyczne ratuje przed urazami. W zasadzie czas pracy jest nie normowany, szczególnie kiedy są zbiory, a sam wiesz że okopówka to nie plażowanie i w sandałach raczej trudno.

Opublikowano
34 minuty temu, jacus napisał:

po co mam przeplacac ?? widac ze nie masz zielonego pojecia ile co kosztuje w ciuchlandzie- jakies w miare spodnie do roboty to 20 zl trzeba dac .ale i tak jakosc nie taka jak dawno , szybko sie rozlatuja, nawet na zachodzie chinska jakosc kroluje.......

zmień ciucholand ja zeszłym roku niemiecki arbaje kupiłem nie do zniszczenia ... zależy od kogo maja koszulki z pumy nike całkiem lepsza jakość niż te polskie nowe 

Opublikowano
50 minut temu, Roman176 napisał:

nie do koca się zgadzam ... ale ok jeśli my mamy pewne normy i regulacje unijne  to po jakiego h*ja Ukraina ma bezcłowy handel dodatkowo jak oni to zwią transgeniczna żywność czyli gmo portugalska jabłka jako nasz patent jabko z groja czy jakoś tak ....

gospodarstwo 30 ha za mało ? hmm to dlaczego w Austrii i niemczech na tych gospodarstwach robią Polacy za 1500 euro cały zysk by zjedli ....   

mam kolegi z mojego rocznika co pracuje na 20 ha w alpach za 1800 euro 

TO SĄ kraje które potrafią docenić smak dobrej żywnosci w polsce wiele osób jest skłonna zapłacić 20 -40 % drożej za dobre warzywa i tu potrzeba rozpoznawalnosci gospodarstwa lub marki , ale i tu coraz lepiej , jak grzyby po deszczu powstają w moim regionie masarnie małe i tylko brak pracownika jest ograniczeniem , w każdym sklepie jest dostepna w regionie ,, wiejska wedlina ''a i coraz czesciej  ,, chleb pieczony tradycyjnie '' i to własnie dośc czesto powtarza min . rolnictwa SPRZEDAŻ BEZPOSREDNIA  .                           natomiast buty kilka lat temu na gospodarce docierałem   ,, wyjsciowe '' a teraz tylko odpowiednie buty robocze i 200  zł to tak srednio  a z ciuch robocze kupuje nowe na promocjach co już  kiedyś tu napisałem chyba do Tess odpisałem .

Opublikowano
5 minut temu, jarecki napisał:

TO SĄ kraje które potrafią docenić smak dobrej żywnosci w polsce wiele osób jest skłonna zapłacić 20 -40 % drożej za dobre warzywa i tu potrzeba rozpoznawalnosci gospodarstwa lub marki , ale i tu coraz lepiej , jak grzyby po deszczu powstają w moim regionie masarnie małe i tylko brak pracownika jest ograniczeniem , w każdym sklepie jest dostepna w regionie ,, wiejska wedlina ''a i coraz czesciej  ,, chleb pieczony tradycyjnie '' i to własnie dośc czesto powtarza min . rolnictwa SPRZEDAŻ BEZPOSREDNIA  . 

polska to kraj handlarzy porzeczka czarna skup 80 gr  śląsk biedronka 12 zł kg ...   jabłka świętokrzyskie 25gr 4 jabłka pakowane 3,60 itp 

• Like 2
Opublikowano (edytowane)

jak ktoś ma duże gospodarstwo to musi produkować tanio , ale jak te 20 ha . to zrobić wszystkie warzywa i sprzedaż besposrednia , siostra z miasta tak kupuje  gosc co około 2 tyg .  przywozi .i z tego co mówiła jest zadowolona bo nie jest aż tak drogo , smaczniejsze jak z marketu i chyba tansze 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
6 godzin temu, gienio007 napisał:

Co ma znaczyć że Kołodziejczaki nie chcę dopasować się do rynku ???Głupiego gadanie !!  Gospodarstwo nieustannie modernizują i mało kto ma tak nowatorskie rozwiązania u siebie a jakiś pustak będzie  z niego  zacofańca robił .  

Jak tacy innowacyjni to czemu beczy że taka bieda w ogrodnictwie?  Czemu jęczy żeby państwo interweniowało bo za mało zarabia? Facet jest nieprzystosowany a zacofany jest mentalnie 

6 godzin temu, gienio007 napisał:

150  tysięcy  za samą taśmę zapłacił aby towar był najwyższej jakości , bez jakichkolwiek uszkodzeń i najszybciej jak tylko się da trafił do gigantycznych chłodni .  Jak ma się jeszcze bardziej do rynku dopasowywać ????????????? Certyfikat Global  u niego to standard . 

No i co  z tego co kupił za 150 tys? Niejeden przegrzał inwestycje bo inni mieli takie same maszyny to i on  chciał. Jaką różnice robi ta taśma i ile trzeba przez nią przepuścić pekińskiej by na siebie zarobiła? Kto zapłaci za to że jego pekinka jechała na taśmie zamiast przechodzić przez ręce ukraińców. Zresztą przed sprzedażą i tak zdejmujesz 2-3 liście więc nawet jak trochę poszarpane to nie ma znaczenia. Ile on tej pekinki robi do tych gigantycznych chłodni? Pewnie ze 200 ton🤣

Jeśli na takim mizernym areale robi takie inwestycje a na koniec października ma całą ścianę pustych palet za plecami i czas na kręcenie filmików  to od razu wiadomo co za jeden

6 godzin temu, racyl napisał:

to jest taki bogacz że nie stać go nawet na robocze ubranie za kilkadziesiat złoty tylko chodzi do szmateksu i wyciąga łachy po 1zł 🤣

Kurtka, bezrękawnik bluzę warto kupić za parę złoty bo i jakościowo lepsze jak nowe i nie szkoda wyrzucić jak sie porwie czy jakąś smołą wyświni.Kilkadziesiąt złotych  i chciał byś kupić jakieś sensowne ciuchy? Ja w uzywanych płace więcej.

Nie w tym rzecz czy stać tylko co jest racjonalne ale to chyba obce ci pojecie.

3 godziny temu, Roman176 napisał:

polska to kraj handlarzy porzeczka czarna skup 80 gr  śląsk biedronka 12 zł kg ...   jabłka świętokrzyskie 25gr 4 jabłka pakowane 3,60 itp 

To bierz się za handel i zarobisz miliony

Opublikowano

30h  pekina i białej  razem . W zeszłym roku białą zaczął sprzedawać gdy 2zł zaczęli płacić .  Nigdy Ulman nie będziesz nawet widział  na własne oczy jakimi Kołodziejczak dysponuje . Stęka tylko za to że  zamiast się przechwalać to stęka . 

Pieniążków oczywiście Ulman nie będzie widział , W maju starej kapusty Michał miał jeszcze  w chłodniach  500t a wtedy 3zł już była 

Opublikowano

Jakie odmiany pekińskiej uprawia na przechowanie? Ziemniaka ile produkuje?

Ile na przestrzeni ostatnich 10 lat pekińska była na wiosnę po 50gr a biała nawet poniżej tego?

Czemu ma za plecami taką masę pustych skrzyń? Zapomniał zasadzić kapusty bo się w poltykę wdał? 

Opublikowano
21 godzin temu, Ulman napisał:

Z kąd się takie sfrustrowane prostaki biorą?

Z kondon bierze pieniadze? Ano bierze od ciebie tylko że ty nigdy nie będziesz miał tej świadomości. 

Prostacy tak już mają że muszą wszystko pokazać co tylko mają. Jeszcze babę powinien przyprowadzć i pokazać że ma złoty żab. Jakim prostakiem trzeba być by wszystkie graty wyciągnąć na środek podwórka i jeszcze się z tym przed całą Polską obnosić.. Duże pieniądze lubią ciszę.

Obstawiam że gościu się gotuje bo nabrał tyle kredytów że nie ma pomysłu co ze sobą zrobić,. Produkcji pewnie dobrej zrobić nie potrafi jak to w tamtym rejonie  więc musi jakoś dorobić. Jesli facet  filmuje się na koniec października na tle samych pustych skrzyń to znaczy że nie ma ich czym załadować Czasu ma dużo to filmiki sobie kreci i pisemka wysyła do portali. 

Zacytuj mi gdzie napisałem że byłbym parobkiem we własnym gospodarstwie.  Postawie ci karton dobrej wódki i jeszcze  słownik dorzucę

Skoro napisałeś , ze gdyby ci ktoś dobrze zapłacił za ziemię i dał dobrą pensje to bys się zgodził . Byłbyś pracownikiem na byłej własnej ziemi czyli potocznie parobkiem .

Pieniądze lubią ciszę zwłaszcza te nieudokumentowane  . Może i się przeinwestował tylko nie wiesz jaki byl powod . Skoro mówi że markety oszukują to może jest powód . 

Piszesz ze rolnicy sprzedają do Agrosadu . Skad o tym wiesz ? Pewnie z internetu . Już ci pisalem że tam pisza prawde i gówno prawdę . Agrosad kiedys kupował ale zacząl sprowadzać ziemniaki z zagranicy a rolnicy nie mogli sprzedac ziemniaków nawet po 3 zł worek . Teraz zrobili hurtownię kolo Łodzi i tam kombinują.

Mogę wziąś ten słownik od ciebie ale nie za darmo . Dam ci tel do dobrego specjalisty bo twoje myślenie jest zle .  

Opublikowano

Przecież  tydzień temu na termometrach było ponad 25 kresek na plus . Kto przy zdrowych zmysłach tak zgrzany towar kładzie do chłodni na długie trzymanie ????? Jakim to trzeba być pustakiem aby tego nie rozumieć ?????? W moim rejonie do dziś nikt jeszcze kapusty nie ciął  na przetrzymanie , bo by zaraz po nowym roku wypłynęła .

• Like 1
Opublikowano

A coście się przyje..li do tej taśmy. Prawda jest taka że gdzie się da, należy albo musowo, zastąpić  człowieka maszyną. Powód jest prosty. Człowieka może nie być w zasięgu.
Prawda jest taka że w większej skali produkcji zapewnienie sobie pracownika to priorytet. Nie ma obsady na zmianie, to sobie można spokojnie nie włączać maszyn. 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, 12zbyszko napisał:

Skoro napisałeś , ze gdyby ci ktoś dobrze zapłacił za ziemię i dał dobrą pensje to bys się zgodził . Byłbyś pracownikiem na byłej własnej ziemi czyli potocznie parobkiem .

Pieniądze lubią ciszę zwłaszcza te nieudokumentowane  . Może i się przeinwestował tylko nie wiesz jaki byl powod . Skoro mówi że markety oszukują to może jest powód . 

Piszesz ze rolnicy sprzedają do Agrosadu . Skad o tym wiesz ? Pewnie z internetu . Już ci pisalem że tam pisza prawde i gówno prawdę . Agrosad kiedys kupował ale zacząl sprowadzać ziemniaki z zagranicy a rolnicy nie mogli sprzedac ziemniaków nawet po 3 zł worek . Teraz zrobili hurtownię kolo Łodzi i tam kombinują.

Mogę wziąś ten słownik od ciebie ale nie za darmo . Dam ci tel do dobrego specjalisty bo twoje myślenie jest zle .  

Jak napisałem to zacytuj.

Pieniądze zawsze lubią ciszę a czym większe tym bardziej . Kto ma pieniądze ten się z tym nie obnosi.  

Każdy jełop który sie naogląda TVPis ma wpojone ze merkiety oszukujom . Z jego skala produkcji nie jest jakimkolwiek partnerem dla marketu a dla takich pakowaczy jak Agrosad więc może co najwyżej oskarżać Agrosad o oszustwo. 

Czemu Agrosad kupował zagraniczne zamiast naszych? Mogę domniemywać ale w tamtej okolicy masz straszne rozdrobnienie i zróżnicowanie odmian jak i jakości towaru. Ziemia zajechana i zasyfiona jak tylko sie da. Sadzą wczesny ziemniak pod włókninę a w drugim rzucie burak ćwikłowy albo pekinke na przechowanie. W kolejnym roku jako zmianowanie kapustę białą i od czasu do czasu jakiś poplon. Takie firmy jak agrosad muszą mieć jednolite duże partie towaru o dobrej jakości. Jesli nie mogli takich skompletować od lokalnych rolników to sprowadzili z zachodu Nie wierzę że nie kupowali od naszych rolników złośliwie i kupowali mniej korzystnie z zagranicy.

Gienio, mozesz miec rację . kilka hektarków to się wytnie nawet w grudniu po południu. Moim zdaniem te skrzynie bardziej na pekinke by sie zdały bo na białą to szkoda takie maluchy uzywać 

Edytowane przez Ulman
Opublikowano
Dnia 27.11.2017 o 08:53, Zbyszko napisał:

Pewnie , że jeden drugiemu nic nie zrobi .

Ulman . Gdyby ci zachodni inwestor zaproponował wykup twojej posiadłości a w zamian dałby ci takie wynagrodzenie jakie osiągasz będąc właścicielem zgodziłbyś się ?

Miałbyś kasę , że może by ci starczyła do końca życia i jeszcze takie same dochody .  

Dnia 27.11.2017 o 21:23, Ulman napisał:

To ci zagwozdka. Z czysto logicznego punktu widzenia zapewne poszedł bym na taki układ. Znając swoje upodobania pewnie jednak kupiłbym kolejne gospodarstwo by dalej ryć w ziemi. Ot takie hobby. Finalnie miałbym i pensję i gospodarstwo. To ma sens.

No tak rył byś w swoim i w nie swoim .😁

Opublikowano (edytowane)

A tak to owszem.  Sprzedajesz gospodarstwo i nadal masz takie dochody jakbyś je miał. Za kasę ze sprzedaży kupujesz nowe gospodarstwo i masz takie zyski jak miałeś. 

Reasumując- po takiej operacji masz gospodarstwo tak jak miałeś a zyski podwójne . Ty byś na taki układ nie poszedł? 

Edytowane przez Ulman
Opublikowano (edytowane)

A po cholerę. Trzeba by poprostu kogoś zatrudnić  do pomocy. Ot cała tajemnica

A co ty byś zrobił w takiej sytuacji?

Edytowane przez Ulman
Opublikowano
5 godzin temu, Ulman napisał:

To bierz się za handel i zarobisz miliony

ok 

4 godziny temu, Ulman napisał:

Nie wierzę że nie kupowali od naszych rolników złośliwie i kupowali mniej korzystnie z zagranicy.

a ja wierze jak z belgi sprowadzali asf chore bo pastwo płaciło to odkupywali 2 zł kg i co ??

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v