Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

Są potęgami bo jeszcze nikt się o te długi nie upomniał a i częściowo stały globalny wzrost produkcji nadąża z pokryciem towarami tych pieniędzy tylko towary zjedzono a pieniądze zostały i teraz nieźle kombinują jak to dalej w kupie utrzymać i narastająca wojna celna może wskazywać że im się pomysły skończyły.

no i rozsypałem cały worek fasoli za tym pisa... już nic dzis więcej nie piszę. o 

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, 12zbyszko napisał:

Jakie mądre słowa wypowiedział gość. Jak wygracie wybory to sobie będziecie rządzić . No i stało się . 😜

Jeden wychował się w WB druga w ZSRR i komu mamy zaufać . Może temu co powiedział . Pieniędzy nie ma i nie będzie 🤑😭

Czemu nasz przyjaciel WB nie odtajniła dokumentów śmierci G Sikorskiego . To jest przyjaciel ? Co ma tajemnice 

Z drugiej strony Rosja która nie potrafi oddać tupolewa .

Pomiędzy państwami nie ma przyjaźni a tylko wspólne interesy.

5 godzin temu, jarecki napisał:

z wydanego 100 mld. 25 mld wróci w podatkach kolejne 30 mld zwiększy pkb. , wzrost pkb  dzieki temu  jest nieunikniony nawet niech 0,5 % to tez kasa w budżecie i moze sie okazac ze wydatek wróci w sporej czesci do budżetu .

A jakby ludziom tych pieniędzy nie zabrano to by ich nie wydali?

1 godzinę temu, jarecki napisał:

,dysydent troche błedem jest porównywanie moje budżetu panstwa do przedsiebiorstwa , ale czy byłby możliwy wzrost obrotów przedsiebiorstwa bez pożyczki na inwestycje , czy wzrost wydatków  państwa nie jest podyktowany zwiekszeniem obrotu pieniądza w gospodarce ?  czy byłby możliwy długotrwały rozwój wiekszosci przedsiebiorstw bez jakichkolwiek pożyczek , czym jest emisja obligacji jak nie pożyczką ? wiekszy  obrót zazwyczaj zwieksza dochód w długiej perspektywie czasu .                pewne wydatki są dla mie także niepotrzebne ale cóż .

O jakich pozyczkach ty piszesz? Jakie zwiekszenie obrotu pieniądza? Najpierw zabierają a potem dają . Co to za zwiekszenie obrotu?  Jedynie kanał przepływu pieniądza inny.

1 godzinę temu, jarecki napisał:

powiedzmy ze miej kradną . ilu z nas kupując maszyne z zachodu europy nie odprowadzi podatku  ?  kupując ciuch na targowisku lub cokolwiek nie wezmie paragonu ? ile osób brało fakturę vat na znajomego który sobie odliczył podatek bo był na działalnosci ? nie biorac paragony przyczyniamy sie do okradania panstwa ,   takie jest zycie zawsze bedziemy tak robić , zeby jak najmiej wydać .    po kilku latach ostatnio dostałem paragon od fryzjera ,  a maszyne do wydawania paragonu ma od zawsze .

A ja jak tylko mogę to mówię żeby na fiskalną nie nabijali. Ludzie powinni mieć więcej pieniędzy a państwo i tak jest zbyt pazerne.  Ciekawe że w dobie  propagandy PISowskiej nie mówi sie o niepłaceniu podatków a o "okradaniu państwa"

wie ktoś czemu się tak się dzieje? https://www.money.pl/gospodarka/produkcja-aut-w-polsce-wciaz-spada-wyprzedzaja-nas-juz-rumuni-6363113375889025a.html

Edytowane przez Ulman
  • Like 1
Opublikowano
10 godzin temu, jacus napisał:

https://wiadomosci.onet.pl/kraj/wyborcza-policja-zatrzymala-nastolatkow-bo-jezdzili-na-hulajnogach-przed-pomnikiem/ywhqs85?utm_medium=synergy&utm_source=detal&utm_campaign=allonet_detal_popularne

trzeba zwiekszyc norme mandatow-ile by wpadlo za przekroczenie o 48 w terenie zabudowanym ??? ja wolno jezdze wiec nie jestem na bierzaco-nie wiem czy uwierzycie ale od 1991 r zarobilem 1 punkt karny i 50 zl -odpukac 3 razy w niemalowane:P, tyle samo co za kury, bo za krowe dostalem juz 200, a malo braklo zeby za nieumyslne spowodowanie smierci stara  poszla siedziec bo krowy by chyba nie zamkli😏

wiecie jak wyglada kolo zamachowe-ciezko rozbujac-jak sie kreci to idzie lekko-jak zaczyna stawac,to moze rece wyrwac......gdzie sie podziala pani minister finansow-wrocila do swoich -e niemozliwe zwiazek socjalistycznych republik radzieckich juz nie istnieje:P, tam sie urodzila i wychowala, rostowski w wielkiej brytanii ona w zsrr-ciekawa zbieznosc, swoich nie mamy, swetru sie zapisze do pis-u i bedzie idealny[tez sie wychowal w zsrr]

Tak się produkuje "fake newsy". Policja odpowiada TVN i „Wyborczej” ws. „zarekwirowania hulajnogi”

"Gazeta Wyborcza" zaalarmowała swoich czytelników, że policja zatrzymała nastolatków, za to, że jeździli hulajnogami pod pomnikiem smoleńskim. W podobnym tonie pisały o banalnym incydencie także inne media, nieprzychylne obecnej władzy. "Fake news" zaczął "pączkować". Spekulacje mediów ucięła publikacja zapisów monitoringu. - Zachęcamy "Fakty" TVN do obejrzenia naszego filmu, a nie tworzenia fikcji - napisała na Twitterze stołeczna policja.

https://niezalezna.pl/264560-tak-sie-produkuje-fake-newsy-policja-odpowiada-tvn-i-wyborczej-ws-zarekwirowania-hulajnogi

• Thanks 3
Opublikowano (edytowane)

A to trzeba pokazywać?

Jarecki, z tym zadłużeniem to wcale nie jest takie oczywiste bo np właścicielem znaczącej części długu Japonii jest .......Japonia.

No ale teraz jest coś czego nie rozumiem? Nasz rząd chwali się że się nie zadłuża albo że mniej jak kiedyś. Ty pokazujesz że najlepiej jest tam gdzie zadłużenie gigantyczne. Umiesz to pogodzić? Kto yu nie ma racji?

Edytowane przez Ulman
Opublikowano
17 minut temu, 12zbyszko napisał:

A ja to bym chciał aby ktoś pokazał jak TVP info kłamie .

Slepy fanatyk? 

Opublikowano

Taaaaa a radziecki uczony Łomonosow wynalazł jednorazową maszynkę do golenia, na śmietniku amerykańskiej ambasady. 😂

A odnośnie pomnika i tych na hulajnogach to widać jest niedostatek wszelkiej maści skate-parków skoro szukają choćby kawałka muru przydatnego do ćwiczeń. Aby zapobiec tego typu zachowaniom proponuję żeby w tym miejscu gdzie skakali składać co tydzień świeży wieniec. W wieniec przecież nie wskoczą. 😂

Opublikowano

Znaleźli "ślady substancji używanych do produkcji materiałów wybuchowych" a to jeszcze nic nie oznacza obecności samego trotylu. Trochę to nadinterpretacja ludzi z "Sieci" Nawet ludzie z PiS nie chcą komentować tych nowych rewelacji. Szybko sobie sprawdziłem i tak: Trotyl otrzymuje się poprzez trójstopniowe nitrowanie toluenu, mieszaniną kwasu siarkowego i azotowego. Toluen jest zaś rozpuszczalnikiem i można go znaleźć w farbach i w .. paliwie lotniczym. Kwas azotowy znowu składnik lakierów farb i środków czyszczących.  Tak samo zresztą jak kwas siarkowy. Wszystkie te substancje miały prawo być w samolocie, więc na razie za bardzo nie ma co komentować i mnożyć kolejnych teorii. 

Opublikowano (edytowane)
13 godzin temu, dysydent napisał:

Jak długo pożyje wąż który zamiast polowania będzie podjadał siebie od ogona nawet zakładając że gdy dojdzie do narządów wewnętrznych mimo to przeżyje.
Nawet we młynie po zważeniu mąki i otrąb suma wyjdzie mniej niż waga zasypanego ziarna bo tzw. "rozkurz"

od 90 lat były polowania na spółki które da sie sprzedać , firmy wyprzedano a pieniedzy w budrzecie dalej niema .               Ulman  kazdy by chciał zyc w kraju jak najlepiej zarządzanym   bez długu z niskim podatkami albo bez podatków , dzieki podatkom uczniowie mają jednakowy dostep do szkoły za darmo , czego nawet w usa tak powszechnie niema .  czechy mają skode , dobrze sprzedaną niemcom , rumuni  dacie sprzedaną francuzom , a my co zrobilsmy z fso na zeraniu ?  to jescze zapytam o konkurencyjnosc  jeden nabije paragon , to musi brac drozej za usługe , drugi nie odprowadzi podatku od tej usługi oraz dodatkowe wykaze miejszy dochód w deklaracji CIT ,  PIT  . ten co chce legalnie z góry jest na pozycji straconej , a ten bez paragonu jak wykosi konkurencje  , bedzie miał monopol lokalnie .

Edytowane przez jarecki
Opublikowano (edytowane)

Bo unia powiedziała że najlepiej rządzą prywatni i najlepiej z zachodu którzy wprowadzą nowe technologie . I stało się . Po co w Polsce jak można zwiększyć produkcję na zachodzie . Jak Pis zleca zamówienia w swoim kraju to źle bo na zachodzie lepsze . 

Najgorszy ptak co w swoje gniazdo sra .

Edytowane przez 12zbyszko
Nie skończona myśl
  • Like 3
Opublikowano (edytowane)

Docenić należy przynajmniej deklaratywne intencje PiS-u dla rozbudowy polskiej gospodarki, próby zachęcania do samodzielnego działania w rynku różnymi ulgami zusowskimi, fiskalnymi nawet obniżkę podatków obiecali. Co więcej - sądzą że tworzenie sztucznej koniunktury przez rozdawnictwo pomoże szybciej stanąć na nogi rodzimemu kapitałowi przez sztuczne zwiększanie zdolności nabywczej rodzimej społeczności i tu lód coraz kruchszy bo ta społeczność wcale nie musi wydać u swoich bo jaki jest przekrój zakupów tzw. pospólstwa? 
Czy przypadkiem ten wąż nie zaprasza jeszcze swych kupli do uczty na własnym ogonie a nawet nie kumpli co przypadkowych przechodniów?
Tylko krok do pomysłu aby wybić wężowi ze łba taką "niegospodarność" i tylko doświadczenie historyczne daje jakąś nadzieje że .... chociaż nie wiem bo istnieje coś takiego jak świadomość zbiorowa i w jej pamięci siedzi jak to Polsce wyszła tolerancyjność przedrozbiorowa. ,,,, demokracja do tego i jeśli sami uznajemy nasze zacofanie to o ile w stosunku do takich np. Niemiec? 90? 100 lat? Regermanizacja to takie podobne słowo.  
Nadzieja tylko że potrafimy się uczyć nie tylko na swoich błędach. 
Nie tylko PiS i PO istnieją na scenie politycznej a rzeczywiście teraz już antypis (bo ich się więcej tam narobiło) to konglomerat prominentów i nie zawsze udaczników i kierunek jaki z tego wszystkiego na przyszłość .... no właśnie. Tegoroczne wybory przecież nie są ostatnimi i jeśli nie PO, nie PiS to dobrze trzeba rozważyć kto.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
22 godziny temu, jacus napisał:

trzeba zwiekszyc norme mandatow-ile by wpadlo za przekroczenie o 48 w terenie zabudowanym ??? ja wolno jezdze wiec nie jestem na bierzaco-nie wiem czy uwierzycie ale od 1991 r zarobilem 1 punkt karny i 50 zl -odpukac 3 razy w niemalowane:P

pewno jak bym  miał twojego mercedesa zamiast swojego 20 letniego opla tez bym jezdził wolno :ph34r:, a tak musze szybko zeby nie było widać kto tym złomkiem jedzie . a tak poważnie byłem naocznym swiadkiem kilku wypadków , co 200 metrów  od mojego podwórka można by odnalezć ofiare smiertelną wypadku na drodze dk 50 , akurat jechałem jak kierowca wracający z dyskoteki nie wyrobił sie na zakrecie , a  ten nie był tragiczny ,ale płacz młodych dziewczyn uczy pokory . jestem za minimum 2 krotnym zwiekszeniu kar z kodeksu drogowego , sam płace mandaty ale są według mie zaniskie .

Opublikowano
3 godziny temu, 12zbyszko napisał:

To trzeba mieć halucynacje żeby zobaczyć ? 

Nie... haluny podają cimnogrodowi  więc  wystarczy tylko  lykac 😀

Opublikowano (edytowane)

Wystarczy na yt wpisać - crush car - lub - worst road - czy coś podobnego aby pooglądać (głównie ruskich bo tam rejestratory powszechne) 
Po takiej "lekturze" można dojść do wniosku że nie poziom mandatów decyduje a poziom głupoty czasem partactwa bo i koła odpadają itp. i tej nie da się przeliczyć na żadne pieniądze a tym bardziej zastąpić.
Tłok na drogach coraz większy jak i świadomość że prawo jazdy jest naturalnym elementem przydatności społecznej tak że bardziej skutecznym jest zgonienie z drogi głupków niż taryfikowanie głupoty mandatami.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

W ubiegłym tygodniu dwa razy skręcałem z wojewódzkiej drogi w lewo traktorem i dwa razy miałem klientów na wyprzedzanie w tym czasie. Jeden poszedł po rowie i nawet się nie zatrzymał. Drugim był bus rejsowy z kompletem pasażerów któremu ubzdurało się iż tych czterech za mną czekających aż skręcę to idioci i nie potrafią wyprzedzić ciągnika. A temu gościowi to już nie odpuściłem i zadzwoniłem na numer z tyłu na busie. Właściciel firmy tłumaczył żebym się nie wk***iał bo " Panie on dopiero tydzień jeździ z ludźmi bo do tej pory to on TIRem jeździł i trzeba mu dać czas żeby się przestawił" no to się rozłączyłem bo przecież idiotą nie wygrasz.

Opublikowano

jest udowodnione ze zwyzka ceny mandatu przekłada sie na spokojniejszą jazde , i to w europie chyba we włoszech ale nie jestem pewien ,po wejsciu w zycie ustawy o zabieraniu prawa jazdy za przekroczenie o 50 km na godzine w terenie zabudowanym jest zauważalne zwolnienie jazdy . Ale najważniejsze niuchronnosc kary , tymczsem  dyskusja toczyła sie zeby zlikwidować foto radary za czasów PO .

Opublikowano (edytowane)

Można się spodziewać w przewidywalnej przyszłości stałego monitoringu (bardziej kamer niż tylko fotoradarów) na wszystkich co ważniejszych drogach i tylko od filozofii stosunków społecznych zależy czy to będzie monitoring stacjonarny policyjny czy obowiązek posiadania czynnych rejestratorów jazdy prywatnych.
Odruch myślowy większości czytelników tego jaki byłby lepszy jednoznacznie świadczy do jakiego społeczeństwa my zmierzamy czy jakie bardziej prawdopodobne że zbudujemy (Ulman ręce załamie jeśli uzna tę prognozę za prawdopodobną).

W krajach południowej Azji i wielu arabskich oraz azjatyckiej Rosji i dalej na wschód kontynentalny czy miejscami w Ameryce Łacińskiej z kolei jeden przestrzegany przepis ruchu drogowego - ratuj się kto może - i też jakoś jeżdżą.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

Nawet w temacie do tego co wcześniej napisałem i budowa kontrolowanego społeczeństwa trwa w najlepsze ....
Delikatny problem af będzie miało z "postmanami" typu Alamo

zaraz. a co z linkami? bo i na to trzeba będzie pewnie bardziej uważać. trzeba doczytać zanim co dalej...

Jakaż dzisiaj paskudna pogoda, wieje, zimno. ani co opryskać ani nawóz rozsiać a i wialnia do fasoli w przewiewnej stodole niieuczciwie doczyszcza 
O takie tematy teraz tylko bezpieczne :(  
:D

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Dysydent- to nie żadne budowanie, to społeczeństwo nam idiocieje. Widać to na drogach, w szkołach i po sąsiadach. Siłą rzeczy idą próby obrony społeczeństwa przed samozagładą a według niektórych tą drogą ma być mnożenie przepisów, obostrzeń i samej kontroli gdzie się da,
Odnośnie ACTA . No to ja zapytam. A co "Dobra Zmiana" zrobiła aby uczłowieczyć sprawę praw autorskich? Podjęła jakieś prace nad uregulowaniem choćby w stosunku do naszej rzeczywistości? Kolejne pytanie. Jaki to będzie miało wpływ na moje codzienne korzystanie z internetu? OLX mi odetną? Pewnie pozmieniają się regulaminy albo warunki korzystania z jakichś stron, ale każdy ma łeb i umie czytać. Alamo będzie musiał najwyżej opisywać cytaty komentarzem. Jak za bardzo przyduszą to sami zobaczą że temat jest nie do ogarnięcia bo kasa np. z reklam przestanie się zgadzać,
Niektórzy ryczą jakby jutro miał walnąć w świat meteoryt.

Opublikowano (edytowane)

społeczeństwo jest takie jak było tylko ma nowe zabawki które mogą być niebezpieczne w nie których rekach . a zasady są dostosowywane do społeczenstwa które łamie normy , bo jak inaczej zmusić kogoś do wsółgrania z innymi użytkownikami , rozmową ?  jak jeszcze sie zwala wine na pogode tak jak w linku https://www.tvp.info/41920367/burza-sniezna-na-mazowszu-w-ciagu-50-minut-zabila-szesc-osob  powinno byc ze kierowcy niedostosowali predkosci do warunków oraz swoich umjejetnosci .

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

Czyli jednak idiocieje. Teraz tylko jeszcze napisać że to ołówki robią błędy i karabin zabija. Zero refleksji i ustalenia związku przyczynowo skutkowego.

• Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v