Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A tu coś jakby na kanwie spotu Pana Opioły z policyjnym śmigłowcem i ludźmi z AT.
Na końcu artykułu jest scenka rodzajowa polityk- generał. To przykład że jednak można zachować się godnie i zarazem dać do zrozumienia aby polityk nie mieszał munduru ze swoja działalnością. Na szcęści Australia jest na tyle daleko że naszym to nie grozi. ( kurna jak ja bym chciał zobaczyć takie coś u nas).
ttps://www.msn.com/pl-pl/wiadomosci/polska/szef-policji-miał-odwagę-odciąć-się-od-polityki-wojsko-ciągle-robi-w-niej-za-tło-i-nikt-nic-nie-mówi/ar-AABKFBB#page=3

Opublikowano
1 godzinę temu, mirro napisał:

Racyl powiem tyle, kiedyś podczas powodzi na Wilkowie usłyszałem "woda przyniosła". Była to odpowiedź na moje pytanie czy te setki metrów kwadratowych kostki, i inne dobra to z samych sadów. Tak więc różnie to bywa.

tylko że do tego zwykli  ludzie się dokładają organizują  różnego rodzaju zbiórki.

więcej zwykli ludzie ci dadzą niż Państwo w takich trudnych zdarzeniach losowych

Opublikowano (edytowane)

racyl-ja pisze z wlasnego przykladu dotyczacego powodzi-pozaru nigdy nie mialem, pali sie zwykle u debili co sami sie o to prosza, same stare rudery w ktorych nikt komina nie naprawial czy instalacji nie wymienial, pomijajac piorun to o pozar trzeba sie postarac.... ja jak wyjezdzam na dluzej to wylaczam bezpieczniki i mam spokoj

nudzi ci sie wiec poszukaj tematu o powodzi 2010 tam pisalem i dodawalem zdjecia jak to u mnie wyglada, za ubezpieczenie place ponad 600 zl,a ty ile ,znaczy ile jaboli masz zamiast tego, a tak dokladnie to pewnie rodzice nie placa...

co u nas woda przyniosla- jak siegne pamiecia to ratowalismy psa ,ktory z buda plynal, raz chcialem wypasc lake przed zalanie,ale krowy sie urwaly i brodzily po kolana w wodzie-udalo sie zgonic na wal, oczywiscie przyniosla hektary madow i ilow klasy II-III ,do tego poklady zwiru i piasku, tony smieci-to normalka.

raz zbieralem pozostalosci po karczmie ktora podmylo w suchej beskidzkiej i do nas splynela

juz sie zaczelo- a tak niedawno wypisali sie ze spolki wodnej bo sami sobie rowy czyscza-no 9 lat nie bylo problemu

Edytowane przez jacus
Opublikowano

katedra notre dame też u debili się paliła

nie ma reguły że tylko stare domy się palą, czy u ludzi co nie czyszczą komina

do nieszczęscia nie trzeba nie wiadomo ile czasu i jakiś zaniedbań . mnie nie było 0,5h.

lepiej w takiej sytuacji jak ktoś jest w domu i może w porę powiadomić służby. po powrocie to nie miałbyś nawet do czego wrócić

To nie ma znaczenia ile płacisz ludku z małym mużdzkiem tylko za co płacisz.

tak jak kiedyś pisałeś że bulisz po ponad 500zł za samochód a ja mam busa i dwie osobówki ubezpieczone po poniżej 400zł

Opublikowano

po ostatniej wichurze wzialem 940 zl -za pare rozwalonych dachowek-z 5 reszta kolega z powrotem zalozyl, wybita szybe w oknie,sam sobie zaszklilem szyba z odzysku i jedna prawdziwa szkoda -urwana wrotnia od stodoly -swoje lata miala,

nie porownuj stawek ubezpieczenia oc krakowa z zadupiem dolnym !!!!!!!!!! u nas na starcie ze 25% wiecej,to samo jest z ubezpieczeniem nieruchomosci i mienia ruchomego,to samo paliwo,nawoz, opryski[te akurat przez internet kupuje] tak samo jest z wieloma rzeczami-wyzsze zarobki to i ceny wyzsze

pracowalem kiedys z gosciem z twoich stron-trawniki czy okolice-oni to sie dwa razy palili-jeden raz to nawet sporo zarobili ,tak sie przynajmniej chwalil- taka u was tradycja czy co ???? siostra szwagra tez gdzies tam mieszka kolo swidnika, nie pamietam miejscowosci, jakis szynobus jezdzi i zamkneli niedaleko zaklady owocowo-warzywne-kojarzysz gdzie to ?

Opublikowano
9 godzin temu, jarecki napisał:

po czesci sie zgodze  , doszli do czegos kosztem innych.  mając pieniadze posyłali swoje dzieci do dobrych szkół , co skutkowało wypieraniem z zawodu polaków np . w moim rejonie  była weterynaria zdominowana było wielu lekarzy zydowskiego pochodzenia po czesci to było spowodowane iloscią rzydów w polsce  . Słychać do dzis o kjilku polakach jeden przyczynił sie do budowy szpitala w rejonie itp.   ale o żadnym  żydzie który coś zrobił dla polski jakos cicho a było ich duuuużo .    jeszcze odnosnie spekulacji mając opanowany handel ustalali ceny na produkty które nie były wytwarzane w rejonie .

W logice marksistowskiej wszelki rozwój i bogacenie sie jest kosztem innych. I bardzo dobrze że tak jest bo to normalna selekcja. Może część żydów była nauczona że by coś osiagnąć trzeba się uczyć a nie jak wielu naszych rodaków kpić z wykształcenia i uważać za zbędne. Nawet kilkanaście stron wczesniej takie dywagacje były jak to nieuctwo cnota jest. No a zydzi mysleli pewnie inaczej i wytworzyła sięwśród nich duża grupa inteligencji.  To był efekt lepiej dobranych priorytetów , szerszego  oglądu swiata, i pewnej mądrosci tego narodu. 

Żydzi nauczeni tysiacami lat doswiadczeń z pewnością nauczyli sie egoizmu. Jak sami o siebie nie zadbają to nikt o nich nie zadba. 

Odnośnie spekulacji - to znowu jest terminologia marksistowsko PRLowska. To ze utrzymywali ceny tak by sie wszystkim opłacało generowało najlepsza dla biznesu sytuację  win-win. Jakbyś miał  w jednym powiecie np  15 wielkich producentów np. amarantusa którzy pokrywają 75 % zapotrzebowania w kraju i wspólnie trzymali by cene to tez nazwał byś ich spekulantami?  Trzymając ceny , zyskuja wszyscy ale to wymaga zrozumienia i dyscypliny a u nas zanim by sie dogadali to by sie pokłucili i zaraz jakiś gamoń obnizy cenę bo koniecznie chce sprzedać bojac sie że potem chetnych nie będzie. 

6 godzin temu, jarecki napisał:

zrudło  Jacuś   

W Polsce próbowano formalnie wprowadzić numerus clausus w 1923 roku[2], ale spotkało się to z zastrzeżeniami ze strony Ligi Narodów, a także protestami przedstawicieli inteligencji. Stało się to jednak w 1937 roku, gdy niektóre uniwersytety przyjęły limit 10 procent, zgodny z udziałem ludności żydowskiej w kraju. Przedtem udział studentów żydowskich sięgał 20-40 procent[potrzebny przypis].

Oficjalnym powodem takiej polityki była chęć wyrównania szans młodzieży polskiej, która była dyskryminowana jeszcze w czasach carskich, oraz promowania młodzieży z małych ośrodków, która miała mniejsze szanse w porównaniu z miejską młodzieżą żydowską. Pomimo ograniczeń inteligencja pochodzenia żydowskiego stanowiła przed drugą wojną światową niemal połowę całej inteligencji, ale wskutek wymordowania ludności żydowskiej przez Niemców odsetek ten drastycznie spadł.

Żydzi starali się obejść przepisy, zmieniając religię lub wyjeżdżali na studia do krajów, które nie stosowały dyskryminacji. Skrupulatnie przestrzegały numerus clausus wydziały medyczne, w wyniku czego w roku akademickim 1933/1934 Żydzi uzyskali na krajowych wydziałach medycyny 132 dyplomy oraz nostryfikowali 93 dyplomy zagraniczne[1].

Niemcy

Uczyli sie bo wiedzieli że wykształcony i mądrzejszy ma przewagę nad resztą co jest nabardziej oczywista z prawd od poczatku świata. Wyjatkiem były  czasy Lenina , komuny  postrewolucyjnej oraz wpisy  części  zwolenników PIS z tego forum

Opublikowano (edytowane)

Powiem po żołniersku. "No k..rwa jak nie przestaniecie pieprzyć o tym że nie ma po co się uczyć to mnie jasny ch..j spali".
Jestem właśnie po zebraniu u syna w technikum. Wszystko OK tylko 80% klasy nie ma zamiaru przystępować do matury w przyszłym roku. Argumentacja? A po co to nam? 
Ja pierdzielę, chyba właśnie zaczynamy zbierać żniwo podejścia prezentowanego tu przez kilka osób. 

Edytowane przez mirro
Opublikowano (edytowane)

I potem  bedą biadolić ze robią za fizycznych i są wyzyskiwani a ktoś się bogaci ich kosztem Oczywiście będzie  to wina spisku żydów ruskich,  Niemiec no i Tuska oczywiście. 🤣

A może to sa owoce obecnego socjalizmu? Taki młody człowiek kilka lat poswieci na naukę potem bedzie się chciał rozwinąć więc czeka go uzeranie się z kasta urzedniczą, czym więcej zarobi tym mu wiecej zabiora bo to wyzyskiwacz i kapitalista. Potem zatrudni kilku takich bałwanów bez szkoły którym propaganda napchała do głowy że nie wiadomo ile znaczą a i wymagania będa mieli adekwatne do przesadniej samooceny. Potem rzadzący socjaliści podnosą płacę minimalna która może z dnia na dzień popierniczyć biznes itd. Obecnie lepiej być gamoniem bo o takiego ciamajdę państwo zawsze zadba niczego w zamian nie wymagając. No może oprócz głosowania na nich. 

Edytowane przez Ulman
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, jacus napisał:

po ostatniej wichurze wzialem 940 zl -za pare rozwalonych dachowek-z 5 reszta kolega z powrotem zalozyl, wybita szybe w oknie,sam sobie zaszklilem szyba z odzysku i jedna prawdziwa szkoda -urwana wrotnia od stodoly -swoje lata miala,

nie porownuj stawek ubezpieczenia oc krakowa z zadupiem dolnym !!!!!!!!!! u nas na starcie ze 25% wiecej,to samo jest z ubezpieczeniem nieruchomosci i mienia ruchomego,to samo paliwo,nawoz, opryski[te akurat przez internet kupuje] tak samo jest z wieloma rzeczami-wyzsze zarobki to i ceny wyzsze

pracowalem kiedys z gosciem z twoich stron-trawniki czy okolice-oni to sie dwa razy palili-jeden raz to nawet sporo zarobili ,tak sie przynajmniej chwalil- taka u was tradycja czy co ???? siostra szwagra tez gdzies tam mieszka kolo swidnika, nie pamietam miejscowosci, jakis szynobus jezdzi i zamkneli niedaleko zaklady owocowo-warzywne-kojarzysz gdzie to ?

to co wymieniasz to są drobnostki. wszystko jest ok gdy chodzi o ściany, okna, drzwi, czy dach ale niech ci się rozwali cała instalacja CO w kotłowni  czy hydraulika, wyposażenie domu to zobaczysz że dołożysz do  ubezpieczenia i nie będziesz gadał że można na tym zarobić z ubezpieczenia

przyjdzie taki idiota jak jacuś to mu powiedzą że jest super bo jest z krakowa i od razu wcisną mu najdroższe ubezpieczenie. takich pajaców co wyżej srają niż mają to widać na dzięń dobry od razu w drzwiach

miejsce zamieszkania ma minimalne znaczenie do wysokości składki. trzeba porównać tą samą firmę, tego samego kierowcę  i ten sam pojazd w różnych miejscowościach. tylko do tego trzeba być rozgarnietym troszkę. jak buliłem po prawie 700zł za busa a znalazłem firme że za każdy kolejny mam taniej i mam ubezpieczenie za nie całe 400 to robi różnicę na każdym

Edytowane przez racyl
Opublikowano

Jacuś ma trochę racji. Kiedyś dupnął gdzieś blisko piorun i poszlo przepiecie po sieci. Padł telewizor , lodówka laptop elektronika od bramy i jeszcze jakies drobiazgi.  Coś tam marudzili w ubezpieczeniu ale wezwany  rzeczoznawca sporzadził protokół i   przestali kwekac tylko zapłacili. Zysku rozumianego wprost moze z tego nie było ale co sie wymieniło sprzętu na nowy to moje. 

Opublikowano (edytowane)

na oc pojazdów są strefy  z różną taxą , natomiast na mienie nie ruchome to jest chyba %  od watrosci ubezpieczenie , w rejonach miast ceny nierucomosci są drożej wyceniane ale to nieraz samemu można podać kwote wartosci ja za dom podana wartosc 150 tys płace 210 zł . dochodzi do tego rejon czy jest zagrożony  czestrymi zjawiskami atmosferycznymi to już jest drożej . a i miałem 2 zderzenia gdzie wypłacono mi odszkodowanie i grad połamał swietlik kalenicowy na oborze a 2 to piorun gdzies uderzył i albo od huku przestawiło stodołe .bo deszczu ani wiatru nie było tylko uderzenie pioruna ale to nie w stodołe .

Edytowane przez jarecki
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, mirro napisał:

Powiem po żołniersku. "No k..rwa jak nie przestaniecie pieprzyć o tym że nie ma po co się uczyć to mnie jasny ch..j spali".
Jestem właśnie po zebraniu u syna w technikum. Wszystko OK tylko 80% klasy nie ma zamiaru przystępować do matury w przyszłym roku. Argumentacja? A po co to nam? 
Ja pierdzielę, chyba właśnie zaczynamy zbierać żniwo podejścia prezentowanego tu przez kilka osób. 

tak jest na kierunkach rolniczych, ślusarskich, fryzjerskich, cukierniczych czy innych podobnych mało ambitnych gdzie ludzie poszli bo nie chcieli ich do lepszych szkół

Edytowane przez racyl
Opublikowano

A jakie są lepsze od techników? Toż to podstawa cywilizacji technologicznej. Kadra techniczna szczebla średniego-brygadziści, mistrzowie, kierownicy zmiany. Jak się któremu spodoba to idzie dalej. Rozgarnięci elektrycy, elektronicy,  automatycy. Specjalnie pogoniłem do samochodowego, bo w końcu wiecznie żył nie będę.😂

Opublikowano

pogonić to możesz tylko że jak ktoś chodzi żeby chodzić to i tak nic to nie da. mimo że skończy to technikum i zda maturę a naprawić samochodu czy telewizora nie będzie umiał . trzeba to porostu lubić i poswięcić temu czasu żeby coś umieć bo w szkole nie wiele się nauczysz

mi nie musisz mówić bo sam skończyłem samochodowe

Opublikowano
5 minut temu, racyl napisał:

pogonić to możesz tylko że jak ktoś chodzi żeby chodzić to i tak nic to nie da. mimo że skończy to technikum i zda maturę a naprawić samochodu czy telewizora nie będzie umiał . trzeba to porostu lubić i poswięcić temu czasu żeby coś umieć bo w szkole nie wiele się nauczysz

Tak jak dziś pisałem - szkoła to strata czasu ,nic nie daje i niczego nie uczy. I właśnie dlatego  kolego Jarecki, żydzi  mieli sie lepiej przed wojną. Teraz tez maja lepiej bo wielu obywateli myski jak kolega Racyl

Opublikowano

nie matura lecz chec szczera zrobi z ciebie oficera- takie znane haslo z prl, znowu wraca, corka mature zdawala i poszla do pracy, zarabia teraz na godzine wiecej niz ja dziennie😊.

pinokio obiecal w krakowie ze rzeka serafa nie wyleje i wylala[jak zawsze ]😛

ogladalem chwile-szkoda czasu na oklepane frazesy,  glowni gracze ja olali,wystawiajac pionki.

Opublikowano
4 minuty temu, Ulman napisał:

Tak jak dziś pisałem - szkoła to strata czasu ,nic nie daje i niczego nie uczy. I właśnie dlatego  kolego Jarecki, żydzi  mieli sie lepiej przed wojną. Teraz tez maja lepiej bo wielu obywateli myski jak kolega Racyl

czyli jak ?

Opublikowano

No dobra. Nie pogoniłem tylko zasugerowałem wybór. 😂 
Jacuś - to włąśnie jest przykład że Premierowi szkoła nie zaszkodziła a doświadczenie niczego mu nie podpowiada.🤣

Opublikowano (edytowane)

😂

10 minut temu, jacus napisał:

nie matura lecz chec szczera zrobi z ciebie oficera- takie znane haslo z prl, znowu wraca, corka mature zdawala i poszla do pracy, zarabia teraz na godzine wiecej niz ja dziennie😊.

tak szybko dostała robotę ? , to co ona w agencji pracuje i ma opiekuna finansowego ?

Edytowane przez racyl
Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, racyl napisał:

czyli jak ?

Są przedsiębiorcami, adwokatami, lekarzami itp . Robia swoje i nie biadolą ze wszedzie jest ukłąd, żydzi, masoni czy tam postkomuna i przez to im sie tak marnie wiedzie.

Ty swój dowcip po kimś odziedzidzyłeś czy to defekt nabyty?

Edytowane przez Ulman
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Ulman napisał:

Są przedsiębiorcami, adwokatami, lekarzami itp . Robia swoje i nie biadolą ze wszedzie jest ukłąd, żydzi, masoni czy tam postkomuna i przez to im sie tak marnie wiedzie.

Ty swój dowcip po kimś odziedzidzyłeś czy to defekt nabyty?

że niby ja biadolę . tylko w który momencie . zawsze powtarzam że wszystko od nas samych zależy kim będziemy.

Ty tak samo jak każdy z nas kiedy się uczył nie zastanawiał się wtedy czy jest układ i te inne te dziwadła co wypisałeś

bo po prostu ludzie w tym wieku się tym nie interesują ich to i nie obchodzi.

Kto ma dużo czasu to mysli o takich pierdołach jak żydzi itp

Edytowane przez racyl
Opublikowano

po co uzywasz zydowskich wynalazkow takich jak -komputer i internet ???? jako prawdziwy polak powinienes wysylac wici....

chlopcze jak chcesz to i tobie znajde prace- w poniedzialek na 5 rano ci pasuje ??? tak zebys mial czas na spakowanie i dojazd

malo braklo zeby doszlo do pierwszego powodziowego mordobicia, gowniarzom nie chcialo sie isc zobaczyc wisle tylko pojechali dostawczakiem i u kolegi na sadzie sie zakopali po os, ten byl wypity ale ich bylo wiecej,wiec tylko ja bylem stratny bo musialem ich wyciagac.

zaczela sie turystyka powodziowa-kolo mnie biegnie jedyna droga w gminie gdzie mozna asfaltem wyjechac na wal i dojechac do samej wisly, wiec ciekawscy jezdza i ogladaja a potem fotki na fb,

jeszcze 90 cm i stan alarmowy-gdyby mnie jutro nie bylo to wiecie... albo i nie -jeszcze nigdy nie uciekalem, przyjezdni pierwsi sie pakuja i wyjezdzaja, 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v