Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ale historia lubi się powtarzać.
Przykład z minionego roku. Przetarg na drony dla wojska, w tym system przenoszenia amunicji programowalnej. I co ? Ano zapis że tylko firmy co w nich udziały ma państwo. Żadnych prywatnych. Rynek hermetyczny  bez nacisków konkurencji na ruszenie mózgownica. Efekt? Zdjęcie wklejałem z targów. Dron z dwoma granatami na sznurkach. Dzieło PGZ.  A dlaczego? Bo mają obiecane że wojsko kupi każdy chłam co go stworzą.  Idźmy tą drogą a potem płaczmy że coś jest do d*py.

Opublikowano (edytowane)

Się dwa razy dodało. Kom 2 poniżej.

Edytowane przez damianzbr
Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, mirro napisał:

A jak przestał ZSRR blokować to co się stało? Ruszyło do przodu? Jeszce trochę produkowali to co wcześniej a potem i tak pizło. Nie było w zanadrzu nowych projektów, bo nikt się nad tym nie zastanawiał. Rynek i tak łykał co było. Bo przedsiębiorstwa były państwowe, więc brały co państwo daje. Konkurencji też nie było w żadnym segmencie to i potrzeby ulepszania nie widziano. 

Blokował ZSRR a później sitwa zrobiła czystkę na majątku narodowym.

Ta sitwa która parę dni temu zrobiła sobie bibę w Gdańsku z tytułu 30 lecia wciśnięcia ludziom ciemnoty która nosiła twarz bolka i nazywała się obaleniem komuny.

Co ty chłopie nie spałeś dzisiaj, jakiś przymajaczony jesteś czy co. Przecież było to już pisane a ty dalej nie ogarniasz? Nie ogarniasz żę nasz przemysł, jakość naszego przemysłu naszą technologię załatwiła najpierw ZSRR, później sitwa i teraz mamy gówno w postaci niemieckich obozów pracy zwących się centra logistyczno dystrybucyjne i kilka montowni.

Opublikowano (edytowane)

Zakłady pracy, z całym zapleczem, personelem i infrastrukturą nazywasz murami. Masz polot... Albo dobrą kasę za sianie propagandy w internetach, przez szkolone małpy tuska.

Opublikowano

Dawno temu kiedy w naszej gminie robiono gazociąg potrzebne były zawory regulacyjne do stacji rozdzielczej. Zawory owszem były robione w Polsce ale jeden mały element czyli sprężyny były robione ze stali importowanej, bo polska nie nadawała się do tego. Kierownictwo zakładu powiedziało wprost że jak sobie gmina zakupi stal to oni zrobią sprężyny i te zawory sprzedadzą, Szczęściem jeszcze istniała spółdzielnia produkcyjna co byczki na zachód pchała i mieli konto dewizowe. Kupili stal zakład wygiął sprężyny i zmontował zawory. No powiedz mi co ten mury były warte bez tego kawałka drutu? 

Opublikowano (edytowane)

Jesteś nie obiektywny, starasz się za wszelką cenę udowodnić że Polska i Polacy są do niczego. Bardzo mi się to nie podoba i mam chęć odstąpić od tej dyskusji, bo wydaje mi się że chcesz mnie sprowokować.

Jednak odpowiem ci tak, skoro ,,mury,, są bezużytecznym składnikiem, a kawałek drutu jest ponad nimi, to weź mi zrób sprężynę w stodole z drutu od zbrojenia stropu. Jakie mury taki drut, co nie zrobisz, taka fajtłapa z ciebie? Nie żartuj, przerasta cię to, ale zaraz przecież to nie jest super mega zaawansowany technologicznie drut, tylko kawał żebrowanego żelastwa fi 12. Naprawdę  nie podołasz?

Eh więc wychodzi że ta twoja stodoła to nadaję się do oddania za darmo dla zagranicznego inwestora, powtarzam ZA DARMO bo ona do niczego zaawansowanego się nie nadaje jak co najwyżej klepanie kosy, więc  i będzie tylko kulą u nogi tego zagranicznego inwestora który zajmuje się zdecydowanie bardziej zaawansowana technologią niż kosa. Dla tego trzeba było mu ją oddać w latach 90' za darmo, a ciebie jak chcesz posadzili tam jako ciecia za miskę ryżu aby złomiarze nie rozkradli co się ostało.

Opublikowano

Mirro te druty to tylko materiał i właśnie w tych murach ci ludzie z tego drutu zrobili coś co się zwie wartość dodana i z czego było by utrzymanie i rozwój a tak przejął to niemal w gratisie kto inny. 

To jest właśnie takie myślenie że myśmy po 90 nie mieli innego wyjścia tylko się wyprzedawac i to w dziadowski sposób. Wszystkie te działania dziwnym trafem na korzyść ościennych z naszą stratą. 

• Like 3
Opublikowano

To nie jest takie myślenie.

To jest wciskanie kitu że tak musiało być przez Polaków którzy się sprzedali i tego dokonali. Ale jaka jest prawa każdy doskonale wie. Czas POstkomunistów myślę że na jesieni minie już bezpowrotnie, ale co kur..wy zdradzieckie nakradły to nakradły i tego nikt nam nie odda :( A teraz jeszcze bezczelnie i cynicznie powtarzają że to było bezużytecznie i to było jedyne sensowne wyjście.

Za jaja taką zdradziecką tępą szm...tę powiesić i patrzeć jak piszczy, to by się odechciało uprawiać propagandy że same mury do niczego się nie nadające więc dobrze że ktoś przygarnął za bezcen. 🤮

Opublikowano

Ja pierdzielę no chyba jednak nie rozmawiamy o tym samym. Staram się pokazać jak to wyglądało w tamtych czasach. Pokazuję powiązania w tym systemie i co się stało kiedy zabrakło centralnie zakupowanych materiałów do produkcji. Nie było dewiz to się nie kupowało, jak się nie kupowało to zakłąd nie produkował bo sam nie mógł kupić materiałów. I teraz pytanie. Jak miał inwestować w nowe produkty skoro na dotychczasowe miał wydzielane materiały? Jaki dorobek myśli miał pozostawić skoro nie miał dostępu do jakościowego drutu? Co załoga miała do tego? Był drut to go skręcała w sprężyny. Nie było drutu to stała. W jaki sposób mieli z kimś konkurować czy szukać też nowych pomysłów?
Było ciężko, były nałożone sankcje, był ograniczony dostęp to mi nie mówcie że coś szło ku dobremu. A skoro systemowo nie dało się rozwijać to chyba o podziemiu przemysłowym i technologicznym nie było mowy.
Żeby nie było że jestem przeciw temu co polskie. 

Opublikowano

No i w związku z powyższym dobrze się stało że zamknęli w pizdzieć te pieprzone fabryki i porozdawali je za darmo?

Taki jest twój przekaz mam rozumieć?

Opublikowano

A co do murów i ich zawartości to wystarczy popatrzeć na FSC w Lublinie. Było FSC, potem Daewo składało Lublinki, potem Honkera spółka co jej nazwy nie pamiętam, potem Ursus. No zmiana nieustanna. Jedną linię montażowo wyciągali wstawiali drugą. Jedni ludzie odchodzili przychodzili inni. Jakaś perpektywa stabilizacji?

Opublikowano (edytowane)

Potrafisz bez owijania w bawełnę odpowiedzieć na wyżej postawione pytanie?

Opublikowano

Damian odpowiem wprost. Źle się stało że te fabryki zamknęli. Jednak nie było ani technologii , ani finansów aby im pomóc w latach 90tych skoczyć do przodu. Poza tym nie było kadry menadżerskiej która mogła pokierować i wyłuskać kierunek rozwoju. Mentalność nie ta.

Opublikowano

Bez owijania w bawełnę miało być. A to dalej w twoimi zdaniu to tylko gdybanie, bo mało która dostała szansę aby się przekonać czy była technologia czy nie było, czy były pieniądze czy ich też nie było aby pchnąć do przodu.

Gdybanie, gdybanie i tylko samo gdybanie, nic więcej. Jak by nie rozkradli POstkomuniści to byś miał ten przywilej powiedzić mi teraz:

,,a widzisz nie rozkradli a to samo wraz splajtowało,,

albo ja tobie:

,,a widzisz, nie rozkradli i zobacz jak się rozwinęło,,

Szmaty zdradzieckie rozkradły to jest fakt, a ty nie szukaj usprawiedliwienia na to.

Opublikowano (edytowane)

....Wybrali drogę na skróty opierając się na osobistych korzyściach, krótkowzroczniość,.....A kto by tego nie wybrał?

Brak wsparcia finansowego dla naukowców, badaczy, technologii było hamulcem jakiegokolwiek rozwoju i niejednokrotnie innowacjne pomysły mogli realizować (sprzedać) jedynie za granicą, aby w ogóle ujrzały światło dzienne.

m.in.....do zewnętrznych determinant wdrażania innowacji w przedsiębiorstwach zgodnie z klasyfikacją zaproponowaną przez Szymona Rychtowskiego (2004) należy zaliczyć: 

– rozwój systemu badań naukowych;

– nakłady finansowe państwa na działalność badawczą i rozwojową;

– klimat społeczno-polityczny;

– obowiązujące przepisy prawno-administracyjne;

– klimat gospodarczy, w tym poziom rozwoju gospodarczego, poziom cen, mechanizm rynkowy;

– system edukacji i poziom wykształcenia społeczeństwa;

– system dyfuzji wiedzy i informacji pomiędzy podmiotami

Niewątpliwie podstawową przyczyną takiego stanu rzeczy są niewystarczające środki finansowe przeznaczone na wdrażanie nowych technologii oraz opóźnienie technologiczne będące rezultatem funkcjonowania w Polsce gospodarki centralnie planowanej.

Z drugiej strony czy jedynym wyjściem dla zacofanego państwa w momencie otwarcia granic było wówczas oddawanie dóbr w obce, zewnętrzne ręce zamiast  nawiązanie po prostu współpracy z rozwiniętymi państwami. 

..oparcie procesu innowacyjnego [model otwarty] tylko i wyłącznie na własnych badaniach okazuje się niewystarczające i konieczne jest śledzenie rozwoju nauki oraz efektów badań realizowanych we wszystkich częściach świata.

Ubóstwo intelektualne tzw...pseudo 'elit' nie wybrało pracy lecz szybki zysk.

P.S. Wódy za dobro narodowe nie uważam a za wstyd 🤔 i nie żal mi....oby drożała po trzykroć....niech mają..

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Ywa FSO nawiązywało i Skoda równocześnie. Jak to teraz wygląda? Poza tym w tamtyvh latach stojący obecnie w kontrze działali razem. Praktycznie cła umieli tylko nakładać. Wcale tego nie oddawali a chronili bez sensu - tak uważam. Nie było w polsce takiego dobra jakie byłoby konkurencją dla zachodniego a przyczynił się do tego m. in. sojusznik, którego znowu, podobnie jak wówczas w du.. łaskawie całujemy.

Opublikowano

Kochanowski: „Nową przypowieść Polak sobie kupi,
Że i przed szkodą, i po szkodzie głupi”

Polityczne przestrogi  w „Odprawie posłów greckich”..... pod antyczną Troją kryje się XVI w. Rzeczpospolita. Krytykuje społeczeństwo polskie i młodzież szlachecką. Zarzuca Polakom, że w kraju panuje anarchia, że lekceważy się prawo i sprawiedliwość, że szerzy się przekupstwo, chciwość, prywata, egoizm. Krytykuje życie ponad stan, zniewieściałość młodzieży szlacheckiej, czyli barak umiejętności prowadzenia walki i jej leniwy tryb życia oraz pijaństwo. Jest to zdecydowanie negatywna ocena społeczeństwa polskiego. 

😎

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, damianzbr napisał:

Bez owijania w bawełnę miało być. A to dalej w twoimi zdaniu to tylko gdybanie, bo mało która dostała szansę aby się przekonać czy była technologia czy nie było, czy były pieniądze czy ich też nie było aby pchnąć do przodu.

Gdybanie, gdybanie i tylko samo gdybanie, nic więcej. Jak by nie rozkradli POstkomuniści to byś miał ten przywilej powiedzić mi teraz:

,,a widzisz nie rozkradli a to samo wraz splajtowało,,

albo ja tobie:

,,a widzisz, nie rozkradli i zobacz jak się rozwinęło,,

Szmaty zdradzieckie rozkradły to jest fakt, a ty nie szukaj usprawiedliwienia na to.

Przecież napisałem i nawet wytłuściłem. Że źle się stało. To co ja tu w bawełnę owijam? 
Ale nadarza Ci się niebywała okazja sprawdzić swoją teorię i to współcześnie. Jest do kupienia "Owoc Sandomierski" chyba jeszcze nie rozkradziony, no i grupa producencka w okolicach Lublina. co to na niej próbuje się giełda z Elizówki uwłaszczyć. Jak sprzedadzą którąś to przecież będzie rozkradanie mienia narodowego. Czemu światły rząd nie pomógł jednym i drugim? 

Edytowane przez mirro
Opublikowano
4 godziny temu, Ywa napisał:

....Wybrali drogę na skróty opierając się na osobistych korzyściach, krótkowzroczniość,.....A kto by tego nie wybrał?

Kto by nie wybrał? Ludzie z twojego kraju którzy od kilku stuleci przelewali krew za twoją dzisiejszą wolność, czujesz to? Nie uważasz że nie możemy teraz tego zaprzepaścić.

3 godziny temu, mirro napisał:

Przecież napisałem i nawet wytłuściłem. Że źle się stało. To co ja tu w bawełnę owijam? 

No napisałeś napisałeś, ale swoje 5 groszy musiałeś dodać i tą drugą część nazwałem owijanie w bawełnę. Ale niech będzie napisałeś jest ok. 👍

Opublikowano (edytowane)

Prof. Kieżun - szokująca transformacja ustrojowa w PL  prosze ten film na YT obejrzeć warto cały moim zdaniem a zamknie to dyskusje.

Edytowane przez johnsnow
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...
v