Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 godzin temu, dysydent napisał:

Nie wiem co tam się dzieje ale otrzymałem informację ze szkoły o bezterminowym zawieszeniu strajku 

ja też otrzymałem 

na te chwile 30 krów dojnych jest opłacalne , każdemu sie wydaje ze jak ma 200 sztuk to jest luks z tym ze 200 sztu to trzeba cały czas iść z postepem unowoczesniać park maszynowy i ciągłe inwestycje , pytanie co rolnicy robią dla siebie ? kupią nowy traktor żeby mieć lżej zapierniczać ? tylko poważnie co dla siebie , a no nic bo na na nic niema czasu chodż finanse by pozwoliły to zawsze są inwestycje .

Opublikowano (edytowane)

Szkoła strajk odłożyła w bliżej nieokreśloną przyszłość bo chce/musi matury przeprowadzić bez łączenia ich ze swoimi problemami finansowymi a czas najwyższy oceny powystawiać i tych maturzystów pozbawić nadziei że w tym roku cokolwiek inaczej ulgowo czy później.

Celem istnienia szkoły jest przygotowanie do matury i jeśli ten cel szkoła podważy to nie ma sensu jej w ogóle utrzymywać.

A który ilu rolników oddziela kapitały; obrotowy amortyzacyjno/inwestycyjny i prywatny za wlasną prace?
Bardzo szybko by wybrał co akurat się jemu opłaca

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
17 minut temu, damianzbr napisał:

Te twoje durnowate poglądy doprowadzą do tego że narobisz się jak cymbał a pieniędzy wraz nie będziesz widział, do tego wszystkie będzie się użalał jaki spracowany człowiek z ciebie i jaka to mała opłacalność jest.

Pogadaj z moim kumplem wetem ile ma roboty a co za tym idzie ile zarabia. 

Jeszcze jedno gdzie idziesz kupić telewizor, tam gdzie kosztuje 2000zl czy 1500zl? Chyba logiczne jest to że tam gdzie taniej... Nie jeden tak myślał jak Ty i dzisiaj już firmy nie ma. 

Opublikowano

Pogadaj z tym swoim kumplem ile czasu spędza z dziećmi i kiedy był ostatnio na wakacjach.

Nie zmieniaj tematu i nie pytaj gdzie kupuję telewizor, bo nie mowa o finansach producenta telewizorów który obrał taktykę produkcji masowej z minimalnym zarobkiem tylko o finansach PL rolników, którzy naiwnie wierzą że przerobią robotę.

Opublikowano (edytowane)

wierzą że przerobią robotę.

Nie przerobia. Bo jest to nie opłacalne. 

Pogadaj z tym swoim kumplem ile czasu spędza z dziećmi i kiedy był ostatnio na wakacjach.

Obecnie kiedy wybrał klientów. Na brak czasu nie narzeka... Na wakacje jeździ. Z dzieckiem czas spędza. Tzw wyrozumiałość ze strony klienta. I może sobie pozwolic a nie im wchodzić w tylek. Kogo weźmiesz weta który np odkleja łożysko od krowy za 50-60zl czy tego za 150zl? Jak inaczej można tą usługę wykonać za 3 razy tyle? 

Nie zmieniaj tematu i nie pytaj gdzie kupuję telewizor, bo nie mowa o finansach

Ale jeżeli nie zrozumiałeś argumentów moich wcześniej to już polecialem po telewizorach. Chcesz przewieźć maszynę kogo wybierasz? 3zl za kilometr czy 2,5zl za kilometr? Bo dla mnie to logiczne dla Ciebie coś chyba nie za bardzo 

Edytowane przez mich89
Opublikowano
5 minut temu, mich89 napisał:

Obecnie kiedy wybrał klientów. Na brak czasu nie narzeka... Na wakacje jeździ. Z dzieckiem czas spędza. Tzw wyrozumiałość ze strony klienta. I może sobie pozwolic a nie im wchodzić w tylek. Kogo weźmiesz weta który np odkleja łożysko od krowy za 50-60zl czy tego za 150zl? Jak inaczej można tą usługę wykonać za 3 razy tyle

u mie ten za 50 zł najlepszy lekarz w okolicy i najtanszy na wakacje jezdzi , tylko odbiera tel . wtedy gdy mu wygodnie a niedziela swieta i wekend nie odbiera i co z tego ze jest tani jak w razie potrzeby nie przyjedzie .

fakty.interia.pl/raporty/raport-matura-2019/aktualnosci/news-maturzysci-zorganizowali-akcje-w-obronie-egzaminu-dojrzalosc,nId,2939148

Opublikowano
7 minut temu, jarecki napisał:

u mie ten za 50 zł najlepszy lekarz w okolicy i najtanszy na wakacje jezdzi , tylko odbiera tel . wtedy gdy mu wygodnie a niedziela swieta i wekend nie odbiera i co z tego ze jest tani jak w razie potrzeby nie przyjedzie .

U mnie to samo jeśli chodzi o tego wziętego,taniego to powie jeszcze radźcie sobie sami albo przyslę początkującą po kilku godzinach i 2 sztuki padnięte.

Dlatego mam jeszcze ewentualnie 2 innych wet. Jeden droższy obsługuje konkursy, transporty, województwo ale nie żałuję i nie narzucam się, po prostu  po drodzę wpada, nawet po terminie na którym mi zależy...trudno.

Opublikowano
1 godzinę temu, damianzbr napisał:

Więc twierdzisz że POjebańcy rozdmuchując informację o krowa+ zrobili reklamę kaczorowi która zwiększy jego poparcie śród osób nie związanych z rolnictwem?

Myślisz że studenci z miasta odebrali to w ten sposób: ,,oh jaki chojny ten pis, chce dać rolnikom krowa +, więc moim obowiązkiem jest na nich zagłosować by ci biedni rolnicy co leżą cały dzień za dopłaty i chcą wybić bezbronne dziczki na pewno otrzymali obiecane krowa+,,

Jeśli tak myślisz, to chyba cię POjebało.

j niż on, bo po 4 zł/kg,,

Więc, nic takiego nie twierdzę. PO wykorzystało tylko paplanie Prezesa. Odniosłem się tylko do możliwego rozwoju sytuacji wykorzystując "hipotetycznego studenta". powołanego do życia przez Yve. Równie dobrze mógł być tam rolnik dwuzawodowiec albo tokarz. 
Mogłem to zrobić bo paplanie Prezesa był na takim poziomie ogólności że każdy mógł się poczuć albo beneficjentem, albo być dumnym z działąnia PiS. 

Podejrzewam że moja teściowa, która namiętnie słucha radia z Torunia, mogła stwierdzić że faktycznie ten PiS to taki dobry bo przecież nawet do krowy chce dopłacić, czyli pewnie jest szczerze przejęty problemami wsi i rolników.🤣 A to już wzmocnienie elektoratu, bo takich słuchających i wyciągających takie wnioski  pewnie znajdzie się wielu

Jak mnie POjebie to dam Ci znać na Priv.

Opublikowano (edytowane)

Moja teściowa mogła tak właśnie pomyśleć pod warunkiem że pochodzi z prowincji. Jeśli mieszka w mieście może sączyć tak sam jad rolników jak ci hipotetyczni studenci więc twoja teza o zamiarach jarka bardzo mocno chybiona. Bo takimi słowami może jeszcze bardziej oddalić od siebie hipotetycznych studentów i wszystkie teściowe z miast które nie przepadają za rolnikami.

1 godzinę temu, mich89 napisał:

Kogo weźmiesz weta który np odkleja łożysko od krowy za 50-60zl czy tego za 150zl?

Chcesz przewieźć maszynę kogo wybierasz? 3zl za kilometr czy 2,5zl za kilometr? Bo dla mnie to logiczne dla Ciebie coś chyba nie za bardzo 

Gdy żyjesz z etatu jest to logiczne że chciał byś taniochy, gdy żyjesz z produkcji to już  nie koniecznie.

Niby jesteś rolnikiem a mówisz jakbyś był po drugiej str.

Jako wet. wolał byś zarabiać za odkl. łoż. 50 zł czy 150zł, jako transportowiec wolał byś wozić za 2,5 zł/km czy za 3zł/km.

Jako rolnik wolisz produkować po 7zł/kg czy po 17zł/kg?

Musisz się zdecydować kim ty jesteś i czego chcesz. Etatowcem i chcesz jak najniższych cen, czy jesteś przedsiębiorcą np w branży rolnej i chcesz aby wszyscy koledzy po fachu trzymali fason i nie sprzedawali tanio skóry?

Chociaż etatowcy też w pewnym stopniu skorzystają na wyższych cenach, bo siłą rzeczy pensje pójdą do góry. A w PL oznacza to jedno, cała masa zagranicznych fabryk i sklepów zostawi tu więcej kasy w postaci wyższych pensji.

Edytowane przez damianzbr
Opublikowano

Student  nie sączył jadu tylko szczerze się  śmiał (polityka jest śmieszna) a na pewno ma czerwone uszu teraz.....

Myslę, że jego preferencje są pro Pis mimo wszystko (mniejsze zło).

Opublikowano
52 minuty temu, damianzbr napisał:

Jako wet. wolał byś zarabiać za odkl. łoż. 50 zł czy 150zł, jako transportowiec wolał byś wozić za 2,5 zł/km czy za 3zł/km.

Jako rolnik wolisz produkować po 7zł/kg czy po 17zł/kg?

Wolałbym mieć więcej klientów... Pojadę do 3ch i zarobie 150zl ale ich mam i jeżeli jeden odejdzie mam jeszcze dwóch a przy 150zl jeżeli klient odejdzie zostaje z niczym. 

Podobnie z transportem wole zrobić więcej kilometrów ale mieć więcej klientów. 

Po prostu rolnictwo nie jest adekwatne a raczej ceny wszystkiego do kosztów produkcji i tego co widzimy w sklepach. Ile kosztuje kilo wołowiny w sklepie? Czy kawałek kiełbasy? 

Chciałbym żeby mleko było po 1.50zl a wołowina po 10 i było by git 

Opublikowano (edytowane)

U mego teścia za komuny pracowali studenci przy zbieraniu kartofli . Gadka szmatka i jak policzyli ile teść utarguje za żuka kartofli to by chcieli poł na pół tak zaczeli kłócić sie . A moja teściowa prosta kobita bez szkoły jak ich posłuchała to nie mogła pojąć że student tak może myśleć.  

1 godzinę temu, mich89 napisał:

Chciałbym żeby mleko było po 1.50zl a wołowina po 10 i było by git 

To chciałbyś żeby było jak za komuny . Mleko masz w dobrej cenie dzięki rozwodnieniu . Kiełbasę masz w dobrej cenie bo ją naszprycują  jakimś guwnem  ale wołowina po 10 zł . Byk kosztuje 7 zł i jeszcze śłabo się opłaca żywy odchodzi średnio pół na pół bez kosztów wychodzi 14 zł . Doliczając podatki ubój marże . 

Za komuny teść odwoził świnie po 3 zł a żeberka kupował po 2,8 . Jak opowiadał też wytrzeszczałem gały .

Edytowane przez 12zbyszko
Nie skończona myśl
Opublikowano
18 godzin temu, Roman176 napisał:

ja nie muszę jak jesteś yteligentny to zobacz zdjęcia każdy zakup jest opisany a many dafy i skanie  wiec sam myśl bądź spostrzegawczy 

Jest dilerem Mana i  kupuje Dafy? Na stronie jest 300 aut z czego 250 Mana . Może kolejne 700 sprzedał jako doler. Przy okazji zweryfikuje jak mi cos przywioza ze sląska .W Pszczyna  jest diler Volwo i ma swoja flote to bedzie wiedział najlepiej.

edna wielka spółka rodzina wazie w ... 4 bazy Wodzisław 2 radlin 2  

wystarczy ze ja wiem ile jest 

Ty wiesz że jęździsz 100 tys rocznie więc wszystko jest mozliwe.

dlatego ze morze został dilerem i serwisem mana i nie morze bo diler mana ma skanie dafy itp nie wiem ..  wracając do ciebie i twojej firmy przy takich ludziach i zakładach to byś tylko robił ochłapami ... eko okna 10tyś ludzi kopalnie + Czechy 

twoja wolnorynkowość poszła by .....   

nawet kombinat Kietrz płaci od 4/5tyś 

czy socjal jest czy nie pracują 

No widzisz , wszędzie tak dobrze a ty za 3500 klepiesz hałturę. 

Co ma wolnorynkowość do pensji na lokalnym rynku?   Twój wujo to jest typowy wolnosciowieć Wyrzucił  naszych kirowców na pysk a ukraińców wziął bo tańsi🤪

8 godzin temu, damianzbr napisał:

Państwowe przychodnie gdyby przyjmowały pacjentów po uiszczeniu opłaty, też byłyby wydajne.

Prywatne przychodnie potrzebują twój PESEL aby leczyć się na schorzenie macicy xD. Właśnie na tym polega cała tajemnica dobrobytu, wydajności i okazałości prywatnych przychodni. Na okradaniu NFZ za pomoc fikcyjnych świadczeń. Dentysta, prawie co drugi ma tabliczkę z napisem NFZ, prawie nie ma w PL takiego pacjenta który wyleczył zęby na fundusz. A przy każdej prywatnej wizycie wielu dentystów prosi o twój PESEL.

Tak tak, wiem gdyby był KORWIN, nie było by żadnych podatków, za każde leczenie pacjent płacił by sam wedle uznania, więc prywatne przychodnie nie miały by możliwości czegokolwiek ukraść na PESEL z NFZ.

Nie odpowiedziałeś mi na pytanie jak byś się odnalazł w kraju zarządzanym przez KORWIN, gdyby wałek upierdolił ci dwie ręce przy samej d*pie?

Prywatne przychodnie dostaja takie same stawki za poszczególne zabiegi jak pąństwowe tylko działaja efektywnie bo ktoś tego pilnuje. Jak ci prywaciarze  tacy źli i szukują to zgłoś to do prokuratury

O JKM nie masz pojecia jak kazdy socjalista. On nigdy nie mówił by nie było zadnych podatków Jesli masz taka jego wypowiedź to  zacytuj prosze.

Jak bym sie odnalazł w takiej sytuacji? Dokładnie tak jak teraz. Minimalne składki  na renty i  nieszcześliwe wypadki muszą być  a co do wyboru opcji na emeryturę miałbyś  wolny wybór jak normalny wolny człowiek. 

To z braku argumentów te przekleństwa?

7 godzin temu, damianzbr napisał:

@Ywa przestań spamować.

Jesteś na forum rolniczym więc wymaga się od ciebie abyś miała świadomość z których pieniędzy jest planowany program dopłat do bydła i trzody.

Przecież  ona słowem nie wspomniała  o źródle pieniedzy na świnia+

6 godzin temu, damianzbr napisał:

Co ty majaczysz?

Jesteś mistrzem załamywania czasoprzestrzeni i odwracania kota ogonem niczym szeregowiec POjebanych. A sorry ty już kapral u POjebanych.

Kota ogonem to odwraca prezes w okreslonych sytuacjach.

Jak się tak będziesz spinać to ci  zwieracze puszczą

2 godziny temu, damianzbr napisał:

Jak UE chce żeby nasi kierowcy zarabiali 20 zamiast 10 to nasz rząd tego nie chce. Ot fenomen

No i zajumali kasę z OFE do reszty.  Popatrzcie jak to sie wszystko w czasie fajnie układa. 

Kasy naobiecywali dla emerytów, dzieci świń i krów,bez PIT dla młodych i Bóg wie co jeszce.   Już na początku roku mamy  deficyt budzetowy a przy zapowiadanym rozdawnictwie bedzie tylko gorzej. I nagle właśnie teraz  "zaopiekowali " sie troskliwie pieniedzmi z OFE. Jak myslicie co się stanie z tymi piniedzmi?

Opublikowano
3 minuty temu, Ulman napisał:

No i zajumali kasę z OFE do reszty.  Popatrzcie jak to sie wszystko w czasie fajnie układa. 

Kasy naobiecywali dla emerytów, dzieci świń i krów,bez PIT dla młodych i Bóg wie co jeszce.   Już na początku roku mamy  deficyt budzetowy a przy zapowiadanym rozdawnictwie bedzie tylko gorzej. I nagle właśnie teraz  "zaopiekowali " sie troskliwie pieniedzmi z OFE. Jak myslicie co się stanie z tymi piniedzmi?

ja najpierw sie zapoznam z ustawą a potem coś można by napisać ,ja swoją opinnie o ofe wydał niedawno była dyskusja o tym na forum dla mie to był przekręt by zarobili własciciele ofe 

• Like 1
Opublikowano

hehe Tusk powiedział wyraźnie ze kasa z OFE,to nie pieniądze społeczeństwa  więc?

Pis chce przelać kase na konta prywatne  składko-wiczow  niby uczciwie  ,pozostaje 15% które mają potracić niby kosztem podatku  ,,

Fundusze to od początku byla lipa    ,ale naiwni wpłacali teraz płacza 

Opublikowano (edytowane)

Fundusze czy ZUS ; taki był wybór dla pewnego przedziału wieku (co starszych) a jeśli kto z tego przedziału wiekowego wybrał ZUS.... to było podzielenie obowiązkowej składki która była jednakowa dla samych zusowców jak i funduszowców.
Kto miał prawo a nie wybrał ZUS-u to co mu przeleją na konto choć gdyby wybrał....?  nie oceniam, pytam bo nie wiem
Pomyśleli oni z tymi wypłatami na konta prywatne czy też "przelew+"
Krowom datki wystarczyło nazwać subwencją do produkcji zwierzęcej a nie "plusowac" i nikt by nie miał automatycznych skojarzeń.
Pierwsze to ja na tym forum z automatu wyśmiałem owo "plusowanie" bo samo się o to prosiło. retoryka
przez pomyłkę dalszy ciąg oceny wpisałem w niewłaściwym temacie i dopiero teraz mi się przypomniało

Dnia 8.04.2019 o 13:24, dysydent napisał:

W Moskwie "gruchnęła" wieść że na Placu Czerwonym rozdają samochody.
PiS ogłosił że będą dopłaty do hodowli

Po bliższym poznaniu faktów

W tej Moskwie nie samochody a rowery i nie rozdają a kradną
dopłaty do krów rozdaje unia już dawno a stawki na sztukę dużą po zsumowaniu wszystkich dopłat z tym powiązanych już przekraczają 500zł/sztukę czyli jeśli tylko te pińcet ma być dopiero za kilka lat bo nawet negocjacje nie zakończone; to bardziej oznacza to obniżkę. a subwencje na "młodych rolników" już ze dwadzieścia lat....

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

I pewnie będziesz  mógł w dowolnym momencie z tego konta prywatnego  zabrać 😷 Realne pieniądze zostana zastapione  wirtualnymi na IKE.  Teraz pieniądze przepiernicza a  potem jak zwykle emerytury beda wypłacać z bierzących składek i jak zwykle jakoś bedzie.

Opublikowano (edytowane)

Żeby to jeszcze składek
 sporo z podatków bo składek już brakuje
tylko to nie jest jakaś szczególna wina tych czy tamtych co obiektywny problem populacyjny (?) jakoś to inaczej, lepiej można nazwac.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

mnie ciekawi jak nauczyciele skończą swoje bezpodstawne strajki ,15% w styczniu dostali i jeszcze im malo ,

kibicuje młodym maturzystom ,gimnazjalistom co pozwy zbiorowe do sadu pisza ,niech walcza o swoja przyszłość

Ulman na dziś to są wirtualne  bo zamrożone ,a jak przyjdzie do wypłaty to wyparują  przez podatki ,(choc maja byc zwolnione  przez pobranie tych15%) do tego dochodzi inflacja  która słabo jest rewaloryzowana 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, mich89 napisał:

Wolałbym mieć więcej klientów... Pojadę do 3ch i zarobie 150zl ale ich mam i jeżeli jeden odejdzie mam jeszcze dwóch a przy 150zl jeżeli klient odejdzie zostaje z niczym. 

Podobnie z transportem wole zrobić więcej kilometrów ale mieć więcej klientów.

Sorry, ale nie potrafię zrozumieć twojego fenomenu, ja zdecydowanie wolę mniej się  narobić a więcej zarobić. Ale każdy ma swoje fobie więc miej ją i ty.

1 godzinę temu, Ulman napisał:

1. Prywatne przychodnie dostaja takie same stawki za poszczególne zabiegi jak pąństwowe tylko działaja efektywnie bo ktoś tego pilnuje. Jak ci prywaciarze  tacy źli i szukują to zgłoś to do prokuratury

2. O JKM nie masz pojecia jak kazdy socjalista. On nigdy nie mówił by nie było zadnych podatków Jesli masz taka jego wypowiedź to  zacytuj prosze.

3. Jak bym sie odnalazł w takiej sytuacji? Dokładnie tak jak teraz. Minimalne składki  na renty i  nieszcześliwe wypadki muszą być  a co do wyboru opcji na emeryturę miałbyś  wolny wybór jak normalny wolny człowiek.

4. Jak UE chce żeby nasi kierowcy zarabiali 20 zamiast 10 to nasz rząd tego nie chce. Ot fenomen

1. Nie kwestionuję stawek prywaciarzy tylko mówię że bardzo często się słyszy o okradaniu NFZ-tu przez prywaciarzy. Nie pamiętasz zabiegów przeprowadzanych w Gdańsku i Warszawie tylko z godzinną różnicą. Helikopterem się przemieścił?

2. Mam czy nie mam, mówię jak mi zapadł w pamięci po tych wszystkich przemówieniach.

3. Może się mylę, ale wydaje mi się KORWIN chciałby całkowicie skasować podatki i zrobić dziki zachód na którym przetrwa najsilniejszy.

4. UE niby dobrze chce zrobić, przygwoździć dziadtransów którzy psują rynek i jeżdżą za darmo. Tylko szkoda że trzeba będzie ZUS płacić w niemczech. Niech będzie ZUS o równowartości ZUSu niemieckiego, ale niech wpływa do naszej kasy.

Ewentualnie sam kabotaż faktycznie niech będzie ZUS płatny w tym kraju w którym go przewoźnik wykonuje. Bo skoro usługa jest świadczona tylko na terytorium tego kraju to jest zrozumiałe że chcą aby i ZUS płacić u nich.

Nasz rząd tego nie chce bo jest za dużo dziadtransów którym rząd nie chciałby podpaść, ale akurat tego nie popieram.

Edytowane przez damianzbr
Opublikowano
6 minut temu, dysydent napisał:

Żeby to jeszcze składek
 sporo z podatków bo składek już brakuje
tylko to nie jest jakaś szczególna wina tych czy tamtych co obiektywny problem populacyjny (?) jakoś to inaczej, lepiej można nazwac.

populacyjny nie koniecznie   ,moze po czesci ,ale raczej wpływ maja poprzednie rządy  ,które zmusiły do zarobku za granica  młodych

Opublikowano (edytowane)

demograficzny 
no wyleciało słowo (ale się przyznałem :) )
Można też powiedzieć - dały szansę zarobku gdzie kto chce i dzięki temu teraz nie ma innego wyjścia jak budowa nowoczesnej i konkurencyjnej gospodarki.
Skoczyliśmy na głęboką wodę i dopiero uczą nas pływać.
inna sprawa że przez podtapianie.

Edytowane przez dysydent
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v