Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

daj spokój z tym vat , obniźka o 1 % nic nie wniesie , zobacz jaki są różnice cenowe w sklepach  czy wśród dilerów maszyn  a 1 % z 200 tys to tylko 1,7 tys . a przy takiej kwocie to da rade z 7 tys wytargować 

Edytowane przez jarecki
  • Thanks 1
Opublikowano

może przyjdzie i czas na obniżenie vatu bo to dotyczyłoby każdego człowieka no i znacznie więcej głosów poparcia by przyniosło niż taka emerytura +.

już szybciej uwierzę że pis to kiedyś zrobi niż  cała reszta.

ja rozumie że można obniżyć podatki tylko pytanie skąd wziąść kasę na tą naprawę służby zdrowia co proponuje PO

Opublikowano (edytowane)

Ale jak bym wytargował 7 i do tego 2 z vatu to miałbym 9, a ty zgadzasz się na 7. Niby się wydaje , że to tylko 2, żona na zakupach też więcej wydaje, tu złotówka, tam dwie i się uzbiera, ja nie potrzebuję daniny od państwa, wolę żeby ktoś mi nie zabierał moich pieniędzy.

2 minuty temu, racyl napisał:

ja rozumie że można obniżyć podatki tylko pytanie skąd wziąść kasę na tą naprawę służby zdrowia co proponuje PO

Zlikwidować 500+ i emerytke+ i kasa będzie, a i skorzysta każdy obywatel a nie wybrane grupy społeczne. Dla mnie dobry, sprawnie działający system służby zdrowia jest dużo ważniejszy niż jakieś programy socjalne, szkoda że większość narodu woli kasę do ręki zamiast czegoś co może zaowocować za kilka lat a nie być kasą która pojawi się jutro na koncie, tylko nie widzą tego że dzisiaj dostają a jutro zanoszą na prywatną służbę zdrowia bo publiczna kuleje.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
1 minutę temu, Tomasz0611 napisał:

Ale jak bym wytargował 7 i do tego 2 z vatu to miałbym 9, a ty zgadzasz się na 7. Niby się wydaje , że to tylko 2, żona na zakupach też więcej wydaje, tu złotówka, tam dwie i się uzbiera, ja nie potrzebuję daniny od państwa, wolę żeby ktoś mi nie zabierał moich pieniędzy.

a to błedne myslenie , jak konkurencja kupi maszyny z dofinansowaniem to ma przewage i może taniej swój towar sprzedać , trzeba dostosować się do  realiów rynku .

• Thanks 1
Opublikowano

jak zarabiasz dobre pieniądze to ta danina od państwa jest groszowa na dzieci. w przypadku emeryta to jest już poważna suma w jego budżecie .

nie było 500+ i emerytury + i też nikt nie umiał jej naprawić. dać im podwyżki raz to pożniej chcą więcej i więcej i nie ma końca

1 minutę temu, jarecki napisał:

a to błedne myslenie , jak konkurencja kupi maszyny z dofinansowaniem to ma przewage i może taniej swój towar sprzedać , trzeba dostosować się do  realiów rynku .

taniej to zawsze może sprzedać jak chcę pozyskać nowych klientów

Opublikowano
1 minutę temu, racyl napisał:

nie było 500+ i emerytury + i też nikt nie umiał jej naprawić. dać im podwyżki raz to pożniej chcą więcej i więcej i nie ma końca

Gdybyś studiował 5 albo 7 lat, później zarabiał na rezydenturze grosze to chciałbyś zarabiać godnie za te, nieraz i 300h w miesiącu godzin. Szkoda , że dobrze wykształceni lekarze uciekają z kraju bo tu nie widzą perspektyw ...

3 minuty temu, jarecki napisał:

Ciekawe co by zrobiła konkurencja jak by nie było dofinansowań. Dla mnie może ich nie być, w zamian niech będą godne ceny za towary przez nas produkowane wtedy kto na prawdę zna się na gospodarzeniu przetrwa, a typowi dopłatowcy odpadną.

4 minuty temu, racyl napisał:

jak zarabiasz dobre pieniądze to ta danina od państwa jest groszowa na dzieci. w przypadku emeryta to jest już poważna suma w jego budżecie .

Tylko dlaczego jest to emerytura + a nie 100+ miesięcznie, bo lepiej brzmi ?? Albo publiczna służba zdrowia bez kolejek, może to jest potrzebne emerytom ?

Opublikowano
Przed chwilą, Tomasz0611 napisał:

Gdybyś studiował 5 albo 7 lat, później zarabiał na rezydenturze grosze to chciałbyś zarabiać godnie za te, nieraz i 300h w miesiącu godzin. Szkoda , że dobrze wykształceni lekarze uciekają z kraju bo tu nie widzą perspektyw ...

Ciekawe co by zrobiła konkurencja jak by nie było dofinansowań. Dla mnie może ich nie być, w zamian niech będą godne ceny za towary przez nas produkowane wtedy kto na prawdę zna się na gospodarzeniu przetrwa, a typowi dopłatowcy odpadną.

to lekarz  będzie zarabiał  więcej to wcale nie oznacza skrócenia kolejek i jakiego kolwiek oczekiwania bo nie jest realne i żaden budzet nie wytrzyma aby płacić im tyle ile maja tam dokąd uciekają

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, racyl napisał:

to lekarz  będzie zarabiał  więcej to wcale nie oznacza skrócenia kolejek i jakiego kolwiek oczekiwania bo nie jest realne i żaden budzet nie wytrzyma aby płacić im tyle ile maja tam dokąd uciekają

Ale odpływ lekarzy za granicę już wydłuża kolejki, zobacz ile brakuje specjalistów w Polsce, jakie są wakaty na oddziałach, tego nie da się naprawić w 2-3 lata, jaki jest średni wiek pielęgniarki, niedługo to będą same babcie(obecnie średnia to 53 lata), a nasze państwo zamiast reagować trwoni kasę na jakieś 500+, w okolicznym mieście widzę fajną inicjatywę, darmowe mieszkanie dla lekarza jeśli zdecyduje się pracować w miejscowym szpitalu, coś pomiędzy 60 a 70 metrów, ale chętnych i tak brak.  Tu masz wykres jak wygląda struktura, nie wygląda to dobrze.c31a708e-7d55-4cf9-9f14-6d4f6d9b54e1.jpg

Opublikowano (edytowane)

56 minut temu, Filin napisał:

Tak prawde mowiac oprocz konfederacji wszystkie partie juz byly u wladzy.Gdy przegrywaly wybory zmienialy nazwy i znowu mamily wyborcow.Przeciez od 30 lat w polityce sa te same twarze,jezeli przez tyle lat ich rzadow jest jak jest,to myslicie ze teraz cos zmienia.Dobrze ze ten jazgot sie dzis konczy bo jeszcze troche i byscie sobie oczy powybijali

Ludzie już przywykli do tych mord i tego że wszyscy socjaliści mówia zasadniczo to samo iWpojono im ze inna rzeczywistość nie jest mozliwa. wiec głosuja wkoło na to samo. Coraz wyższe podatki ,  wiecej urzedasów, wiecej przepisów,  Do tego wyuczyli lud że jak sie nie zagłosuje na kogoś z nich to głos jest stracony. 

52 minuty temu, racyl napisał:

mój nie żyje od 6 lat także pudło. ja mam już trochę więcej lat i wiem czego chcę

Ja myśałem że ty jesteś młody gniewny ale wychodzi  na to że raczej stary  wkurwiony

Edytowane przez Ulman
Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Ale odpływ lekarzy za granicę już wydłuża kolejki, zobacz ile brakuje specjalistów w Polsce, jakie są wakaty na oddziałach, tego nie da się naprawić w 2-3 lata, a nasze państwo zamiast reagować trwoni kasę na jakieś 500+, w okolicznym mieście widzę fajną inicjatywę, darmowe mieszkanie dla lekarza jeśli zdecyduje się pracować w miejscowym szpitalu, coś pomiędzy 60 a 70 metrów, ale chętnych i tak brak.

tak się gada w mediach

wpisz sobie nazwisko w google jakiegoś specjalisty z przychodni na nfz to wyskoczy ci kilka placówek gdzie przyjmuje w ciągu tygodnia. jakby mu zakondrachtowali więcej godzin w tej jednej przychodni to by i skrócił kolejki a tak często nawet jednego dnia marnuje czas na dojazdy między placówkami zamiast leczyć.

lekarze to nie są biedni ludzie wystarczy popatrzyć jakimi samochodami podjeżdzają pod biedne placówki na nfz 

Edytowane przez racyl
Opublikowano (edytowane)

tak się gada w mediach

wpisz sobie nazwisko w google jakiegoś specjalisty z przychodni na nfz to wyskoczy ci kilka placówek gdzie przyjmuje w ciągu tygodnia. jakby mu zakondrachtowali więcej godzin w tej przychodni to by i skrócił kolejki a tak często nawet jednego dnia marnuje czas na dojazdy między placówkami zamiast leczyć.

lekarze to nie są biedni ludzie wystarczy popatrzyć jakimi samochodami podjeżdzają pod biedne placówki na nfz 

To dlaczego dobra zmiana mu nie zakontraktowała tyle ile trzeba ? Myślisz , że oni tak z własnej woli jeżdżą od jednej placówki do drugiej ? Jak to jest, że politycy decydują ile ludzi może w danym roku zachorować na przykład ma wyrostek ?? Uwolnili zaćmę od kontraktów to i kolejki się skończyły. Zresztą te ceny za kontrakty to też patola, zostały wycenione 10 lat temu i do tej pory nic się nie zmienia, koszty poszły w górę, sprzęt medyczny jest bardzo drogi ale wynagrodzenie dla szpitali za wykonaną operację/zabieg/badanie już nie. A że zarabiają dobrze to efekt tego że poświęcili swój czas na edukację, że są mądrymi ludźmi, że w czasie lekcji myśleli o nauce a nie o piwku po lekcjach.

Opublikowano (edytowane)

Tylko dlaczego nie wzięli się za rzeczy na prawdę ważne, zaczęli od kupowania głosów zamiast na prawdę naprawiać państwo. ARiMR prawie 4 lata się opierniczał, musiał Ardan na nich nakrzyczeć, żeby wzięli się do roboty. Jak zbliżają się wybory to i wniosek o suszowe można w 2 dni rozpatrzeć. Co mi z 500+ jak złamię nogę pod koniec grudnia, pojadę do szpitala a tam mi powiedzą, że najbliższy ortopeda który nie wykorzystał jeszcze kontraktu jest 150km dalej.

dobra to nie jest idealna 😁 a my wymagamy od nich wszystkiego na raz

Opublikowano
13 minut temu, racyl napisał:

Jeśli lekarz będzie lepiej zarabiał to nie wyemigruje, przyjmie wiecej pacjętów i skróca się kolejki.

Jeśli żaden budzet nie wytrzyma to kto im płaci tam dokąd uciekaja za lepszym groszem?

1 minutę temu, racyl napisał:

Pewnie powinni być socjalnymi dziadami by się nie wyróżniać. Jak se dorobią to nie daj Bóg jeszcze staną sie jakąś znienawidzoną łże elita  Sędziowie zarabiają za dużo , prawnicy, lekarze ,przedsiębiorcy artyści, markety banki oczywiscie też. W zwazku z tym należy ich albo opodatkować albo choć opluć i obsobaczyć

• Thanks 1
Opublikowano

sluszna linie ma nasza partia-za rok spadek 18,5 %.    dane gus-u

2018 r 2715 zl

2017 r -3339 zl

roman - wczoraj wieczorem zaczelo lac i to solidnie,  potem ostro wialo i szybko obeschlo,na jednym z pol  przy orce w bruzdzie woda sie pokazywala,ale ze tam ziemia jak u ciebie to spokojnie szedl. wez to potem dopraw😪, waly agregatu sie urywaja , lejki w siewniku co chwila naprawiam.

dtaras-laka to jest tylko w papierach  i do tego pastwisko obok- byla komasacja wiec moze przed 83 r byla jakas trawa- jakbym tam wbil swojego po rame tobym najpierw musial go wyciagac dzwigiem a potem dom tynkowac- ze 25 cm ziemi a pod spodem piasek- tam zakonczylo sie ostatnie zlodowacenie i nanioslo samego piachu , na szczescie bez kamieni.

wycena swiadczen rehabilitacji leczniczej nie zmienila sie od poczatku wieku-temu znowu rehabilitanci strajkuja , na wiosne nawet glodowali,cos im obiecano i na tym sie skonczylo...

kurna nie piszcie ze w lecznictwie jest dobrze- nigdy nie bylo i nie bedzie, co z tego ze nakupiono sprzetu-szpital w ktorym bylem niczym nie rozni sie od tego z amerykanskich filmow na discovery- co z tego jesli jedzenie jest gowniane[dobrze ze po operacji smaku nie ma] obsluga kiepska, pielegniarki to spiace krolewny, gdyby mogly toby nawet nie oddychaly, lekarze opryskliwi i ciagle przepracowani- szpital prywatny z kontraktem na nfz, zupelnie inaczej wygladala obsluga platnych pacjentow........

szpitale ktore sa w sieci[te najwieksze] nie maja limotow tylko kontrakty ryczaltowe. te male maja dla tego znacznie mniej pieniedzy i temu sie zadluzaja bezustannie.

Opublikowano

podatki poobniżać i jednocześnie lekarzom napchać kieszenie 🤣

takie rzeczy to chyba były w obietnicach i spotach platformy z 2007 roku 😂

Opublikowano
Przed chwilą, Ulman napisał:

Czyli uważasz że powinni jeszcze podatki podnosić bo to prowadzi do dobrobytu?

popierasz konfederacje a tam obiecanki samych obniżek to zarazem i mniej kasy na służbę zdrowia

Opublikowano (edytowane)

popierasz konfederacje a tam obiecanki samych obniżek to zarazem i mniej kasy na służbę zdrowia

Nikt nie będzie mnie zmuszał do ZUS-u, będę chciał to ubezpieczę się w państwowej firmie, będę chciał to ubezpieczę się w prywatnej, a jak się nie ubezpieczę to zakopią mnie jak psa pod płotem :) Szpitale będą państwowe i prywatne, będzie się liczyło kto dobrze robi swoją robotę.

• Thanks 1
Opublikowano
3 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

Skasować 500+ to i na jedno i na drugie starczy.

ile to masz zaledwie 3 lata . równie dobrze mogli poprzednicy poszukać tej kasy i wpompować w służbę zdrowia

wcześniej gadali że stare ludzie chodzą do specjalisty za często i dla sportu a teraz co już przestali ?

Opublikowano
Przed chwilą, racyl napisał:

ile to masz zaledwie 3 lata . równie dobrze mogli poprzednicy poszukać tej kasy i wpompować w służbę zdrowia

wcześniej gadali że stare ludzie chodzą do specjalisty za często i dla sportu a teraz co już przestali ?

Tylko przez te 3 lata już można było ratować sytuację zamiast się jej przyglądać. Bo lekarze rodzinni piszą skierowania na lewo i prawo, bo za głupie EKG nie dostają zwrotu z kontraktu, zlecą o jedną morfologię za dużo i muszą sami za nią płacić. 

Opublikowano
3 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

Nikt nie będzie mnie zmuszał do ZUS-u, będę chciał to ubezpieczę się w państwowej firmie, będę chciał to ubezpieczę się w prywatnej, a jak się nie ubezpieczę to zakopią mnie jak psa pod płotem :) Szpitale będą państwowe i prywatne, będzie się liczyło kto dobrze robi swoją robotę.

jasne jasne dyrdymały powtarzasz

teraz jak umarlak nie ma rodziny to go chowają na koszt gminy, miasta a póżniej co zmienią się obostrzenia sanitarne

A to teraz nie możesz się ubezpieczyć w prywatnej firmie i pójść do prywatnego szpitala

Opublikowano
Przed chwilą, racyl napisał:

jasne jasne dyrdymały powtarzasz

teraz jak umarlak nie ma rodziny to go chowają na koszt gminy, miasta a póżniej co zmienią się obostrzenia sanitarne

A to teraz nie możesz się ubezpieczyć w prywatnej firmie i pójść do prywatnego szpitala

Mogę, ale jednocześnie mam przymus do ubezpieczania się w państwowym ZUS-ie

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v