Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

ale co ? socjalisci z parti timermansa zapowiedzieli ze nie poprą zadnej kandytury z PIS i z parti orbana .

19 godzin temu, Ulman napisał:

To po cholerę emitują 4 razy więcej obligacji jak za złego Rostowskiego jak moga kasę dodrukować a i gospodarka tak się fantastycznie rozwija?

co ? kto drukuje 4 razy wiecej obligacji ?  

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

To znaczy że wygrana PIS nie ma  znaczenia skoro nie mają  żadnej mocy sprawczej. Niby sa a jakby ich nie było.

Do 2015 emitowali obligacji  za ok 3 mld a w 2018 ponad 12 mld. Czego nie rozumiesz? 

Opublikowano (edytowane)

to skąd porzyczali kase wtedy skoro deficyt w roku 2012 wynosił 30 mld. a z obligaci wyemitowanych wpłyneło 2,5 mld to skąd wzioł rostowski 27,5 mld . zł ?              wydrukował ?  rok 2011 25 mld , deficyt . dalej nie bede wklejał innych lat bo to bez sensu . skąd były pieniadze na uzupełnienie dziury budrzetowej ? 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

Wszyscy drukują . Deficyt finanasujesz poprzez wyciąganie dywdendy ze spółek skarbu państwa, kasę z instytucji międzynarodowych , kredyty bankowe sprzedaz licencji , zezwoleń itd.  Czyzby banki juz im nie chciały dawać kredytów mimo tak świetnych wyników w gospodarce.. 

Opublikowano

kasa z dywidendy , sprzedaż licencji, zezwoleń   ksieguje sie po stronie przychodów  .        obligacje są przejrzystą formą pożyczki  wiadomo z góry ile i na jaki procent , a może polska miała tak marną wiarygodnosc że instytucje swiatowe niechciały nam porzyczać ?   

Opublikowano

bo faktycznie nie chcą ,bo jest marna oferta  ,kto pożyczy na 2 %  ?   przypomne tylko ze jak jedna z agencji reatingowych obniżyła naszą wiarygodnosc do wycena akcji wzrosła chyba o 0,75 % a to  jest ogromna kwota wzrostu , sytuacja polski jest stabilna , wycena papierów dłużnych jest miej oprocentowana w związku z tym i taki efekt , niech dadzą jak w latach 90 r   9 %  to chetnych bedzie kolejka .

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

https://www.bankier.pl/wiadomosc/S-P-obnizyl-rating-dla-Polski-zloty-bardzo-mocno-w-dol-7295134.html                 wycena papierów dłużnych wzrosła , niektóre instrumenty mają zapisane zmienne oprocentowanie ,po obniżce raitngu  kilku inwestorów zpanikowało i chciało pozbyć sie polskich ,,obligacji '' po rozmowach polska zwiekszyła o 0,75 %  oprocentowanie  , co skłoniło ich do pozostawienia w portfelu tych obligacji czy papierów dłużnych .

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

Czasami jak pokazują  nieudane wystąpienia Pana Budki, przy okazji nagrywania jakiejś wypowiedzi, to mama wrażenie że wszystko sprzysięga się przeciw temu człowiekowi. 🤣

Opublikowano
Dnia 8.07.2019 o 21:05, jarecki napisał:

bo JACUŚ To tylko tak mówi ,,pinokio  '' i obraża polski rząd , a tak naprawde jest patriotą i wspomage polske , polską gospodarke .;)

przypomina mi sie taki zart z czasow poczatkow  komuny-wtedy kiedy bierut nosil baldachim na boze cialo.

milicjanci zlapali chlopaczka ktory malowal na plocie napis-prezydent jest glupi- on im tlumaczy ze jeszcze nie skonczyl i mial dopisac truman ale nie zdazyl, na to jeden z milicjantow mowi- my dobrze wiemy ktory prezydent jest glupi.

ty tez dobrze wiesz kto jest pinokiem polskiej polityki..............................po co mam obrazac rzad pis-u ?? oni sami sie najlepiej obrazaja, ostatnio jakis vice-minister......

w jednym masz racje jestem polskim patriota i wspieram polska gospodarke- bez zadnych usmieszkow.

biednej brozce odebrali ochrone sop, bidaczka za swoje-czytaj nasze- pieniadze bedzie musiala dymac do przecieszyna, niech se kupi czerwnoe cienko-cienko w holenderskim gazie.

https://wiadomosci.onet.pl/kraj/beata-szydlo-zrezygnowala-z-ochrony-sop/y7djxbp?utm_source=detal&utm_medium=synergy&utm_campaign=allonet_detal_popularne

ogladaliscie nowy film z dzejmsem blondem polskiej polityki[zeby nie powtarzac pinokiem] ,premiera w grocie solnej w wieliczce-poziom dostosowany do  klasy filmu......

pieniedzy juz sie nie drukuje masowo-papier i farba kosztuje😛,teraz sie dopisuje zera w komputerze.

tak ogolnie to nie slyszeliscie o rolowaniu dlugu ???

slyszeliscie o spotkaniu poslow po z podkomisja smolenska ?? powtorze -po co ja mam ich obrazac..............sami to robia lepiej

• Haha 1
Opublikowano

Ee jak się uspokoili z tymi niepotrzebnymi reformami z początku kadencji to jakoś lżej jest. I po hu to wszystko było? Jeszcze parę głupot mogliby się wyzbyć...

Opublikowano

To teraz Pan Antonii może spokojnie mówić "Komisja to ja". Albo "Komisja moja jawi mi się wielką". Jak jeszcze utajnią miejsce przebywania Pana Macierewicza, to już spokojnie można uznać iż komisja spełniła zadanie, bo jest prześladowana.🤣

Ciekawe co jeszcze oprócz druków legitymacji ma facet w sejfie? 

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, jacus napisał:

przypomina mi sie taki zart z czasow poczatkow  komuny-wtedy kiedy bierut nosil baldachim na boze cialo.

milicjanci zlapali chlopaczka ktory malowal na plocie napis-prezydent jest glupi- on im tlumaczy ze jeszcze nie skonczyl i mial dopisac truman ale nie zdazyl, na to jeden z milicjantow mowi- my dobrze wiemy ktory prezydent jest glupi.

ty tez dobrze wiesz kto jest pinokiem polskiej polityki..............................po co mam obrazac rzad pis-u ?? oni sami sie najlepiej obrazaja, ostatnio jakis vice-minister......

w jednym masz racje jestem polskim patriota i wspieram polska gospodarke- bez zadnych usmieszkow.

biednej brozce odebrali ochrone sop, bidaczka za swoje-czytaj nasze- pieniadze bedzie musiala dymac do przecieszyna, niech se kupi czerwnoe cienko-cienko w holenderskim gazie.

https://wiadomosci.onet.pl/kraj/beata-szydlo-zrezygnowala-z-ochrony-sop/y7djxbp?utm_source=detal&utm_medium=synergy&utm_campaign=allonet_detal_popularne

ogladaliscie nowy film z dzejmsem blondem polskiej polityki[zeby nie powtarzac pinokiem] ,premiera w grocie solnej w wieliczce-poziom dostosowany do  klasy filmu......

pieniedzy juz sie nie drukuje masowo-papier i farba kosztuje😛,teraz sie dopisuje zera w komputerze.

tak ogolnie to nie slyszeliscie o rolowaniu dlugu ???

slyszeliscie o spotkaniu poslow po z podkomisja smolenska ?? powtorze -po co ja mam ich obrazac..............sami to robia 

Każda partia się czasami kompromituje tylko kto jest mistrzem to patrz trochę wyżej .😁😁😁

Ciekaw jestem jak wspomagasz polską gospodarkę .🤔 

Może blokowanie miesięcznic uznawane jest jako wspomaganie polskiej gospodarki 🙂 

Edytowane przez 12zbyszko
Nie skończona myśl
  • Thanks 1
Opublikowano

zbyszko - zlot fanów to najczęściej koncert a podnoszenie tego wydarzenia do rangi święta narodowego to przejaw jakiejś manii. Ludzie chcą żyć i każda żałoba ma kres. Dolewanie do tego paliwa miało tylko jeden cel i chyba już pora rację przyznać przeciwnikom. Zaczekamy do wyborów, czasu podsumowywań. Jak będzie brzęczeć tylko struna szerokiego gestu to rozsądny człowiek uchwyci niuanse. Bowiem rozdawanie nieswojego jest najprostsze a przy tym brak pomysłu na przód jest przy tym jakąś arogancją.

Opublikowano

a kto dolewał ,,paliwa '' do miesiecznic ? gdyby nie  anty demonstracje to przechodziły by bez echa , akurat mie to nie interesowało , jedyną grupą zainteresowaną mogli stać sie okoliczni mieszkańcy , ale oni są przyzwyczajeni bo krakowskie przedmiesci jest delikatnie powiedziawszy ,, reprezentacyjnym '' miejscem w warszawie . a demonstranci byli niemal z całej polski a osób zainteresowanych mało ,lokalnych z ulic przyległych do krakowskiego przedmiescia .   A wiec moge przypuszczać ze na reke dolewanie paliwa było nowoczesnej ,to ona chciała być beneficjentem   ,, niepokoi społecznych '' ale i cała opozycja chciała coś na tym ugrać .

• Thanks 1
Opublikowano

Pytanie o paliwo... A co było opowiadane z taboreta? Grupa była znacznie szersza, płoty, zasieki. Nie róbmy przedszkola - to było robione w konkretnym celu. Skończyły się występy i ludzie odetchnęli. Taka prawda.

Opublikowano (edytowane)

no tak ale i opozycja stosowała retoryke w odpowiednim celu by zgromadzić kontr demonstracje .gdyby nie anty demonstracje to mało kto by o tym wiedział a tych miesiecznicach , a tak to i PIS i opozycji było na rekę , 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

O miesięcznicach dowiedziałam się z tego tematu (musiałam spr. w google).  Nawet nigdy nie widziałam tego w tv, mało oglądam cokolwiek. W demokracji każdy powinien mieć prawo wyrażania się, jeśli nie obraża się innych... czyż nie tak ? np. można co miesiąc dawać na msze za dziadków, jak ktoś ma taką potrzebę.

Opublikowano

Jest jeszcze ustawa o zgromadzeniach cyklicznych, płoty, zomoza i inne szczególnie na tę okazję konstruowane wymogi. Zawłaszczali ten teren a nie tylko poglądy wyrażali. Sposób myślenia był ważny. Podobnie jak przy budowie owego pomnika. Nie. Niepodobało mi się to wcale, w zestawieniu z tęczową bracią wypadali podobnie ze wskazaniem na pewne rządowe preferencje. Na szczęście jest z tym lepiej.

Opublikowano (edytowane)

tak sobie czytam strony informacyjne i sie zastanawiam co z tym iranem ?  czy iran faktycznie prowokuje swoim działaniem czy to już ofensywa medialna i  [prowokacja prowakacji ] w celu uwiarygodnienia potrzeby akcji zbrojnej przeciw teheranowi ?

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

Iran pospawał swego czasu makietę lotniskowca po czym zaatakował ją motorówkami i zniszczył. Prowokują incydenty bo sami ropy wozić nie mogą a, że nad wszystkim nie panują albo udają że nad tym nie panują to każdy atak jest dementowany. Ruska taktyka z niedawnej aneksji. Czy USA zaatakują Iran? Raczej utopią kilkudziesięciu śmiałków i wprowadzą konwoje na razie. Oczywiście Polska dzielnie będzie dupska nadstawiać aby móc ewentualnie LNG stamtąd kupić.

Opublikowano

A czego można spodziewać się po Iranie? Czego można spodziewać się po " Strażnikach Rewolucji"? Przecież wiadomo że USA będzie naparzać pałą w tę klatkę, bo tamci na sam widok flagi USA wpadają w szał. Gdy sprawy zajdą zbyt daleko, jak z piratami z Somalii, wyśle się tam któryś zespół bojowy okrętów i wszystko co pływa ucieknie. Jak będzie tam dłużej to i wszelkiego rodzaju przemyt morzem siądzie. Pytanie tylko komu najpierw przywali Iran?  A temu z którego kierunku nadlecą pierwsze pociski samosterujące. A najbliższym sąsiadom wcale do tego nie spieszno.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v