Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

zgadzam się aby budować swiadomość konsumenta ,aby wiedziaj co kupuje , z kąt to jest i pełen skład ale jak pamietam to agro unnia w biedroce to chodziło o fałszerstwo znaku towarowego oznaczonego pochodzenia kraju czyli jakieś jabłka z innego kraju miały oznaczenie ,, produkt Polski  '' lub jakoś tak ,  dodatkowo polska jest eksporterem żywnosci z tego co można przeczytać , a wiec troche coś nie tak  , kolejna sprawa to sami rolnicy  mało kto ma skrupuły kupić polski  produkt , w nasionach coraz miej rodzimych firm , za kilka lat rynek nasienny zdominują tak samo jak zdominowali rynek maszyn . wiec niech sobie kołodziejczak z agrounni    jelonka  zamieni na ursusa 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Ocena durnych obietnic
jeszcze by tylko brakowało aby politycy decydowali jakimi towarami,jakich producentów wolno handlować a jakimi nie w obrębie tego samego asortymentu.
Agrounia jest stroną tutaj i jeszcze można zrozumieć jakoś poczynania po za granicą rynku ale i dopłaty też nie mają z rynkiem za wiele wspólnego.
Dopłaty w unijnej a nawet światowej rzeczywistości są już złem koniecznym, no ingerowanie w autonomię prywatnych firm to nawet jak na socjalizującą unię jeszcze za dużo. Oczywiście wszystko zmierza i w kierunku czym i po ile można będzie handlować i dla tego już lepiej unię europejską rozwalić niż do czegoś takiego dopuścić.
Jest problem przerostu siły koncernów ponadnarodowch ale nie takimi metodami z tym problemem walczyć bo koncerny kupią sobie polityków i wiadomo czym to się skończy.
Akceptacja społeczna poczynań siłowych już wobec koncernów jak w przypadku tych jabłek pokazuje ze już sądzimy iż politycy siedzą w kieszeni molochów gospodarczych. To akurat takie złe nie jest bo się będą trochę bać ale czy to wplynie na umocnienie pozycji rynkowej mniejszych producentów? może ale nie musi a nawet jakieś durne poczynania w panice mogą zaszkodzić jeszcze czego też przykłady już by znalazł.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
11 godzin temu, jarecki napisał:

zgadzam się aby budować swiadomość konsumenta ,aby wiedziaj co kupuje , z kąt to jest i pełen skład ale jak pamietam to agro unnia w biedroce to chodziło o fałszerstwo znaku towarowego oznaczonego pochodzenia kraju czyli jakieś jabłka z innego kraju miały oznaczenie ,, produkt Polski  '' lub jakoś tak ,  dodatkowo polska jest eksporterem żywnosci z tego co można przeczytać , a wiec troche coś nie tak  , kolejna sprawa to sami rolnicy  mało kto ma skrupuły kupić polski  produkt , w nasionach coraz miej rodzimych firm , za kilka lat rynek nasienny zdominują tak samo jak zdominowali rynek maszyn . wiec niech sobie kołodziejczak z agrounni    jelonka  zamieni na ursusa 

najpierw przekonaj wszystkich  wyborów PO co czują sie bardziej europejczykami niż Polakami żeby kupowali tylko polskie towary

Od zawsze było w Polsce przekonanie że co zagraniczne to lepsze i od tak oznaczeniem na opakowaniu tego nie zmienisz .

nikt nie chcę kupować polskich nasion czy maszyn bo są po prostu kiepskie.

tam gdzie ktoś ma dokładać z własnej kieszeni kończy sie patriotyzm gospodarczy

kiedy był czas na wyrobienie marki i inwestowanie to Polskie firmy nie miały na to kasy i zostały daleko w tyle albo po prostu sprzedane w myśl hasła wolny rynek wszystko załatwi a teraz tego sie nie przeskoczy żeby mieć polskie marki tam gdzie się na nich zarabia porządne pieniądze

Opublikowano (edytowane)

najgorsze że nie bardzo wiemy i my i rządy (bo czymże się różnią o reszty w predyspozycjach umysłowych?) jak to naprawić? 
Masz jakiś pomysł np jak obronić ceny hurtowe ziemniaków, cebuli rodzimych bo już widziałem importowane cebule z Holandii na giełdzie a ziemniaków na zachodzie więcej niż rok temu i tylko czekać na importowane w marketach bo cena zachęca. Jeszcze nie tylko przez nie polskie sieci ale i przez polskich handlowców bo rzeczywiście zysk decyduje i nie ważne czy polski nie polski handlowiec jego interes nie jest jednocześnie interesem polskiego producenta.
Ktoś zapyta - a jaka rzecz polski czy nie podmiot rynkowy? wszak unia rynek otwarty przynajmniej w założeniu i tak jak nie chcemy barier dla nas dla innych to i innym nie stwarzajmy u siebie bo gospodarczo mamy być jednym rynkiem.
Niestety unia to nie USA i bariery są i będą a nawet się zaczynają pogłębiać. "Różne prędkości", waluty , języki, zaszłości historyczne, a i przyszłość rysuje się bardziej jako czas dzielenia niż łączenia. Można to oceniać dowolnie i nawet żałować porażki projektu unia ale trzeba uznać fakty i jakoś reagować. Konsument tego nie zrobi i każdy rząd dzisiaj za bardzo by nie wiedział co robić "na pewniaka" aby to więcej szkód niż pożytku nie przyniosło.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

owszem jest ziemniaka zagranicznego ale jego ceny nie są na poziomie takie jak u nas były przed dwoma laty w okolicach 50gr.

wynika z tego że najbardziej wpływ na cenę w naszym kraju ma podaż naszego krajowego. czym wiecej go to i za groszę trzeba oddać

ceny ziemniaka w tym roku są historyczne i nie należy się do nich przyzwyczajać bo i plon jest na poziomie 1/3 albo i mniej tego co było wcześniej

Opublikowano (edytowane)

a to pewnie wiesz więcej ode mnie bo ja na razie jeszcze w ofertach hurtowych na zagraniczne ziemniaki jeszcze nie trafiłem. no ale na razie to i za bardzo "od pługa nie bylo czasu się oderwać" tom i nie bardzo w temacie.

48 minut temu, racyl napisał:

wynika z tego że najbardziej wpływ na cenę w naszym kraju ma podaż naszego krajowego.

i to też świadczy że jednak ten wspólny rynek nie jest taki wspólny bo ta prawidłowość działa nie tylko na rynku ziemniaków.
Tutaj to nawet nie wiem czy pożądanym pomysłem jest uczenie obce sieci handlowe handlowania polskimi produktami na polskim rynku.
Agrounia wystarczy jeśli pokazała fakt importu towarów w pewnym sensie zbędnych na naszym rynku tzn takich których i swoich miewamy nadprodukcję.
Na siłę wciskanie obcym własnego towaru jest odebranie tego towaru i rynku zbytu swoim handlowcom albo nawet zrzeknięcie się próby samodzielnemu wyeksponowania na własnym rynku z pominięciem obcych "marżobiorców". 
Obcy mają naszym towarem handlować z naszymi współmieszkańcami? tak to my nigdy niczego swojego nie zbudujemy.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Ostatnio dość sporo jeżdżę  po kraju i tak zaobserwowałem że na posesjach prywatnych wiszą tylko plakaty wyborcze PISiorów , Tęczowych z PO w rodzinnych  ogródkach trzeba się naszukać . Czyżby ludzie wstydzili się za tą "koalicję "??

Opublikowano (edytowane)

to samo Czesi robią metodami bardziej uważanymi za "praworządne" co Agrounia siłowym naruszeniem suwerenności przestrzeni prywatnej firm handlowych. 
Kto ma większe szanse na sukces?

Co do "bilbordozy" to jest miara kultury społecznej. Są kraje wolne od szmatławców reklamowych szpecących krajobraz, widocznie jeszcześmy do tego poziomu nie dorośli. 

Proponuję hasło - nie glosujemy na śmieciarzy którzy marnują papier i zaśmiecają estetykę przestrzeni publicznej wizerunkami swojej facjaty wszędzie gdzie tylko się da.
U mnie sracz  wolny i jeszcze niczym nie obklejony to zapraszam bo to też przestrzeń reklamowa :D.

Chcesz koniecznie glosować na PiS to szukaj na listach takich kandydatów których nie widziałeś na żadnym bilbordzie. Listy dlugie i może będzie z kogo wybrać.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Nigdy na PISiorów nie głosowałem i za tę propagandę którą ja sam widzę w tym roku mojego głosu nie otrzymają , ale to co ta Klaudia  i reszta tej tęczy wyczynia to prosi się o zniszczenie wszystkich nadajników . To tragikomedia kochani i mało kto chce to oglądać . 

Opublikowano (edytowane)

16 minut temu, gienio007 napisał:

Nigdy na PISiorów nie głosowałem i za tę propagandę którą ja sam widzę w tym roku mojego głosu nie otrzymają , ale to co ta Klaudia  i reszta tej tęczy wyczynia to prosi się o zniszczenie wszystkich nadajników . To tragikomedia kochani i mało kto chce to oglądać . 

a8f2b51b47baaedfgen.jpg

Edytowane przez racyl
Opublikowano (edytowane)

W piatek odwiedziłam biedronkę : 6 odmian jabłek z Polski: Sunrise(poch. am.), Idared (am.), Lobo(am.), Gala(n.zel.), Delicious (am.), Cortland(am.) oraz 2 odmiany eksportowe: z Włoch woskowana Modi oraz pewnie (nie wiem skąd ..karton odwrócony) Granny Smith (zielone).

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Prawie każdego dnia propaganda PISu  nadaje o wielkich pieniądzach jakie to rolnicy mogą otrzymać na "Małą retencję " i że już wnioski wpływają i że po wyborach gdy to PIS będzie miało władzę to tylko lepiej będzie . Sam chcę u siebie taki zbiornik zbudować bo rowy melioracyjne przez moje grunty przechodzą i jak słyszę że rolnicy już wnioski kompletują i składają , to do prowadzącej moje wnioski dzwonię  aby ostatnim nie być . Ona mi odpowiada że to tylko propaganda i jeszcze żadnych wytycznych nie ma  i nikt nie wie jakie warunki rolnik będzie musiał spełnić . 

Propaganda to jedno a szydzenie z ofiar  i obrażanie  uczuć ich bliskich to też zupełnie co innego i tu żadne "przeprosiny " nic nie zmienią . Ręce opadają , nie ma na kogo głosować za tydzień . 

• Like 1
Opublikowano
13 minut temu, gienio007 napisał:

Prawie każdego dnia propaganda PISu  nadaje o wielkich pieniądzach jakie to rolnicy mogą otrzymać na "Małą retencję " i że już wnioski wpływają i że po wyborach gdy to PIS będzie miało władzę to tylko lepiej będzie . Sam chcę u siebie taki zbiornik zbudować bo rowy melioracyjne przez moje grunty przechodzą i jak słyszę że rolnicy już wnioski kompletują i składają , to do prowadzącej moje wnioski dzwonię  aby ostatnim nie być . Ona mi odpowiada że to tylko propaganda i jeszcze żadnych wytycznych nie ma  i nikt nie wie jakie warunki rolnik będzie musiał spełnić . 

Propaganda to jedno a szydzenie z ofiar  i obrażanie  uczuć ich bliskich to też zupełnie co innego i tu żadne "przeprosiny " nic nie zmienią . Ręce opadają , nie ma na kogo głosować za tydzień . 

zagłosuj na Koalicję obywatelską to będzie żyło ci się lepiej 😂

głupców jak widać nie brakuje co wszystko chcieliby mieć od razu tu i teraz zaraz po zapowiedzi. na socjal tez ludzie musieli poczekać ale dla niektórych to jest nie do zrozumienia

Opublikowano

Synku , jeśli  w mediach  minister rolnictwa mówi że wnioski już są przyjmowane a tu wytycznych jeszcze  do nich nie ma to głupcem jest ???  Propagandę trzeba umieć odróżnić od rzeczywistości .  Niech do wyborów mówi minister że wkrótce prawdopodobnie ruszy nabór ,a nie  wytycznych jeszcze nie ma  a on opowiada że rolnicy już zalewają agencje wnioskami .  Ta tak jakbyś godzinę przed startem w maratonie chwalił się znajomym że już spory odcinek już  przebiegłeś . Znając życie 5 minut przed startem byś w gatki narobił bo 42km przed Tobą i w toalecie byś pozostał 

Opublikowano

symboliczne parowki smolenskie-pamietacie kto je wprowadzil  do debaty publicznej ???? raczej nie pani jachira.

bilbordy - u znajomej wisza obok siebie pis i po , u jej ziecia tylko po- jak rozmawialem z nim ostatnio to zapomnialem sie zapytac ile placa czy to za darmo, ma wlasna firme wiec pewnie na pis nie glosuje tak jak kazdy normalny przedsiebiorca.........

program "czyste powietrze" od razu na stronie startowej wyskakuje okienko ze trzeba czekac 90 dni ja czekam  ponad 5 miesiecy- kiepski jestem z matematyki ale to chyba wiecej ,liczac przy tym robocze ???

ja nie kupuje w zagranicznych sieciach i dobrze mi z tym - warzywa i owoce mam swoje, jablek nie kupuje-za dobrze wiem jak sie je produkuje.

niedawno minela 65 rocznica urodzin sp. jacka skubikowskiego - jako ilustracje dana ta piosenke- hotel na godziny😛, jeszcze poczucie humoru w III programie pr nie umarlo

Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, gienio007 napisał:

Synku , jeśli  w mediach  minister rolnictwa mówi że wnioski już są przyjmowane a tu wytycznych jeszcze  do nich nie ma to głupcem jest ???  Propagandę trzeba umieć odróżnić od rzeczywistości .  Niech do wyborów mówi minister że wkrótce prawdopodobnie ruszy nabór ,a nie  wytycznych jeszcze nie ma  a on opowiada że rolnicy już zalewają agencje wnioskami .  Ta tak jakbyś godzinę przed startem w maratonie chwalił się znajomym że już spory odcinek już  przebiegłeś . Znając życie 5 minut przed startem byś w gatki narobił bo 42km przed Tobą i w toalecie byś pozostał 

zagłosuj na KO będzie pewne jak w banku 🤣

48 minut temu, Ywa napisał:

W piatek odwiedziłam biedronkę : 6 odmian jabłek z Polski: Sunrise(poch. am.), Idared (am.), Lobo(am.), Gala(n.zel.), Delicious (am.), Cortland(am.) oraz 2 odmiany eksportowe: z Włoch woskowana Modi oraz pewnie (nie wiem skąd ..karton odwrócony) Granny Smith (zielone).

Markety nie chcą odmian owoców typowo miękkich jak np Lobo bo im się nie poleżą. jak coś jest w biedronce i jeszcze w promocji to jest za grosze kupione od producenta i nie ma się tym co szczycić że to polskie bo to jest wyżebrane kosztem rolnika

Edytowane przez racyl
Opublikowano
23 minuty temu, jacus napisał:

niedawno minela 65 rocznica urodzin sp. jacka skubikowskiego - jako ilustracje dana ta piosenke- hotel na godziny😛, jeszcze poczucie humoru w III programie pr nie umarlo

To może jakiś malutki przeglądzik pieśni hotelowej w Krakowie urządzić? Coś typu "Heart break hotel" albo "Hotel Transylwania".🤣

Opublikowano
22 minuty temu, jacus napisał:

ja nie kupuje w zagranicznych sieciach i dobrze mi z tym - warzywa i owoce mam swoje, jablek nie kupuje-za dobrze wiem jak sie je produkuje.

Ty nic kompletnie nie wiesz jak się jakiekolwiek warzywo czy owoc produkuje.

zatrzymałeś sie na poziomie kilkunastu lat wstecz gdzie każdy miał świnkę, krówkę i kawałek ogródka a dzisiaj tak nie ma ludzie nastawieni są na konkretne uprawy i często nawet dla siebie nie mają ziemniaków bo im się to po prostu nie opłaca przy panujących cenach plodów i środków do produkcji

ktoś kto chcę zarobić kasę na jednej czy drugiej uprawie to ładuje chemii tyle ile potrzebuje. z resztą presja chorób i szkodników jest dużo większa niż kilkanaście lat temu i tego się już nie odwróci

Opublikowano

Aaaa Racyl z obietnic rządu to jeszcze chciałbym przypomnieć o rocznicy ratowania Grupy "Lubsad", co to ją giełda Elizówka miała tak ratować . Właśnie Elizówka przestała ją dzierżawić. Ale nie martw się wydzierżawili ją dwaj goście. Kup słone paluszki i obserwuj ciąg dalszy. Może być wesoło, parę osiągnięć na swoich kontach już mają.😂

Opublikowano

jedna chłodnia w Państwowych rękach nie zmieni cen owoców . gdyby to było kilkadziesiat w całej Polsce to miałoby to znaczenie a tak jestesmy skazani na ceny które nam podyktują zagraniczni właściciele tych chłodni.

Opublikowano

No tak, tylko to było ponad setka producentów zrzeszonych lokalnie. To po kiego grzyba kazać ludziom zrzeszać się w grupy bądź spółdzielnie kiedy to nic nie zmieni? Dostrzegasz jakiś błąd w gadce Premiera?😂

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...
v