Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Jeszcze nie było wyborów żeby korwin na prezydenta nie starował.

Powinien dać sobie spokój jak nie umie sprzedać tego co chcę zrobić.

Nawet jakby się dostał to dla stołków i kasy z każdym wszedłby w koalicje kto by go chciał

Opublikowano

Korwin to lubi, i nawet na tym zarabia, wiec po co mu tego bronić??

Opublikowano

Pamiętacie jak poruszałem problem "kota Schroedingera". Oto namacalny problem z tym związany, żeby nie powiedzieć żywy, bo już właśnie nie żywy.:lol:
https://wiadomosci.onet.pl/kraj/general-stanu-wojennego-nie-zostal-osadzony-bo-byl-uwazany-za-zmarlego/r9jpnbh
"Jeden z najważniejszych generałów zasiadających w Wojskowej Radzie Ocalenia Narodowego nigdy nie stanął przed sądem, ani nie usłyszał prokuratorskich zarzutów. Przez kilkanaście lat Michał Janiszewski uznawany był za nieżyjącego, chociaż wojskowy zmarł dopiero w 2016 roku - informuje TVN24".
No i co? W tym kraju mechanika kwantowa przeplata się z życiem i do odkrycia teleportacji już całkiem blisko. 
lol_.gif

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Adrian_K_90 napisał:

Korwin to lubi, i nawet na tym zarabia, wiec po co mu tego bronić??

przecież to dziwadło nawet 1% nie uzbiera. w poprzednich wyborach ludzie zrobili sobie jaja i jakimś cudem wszedł a teraz to jest nowa świeżynka do takich eksperymentów jak Biedroń

Edytowane przez racyl
Opublikowano (edytowane)

@DTaras Żyje albo i nie. Jaki to ma wpływ na kraj, jak wszystkie swe aktywa przepisał na dzieci jeszcze za życia? 

Edytowane przez Adrian_K_90
Opublikowano (edytowane)

O ile prawdą jest to mówią o tym iż oderwał mu się skrzep to jednak chyba nie żyje, A mówią to ci co w tym czasie byli również tam leczeni.

Edytowane przez mirro
Opublikowano
1 minutę temu, racyl napisał:

przecież to dziwadło nawet 1% nie uzbiera. w poprzednich wyborach ludzie zrobili sobie jaja i jakimś cudem wszedł a teraz to jest nowa świeżynka do takich eksperymentów Biedroń

Ma więcej fanów niż ten 1%. 

Opublikowano

To taki wielokrotnie odgrzewany kotlet co nikt go nie chcę trafia do zamrażarki i za 4-5 lat znowu wraca

Opublikowano

Kot Schroedingera to nie kotlet. To bardzo poważna sprawa. Można faceta uznać za nieumarłego czyli coś nawet z pogranicza wampiryzmu.lol_.gif

A tu przy okazji wychodzi nam Pani Basia i Pan Kazio, ulubiony driver Macierewicza.

Opublikowano

Wampiryzm to poważna spawa. Szkoda, że sąsiad osikę wyciął bo by się przydała. 

Opublikowano

Czy mi się wydaje tylko czy co raz więcej gospodarstw się likwiduje? Na grupach na Facebooku praktycznie nie ma dnia żeby nie było w chociaż jednym ogłoszeniu dopiski o likwidacji gospodarstwa. U mnie w okolicy cały czas słyszę że ktoś zlikwidowal lub jest w trakcie. Z resztą sam zaczynam się intensywnie nad likwidacją zastanawiam. Do przyszłego roku mam kredyt wpłacam i co dalej tego nie wiem. W tamtym roku za nawozy wydałem 8500zl w tym za to samo prawie 11. Kurcze gdzie tu zysk? W przyszłym ile wydam? 15? Inwestycji nawet nie myślę czynić bo po co? Sąsiad zlikwidowal z dziada pradziada gospodarstwo dziedziczone z UE się rozliczyl i powiedział nigdy więcej krów. On zarabia 4 tysie, żona 3, kilka byków i święty spokój a nie wieczne dokładanie. Cena mleka w dół, pasze drogie gdzie tu opłacalność? Kolega tech wet więcej by pewnie opowiedział, ale co przyjedzie na inseminacje to sam aż głową kiwa że 10 lat temu każdy się ostro palił teraz na roli każdy byle by do emerytury ciągnie. Ciekawy jestem co będzie dalej. Krowy na obrazkach będziemy oglądać? Sam mój staruszek opowiadał tam gdzie był PGR były krowy lub świnie albo jedno i drugie. Teraz? Puste wszystko stoi. Przynajmniej u nas w okolicach. Świnie idzie możliwie szybko odbudować krowę nie koniecznie. 

• Like 1
Opublikowano

Likwidują gospodarstwa, czy likwidują jeden z jego segmentów, np. świnie. Bo to duża różnica jest.  

Opublikowano
Dnia 13.04.2019 o 08:07, Ulman napisał:

PIS nie jest zły tylko lewicowy czyli głupi 

Wynik w handlu z USA nabiła kasa która u nich namiętnie wydajemy w ramach robienia łaski przy każdej możliwej okazji  

pis lewica ?

2 coś modrego umiesz napisać ?

Opublikowano
1 minutę temu, Adrian_K_90 napisał:

Likwidują gospodarstwa, czy likwidują jeden z jego segmentów, np. świnie. Bo to duża różnica jest.  

Świni to u mnie na okolicy nie zobaczysz... Po aferze z asf już w ogóle wszystko wszyscy zlikwidowali. Głównie bydło odchodzi i nas powoli w zapomnienie 

Opublikowano
12 minut temu, racyl napisał:

to po cholerę bronisz zmniejszenia podatków dla klasy średniej co jest przyzwyczajona do jakiegoś poziomu,jak oni tak samo wydadzą te pieniądze jak ci co je dostają z 500+

Każdy  jak bedzie miał więcej to  wyda więcej  więc  czemu nie klasa średnia?  

8 minut temu, damianzbr napisał:

@Ulman

1.Ale jeśli z tytułu obniżki dochodowego kupisz nieruchomość, a sprzedający uzyskaną kasę zachomikuje w skarpecie wtedy kasa będzie zamrożona.

2.Więc jak to mówią są dwie str. medalu, oba scenariusze są możliwe. Nie ma sensu się licytować który scenariusz częściej będzie spotykany, przy obniżeniu dochodowego z PIT istnieje ryzyko zamrożenia kasy i koniec kropka. A zwłaszcza że obniżenie dochodowego dotknie też osoby które najzwyczajniej w świecie mogą sobie pozwolić na budowanie pokaźnych oszczędności. Czyli na zamrażanie kasy. Bo nie każdy jest przedsiębiorcą czy rolnikiem który nieustannie inwestuje.

3. Ryzyko zamrażania kasy przez rodziny z dziećmi jest znacznie mniejsze. Dzieci zazwyczaj się ma w okresie nazywanym ,,na dorobku,, gdy cięgle coś wymaga zmiany, ulepszenia, poprawy czy spróbowania.

Tak są też beneficjenci 500+ którzy zamrożą tą kasę. Sam takich znam co nie zmienia faktu że jest ich znacznie mniej.

4. Nie wmówisz nikomu że 500+ dla rodzin dzietnych to marny pożytek a samo zamrażanie kasy . I zrozum że obniżenie dochodowego to dopiero byłoby zamrożenie kasy przez wszelkiej maści brygadzistów, menadżerów, dyrektorów regionalnych jak i działowych bo po prostu ci ludzie już mają nowe firmowe auta, nowe mieszkania o wartości 700 - 900 tys zł. narty w Alpach, wodę na Seszelach, kolonie angielskojęzyczne dla dziecka (bo na więcej nie ma czasu w korpo) i sylwestra w Zakopanym więc nadwyżkę chomikowali by w skarpecie.

5.Tylko najbardziej potrzebujący, czyli rodziny pracujące za dwa pińcet, z kilkorgiem dziećmi, obniżony dochodowy puszczą dalej w obieg.

6. Więc korzyści z tego marne, bo niby dla najbardziej potrzebujących teoretycznie nic się nie zmieni, kasa abo z 500+ albo z obniżonego dochodowego. Ale za to ci nie potrzebujący jak ich nazywasz ,,zaradni,, zamrożą kasę.

Głosujesz na JKM, odetchnąłem z ulgą. Więc w sumie mamy bardzo zbliżone poglądy, tylko ja mimo że czuję się na siłach aby tu i teraz żyć w takim kraju jaki zgotuje nam skrajny liberalizm to nie wiem czy za rok będę się tak samo czół. A w razie draki, może się okazać że sprzedawanie majątku wystarczy raptem na 2 lata leczenia i co wtedy, powiem ja nie krowa i teraz nagle zmieniam poglądy i chcę socjalizmu, chcę aby mnie leczono za darmo?

7.No weź przestań, lepiej nie być takim kozakiem bo różne rzeczy mogą nas spotkać w życiu. Więc lepiej żyć w kraju z wysokim socjalem, a mądrze gospodarując i tak zawsze będziesz ponad cymbałami które nic nie potrafią tylko żyć za dwa pińcet + socjal na pizzę co tydzień i wakacje nad zasyfionym Bałtykiem, bo w razie jak ci łapy poucina to nie zdechniesz pod mostem tylko będzie sobie egzystował wśród innych cymbałów.

Kolejna sprawa to potomstwo. Dlaczego zakładasz że będą tak samo zaradni jak ty? A jeśli nie to co w czasie skrajnego liberalizmu? Mają zdechnąć pod mostem?

1. Ilu tak zrobi? Ilu nie będzie wiedziało  co z kasą robić? Jakiś proil promila . Ludzie inwestuja dalej, przepuszczają kase na głupoty, konsumują, bawią się korzystają z zycia. Nie każdy jest smutasem bez pomysłu na życie.

2.  Obniżenie podatku może spowodować że oszczędności bardzo zamożnych urosną? No pewnie ze tak tylko co z tego. Ilu jest takich ludzi? Niezmiernie mało . Ilu z nich pozwoli by pieniądze leżały - jeszcze mniej. Ile stanowią w ogólnym rozrachunku wpływy od milionerów - grosiki. To o czym piszesz to zjawisko marginalne i bez znaczenia. 

3, Wśród mało i srednio zarabiajacych wogóle nie ma takiego niebezpieczeństwa i bez znaczenia czy dostaną  pińcet czy zapłacą mniejszt PIT. Wydadzą tak czy inaczej.

4. Obniżenie dchodowego nie ma nic wspólnego z zamrażaniem kasy bo ludzi naprawdę majętnych jesttaka garstka że jest to pomijalne. Myslisz że jak ktoś zapłąci 50 tys rocznie podatku mniej to od razu te pieniądze bedą lezeć bezczynnie?  To nie sa żadne pieniadze Dopiero jak zarabiasz  milion to miałbyś 150 tys zaoszczedzone ale to dotyczy jedynie 0,08% podatników PIT czyli garstki a tylko  mała cześć z tej małej garstki zamrozi kasę. To jest zjawisko kompletnie bez znaczenia.

5. I właśnie dlatego trzeba obnizyć dochodowy a nie dawać socjal.

6.  Dla najbardziej potrzebujących zmieni sie to że bedą liczyć na siebie a nie na kogoś. Jak sobie posciela tak się wyśpią.

7. Mylisz pojęcia. Gospodarka rynkowa i liberalne podejscie nie oznacza że nie będziesz miał opieki medycznej czy ubeapieczenia na zycie. Bedziesz miał tak jak teraz a do tego bedziesz miał mozliwosć wyboru spośród ofert rynkowych.  Po prostu sam będziesz mógł o sobe decydować a nie państwo za ciebie.

Dzis nadal  Rysio Czarnecki z Kuźmiukiem lansowali hasło - "europejskie płace a nie ceny" Drugi dzień zachodze w głowe jak to ma wygladać. Wie moze ktos z was?

DTaras, może to dziwny wybór ale postaram sie wytłumaczyć. Zagłosuje na PIS i co? Smoleńsk Propaganda socjalizm awantury miedzynarodowe, prywata w spółkach państwowych, marnowanie kasy na urojone projekty i podnoszenie podatków. 

Zagłosuje na PO i co? Zasadniczo prawie to samo. Wyzsze podatki propaganda marnotrastwo, socjalizm, brak pomysłu itp. 

PSL SLD? Nie ma  róznicy ale jak miałbm na lewice głosowac to oddał bym głos na nich bo przynajmniej nie kłamia ze są prawica. 

Nie głosuje na PIS tak jak kolega bo liczu na socjal. Nie głosuje na PO by być przeciwko PIS a na kogoś kto jest najblizszy moim pogladom. To chyba uczciwe. Zresztą gdyby miał władzę to gorzej głupio smiesznie i strasznie nie bedzie.

Opublikowano
Przed chwilą, Ulman napisał:

Każdy  jak bedzie miał więcej to  wyda więcej  więc  czemu nie klasa średnia? 

I tak kasa w budżecie ta sama a ludziom pomóc można

Opublikowano
5 minut temu, Roman176 napisał:

pis lewica ?

2 coś modrego umiesz napisać ?

PiS jest bardzo lewicowy, a przynajmniej z lewicy dużo bierze do swego programu. 

Opublikowano (edytowane)

np. program socjalny, podejście do gospodarki i do sterowania państwem. 

Coś co sam napisałeś. "Prawica - charakteryzuje ją szacunek dla tradycji, autorytetów, religii, istniejącej hierarchii społecznej oraz wstrzemięźliwość przy dokonywaniu zmian w systemie społeczno-gospodarczym i politycznym. Poglądy prawicowe są przeciwstawiane lewicowym."

PiS ciągle chce przeprowadzać jakieś rewolucje, zmiany w społeczeństwie, prawie i gospodarce. 

Edytowane przez Adrian_K_90
Opublikowano
Przed chwilą, Adrian_K_90 napisał:

np. program socjalny

jedni i drudzy mają socjale jedni dawaj ą za pedałowanie i promowanie lgbt i ciapa tym a jedni swoim co wybierasz ??

1 minutę temu, Adrian_K_90 napisał:

podejście do gospodarki i do sterowania państwem. 

a mi się to marzy ale jak w niemczech 

• Thanks 1
Opublikowano

teraz to nie wiadomo gdzie szukać prawdziwej lewicy jak wszystko w jeden zlepek się zrobiło. sporo spadochroniarzy z sld  platforma przyjeła

Opublikowano

Rozdawnictwo socjalne, srawiedliwość społeczna , interwencjonizm państwa,   redystrybucja dóbr,  rozczulanie się nad paniami Grażynkami na kasie i nad panami Januszami z kopalnii itp. Gospodatczy plan PIS jest taki sam jak SLD

5 minut temu, racyl napisał:

I tak kasa w budżecie ta sama a ludziom pomóc można

Jak bedą porzadnie pracować to sami sobue pomoga. Najprostrze i sprawdzone od wieków  - jak zapracuje to bedzie miał. 

Opublikowano

ulman - w zasadzie logiczne. Lepiej zabrać głos czyli aktywnie się sprzeciwić niż nie iść do wyborów. Strach natomiast jest - przed takim happeningiem. Coś takiego już było. Solidarność wygrała wybory hasłami ale pomysłu na realizację nie było...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v