Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
32 minuty temu, Bogdan675 napisał:

Katolików można obrażać, ale Tuska już nie? Przypomnijmy, że za "Donald matole..." zatrzymano 43 osoby

Donald Tusk odniósł się wczoraj do sprawy "Matki Boskiej z tęczą w tle" stwierdzając, iż fakt, że autorka tej grafiki została zatrzymana i przesłuchana z uwagi na okoliczność obrazy uczuć religijnych "nie mieści mu się w głowie". Na miejscu Tuska byłbym jednak ostrożny z kategorycznym stwierdzeniem co się w głowie mieści, a co nie. Warto mu przypomnieć, że w 2011 roku, w czasie kiedy był premierem, policja zatrzymała 43 osoby za to, że śpiewały "Donald matole, twój rząd obalą kibole". Sprawy 11 z nich skończyły się w sądzie (!).

I jak czas pokazał pozamykano zbyt mało tego towarzystwa. Troszkę romans z kiibolami PiS nie wyszedł. Potem ciężko było spacyfikować towarzystwo.

Opublikowano (edytowane)

Na moje pytanie 

10 godzin temu, Ulman napisał:

Czy w Czechach wyzsze pensje  wynikaja z nizszych podatków? A jesli nie to z czego?

Roman odpowiedział

10 godzin temu, Roman176 napisał:

a co byś zrobił w kraju nie katolickim zeby masowo się kocili ?

bo lewica też chciała emigrantów cyganuw i wyszło jak wyszło

Czy jest ktoś kto widzi jakikolwiek związek tej odpowiedzi z pytaniem i wie o co chodzi?

2 godziny temu, jarecki napisał:

kapitał bedzie teraz już bardzo wolno płynał bo zaczyna brakować ludzi do pracy za półdarmo a kapitał robi analizy pod kążdym kątem   .     Markety zeby płaciły u nas podatki to bysmy musieli być rajem podatkowym , ale to znowu powinno być gdzie zarabiasz tam płacisz podatek . A to dziwne co napisałeś bo najwieksze pensje są w europie w krajach gdzie są najwieksze podatki .  coś ty sie tych czechów uwziął , tam nie ma dużej różnicy w % podatków jak w polsce ?

A w Czechach mało ludzi do pracy a kapitał napływa bo maja niższe podatki. Uważasz że tylko tania siła robocza przyciaga kapitał? Jesli tak to w krajach takich jak Holandia czy Niemcy nie powinno być żadnych inwestycji a jednak sa . 

Nie trzeba być rajem a wystarczy funkcjonować jak Czechy. Zobacz ile naszych firm tam płaci podatki i ile maja darmowej kasy z tego. U nas kolejne lewicowe rządy nigdy na to nie wpadną

Jesli dobrobyt jest wynikiem płacenie wysokich podatkó to przybliż mi mechanizm działania tego fenomenu. Pytałem już nieraz Romana ale jak zwykle niczego się nie dowiedziałem. 

Czemu Czesi? Ano bo Roman ich daje za przykład, a nasze firmy pouciekały tam z działalnością.  O atrakcyjnosci Czech nie stanowią jedynie nominalne stawki podatkowe wyrażone w %. Musiał byś poczytać o tym co uznaje się za koszt uzyskania przychodu jak rozlicza się vat , jakie sa  kwoty wolne, itd.  Uwierz mi że ci którzy potrafią liczyć wiedzą co robią przenosząc tam biznes. 

Edytowane przez Ulman
Opublikowano

Propo obrażania Tuska to matole w dzisiejszych czasach aż takiej silnej konotacji negatywnej chyba nie ma?? Pewnie się mylę ale to podobno ludzka rzecz. 

Co do ostatniego akapitu Ulman i Czech republic to masz rację. 

Opublikowano (edytowane)

czesi przede wszystkim mają bardzo dobre połozenie , nawet biznesmenom łatwiej jest wszedzie dojechać z pragi ze wzgledu na odległosci , w Polsce wygrywają takie regiony które są bliżej serca europy jak poznan , kraków , katowice   tam były wieksze zachety dla inwestorów , ale nawet to poznań i region jest zupełnie inaczej , bliżej położony niż np warmia i mazury regiony zurbanizowane gdzie przypada najwiecej ludzi na km , autostrady , jest wiele za no i czesi mają skode która ma wkład w ich bogactwo ale i mitas , zetor ale ten to sie nieliczy akurat . na wysokosc wypłat ma wpływ wartosc towaru który wyprodukujesz ale na swiecie rosnie w siłe rynek usług wzgledem zmiejszeniu udziału przemysłu . inwestycji powoli coraz miej bedzie w europie w fabryki , i trzeba szukać rynku usług i technologi ale to jest na okres około 25 lat .czeska praga jest też turystyczna gdzie prace dają hotele i usługi dla turystów .           https://www.rp.pl/Firma/304169983-Przeniesienie-firmy-do-Czech-lub-na-Slowacje---fakty-i-mity.html

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

Do obalenia rządu? Czy aby nie wziąłeś tego zbyt dosłownie. Jakim sposobem mogli by go obalić. 

To obraził się za matoła czy obalą. 

Co prokuratura zarzuciła próbę puczu czy obrazę majestatu. 

Opublikowano (edytowane)

być może policji znane było srodowisko  kibicowskie tylko wygodnie było nic nie robić aż donek sie zdenerwował i postanowił ich nastraszyć , ale i TVN  chyba tez sie ,,zdenerwowała '' na kibiców legi .https://gol24.pl/tvn-zerwal-wspolprace-z-legia-warszawa-powodem-byl-obrazliwy-transparent-na-trybunach/ar/9992878?najstarsze  przeczytajcie powód .  data 2016 r              poszło o wygwizdanie Dudy , lis i kodziarze i tvn sie smieli z tego to kibice odpowiedzieli transparentem                                  Znaczną cześć pracujących przy zbiorach szparagów w Niemczech stanowią pracownicy z Polski. Jednak jak uważa niemieckie Ministerstwo Spraw Zagranicznych, przez wzrost gospodarczy w Polsce i program 500 plus obywatele Polski nie chcą już wyjeżdżać na sezonowe prace za zachodnią granicę.

Edytowane przez jarecki
  • Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

No przegięcie!Jak tak można! 

No i doigrali się kibole! 

Na urodziny Hitlera od tvn zaproszenia nie było. 

Edytowane przez Slodki66
  • Like 1
  • Haha 2
Opublikowano (edytowane)

Mam nadzieję, że grupa polskich emigrantów pomniejszy się, choćby ze względu na 500+

Wstyd!

Sporo ludzi to osoby nie umiejące radzić sobie...., uciekający przed wierzycielami, zobowiązaiami w Polsce itp...np.

Druga sprawa rozegrała się Holandii niedawno https://nasze-radio.nl/pl/wydarzenie/-polacy-to-podludzie-holendrzy-wydali-wyrok-.html

-niewiadomo czy to Polacy....ale

..na skutek tego incydentu na niderlandzkich forach społecznościowych zaczął się hate, 'Holendrzy dali upust swojej nienawiści do Polaków. Stwierdzenie jednego z nich, że „ Polacy to podludzie, Hitler powinien zrobić z nimi porządek...'

m.in ktoś z Holendrów pokazał wideo z kamerki, na którym para Polaków wynajmująca pokój na 2 dni....wyniosła Holendrom sprzęt domowy większej wartości.....ktoś inny dzięki temu rozpoznał te osoby..

Edytowane przez Gość
Opublikowano
1 godzinę temu, Slodki66 napisał:

Do obalenia rządu? Czy aby nie wziąłeś tego zbyt dosłownie. Jakim sposobem mogli by go obalić. 

To obraził się za matoła czy obalą. 

Co prokuratura zarzuciła próbę puczu czy obrazę majestatu. 

Tam chodziło o to iż kibole stali się zbrojnym ramieniem PiS. A PiSowi wydawało się że nad nimi panuje. Ale okazało się iż nie panuje, bo oni uznają tylko argument siły a nie jakieś układy i słowo umiar nie występuje w ich słowniku.

• Haha 1
Opublikowano
10 minut temu, mirro napisał:

Może i przesada ale taką czy inną siłę reprezentowali. Zwłaszcza że do zaplecza intelektualnego zaliczyć ich nie można. 

mylisz sie , jest sporo inteligentnych kiboli z poziomem iq przewyższajacych norme , ale wybrali inną droge życia .

Opublikowano

Sporo to dużo? Skoro potrafią zatrzymać swoje pojazdy wzdłuż DK 27 przed Nowogrodem Bobrz. i na tejże drodze rozpocząć bitwę, że staje się nieprzejezdna wnioskuję, że niewielu.

Opublikowano

To jest swego rodzaju "sport" albo hobby jak kto woli. Adrenalina działa jak narkotyk i uzależnia. Do ustawek to trzeba jednak ubytki w klepkach mieć. 

Trzeba też rozdzielić kibiców od zwykłych bandytów którzy łażą na mecze tylko dla "sportu". 

Opublikowano

skoro uprawiacie warzywa to czy jest jakas roslina poplonowa która dzieki swoim korzeniom i ich własciwosciom ograniczy rozwój turkucia podjadka ? np gorczyca , rzodkiew oleista , 

Opublikowano

Kibic też człowiek i ma prawo do wyrażania swoich poglądów a co do sposobu to oczywiście zawsze dyskusyjna sprawa. Jedni przemycaja banery inni ludzi w bagaznikach. 

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, jarecki napisał:

skoro uprawiacie warzywa to czy jest jakas roslina poplonowa która dzieki swoim korzeniom i ich własciwosciom ograniczy rozwój turkucia podjadka ? np gorczyca , rzodkiew oleista , 

Trzeba je zagłodzić albo zmęczyć i się wyniosą .

Robisz czarny ugór i co tydzień mieszasz ziemię  . Gdy pola są obsiane wszystkie ptaki się zlecą . Zresztą kto by chciał co tydzień odbudowywać dom .😁

Edytowane przez 12zbyszko
Nie skończona myśl
  • Haha 2
Opublikowano

jesli chodzi o kiboli-to nie narodowi ryczerze[jak nie przymierzajac karski na meleksie pardon w zbroi] tylko zwykli bandyci zajmujacy sie handlem narkotykami,dopalaczami, wymuszeniami ,haraczami i przemytem nielegalnych imigrantow, wbrew temu co myslicie pis aktywnie z nimi walczy, w krakowie i na slasku ostatnio dziesiatki aresztowanych, sa uzbrojeni nie tylko w maczety....miedzy soba tez sie tluka,  to cud bo jeszcze w tym roku nikt nie zginal.

w krakowie juz sa podejmowane inicjatywy majace ograniczyc naplyw turystow-podobnie jak w pradze,barcelonie czy paryzu, biletomaty maja przeprogramowac - dodadza jezyk ukrainski, juz 60 tys jest zameldowanych w krakowie..

polska wschodnia jest zacofana- dziwi to was ???? jak czytam posty co po niektorych to mnie niestety nie dziwi, polska c to nie tyle polozenie ,ale bardziej stan umyslu.........

kampania wyborcza sie rozkreca- wszedzie wisi sporych rozmiarow stra-szydlo, do tego damska wersja dudy, dzisiaj w nocy ktos broszke [i niewiele wiecej bo plakaty male] przykryl roza, ale tylko u nas bo w sasiedniej gminie juz nie byly zaklejone, na to weterynarz nakleil ogloszenia o szczepieniu psow😛 innych nie zauwazylem jeszcze

Opublikowano
8 godzin temu, jacus napisał:

polska wschodnia jest zacofana- dziwi to was ???? jak czytam posty co po niektorych to mnie niestety nie dziwi, polska c to nie tyle polozenie ,ale bardziej stan umyslu.........

Tak . Stan umysłu czyli rządzący którzy do tego doprowadzili , że Polska wschodnia została zaniedbana . Ja jestem z centralnej ale pod Kraków jeżdżę w różnych sprawach . Ludzie niezaradni są wszędzie tylko od człowieka zależy jak ich nazwie .

Kiedyś oglądałem teleturniej . Ładna kobieta z Warszawy miała pytanie . Jakie składniki używa się do placka drożdżowego i nie wiedziała .

Jeśli jesteś ekspertem od stanu umysłu to jak  byś skomentował tą ślicznotkę ?

• Like 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v