Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 minut temu, racyl napisał:

normalnie pacyfista 😎

tylko wcześniej trochę ludzi przelało krwi żebyś Ty nie mówił teraz po niemiecku czy rosyjsku

Zawsze wolałem zasadę " nie daj się zabić dziś, abyś mógł walczyć jutro". Ale też nie bawi mnie śmierć moich podwładnych. Zrobię wszystko aby przeżyli. Zrobię też wszystko aby nie musiały walczyć moje dzieci. Jeśli jednak los zdecyduje inaczej, no cóż taka widać karma. 
Zapewne chodzi Ci o poświęcenie? Śpij spokojnie, to stała składowa tej zabawy.

Opublikowano (edytowane)

Ile razy mam powtarzać że pieniądz to fikcja. Gospodarkę napędza obrót dóbr, produktów a pieniądze to tylko ich przelicznik. Jeśli kto schowa do kufra przelicznik to część towarów nie ma nabywcy i pół biedy jeśli to jakieś śmieci typu smartfonów dla szczyli czy abonamentu za komórki do gadania godzinami... itp.
Gorzej jeśli pokrycia w pieniądzach nie mają towary typu chleb bo se rolnik kupił kombajn i nie zatrudnił już do omlotu robotników. Rolnik zostal z ziarnem bo robotnicy nie mają za co kupić bo kasa w kufrze u rolnika a teraz już bezrobotni jedzą kartofle albo robią zadymę.

Bardzo to uproszczone ale tak działa gospodarka i łatwo wywnioskować że bardziej kryzysogenna jest gospodarka zbyt liberalna ale jednocześnie najszybciej się rozwijająca tylko ze największy postęp po wojnach a tego wszyscy chcieli by uniknąć. 

Redystrybucja dóbr od wytwarzających do klientów czasem się blokuje przez owo odkładanie do kufra i naprawdę tęgich umysłów trzeba aby socjalizmu powszechnego nie zbudowac a i zmusić jakoś ten pieniądz do obrotu bo dodrukowac to zaraz inflacja i jeszcze te zkufrów powyciągają i wielki kryzys gospodarczy i hiperinflacja 

Właśnie dlatego że ten pieniądz jest fikcyjną wartością, wskażnikiem zmiennym w relacjach wartości produktów tak trudne jest zrozumienie przez większość wartości prawdziwych. i tu by była dluga lista jakich.

Najgorzej że wśród tej "bezrozumnej większości" sporo wśród rządzących 

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Dysydent - bez urazy ale mi się tak skojarzyło.
Aaaaaa to taka strategia. To nasi miłościwie panujący zauważyli kufry co to w nich już kasa się nie mieści i przed kryzysem, i pułapką inflacji nas ratować pragną! Zaiste powiadam Wam nie ogarniam ich planów a one wielkimi się jawią.  :lol:

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Pewnie że bez urazy 
zwłaszcza gdy dopisałem jeszcze jedno zdanie w międzyczasie 

Rozdawanie gotowych pieniędzy to rozdawanie towarów i czyjejś pracy i trzeba znać granicę na ile mimowolni darczyncy się zgodzą. Bo jednak na jakiś poziom się zgodzą zwłaszcza jeśli technologia na to coraz bardziej pozwala. 
Rolnictwo to zly przykład na powyższe bo ono samo dotowane i nie przychodzi mi na razie jakiś wyrazisty przykład z innych branż.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
8 minut temu, racyl napisał:

nikogo nie zmusisz żeby te 500+ zaraz wydał i napompował gospodarke . to się kręci bo w sporej części trafia to do biednych ludzi takich co jak dostana to zaraz wydają

co z tego że ludziom zostawisz przy podatkach, jezeli maja kasy fuull to ta 500+ trafia na konto i niczego nie napedza

Po pierwsze - Polacy praktycznie nie maja oszczędności i zyją na biezaco więc nieważne z jakiego źródła będą mieli pieniądze - zawsze wydadzą. 

Po drugie - masz ok 25 mln płatników PIT. Wpływy są oceniane na 60 mld. Uwazasz że gdyby obnizyć podatek PIT o połowe to ci ludzie nie wydali by tych pieniędzy? 

Opublikowano

Część wydali by na mury aby odgrodzić się od tych którzy nie mają nic choćby i z własnej ułomności. Patrz Ameryka łacińska np favele czy pentaro chociaż to drugie w pochavezowskiej Wenezueli.
Im kto bogatszy tym zbrojniejszy w środki do tego bogactwa obrony. 
Sztuką jest tak socjalem balansować aby i ci za murami byli zmuszeni coś dać od siebie dla społeczności i w tej łacińskiej za bardzo tej sztuki nie opanowali.

• Like 1
Opublikowano

nie wiesz kiedy wydadzą . w tym roku czy za kilka lat, a dane są co roczne

moje idą na subkonto , twoje pewnie też i wielu innych.

1 minutę temu, dysydent napisał:

Część wydali by na mury aby odgrodzić się od tych którzy nie mają nic choćby i z własnej ułomności. Patrz Ameryka łacińska np favele czy pentaro chociaż to drugie w pochavezowskiej Wenezueli.
Im kto bogatszy tym zbrojniejszy w środki do tego bogactwa obrony. 
Sztuką jest tak socjalem balansować aby i ci za murami byli zmuszeni coś dać od siebie dla społeczności i w tej łacińskiej za bardzo tej sztuki nie opanowali.

A Ty chętnie dajesz każdemu co przyjdzie do ciebie ?

Opublikowano

No to co za różnica czy rząd ci nie zabierze i je odłozysz czy dostaniesz i odłożysz?

Kto oszczędza i tak bedzie oszczędzał a kto wydaje ten bedzie wydawał . Źródło pieniędzy nie ma tu żadnego znaczenia.

Dysydent, nie bardzo cie rozumiem. Jaki jest odsetek ludzi którym obnizenie PIT o połowe dało by jakies wielkie miliony by mury wznosić? Cżeść promila? Poza tym ci ludzie najprawdopodobniej i tak sa na tyle zamozni że jak mieli by zyczenie to dawno by sie odgrodzili

Opublikowano (edytowane)

ponizsze bylo do mnie..

9 minut temu, racyl napisał:

...

A Ty chętnie dajesz każdemu co przyjdzie do ciebie ?

Narzekam ale płacę podatki i na razie buntu ani spisku nie organizuję czyli - nie chcem a le muszem 
Bo jeszcze mogę ale skala rozdawnictwa coraz bardziej nie tyle mnie co młodych zniechęca do robienia czegokolwiek bo zarobki praktycznie takie same młodych na starcie jak socjal innych.

cođ mi sie w klawiaturre poprzestawialo 

to na razie

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
1 minutę temu, dysydent napisał:

Narzekam ale płacę podatki i na razie buntu ani spisku nie organizuję czyli - nie chcem a le muszem 
Bo jeszcze mogę ale skala rozdawnictwa coraz bardziej nie tyle mnie co młodych zniechęca do robienia czegokolwiek bo zarobki praktycznie takie same młodych na starcie jak socjal innych.

to powiedz nam ile tego socjalu można dostać to może rzucimy swoją robotę 😂

Opublikowano

Węwnętrzny konflikt powstał podczas debaty ZNP z nauczycileami.....masakra...nauczyciele zarzucają związkowcom zostawienie ich na lodzie i pójście na chorobowe..itp.. 

U mnie jedna mała wiejska podstawówka normalnie funkcjonuje,  ... myślą pewnie, że i tak załapią się...

40 minut temu, dysydent napisał:

Rozdawanie gotowych pieniędzy to rozdawanie towarów i czyjejś pracy i trzeba znać granicę na ile mimowolni darczyncy się zgodzą. Bo jednak na jakiś poziom się zgodzą zwłaszcza jeśli technologia na to coraz bardziej pozwala. 
Rolnictwo to zly przykład na powyższe bo ono samo dotowane i nie przychodzi mi na razie jakiś wyrazisty przykład z innych branż.

Rolników wykluczyć.

Opublikowano

Bo to już dawno po strajku dostali po 700 do podstawy i 130 za wychowawstwo . Broniarz miał doprowadzić do sodomy z egzaminami. Nie wyszło i teraz to będzie jak pseudo obrona konstytucji a sam Broniarz szybko będzie chciał się wymiksowac z odpowiedzialności. 

Opublikowano (edytowane)

Restartowałem system "na ostro" i chyba pomogło

25 minut temu, racyl napisał:

to powiedz nam ile tego socjalu można dostać to może rzucimy swoją robotę 😂

a co jesteś młodym na starcie?
Emerytury może i niskie dla sporej części ale teraz jak słyszy młody o tysiaku ot tak dodatkowym, cały system dopłat rolnych to socjal dla obniżenia cen żywności wszystkim a bardziej dla ciągłości dostaw ale dla ignoranta to czysty socjal te plusy dla inwentarza. Nauczyciele na biedaków nie wyglądają a po tysiaku by chcieli i skoro "psia grypa" kilka setek utargowała to i każdy kto zacznie się głośniej wydzierac coś tam wydrze a gdy zglosi się nowy pracownik to najczęsciej minimalną zobaczy w ofercie. Sam 500+ jako dziecko nie dostawał na swoje dzieci nie ma nawet wlasnego domu a wynajem to niewolnictwo ... mogę tak dlugo jeszcze.

Podobno jakieś podatki znieśli dla mlodych ale dla młodych bałwanów bo studiować to z bezpodatkowego wieku wyrosniesz a oni dość mają wyrastania z okazji a jeszcze jak zobaczy PIT i ile to rzeczywiście mu wydarto co sporo jeszcze ukryte i na PITcie nie widać.

- Ja mam na was wszystkich robić?!
słyszałem to juz kilka razy i pakuje się na pierwsze lepsze zagraniczne saxy sezonowe a po sezonie sobie wegetuje .
Jeszcze to nie jest stracone pokolenie ale co i raz najwartościowsza/szy nie wraca z tych saxów i zostają na tym zagniwajuszczym zapadie (znajdę linka to kiedy podrzucę gostka z Białorusi jak to lesbijek i narkomanow po ulicach Polski Wloch i nie pamiętam czego jeszcze szukał )

czy ktoś widział jakie ostatnie statystyki migracji?

Ywa  rolnik unijny to zwierzę hodowlane na dopłatach i wolny rynek bardzo w tej branży kulawy a selekcja bardziej na zasadzie prosiakow odgryzających się przy korycie.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

Muszę się zgodzic ze smutkiem bo nie widzę przesłanek aby u nas wartościowa praca najemna miała silne jakies mechanizmy obrony.
Bezczelnoscią jest odgrażanie się że "...pracowników z Ukrainy" czy tam skąd indziej w domyśle pracowników na dotychczasowych stawkach.

Trochę taka demagogia ale fakt jest faktem i wydolności gospodarki poprawic się nie uda nie ceniąc głównego jej filaru - własnych kadr i pracowników wszelkich szczebli. 
PO dbalo o kombinatorów i cwaniaczków - w tym duchu oskarżenia z przeciwnej strony słychać. dużo się zmieniło? Przedsiębiorca obecnie procentowo mniej jest w stanie zapłacić podatków jeśli tylko potrafi wykorzystac wszystkie legalne tylko możliwości niż którykolwiek z jego pracowników. 
Tak się sklada że ci pracownicy to ani lenie ani głupki i rozumieją całośc systemu nieraz lepiej niż ich szef i godzą się bo rozumieją że żyją w przestrzeni bardzo juz zagospodarowanej i nie ma tu tajgi bezludnej czy plemion zacofanych do pierwotnego podboju czy zagospodarowania, Aby wbić się w rynek jako ktoś więcej niż parobek (tak to się niestety kiedyś nazywało) to musi wywalic z interesującego go miejsca w gospodarce kogoś innego. 
Z góry wiadomo że tamten będzie się bronił i to jest też jedna z przyczyn terroryzmów na zachodzie. Beznadzieja potwierdzona dogłębną analizą otoczenia i wcale nie przez słaby umysł.

Dobrobyt , wysokie zarobki i takie tam . obiło mi się o uszy "fundusz norweski" 
dla dociekliwych i szukających odpowiedzi - dlaczego jest tak a nie inaczej?
Przecież Norwegia jeszcze niedawno to było dziadowstwo, co znaczą zasoby ich rozpoznanie i umiejętne wykorzystanie 

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
16 minut temu, Slodki66 napisał:

Na saxy to jeszcze lata całe będzie się po prostu opłacało latać no chyba że eurusy wprowadzą. 

Dziś w Lublinie prezes zapowiedział   https://kurierlubelski.pl/jaroslaw-kaczynski-w-lublinie-mowimy-europejskie-place-a-nie-europejskie-ceny-zdjecia/ar/c1-14048765

Nie wiem jak chciałby to zrobić ale ciemny lud wszystko kupi. Niemniej jednak , jeśli by się udało to do nas bedą emigrować z zachodu i zadziwimy cały swiat.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Ulman napisał:

Nikt mi nie potrafi wytłumaczyć czemu uważa zabieranie i wypłacanie w postaci 500+ za lepsze od pozostawienia pieniędzy ludziom

Celowo wszystko przeinaczasz aby później udawać że czegoś nie zrozumiesz, czy robisz to nieumyślnie?

1. Po pierwsze, nie pozostawienie pieniędzy przypadkowym ludziom, a konkretnym osobom, mianowicie rodzicom.

2. Po drugie, obniżenie podatków bardzo często  w poszczególnych rodzinach nie zrównoważyłoby się z kwotą 500zł na każde dziecko.

3. Po trzecie, jest wiele dzietnych rodzin którym nie ma możliwości obniżyć podatków w ramach zapomogi na dzieci. Są to np. rolnicy czy samotni nie pracujący rodzice.

Prościej jest dać na PESEL 500+, niż robić umorzenia rolnikowi od rolnego, czy samotnej matce umorzenia na akcyzie, VAT-cie.

Pomyśl czasami... Chyba że faktycznie robisz to celowo, celowo szukasz dziury w całym aby robić zamęt. Tak jest w innych cywilizowanych państwach, więc niech i w PL tak będzie. Do tej pory nikt ne wymyślił lepszych struktur państwa, państwa bez podatkowego. Może być tylko gorzej, RUS, BY, Korea.

Kolejna sprawą jest to że na na obniżeniu podatków skorzystają najbogatsi. Załóżmy że biedny płaci 100 zł podatku, a bogaty 1000 zł. Gdy obniżymy podatek o 10% to kto na tym bardziej skorzysta i o ile bardziej? Przy wspomnianych 10% biedny zatrzyma dla siebie 10zł, a bogaty aż 100zł.

Więc co biednemu z obniżenia podatku o 10%? A no to że bogaty będzie jeszcze bogatszy od niego a kasa państwowa zaświeci pustkami i trzeba będzie pozamykać szpitale oraz zakończyć remonty dróg.

Rozumiał bym twoje zaangażowanie w psioczenie na zaistniałą sytuację gdybyś był jakimś miliarderem, ba nawet milionerem i płacił byś dziesiątki tysięcy zł podatków. Ale mam nieodparte wrażenie że w d. byłeś i gówno widziałeś groszem nie śmierdzisz a się wymądrzasz, a w zasadzie siejesz ferment, tylko po ch*j? Kto cię nasłał, bolek, donek, broniarz któryś z nich?

Edytowane przez damianzbr
Opublikowano (edytowane)

czemus biedny-bom glupi a czemus glupi bom biedny -to stare porzekadlo najlepiej ilustruje mentalnosc "podkarpacka" , 

jak czytam wpisy roznych "racyli" czy  jemu podobnych to nie dziwi mnie przepasc ekonomiczna i mentalna miedzy polska A i C, nie dziwota ze z roku na rok ta przepasc sie powieksza......

ludzie wracaja z zagranicy bo  mozna juz od dawna znalezc dobra prace i place, praca szuka ludzie na produkcji to ponizej 3 tys na reke nikt nie chce rozmawiac.. nawet autobusy pracownicze jezdza po okolicy. w samej obsludze biznesu z calego swiata w krakowie i powiecie krakowskim pracuje ponad 80 tys osob, 

slodki gdybys byl sloikiem w warszawie to tez pewnie bys glosowal na trzaskowskiego 😛,

radze wam zebyscie nie opuszczali swojego zadupia bo wam sie w moze glowkach poprzewrac i nawet mozecie rabieja pokochac jak wasz prezes:P,sprobujcie najpierw na proboszczu lub wikarym czy teczowy kolor to wasz ulubiony☺️

Edytowane przez jacus
Opublikowano (edytowane)

Wystarczy nie pchać się do strefy euro i pilnować interesu polski a nie niemieckiego i reszty kołchoznikow. Nie dopuszczać do władzy takich ekonomow jak Balcerowicz, rostowski i im podobni. W normalnym układzie to nasz kraj powinien krocie zarabiać na tranzycie a póki co to my same koszty z tego mamy. 

Jacus. Chyba wekiem z zepsutą zawartością. 

Edytowane przez Slodki66
  • Like 2
Opublikowano (edytowane)
39 minut temu, jacus napisał:

czemus biedny-bom glupi a czemus glupi bom biedny -to stare porzekadlo najlepiej ilustruje mentalnosc "podkarpacka" , 

jak czytam wpisy roznych "racyli" czy  jemu podobnych to nie dziwi mnie przepasc ekonomiczna i mentalna miedzy polska A i C, nie dziwota ze z roku na rok ta przepasc sie powieksza......

ludzie wracaja z zagranicy bo  mozna juz od dawna znalezc dobra prace i place, praca szuka ludzie na produkcji to ponizej 3 tys na reke nikt nie chce rozmawiac.. nawet autobusy pracownicze jezdza po okolicy. w samej obsludze biznesu z calego swiata w krakowie i powiecie krakowskim pracuje ponad 80 tys osob, 

slodki gdybys byl sloikiem w warszawie to tez pewnie bys glosowal na trzaskowskiego 😛,

radze wam zebyscie nie opuszczali swojego zadupia bo wam sie w moze glowkach poprzewrac i nawet mozecie rabieja pokochac jak wasz prezes:P,sprobujcie najpierw na proboszczu lub wikarym czy teczowy kolor to wasz ulubiony☺️

chyba o jedną butelkę za dużo wypiłeś kolego 😁

to że Ty próbujesz czegoś nowego z ludzmi o innej orientacji to nie nawołuj do tego innych .

Jak ktoś jest zajęty pracy i ma jakieś wartości to ma w d*pie trzaskowskiego czy rabieja.

Głosowanie na tych osobników jest dla ludzi co jest im wszystko obojętne

To co mamy jak te głupki  stać pod plebanią z teczową flagą jak Ty ?

Edytowane przez racyl
Opublikowano (edytowane)

Jacus za trzy tysiące zł tylko wróci ogórkowy zbieracz z niemieckiej plantacji. nawet ten z Polski C.
Co? więcej to dla Ciebie dużo? Namów lekarzy, technologów , konstruktorów czy nawet tego robotnika budowlanego co za wprawdzie 25 tys ale euro własnie sobie pojechało trzech których znałem i chałupę rozbudować pewnie będę musiał sam bo to co zostało to partactwo pijactwo i .. ee tam i pyta się nawet jeszcze o te ogórki a wiem że i tam ich nie zechcą.
sam muszę statystyk migracyjnych szukać.

Edytowane przez dysydent
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v