Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, damianzbr napisał:

Bo takie pojęcie nie istnieje bez znaczenia czy pisowiec czy nie.

Jeśli uważasz inaczej udowodnij. Opisz jakiś przykład.

może zacznij od dotacji PROW, które to podwojone wracają do niemieckich fabryk ciągników. + odsetki od kredytów w niemieckich bankach.

To jest ta twoja współpraca. Oni mi dają 100 tys. na PROW, ja im oddaję 200 tys + 30 tys. odsetki i otrzymuję w zamian ciągnik który jest faktycznie warty 100 tys. zł. O tym mówisz czy jeszcze więcej masz przykładów dymania?

Wszystkie auta tanieją a ciągniki rolnicze w górę. Dziwne co????

PROW powinien być zakazany na maszyny. Tylko sama budowlanka. Albo najlepiej cały PROW skasować i dać całość do obszarówki dla tych co mają udokumentowane 80% przychodu domowego z gospodarstwa rolnego RODZINNEGO.

Ciekawe czy niemcy mają w swojej logice taką współpracę xD

To dla czego nie kupujesz Ursusa i polskich maszyn Tylko niemieckie ? Samochód też pewnie niemiecki masz . Tak jak nasi rządzący niemieckie zle ale wozić dupe rządowymi BMW albo Audi to nie przeszkadza 

Dodam tylko że najpopularniejszy marka ciągników czyli new holland nie jest niemiecka ani nie jest produkowana w Niemczech. 

Wiesz przypominasz mi gościa z ostatniego protestu w Białymstoku  tego osiłka co szedł w anty proteście przeciwko lgbt  itp A sam na sobie miał koszulkę Armani czyli słynnego geja  😄

FB_IMG_1563949211254.jpg Edytowane przez piotreku1
Opublikowano (edytowane)

Jarecki, korzystając z PROW coś nabywałeś. Mogłeś wydawać pieniądze  na Bednara czu Farmeta i nikt ci nie bronił. Tak samo na nasze maszyny czy ruskie kombajny. Skąd ten skowyt jak to nas strasznie Niemcy ograbiły. Koledze już napisałem że wiekszość marek nie stanowi kapitału niemieckiego to wyszło ze to nieważne a wazne gdzie składają i że dobrze być montownią mimo ze nasza dobra zmiana wmawia że nie będziemy montownią europy.Jesli ktos uważał że gospodarki  UE nie są połączone i u nas zostanie wiecej to jest nienormalny.

Edytowane przez Ulman
Opublikowano (edytowane)

teraz to w ogóle połapać sie w tych własnosciach co jest czyje to cieżko ,. Warto przyjzec sie głebiej  umowie akcesyjnej i ramom programowym w poszczegulnych  krajach  , bo ramy były różne i niby to panstwa aspirujące do wejscia wtedy same obierały kształt przyszłych potrzeb  gospodarstw , ale czy to nie stare kraje narzuciły nam to na co mają ,,dawać '' pieniadze  . w tedy polska była biedotą , teraz to co innego firmy produkujace maszyny zrozumiały że oprócz ceny rolnik wybiera jakosc , i one robią maszyny niektóre na swiatowym poziomie ., to i w nowym rozdaniu kasy 2021- 2027  , pewno wiecej kasy bedzie na projekty związane z ochroną srodowiska a kto na tym skorzysta wiadomo , tak samo teraz na kolektorach kto zarabia ? ten kto produkuje elementy , do tych kolektorów na terenie chin .

Edytowane przez jarecki
  • Like 1
Opublikowano

Wiesio - dość proste tłumaczenie aczkolwiek pamiętaj, że owe Niemcy były okupowane. Zastanów się przez kogo. Jedziecie na Niemców a piszecie o ciągnikach. Zatem dlaczego na polach nie jest zielono z czerwonymi kołami, zielono z białymi kołami jeno czerwono z szarymi i niebiesko z białymi? Z lekka temat się porozjeżdżał. Damian pisze o debilach z PO. Jeżeli ciocia daje kasę i grozi jednocześnie palcem aby dobrze to wydać to trzeba ciut kreatywności aby jak najwięcej móc za to zrobić. To tak jak w sądzie. Sędzia widzi niesprawiedliwość ale musi opierać się na faktach i nie wolno mu porad udzielać. Tak samo Ty damianie znalazłeś drogę i znaj swoje miejsce albowiem w zawiesinie Urzędniczych absurdów bądź co bądź debile nie pracują i wiedzą o co chodzi. Tak naprawdę idziesz po sznurku najsprawniejszego wykorzystania dotacji co przekłada się na skuteczny napływ kapitału. Działasz tak jak ktoś to wymyślił i musiałbyś przestać nazywać to debilizmem skoro jednak nikt możliwości Ci nie zamyka. Tak. Warunkiem lub kosztem tego jest wypadanie małych gospodarstw tu także musisz zdać sobie sprawę, i stawiam, że o tym doskonale wiesz, że rolnictwo na dobrych ziemiach zaczyna się od 50 ha a na słabych od 250. Prezentujesz czasem sądy rozwydrzonego szczeniaka a cały pic polega aby korzystać póki można bo czasy napewno się zmienią i zmienić trzeba będzie kierunek. Maszyny wówczas zapewne stanieją...

Opublikowano

A ty byś wolał żeby przez 20 lat były fundusze tylko na traktory  i kombajny skoro nakupili tego bezmyślnie  i robią rocznie 150 godzin Valtra za 400 tys na 30ha?

Opublikowano

A Ty mnie pytasz? Przecież ja widzę to przeinwestowanie. To droga do upadku. Przetrwają Ci co przejmą tych, co z kolei upatrują zysków i dochodów z produkcji roślinnej na kilku hektarach. Oczywiście 10 ha pod szkłem to coś innego jak 10 ha na powietrzu temat jednak dotyczył sporych ciągników to mam nadzieję wszyscy wiedzą o czym mowa i lawirowanie się nie zacznie. Powiedz Ulman czy lepiej wywalić chłopa na bruk czy sprawić, że sam zrezygnuje? Dodaj do tego jeszcze łagodny klimat w Rosji i kierunek Ukraina. Kto to wytrzyma?

Opublikowano

i to słuszna uwaga , ale to dzieje sie dzieki gospodarce , niskie bezrobocie daje możliwosc zarobku poza rolnictwem , był sobie na wsi pijaczek lat 50 około ostatnie 10 lat pracował jak ,,parobek '' tu dostał 10 zł za porobanie patyków , to 20 zł za rozrzutnik obornika ,w ubiegłym roku chłopaki dali mu 80 zł dniówki i wzieli do pracy do budowy boisk rekracyjnych , po tygodniu zrezygnował bo za mało płacili , ale na wiecej nie zasłużył ,w tym roku powiedzili mu ze dają 150 dniówki za 8 godzin  ale ma pracowac tak jak inni , pracuje od maja i daje rade , wieksza pensja wywarła wpływ , wiekszosc tych małych rolników na gminie pracowała na ochronie po 5 zł na godzine i tak prowadzili i rolnictwa troche i praca , teraz chyba 2 zrezygnowało z roli bo biorą po 3 tys . wypłaty  godzin pracują dużo ale i  wypłata wieksza i po co sie kurzyć .

• Like 1
Opublikowano
4 godziny temu, DTaras napisał:

A Ty mnie pytasz? Przecież ja widzę to przeinwestowanie. To droga do upadku. Przetrwają Ci co przejmą tych, co z kolei upatrują zysków i dochodów z produkcji roślinnej na kilku hektarach. Oczywiście 10 ha pod szkłem to coś innego jak 10 ha na powietrzu temat jednak dotyczył sporych ciągników to mam nadzieję wszyscy wiedzą o czym mowa i lawirowanie się nie zacznie. Powiedz Ulman czy lepiej wywalić chłopa na bruk czy sprawić, że sam zrezygnuje? Dodaj do tego jeszcze łagodny klimat w Rosji i kierunek Ukraina. Kto to wytrzyma?

To było do Jareckiego

Opublikowano (edytowane)

ja wiedziałem ze do mie było skierowane pytanie , ale zgadzałem  sie z tezą przedstawioną w pytaniu , uznałem  ze to jest pytanie retoryczne .w pytaniu była odpowiedz . prow musi ewoluować .

Edytowane przez jarecki
Opublikowano (edytowane)

beneficjenci zawsze sie znajdą ,  był zupełnie durnie przygotowany  program renty strukturalne , sam program nie był by durny zeby faktycznie było brane pod uwage nie posiadanie ziemi a dochody na podstawie faktur sprzedaży , wielu co miało po 2 krowy przepisało ziemie na dziecko które z rolnictwem nie ma zabardzo nic wspólnego , a samo emeryture pobierało i krówke utrzymywało ,  w ogóle jest potrzebna nowo zdefiniowana nazwa rolnik - kto to jest  , 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano (edytowane)

Toż to ja się dopytuje na tym forum o definicję rolnika już chyba z rok, albo i dłużej. Jakoś jednak miłościwie panujący nie kwapią się z definicją. tak samo jak gospodarstwa rodzinnego, co go tak silnie chcą wspierać.:lol:Ciekawe jak niektórzy by się zdziwili nie łapiąc się , przy nowej definicji, na jedno ani drugie? I co wtedy? Ano cyrk bo okazałoby się że jednak bieda jest, tylko inaczej definiowana. Tylko jak wtedy gościowi wpisać dochód z 2 hektarów, skoro nie jest rolnikiem?:lol:

Edytowane przez mirro
Opublikowano

Pojęcie gospodarstwa rodzinnego to abstrakcja tworząca iluzję ze państwo bedzie w nieskończoność wspierać  obecną na wsi strukturę . Małe gospodarstwa sa  tam gdzie jest duży udział  pracy ręcznej i dużą wartość produkcji z jednostki powierzchni. Jagodowe, , sady, winnice uprawy pod osłonami , tytoń itp. Gospodarstwa o profilu rolnym poniżej  20ha nawet na bardzo dobrej ziemi są bez przyszłości. Albo zmienią specjalizację albo upadna ew pójdą do regularnej pracy co tylko przesunie w czasie ich upadek. Pielęgnowanie  obecnej strukyury spowoduje brak mozliwości konkurowania na rynku rolnym z Rosja i Ukraina które będą się w tym sektorze dalej rozwijać.

Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, Ulman napisał:

1. Nie wiem czemu się tak obnażasz z tym co robisz i co masz.

2.Tyle na PROWach korzystasz i chcesz by je skasować ? Przecież te pieniądze zostały w twojej patriotycznej kieszeni wiec jakim cudem te dotacje są niekorzystne ?

3. Uważasz ze AGCO cz JD nie transferują zysków do centrali O jakich podatkach piszesz? 

4..A jakie ma znaczenie z kim się komuś Fendt kojarzy? Jakie podatki płaci JD w Niemczech?

5. Oczywiście ze ma wpływ bo te marki generują zysk który jest transferowany do struktur wlascicielskich a Niemy maja z tego tyle co my z montowni Opla.. 

6i 7 - pomarzyć  dobra rzecz. 

1. Jak mam sprzedać bez informowania że chcę sprzedać? - pomyśl

Nigdzie nie znajdziesz takiej okazji, za 200 tys. otrzymasz 500 tysiaków. Zastanów się mocno bo to się opłaci.

2. U mnie patriotyzm jest ponad chwilowym dobrobytem. Cóż mi z tych paruset tysięcy PROW dzisiaj, jak przez to za naście lat skończę sam jak palec w dziurawym fotelu gdyż moje dzieci i wnuki jak wszyscy pozostali Polacy  będą zmuszone czyścić buty u niemca ?

3. Co ty się z choinki urwałeś? Pierwszy lepszy wynik po wpisaniu w google ,,tax germany,, i translator do pomocy bo nie każdy zna język da ci odpowiedź. Przecież przy dzisiejszej technologi to i dzieci w 3 klasie podstawówki potrafią sprawdzić jakie podatki się płaci w niemczech. 

https://europa.eu/youreurope/business/taxation/business-tax/company-tax-eu/germany/index_en.htm

,,If your company is not based in Germany but has an office or branch there, it only pays corporation tax and trade tax on the profits from its activities in Germany.,,

co w tłumaczeniu na PL przez translatora google brzmi:

,,Jeśli Twoja firma nie ma siedziby w Niemczech, ale ma tam biuro lub oddział, płaci jedynie podatek dochodowy od osób prawnych i podatek od działalności gospodarczej od zysków z działalności w Niemczech.,,

Chyba nie muszę ci wspominać że zdecydowana większość kosztów ponoszonych w tych firmach także zostaje w niemczech. Chociażby koszt energii czy zatrudnienia.

Czyli już zatrybiłeś że praktycznie cały PROW i to pomnożony przez 2 zostaje na niemieckiej ziemi??

4. CIT VAT.

5. Jak widzisz w powyższych odnośnikach niemry mają z tego dużo więcej niż my z montowni opla. mianowicie mają: ,,podatek od działalności gospodarczej od zysków z działalności w Niemczech,,

ciągnik kupione w PL produkuje i sprzedaje ,, John Deere GmbH & Co. KG,, i ta firma płaci podatek dochodowy w niemczech.

https://www.ise.ie/debt_documents/Annual Financial Statement_25116a73-162a-4ee2-8201-d89e13341eec.PDF

29 str. w 2016r. zapłaciła go 726 000 EURO.  Czyli bardzo dużo jak na podatek dochodowy.

Prowadząc firmę osiągającą obrót w roku około 1 mln płacę   10 - 15 tys. zł podatku dochodowego (tyle aby nie wypaść z KRUS). Więc sobie porównaj ile JD w niemczech musiał mieć obrotu kasy skoro płaci prawie 3 miliardy złotych podatku dochodowego. O.o

A ty do tego uważasz że jakimiś sztuczkami (takimi jak moje co by z KRUS nie wypaść) większość zysku JD transferuje do USA. Więc do cholery ile oni faktycznie zarabiają?? 🙄

Więc zmieniam zdanie. Ciągnik za który płacę 200 tys. jest warty 50 tys a nie sto jak wcześniej sądziłem.

6. Co pomarzyć, co? Już wprowadzili zakaz dublowania maszyn na PROW. Już zwiększają pulę dla młodych asów MR. Poczytaj w temacie MR jak się chłopaki się napalają że jeśli tak dalej będą zwiększać to kilkanaście ha będzie można kupić z MR. Czyli kaska zostaje w PL a nie w NIEMIECKIM oddziale, amerykańskiej fabryki

Już dają więcej kasy na budowy infrastruktury a mniej na maszyny. Już wymyślają że na 100ha to pług 3 skibowy najlepiej zagonowy UNIA Grudziadz.

Edytowane przez damianzbr
Opublikowano

Czyli, że co ja źle napisałem? A niech tam, nieważne. Najlepszy przykład na to, że planując agroturystykę z ogrodami, kurkami i cichymi zakątkami ciężko jest się zmieścić na 4-5 ha a gdzie jeszcze pola wyzłacane pszenicą, posrebrzane żytem, gdzie bursztynowy świerzop, gryka jak śnieg biała? Trochu damianu uprościłeś albowiem firma aby posiadała oddział w Niemczech gdzieś musi mieć siedzibę. Podobnie np informatyk obile nie posiada nic w Polsce może założyć ltd. w GB i zatrudnić trzech menago a tym sposobem wycofać z firmy ładną sumkę nigdzie nie opodatkowaną. Ach. Co do sprawozdania Zarządu JD to mnie się tam rzuciło, że oni tam stratę przywalili. Czy coś nie bardzo zrozumiałem? Co do 100 ha i Unii to dość wesołe podejście. Bez przytyków pytam i z ciekawości - to nie żart jakiś? Gdybyś podrzucił jakiś tekst bo kurcze takich pługów już nie robią...

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Ulman napisał:

Gospodarstwa o profilu rolnym poniżej  20ha nawet na bardzo dobrej ziemi są bez przyszłości. Albo zmienią specjalizację albo upadna ew pójdą do regularnej pracy co tylko przesunie w czasie ich upadek. Pielęgnowanie  obecnej strukyury spowoduje brak mozliwości konkurowania na rynku rolnym z Rosja i Ukraina które będą się w tym sektorze dalej rozwijać.

co do konkurowania z rosją czy z ukrainą to przy wolnym przepływie towarów zarówno 20 ha . jak też i 100 i 200 ha . nie są w stanie konkurować z gospodarstwami 10 tys . ha . zalegających na czarno ziemach , były prezydent ukrainy ma ze 100 tys . ha . według mie jezeli mówimy o profilu typowo roslinnym [ zbożowym ] to chyba najlepiej około  100 ha . taki areał spokojnie samodzielnie można ogarnąć a najem tylko naczepy na żniwa ,             wydaje mi sie ze polska jest kilka lat za rolnictwem starych panstw   unni  taka struktura agralna jaka jest tam ,  w polsce bedzie za 15 lat , z tym ze tam jest ciągły odpływ młodych z rolnictwa , w polsce jeszcze co niektórzy wiążą  przyszłosc z tym trudnym kawałkiem chleba .

Edytowane przez jarecki
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, damianzbr napisał:

1. Jak mam sprzedać bez informowania że chcę sprzedać? - pomyśl

Nigdzie nie znajdziesz takiej okazji, za 200 tys. otrzymasz 500 tysiaków. Zastanów się mocno bo to się opłaci.

2. U mnie patriotyzm jest ponad chwilowym dobrobytem. Cóż mi z tych paruset tysięcy PROW dzisiaj, jak przez to za naście lat skończę sam jak palec w dziurawym fotelu gdyż moje dzieci i wnuki jak wszyscy pozostali Polacy  będą zmuszone czyścić buty u niemca ?

3. Co ty się z choinki urwałeś? Pierwszy lepszy wynik po wpisaniu w google ,,tax germany,, i translator do pomocy bo nie każdy zna język da ci odpowiedź. Przecież przy dzisiejszej technologi to i dzieci w 3 klasie podstawówki potrafią sprawdzić jakie podatki się płaci w niemczech. 

https://europa.eu/youreurope/business/taxation/business-tax/company-tax-eu/germany/index_en.htm

,,If your company is not based in Germany but has an office or branch there, it only pays corporation tax and trade tax on the profits from its activities in Germany.,,

co w tłumaczeniu na PL przez translatora google brzmi:

,,Jeśli Twoja firma nie ma siedziby w Niemczech, ale ma tam biuro lub oddział, płaci jedynie podatek dochodowy od osób prawnych i podatek od działalności gospodarczej od zysków z działalności w Niemczech.,,

Chyba nie muszę ci wspominać że zdecydowana większość kosztów ponoszonych w tych firmach także zostaje w niemczech. Chociażby koszt energii czy zatrudnienia.

Czyli już zatrybiłeś że praktycznie cały PROW i to pomnożony przez 2 zostaje na niemieckiej ziemi??

4. CIT VAT.

5. Jak widzisz w powyższych odnośnikach niemry mają z tego dużo więcej niż my z montowni opla. ,,podatek od działalności gospodarczej od zysków z działalności w Niemczech,,

ciągnik kupione w PL produkuje i sprzedaje ,, John Deere GmbH & Co. KG,, i ta firma płaci podatek dochodowy w niemczech.

https://www.ise.ie/debt_documents/Annual Financial Statement_25116a73-162a-4ee2-8201-d89e13341eec.PDF

w 2016r. zapłaciła go 726 000 EURO.  Czyli bardzo dużo jak na podatek dochodowy.

Prowadząc firmę osiągającą obrót w roku około 1 mln płacę   10 - 15 tys. zł podatku dochodowego (tyle aby nie wypaść z KRUS). Więc sobie porównaj ile JD w niemczech musiał mieć obrotu kasy skoro płaci prawie 3 miliardy złotych podatku dochodowego. O.o

A ty do tego uważasz że jakimiś sztuczkami (takimi jak moje co by z KRUS nie wypaść) większość zysku JD transferuje do USA. Więc do cholery ile oni faktycznie zarabiają?? 🙄

Więc zmieniam zdanie. Ciągnik za który płacę 200 tys. jest warty 50 tys a nie sto jak wcześniej sądziłem.

6. Co pomarzyć, co? Już wprowadzili zakaz dublowania maszyn na PROW. Już zwiększają pulę dla młodych asów MR. Poczytaj w temacie MR jak się chłopaki się napalają że jeśli tak dalej będą zwiększać to kilkanaście ha będzie można kupić z MR. Czyli kaska zostaje w PL a nie w NIEMIECKIM oddziale, amerykańskiej fabryki

Już dają więcej kasy na budowy infrastruktury a mniej na maszyny. Już wymyślają że na 100ha to pług 3 skibowy najlepiej zagonowy UNIA Grudziadz.

1. No akurat forum to jest doskonały srodek przekazu. Jak to taka okazja to czemu sam nie zarobisz tych 3 stów? W takie okazje nie wierzę To tak jak by cie złapał rumun na miescie i chce ci sprzedac błyskotke za połowe ceny. 

2. A ty zachodnich gratów nie nakupiłeś panie patriota? Jakiaś naciągana ta twoja teoria

3.. Oj panie byzmesman. Zupełnie jak u nas.  Tam jest napisane ......z zysków z działalnosci w Niemczech. A co jak nie wykazują zysków albo je transferują do centrali w rozliczeniach pomiędzy  pokrewnymi spółkami? Taka sytuacja jest w znienawidzonej przez PISowski aparat  urzedniczy Biedronce. Nie wykazują u nas zysku i nie płacą podatku. 

U nas tez Biedronka płaci Vat, daje zatrudnienie , od którego ludzie płacą PIT, wydaja pieniądze na lokalne dobra i jedynie nie płaci dochodowego a darcie ryja i gimnastyka jak to opodatkować a lud jeczy że Biedronka to wyzyskiwacz i jak smie nie płacic CIT.

4. CITu może zupełnie nie zapłacić  lub wykazać stratę jak bodajże w 2016 roku.VAT pewnie płaci ale i odlicza. Ciekawe jaki jest tego bilans.

5. Oj panie ekonomysta....... Co do podatku od zysku to masz wyjaśnione powyżej. JD zapłaci podatek tam gdzie to jest najkorzystniejsze i nikt im nie nakaze realizować i opodatkowywać całego zysku w Niemczech. Tak samo jak Oplowi u nas. To są dokłądnie takie same sytuacje tylko Opel jest niedobry bo nas wyzyskuje a JD robiący to samo w Niemczech napedza ich gospodarke. 

Co do cyferek to dałeś popis na całego. Masz 1 mln obrotu miesiecznie i uważasz że 726 tys Euro to duża kwota jak na podatek z takiej firmy? Pomijam juz fakt ze 726 000 Eur x 4,3 Pln/Eur daje 3,12 MILIONA!!!! a nie jakies miliardy.  Ty chłopie nie masz pojecia o cyfrach z kilkoma zerami jak ci się miliony z miliardami mieszają 726 000eur to na pierwszy rzut oka widać że pomnozone przez 4 daje miliony a nie miliardy a ty żeś się nie połapał.

Tak a propos - 726 tys Eur to raotem 3-4 wieksze traktory więc GROSZE. A jak juz piszesz o 3 mld podatku to od razu powinna ci się lampka zapalić bo najwieksi podatnicy w Polsce przekraczają nieznacznie 1 mld a taka firemka handlująca traktorkami 3 miliardy? Oj masz ty wiele wspólnego z Romanem. 

Jak ten traktor za 200 jest warty 50 to idz i kup go za 50 tys. Dane dobro jest warte tyle ile rynek jest skłonny zapłacić i zadne dziwne wywody tej wyceny nie zmienią.

Powiedz jak po takich twoich wyliczeniach ktoś będzie chciał z tobą zrobić interes i kupić spółke za 200 i zarobić 300 bo takie drobne cie nie interesują? 

Edytowane przez Ulman
Opublikowano (edytowane)

1. Przecież nie każe ci kupić kota w worku. Wszystko jest do zweryfikowania czy dana spółka spełnia warunki do ubiegania się o dotację 500tys. zł na rozwój usług rolniczych. ryzyko to 50tys. które już teraz musisz wyłożyć a nie masz pewności że załapiesz się na zieloną listę, bo przypuszczam że na to działanie zbyt wiele kasy nie przeznaczą.

pozostała kwota 150tys. płacisz gdy ARiMR opublikuje listy i wniosek tej spółki jest na zielonej liście.

Tu nie chodzi o twoją wiarę. Są dokumenty spółki, w sierpniu ARiMR pod kryteria kto może się ubiegać. Wszystko jak na dłoni.

2. Pewnie że nakupiłem, pisałem już nie raz że biorę wszystko co tylko dają. Zaczynając od 500+ po przez firma na KRUS do dotacji.

3. Pewnie że biedronka dużą część przychodu uzyskanego w PL zostawia u nas. W kosztach między innymi takich jak pensje czy energia, podatek od nieruchomości przecież też płacą. A jak nie to płaci go właściciel obiektu od którego go wynajmują.

Transfery do centrali jako rozliczenia między spokrewnionymi spółkami to jest nic innego jak nieuczciwe wykorzystywanie luk prawnych i tego nawet niemcy się nie wystrzegą. JD na pewno to robi i będzie robił. Lecz JD  jest zarejestrowany w niemczech jako odpowiednik naszej spółki zoo. Czyli GmbH i w linku podałem ci jakieś pierwsze lepsze sprawozdanie finansowe tej że spółki i z jego treści wynika jasno, podatki dochodowe JD płaci w niemczech. Co słusznie zauważyłeś 3 miliony a nie miliardy jak nieopatrznie wcześniej napisałem. Ale mimo wszystko płaci.

Ale czy w ogóle są podstawy aby biedronka płaciła podatek dochodowy w PL? Zważ na to że biedronka w PL to spółka akcyjna. Tam się płaci dochodowy dopiero od wypłaconej dywidendy akcjonariuszom. A teraz najważniejsze, nie ma obowiązku wypłacania dywidend. Więc skoro ich nie wypłacają to i nie ma podstawy do naliczenia podatku dochodowego. Jakże banalne a za razem sprytne.

Właściciele biedronki którzy nie zamieszkują PL odbierają zysk z działalności spółki którą zarządzają, jako zapłata za usług które rzekomo świadczą na rzecz tego że podmitu Biedronka PL S.A.

Czyli jakieś doradztwo i inne pierdoły świadczą z Portugalii dla biedronka polska SA. I dopiero od przychodu za te usług płacą podatek w kraju w którym zamieszkują i ,,doradzają,,

Czy ty na prawdę jesteś tak ciemny i tego nie wiesz? Czy tylko udajesz aby po trolować sobie? Zdajesz się być dość rozgarnięty w tych sprawach finansowych a podstaw funkcjonowania spółki nie znasz. Zdaje mi się że tego uczą w szkole średniej na WOS. Gdzie wtedy byłeś co robiłeś, szlugi w kiblu jarałeś czy jak?

5. Oj panie ekonomista, opel montownia u nas nic nie sprzedaje. Oj Panie ekonomista opel montownia PL =  centrala niemcy opel GmbH

Więc skoro nie uzyskują u nas tą montownią żadnego przychodu to nie ma nawet mowy o dochodzie od którego płaci się podatek.

Z JD w niemczech jest zupełnie inaczej. Aby opel w PL oznaczał to samo co JD w niemczech to opel musiał by mieć tu odział z którego sprzedaje ople na całą europę czy świat i kasa ze sprzedaży tych opli musiała by trafiać na konta opel sp. zoo z siedzibą w PL.

Tak właśnie jest, gdy ty czy ja kupimy JD w PL to kasa trafia do JD GmbH niemcy.

A gdy ty czy ja kupimy opla to kasa nie trafia do montowni w PL tylko też do OPEL GmbH niemcy.

Czego ty tu nie ogarniasz? Zgrywasz się czy na serio nie masz zielonego pojęcia o tym?

Ale dlaczego porównujesz mój obrót do wysokości podatku JD?

Przecież napisałem ci że płacę około 10 tys. zł podatku, więc porównuj podatek JD te kilka milionów i to tylko z oddziału europie do moich 10 tys zł z siedziby głównej, a nie do 1 mln. obrotu. Bo inaczej to nie ma sensu.

2 godziny temu, DTaras napisał:

Co do 100 ha i Unii to dość wesołe podejście. Bez przytyków pytam i z ciekawości - to nie żart jakiś? Gdybyś podrzucił jakiś tekst bo kurcze takich pługów już nie robią...

W przenośni piszę, aby zobrazować sytuację. Nie wiem czy 3 skiby przysługuje na 30 ha czy dopiero na 80. wiem że przysługuje bez rozumu, trzeba pisać że siejesz polony i 2 razy orasz swe 30 ha więc masz ich 60 do zrobienia w sezonie.

No takie durnoty, ale dobrze. Nie będą PROWY szły na zachodnie pługi. A przynajmniej się to ukróci.

Edytowane przez damianzbr
Opublikowano

Damian - niema takiej firmy jak biedronka. Jest Jeronimo Martins Dystrybucja S. A. Ogólnie odniosłem wrażenie, że niewiesz co to dywidenda no ale... A ta Unia Grudziądz to jeszcze polska?

Opublikowano

Żniwa i nie jestem w temacie ale widzę ze temat o tz biedronkach.W tych biedronkach jest taka karta stałego klienta, jak przy kasie ją dasz lub można z numeru tel to masz trochę taniej, znaczy rabat (nie stolica maroka).I oni wiedzą kto co kupuje,skąd jest,Dzienki tym danym wiedzą gdzie budować następne biedronki ze w 200% przyniosą zysk i jaki towar ma być w sklepie.Jaka machineria

Opublikowano
3 godziny temu, DTaras napisał:

Czyli, że co ja źle napisałem? A niech tam, nieważne. Najlepszy przykład na to, że planując agroturystykę z ogrodami, kurkami i cichymi zakątkami ciężko jest się zmieścić na 4-5 ha a gdzie jeszcze pola wyzłacane pszenicą, posrebrzane żytem, gdzie bursztynowy świerzop, gryka jak śnieg biała? 

Kontynuując pragnąłbym dodać iż.:czytanie::lol:

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...
v