Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
38 minut temu, Slodki66 napisał:

Mirro powiedz dlaczego niemczuki lazly do ruskich jak z USA była sztama???

Bo maja bliżej i mogą lepszy biznes z ruskimi robić. USA  konkurują z UE Rosją i Chinami wiec nigdy zażyłości nie bedzie

ktos piał ze Rosją to misio. I pewnie mu go będziemy tresować i poskramiać ? Wolne żarty. 

Podobno rozwijamy się jak nikt  w Europie. Może lepiej popatrzeć choćby na linki które wrzuciłem i parametry naszych sąsiadów by pojąć ze nie jesteśmy jakimś szczególnym przypadkiem. Płyniemy z prądem i tyle 

Slodki, czy tobie coś się złego stało ? W trumience? Spierd....?

Edytowane przez Ulman
Opublikowano
2 godziny temu, jacus napisał:

czy jest sens draznic niedzwiedzia ???? tylko szalenczo odwazni lub bezdennie glupi moga tak robic, kazdy poradnik radzi zeby sie oddalic spokojnym krokiem albo udawac martwego- co takze mozna przelozyc na jezyk polityki miedzynarodowej. 

Mi się coś stało? Zapytaj Jacusia  Ulman może Ci poradnik podrzuci. 

• Like 3
Opublikowano (edytowane)

Aby nie być misiem trzeba się wyróżniać czym o wiele bardziej znamienitszym niż tylko niezliczona ilość zacofanych technologicznie czołgów, samolotów i rakiet które nie miałby by racji bytu gdyby nie wielomilionowy naród trzymany za mordę i żyjący ze świadomością że na pstryknięcie palcem wodza trzeba wskakiwać w kamasze bo ich potęga opiera się na ilości a nie technice..

I przez to owszem w kwestii militarnej są dużo większym misiem od nas bo my nawet liczebnością się nie wyróżniamy. Lecz  gospodarczo muszą dobrze rachować, bo nie mają tak dużego majątku, który pozwoli im strzelać focha w interesach z państwami które nagle przestały nadstawiać d. Mogą co najwyżej postrzelać do takiego państwa rakietami. Ale mam nadzieję że w dzisiejszych czasach ten scenariusz jest nie realny.

A świadczy o tym niby embargo i przemyt PL jabłek do RUS jak niby nigdy nic. Gdyby mogli strzelić prawdziwego focha to pół polskiego jabłka by tam nie wjechało. A teraz skończyło się na machaniu szabelką i pokazaniu wielkiej niemocy jak widzimy.

U nich kwestia żywnościowa jest priorytetem w trzymaniu narodu za mordę. Zablokowanie przez nas tranzytu rozkłada ich na łopatki, albo zaczną strzelać do nas rakietami.

Edytowane przez damianzbr
Opublikowano
58 minut temu, damianzbr napisał:

A co ja niby napisałem?

,, zamknięty rynek warzyw jest dla całej UE, choć i tak wszystko jest przemycane jako towar z białorusi. ,,

Jacuś mówi że nie wolno drażnić niedźwiedzia, a ty mi przyznajesz że ten niedźwiedź to co najwyżej misio, który z jednej str. coś tam wprowadza embarga, a z drugiej str. godzi się na przemyt żywności do siebie.

Jak już staną się w 100% samowystarczalni w żywności to wtedy będzie niedźwiedź. Teraz to tylko misio...

Nie godzi się na przemyt, tylko uzupełnia swój rynek. Uzupełnia całkiem oficjalnie. Tak jak uzupełnia polską pieczarką wyjeżdżającą przez Rumunię. A dlaczego firmy holenderskie handlują? Bo Rosja potrzebuje materiału siewnego i wszelkiego rodzaju nasion. Kolejnym powodem są powiązania pieniężne z krajami Beneluksu. Tylko w naszym społeczeństwie można to nazwać przemytem. To normalny handel.

Słodki - nie było sztamy bo Niemcy nadspodziewanie dobrze spożytkowały plan Marschala i technologicznie stały się lokomotywą gospodarek europejskich.  Problem w tym że nie miały ciągotek militarno- terytorialnych, więc nie można było ich temperować pałą. 
Lezą do Rosji bo to rynek. MAN, MERC, gwarantują sobie zbyt bo wujek Romana co roku taboru nie będzie zmieniał. Gwarantują więc przychylność związków zawodowych i pracownika niemieckiego. 

Opublikowano (edytowane)

Co ty sobie zmyślasz?

Raz piszesz że:

2 godziny temu, mirro napisał:

się fakturuje przez firmy holenderskie to nawet na Białorusi naczepy nie zmieniają tylko wali wszystko na Rosję. Przyjeżdża Białorusin i gna na wschód. Do nas to tylko na maila etykiety przysyłają gotowe coby nimi pudełka oklejać. 

a później: 

5 minut temu, mirro napisał:

Nie godzi się na przemyt, tylko uzupełnia swój rynek. Uzupełnia całkiem oficjalnie. Tak jak uzupełnia polską pieczarką wyjeżdżającą przez Rumunię

Najpierw piszesz że jest przemyt, a później że go nie ma.

Co ty chcesz udowodnić? że jest embargo, ale jednak PL pieczarka wjeżdża prze Rumunię, bo taki był zamysł embarga?

Nie wyspałeś się czy naćpałeś?

Opublikowano
2 godziny temu, mirro napisał:

Zamknięty rynek warzyw dla całej Unii? 🤣😂 i tak razy 500. Damian , Damian jak się fakturuje przez firmy holenderskie to nawet na Białorusi naczepy nie zmieniają tylko wali wszystko na Rosję. Przyjeżdża Białorusin i gna na wschód. Do nas to tylko na maila etykiety przysyłają gotowe coby nimi pudełka oklejać. 

Gdzie tu jest napisane że przemyt? 

Opublikowano

Zachód nie jeździ na Rosję. Wszystko idzie oficjalnie. 

8 minut temu, damianzbr napisał:

Co ty chcesz udowodnić? że jest embargo, ale jednak PL pieczarka wjeżdża prze Rumunię, bo taki był zamysł embarga?

Nie wyspałeś się czy naćpałeś?

Chcę powiedzieć że Rosja kupuje od kogo chce i to co potrzebuje. A embargo tylko pozwala filtrować dostawców i dostawy. To też narzędzie. 
Widzimy dwa różne aspekty i funkcje embarga jako takiego.

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, mirro napisał:

Gdzie tu jest napisane że przemyt? 

Tu w tych słowach napisałeś że żywność jest przemycana pod osłoną lewych nalepek i FV:

,,na maila etykiety przysyłają gotowe coby nimi pudełka oklejać ,,

,,fakturuje przez firmy holenderskie ,,

skoro tupnęli na nas nóżką i powiedzieli że za karę przestaną kupować naszą żywność to dlaczego ją nadal kupują jako wyfakturowana żywność holenderska?

Dlaczego kupują żywność PL ale oklejają ją nalepkami z emiala i udają że ta żywność nie jest polska?

Dlaczego udają że nie kupują żywności PL?

Bo w tej materii jak widzisz mogą jedynie poudawać nic po za tym. Taki to straszny niedźwiedź co gówno może w kwestii żywności. Ale ostrzegam do czasu, po woli stają się samowystarczalni i wtedy przestaną kupować naszą żywność od tak po prostu bez ogłaszania żadnego embarga.

Opublikowano

A jaka to dla mnie różnica co na pudełku wychodzącym z magazynu nakleję? Sprzedam półfabrykat gościu zamawia u mnie usługę pakowania w opakowania mniejsze, przecież mu wolno,  daje swoje etykiety bo to jego towar. Drukarka do etykiet wydrukuje co chcesz. Tworzenie swojej marki mnie nie interesuje.

Opublikowano

Gdzie ty podążasz? Co ty majaczysz?

Gadamy o niemocy ruskiego który wprowadza niby embarga, a później wraz kupuje naszą żywność a ty jak filip z konopi wyskakujesz z tworzeniem swojej marki.

Nie pogrążaj się chłopaku..

Opublikowano
1 godzinę temu, mirro napisał:

Słodki - nie było sztamy bo Niemcy nadspodziewanie dobrze spożytkowały plan Marschala i technologicznie stały się lokomotywą gospodarek europejskich.  Problem w tym że nie miały ciągotek militarno- terytorialnych, więc nie można było ich temperować pałą. 
Lezą do Rosji bo to rynek. MAN, MERC, gwarantują sobie zbyt bo wujek Romana co roku taboru nie będzie zmieniał. Gwarantują więc przychylność związków zawodowych i pracownika niemieckiego. 

Mirro mi chodziło o czas przed Donaldem Trumpem a nie czasy powojenne i parę dekad później. 

• Like 2
Opublikowano (edytowane)

Patrz, tego wcześniej nie doczytałem:

,,bo wujek Romana co roku taboru nie będzie zmieniał,,

Dima i Sasza też co roku taboru nie będą zmieniać. A nawet śmiem twierdzić że częściej będzie to robił wujek Romana niż Dima z Saszą, którzy kupią trytki i w drogę za Samarę i kazach.

Choć trzeba przyznać że Sasza z Dimą to jednak lubują się w VOLVO. Ciekawe czy to nie jeden z nich, na trytki zaciski hamulcowe polepił i przez to nie wyhamował:

http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,24880038,wypadek-pod-szczecinem-plonie-piec-samochodow-sa-ofiary-smiertelne.html#s=BoxOpMT

Opublikowano

Ale te niemieckie firmy głupie ze tak się tam pchają W sumie to cała Europą taka durna

Ciekawe czemu skoro połowa jabłek się sprzedaje do Rosji , były państwowe interwencje okupy jabłka w ostatnich latach? Obecnie jabłko za grosze i nie ma chętnych do kupna mimo ze tyle ruscy kupili? Tam idzie jakiś zupełny margines tego co iść powinno a do tego

Opublikowano (edytowane)

Jabłko za grosze bo nie idzie bezpośredni od polaka do ruskich, tylko jak mirro opisał, na lewych nalepkach i FV przez rumunie, kazachstan, białoruś i choroba wie co jeszcze.

Każdy kto wystawi lewą FV i nalepkę na tym zarabia dlatego w PL cena jabłka jest śmieszna, a ruski cały czas wpiernicza te same PL jabłka w cenie takiej samej jak kiedyś.

Gdyby nie wprowadzał embarga i w PL był by urodzaj ruski maił by teraz tanie jabłka. Ale widać jest zbyt durny aby to ogarnąć, albo zbyt zacietrzewiony na PL i za wszelką cenę che im dopiec, nawet kosztem wyższej ceny jabłek.

Sam pisałeś, coś w stylu: ,,nie ważne że ja stracę, ale ważne że on jeszcze więcej straci.,, Widać gdzie pobierasz nauk.

Ale czekaj jak będzie nieurodzaj w jabłkach to cena szybko wzrośnie.

to jest biznes. Nikt ci nie broni jako Polakowi sympatyzującemu z niemieckimi pieskami którzy w swoich szeregach mają POstkomunistów założyć spółki w kazachstanie i nią skupować za grosze jabłka w PL i sprzedawać drogo w RUS.

Opublikowano (edytowane)

Aby podnieść cenę. Skoro ktoś w kazachstanie skupuje jabłka z PL po 1 zł i sprzedaje w RUS po 1,5 zł. To jeśli interwencyjny skup w PL podbije cenę w PL o 0,2zł to i ta firma zarejestrowana w kaza .będzie zmuszona sprzedać towar nie za mniej niż 1,7 zł, albo zrezygnować ze swojego zarobku.

Opublikowano
50 minut temu, Slodki66 napisał:

Mirro mi chodziło o czas przed Donaldem Trumpem a nie czasy powojenne i parę dekad później. 

Nic się nie zmienia, Te same zasady biznesowe. Nikogo nie obchodzi czy projekt był trafiony czy nie, liczy się sprzedaż. Czasem zakupy ze wschodu potrafią uratować firmę przed duuuużymi kłopotami ( przykład MAN). 

Opublikowano
17 minut temu, damianzbr napisał:

Jabłko za grosze bo nie idzie bezpośredni od polaka do ruskich, tylko jak mirro opisał, na lewych nalepkach i FV przez rumunie, kazachstan, białoruś i choroba wie co jeszcze.
Każdy kto wystawi lewą FV i nalepkę na tym zarabia dlatego w PL cena jabłka jest śmieszna, a ruski cały czas wpiernicza te same PL jabłka w cenie takiej samej jak kiedyś.

Ale czekaj jak będzie nieurodzaj w jabłkach to cena szybko wzrośnie.

Ale to jest biznes. Nikt ci nie broni jako Polakowi sympatyzującemu z niemieckimi pieskami którzy w swoich szeregach mają POstkomunistów założyć spółki w kazachstanie i nią skupować za grosze jabłka w PL i sprzedawać drogo w RUS.

Nikt nie wystawia lewej faktury, ani nie lewych nalepek. Z chwilą sprzedaży towaru Belgowi już nie jest mój. Po sprzedaży wykonam usługę zapakowania zgodnie z życzeniem zamawiającego i okleję zgodnie z jego widzimisię.  Co on z tym towarem zrobi? Jego sprawa. Mnie się kasa zgadza, skarbówce się zgadza, pracownikom się zgadza. 

Opublikowano (edytowane)
45 minut temu, mirro napisał:

Nikt nie wystawia lewej faktury, ani nie lewych nalepek. Z chwilą sprzedaży towaru Belgowi już nie jest mój. Po sprzedaży wykonam usługę zapakowania zgodnie z życzeniem zamawiającego i okleję zgodnie z jego widzimisię.  Co on z tym towarem zrobi? Jego sprawa. Mnie się kasa zgadza, skarbówce się zgadza, pracownikom się zgadza. 

A RUS dalej uparcie twierdzi że nie zajada się PL jabłkami i wszyscy są szczęśliwi xD

@Ulman może aby  szczęśliwy ruski  miał jeszcze drożej 🤣

42 minuty temu, Slodki66 napisał:

Cena jabłek w Moskwie w zależności od odmiany to od 4 do 7 PLN za kg. 

I pomyśleć że za tym wszystkim stoi mirro który pakuje dla belga a nalepki przykleja kazaskie 🤣

I to jest to żekome jest zwycięstwo RUS nad polskimi sadami. ,,My Rosjanie wprowadzimy embargo i zapłacimy 5 razy drożej, aby wam POLAKOM się żyło gorzej,,. xD

Tylko czy oby na pewno PL jest jedynym przegranym, czy czasem nie jest tak że RUS jest jeszcze większym przegranym?

Na pweno nie dla ulmana i mirro. Ale cóż, przeżyję to jakoś.

Opublikowano

i dalej 13 postow,ile czasu prosze cie dziecko napisz cos madrego,pokaz ze na czyms sie znasz,ze wiesz cokolwiek o czymkolwiek,a ty nadal wklejasz tylko glupoty ktore przekonuja ze jestes na poziomie ich autorow. 

gdzies niedawno pokazywali ze putin cieszy ze zmian klimatu- akurat im to moze -chwilowo -wyjsc na dobre, ja bym sie nie cieszyl zbytnio z mozliwosci produkcyjnych polskiego rolnictwa,jeszcze kilka-kilkanascie lat i to my  bedziemy musieli spowadzac zywnosc z rosji, rosja ma miliony niezagospodarowanych hektarow ziemi rolnej , niedlugo zolte lub brazowe roczki beda ja uprawiac..

Opublikowano

Święto, normalnie święto, Jacuś w końcu napisał coś z sensem.

Na nasze PL nieszczęście niestety, ale tak może być za te 20 lat..

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...
v