Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

ywa-to nie on 😛 obstawiam ziemkiewicza,nie chce mi sie sprawdzac

alamus to przypomne -bolek af-donosi na kolegow[czyli mnie] do tego jak ktos celnie stwierdzil"kradziejna c*pa" i kompletna niemota[czesci do kosiarki ztr]

ja tylko czekam kiedy biskupow zaczna wieszac jak w czasach targowicy😏, potomek targowiczan do niedawna zasiadal w rzadzie pis-u, ale go wywalili za to ze lobbowal za kupnem od brata i kuzyna kolekcji dziel sztuki za 500 mln,ktore szybko wyprowadzono z polski.....

solidarnosc nauczycieli zaczela w krakowie strajk glodowy-normalnie strajkuja juz 2 tygodnie

Opublikowano (edytowane)

W zeszłym tygodniu znalazłam w agencji taki artykuł z nudów......w sumie żadnych konkretów (do poszukania) sama informacja:

glifosat.JPG

W ostatnim akapicie kłamią, bo znam gospodarstwo w kuj.-pom., które wykorzystuje ukraińców do walki z chwastami (mazacze)...po opryskach, które nie zadziałały kompleksowo.

Edytowane przez Gość
Opublikowano
2 godziny temu, Alamo napisał:

W dziejach Polski bywały wydarzenia wzniosłe,podłe, bohaterskie i nikczemne. Bywali Polacy, którzy dla Ojczyzny oddawali życie, ale byli i tacy, którzy zdradzali i sprzedawali Polskę.Konfederacja Targowicka-symbol zdrady narodowej,tak właśnie dzisiaj działa Platforma Obywatelska,Nowoczesna Targowica,zdrajcy ci latają do Berlina i Brukseli namawiając na sankcje wobec Polaków,osłabienie raitingu i złotego,niszczenia imienia Polski..Nie można ich  lekceważyć. Oni mają pieniądze, media, a ucha nadstawiają im lewacy władający PE,Schulz.To sa naprawdę ludzie z genem zdrady,sługusy obcych interesów.

którzy chcą utrzymać Polskę w stanie podległości i rządzić nią z nadania płatników,(słuchaj i zastanów się chwilę,płenta 8 letnich rządów..Przeciętny Polak tyra dziś w należącej do Niemców firmie na spłatę kredytu w niemieckim banku, kupuje niemieckie produkty w niemieckich marketach,kapitał idzie do Niemiec,a należące do Niemców media szczują go na polską tradycję, religię oraz patriotyzm i robią propagandę politykom posłusznym wobec Niemców)

Tak samo Szczęsny Potocki zamyślał, rojąc o koronie polskiej z nadania moskiewskiego...

Ośmioletnich rządów od których zaraz minie 4 lata. I co? Ano nic. 🤣

Opublikowano

do kopii art Ywa (trzy razy sprawdzalem jak ten nick pisać :ph34r: bo czy I czy Y a jeszcze w czy v ... później Mirro jeszcze i zapomniałem tak że jakoś dzisiaj samodzielnie pisanie nawet mi nie idzie :) )

Zasoby Ukraińcow na planecie też ograniczone a mazacze to jednak też herbicyd najczęściej glifosat a ręcznie aplikowany "punktowo" tylko dla tego ze w roślinie uprawnej i "poglównie" by ją zniszczyl a nie z jakichś innych powodów np troski o nieskażenie plonu.
To zielone w artykule z foto też ciąży i na moim sumieniu bo desykację glifosatem potępiam od samego początku gdy stosowana wszak on układowy a rzeczeczywiście szybko się rozkłada ale przez bakterie glebowe ale w glebie a nie tkankach roślin.
Miałem coś jeszcze ale dzisiaj jakoś mi ... może by swojego jakiego "Ziemkiewicza" poszukał?

Opublikowano

https://wiadomosci.onet.pl/kraj/wyborcza-policja-zatrzymala-nastolatkow-bo-jezdzili-na-hulajnogach-przed-pomnikiem/ywhqs85?utm_medium=synergy&utm_source=detal&utm_campaign=allonet_detal_popularne

trzeba zwiekszyc norme mandatow-ile by wpadlo za przekroczenie o 48 w terenie zabudowanym ??? ja wolno jezdze wiec nie jestem na bierzaco-nie wiem czy uwierzycie ale od 1991 r zarobilem 1 punkt karny i 50 zl -odpukac 3 razy w niemalowane:P, tyle samo co za kury, bo za krowe dostalem juz 200, a malo braklo zeby za nieumyslne spowodowanie smierci stara  poszla siedziec bo krowy by chyba nie zamkli😏

wiecie jak wyglada kolo zamachowe-ciezko rozbujac-jak sie kreci to idzie lekko-jak zaczyna stawac,to moze rece wyrwac......gdzie sie podziala pani minister finansow-wrocila do swoich -e niemozliwe zwiazek socjalistycznych republik radzieckich juz nie istnieje:P, tam sie urodzila i wychowala, rostowski w wielkiej brytanii ona w zsrr-ciekawa zbieznosc, swoich nie mamy, swetru sie zapisze do pis-u i bedzie idealny[tez sie wychowal w zsrr]

Opublikowano (edytowane)

Ostatniemu kasy nie zbrakło a i tylko z raz to chyba Gomułce zanim mu gospodarowanie budżetem na zero i  tak do inflacji i braków na rynku ... czyli w efekcie i jemu też zbraklo
Któremu rządzicielowi kasy nie zbrakło? te piątki można by biblijnie i wróżbiarsko
Stwórca cały tydzień świat a w niedzielę odsapnał no to nasi doszli już do piątku a później to już tylko wolna sobota a w niedzielę Stwórcy już z rana pomysł zaświtał rozpiżenia partaniny którą dopiero co skończył i obiecał koniec. 
Inna sprawa że ten koniec nikomu może się nie spodobać 
a hulajnogi?

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

A to silną ekipę wysłali na spotkanie z nauczycielami. Najważniejsze że Pani Szydło tłumaczyła jakie to do tej pory rząd luksusy zafundował społeczeństwu, łącznie z wyprawką szkolną, co to ma niebagatelny wpływ na zarobki nauczycielstwa.😂
Mówiłem że będą podnosić deficyt? Ano mówiłem. I to już blisko granicy gdzie Unia może wkroczyć. Cud normalnie cud.

• Haha 1
Opublikowano

Jakie mądre słowa wypowiedział gość. Jak wygracie wybory to sobie będziecie rządzić . No i stało się . 😜

Jeden wychował się w WB druga w ZSRR i komu mamy zaufać . Może temu co powiedział . Pieniędzy nie ma i nie będzie 🤑😭

Czemu nasz przyjaciel WB nie odtajniła dokumentów śmierci G Sikorskiego . To jest przyjaciel ? Co ma tajemnice .

Z drugiej strony Rosja która nie potrafi oddać tupolewa .

Jak umiesz liczyć to licz na siebie .

Nie zależy mi kto będzie rządził tylko niech wytycznych nie biorą z za granicy , nie zamykają przedsiębiorstw  bo się nie opłaci .

Gdyby chłop tak myślał , to likwiduje bo się nie opłaci to dawno już by nie był właścicielem ziemi a pewnie by na niej pracował tylko jako pracownik.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, jacek1296 napisał:

No i w końcu kasy brakło, i jak powiedział mateuszek:" trzeba zwiększyć deficyt, aby sfinansować piątkę jarka". Ciekawe co teraz powiedzą pismatołki.

z wydanego 100 mld. 25 mld wróci w podatkach kolejne 30 mld zwiększy pkb. , wzrost pkb  dzieki temu  jest nieunikniony nawet niech 0,5 % to tez kasa w budżecie i moze sie okazac ze wydatek wróci w sporej czesci do budżetu .

5 godzin temu, jacus napisał:

https://wiadomosci.onet.pl/kraj/wyborcza-policja-zatrzymala-nastolatkow-bo-jezdzili-na-hulajnogach-przed-pomnikiem/ywhqs85?utm_medium=synergy&utm_source=detal&utm_campaign=allonet_detal_popularne

trzeba zwiekszyc norme mandatow-ile by wpadlo za przekroczenie o 48 w terenie zabudowanym ??? ja wolno jezdze wiec nie jestem na bierzaco-nie wiem czy uwierzycie ale od 1991 r zarobilem 1 punkt karny i 50 zl -odpukac 3 razy w niemalowane:P, tyle samo co za kury, bo za krowe dostalem juz 200, a malo braklo zeby za nieumyslne spowodowanie smierci stara  poszla siedziec bo krowy by chyba nie zamkli😏

wiecie jak wyglada kolo zamachowe-ciezko rozbujac-jak sie kreci to idzie lekko-jak zaczyna stawac,to moze rece wyrwac......gdzie sie podziala pani minister finansow-wrocila do swoich -e niemozliwe zwiazek socjalistycznych republik radzieckich juz nie istnieje:P, tam sie urodzila i wychowala, rostowski w wielkiej brytanii ona w zsrr-ciekawa zbieznosc, swoich nie mamy, swetru sie zapisze do pis-u i bedzie idealny[tez sie wychowal w zsrr]

https://www.tvp.info/41896576/zatrzymanie-za-jazde-na-hulajnogach-przy-pomniku-smolenskim-fake-news-tvn-i-wyborczej                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                           pomijając czy ustawa  jest dobra czy zła , czy jestescie za stanowieniem tego praw Dura lex, sed lex (łac. Twarde prawo, ale prawo) – rzymska zasada prawnicza wyrażająca absolutną nadrzędność norm prawa, zgodnie z którą należy bezwzględnie stosować się do przepisów ustawy niezależnie od ich uciążliwości oraz konsekwencji dla zobowiązanego.

Edytowane przez jarecki
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, jarecki napisał:

z wydanego 100 mld. 25 mld wróci w podatkach kolejne 30 mld zwiększy pkb. , wzrost pkb  dzieki temu  jest nieunikniony nawet niech 0,5 % to tez kasa w budżecie i moze sie okazac ze wydatek wróci w sporej czesci do budżetu .

Jak długo pożyje wąż który zamiast polowania będzie podjadał siebie od ogona nawet zakładając że gdy dojdzie do narządów wewnętrznych mimo to przeżyje.
Nawet we młynie po zważeniu mąki i otrąb suma wyjdzie mniej niż waga zasypanego ziarna bo tzw. "rozkurz"

Założył  się  słoń z mrówką że ta wejdzie trąbą i wyjdzie z "drugiej strony" i ... przegrał
Zmienił warunki żeby mrówka w odwrotnym kierunku i przytknął sobie trąbę do tyłka z myślą - "teraz to sobie qrwo polatasz"

Może w kawale to i działa ale gospodarka nie sloń ani mrówka pieniądze bo takie traktowanie obrotu typu budżet - budżet to gospodarcze perpetuum mobile a takowe - jak wiadomo - to wierutna bzdura.
Emisja pieniądza tylko wtedy uzasadniona jeśli ma pokrycie we wzroście produkcji a nie potrzeb i przekroczenie tej granicy to .....

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
8 godzin temu, jacus napisał:

ywa-to nie on 😛 obstawiam ziemkiewicza,nie chce mi sie sprawdzac

alamus to przypomne -bolek af-donosi na kolegow[czyli mnie] do tego jak ktos celnie stwierdzil"kradziejna c*pa" i kompletna niemota[czesci do kosiarki ztr]

ja tylko czekam kiedy biskupow zaczna wieszac jak w czasach targowicy😏, potomek targowiczan do niedawna zasiadal w rzadzie pis-u, ale go wywalili za to ze lobbowal za kupnem od brata i kuzyna kolekcji dziel sztuki za 500 mln,ktore szybko wyprowadzono z polski.....

solidarnosc nauczycieli zaczela w krakowie strajk glodowy-normalnie strajkuja juz 2 tygodnie

Sześciu eurodeputowanych z Polski znajduje się na liście "pewnych sojuszników" fundacji amerykańskiego miliardera,śród nich Róża Maria Graefin von Thun und Hohenstein,zażarta orędowniczka idei,które promuje i finansuje George Soros. Jacus to fanatyczny wyznawca tej idei, Róży Thun którą wsparł w okręgu wyborczym, monterki antypolskich dokumentów dla szczucia i ogłupiania niemieckiego widza.

A ponadto, euro posłanka PO Róży Marii Barbary Gräfin von Thun und Hohenstein jest skoligacona przez męża z niemieckim rodem GRAF VON THUN UND HOHENSTEIN -- w rodzie tym byli naziści z NSDAP -- patrz m.in.
https://de.wikipedia.org/wiki/Roderich_Graf_von_Thun_und_Hohenstein
http://www.thunweb.com/?p=biografien&ID=507  W angielskim tłumaczeniu tej strony mamy m.in.,: “On the mediation of Rudolf Hess, Roderich Thun-Hohenstein joined the NSDAP on May 1, 1937 (membership number 5,599,919). After the Second World War Roderich Thun came to the investigation in an American internment camp.He was released after three months.".    PS! z takim bagażem nazizmu we własnej rodzinie, R. Gräfin von Thun und Hohenstein próbowała w goebbelsowskim stylu wrobić w „faszyzm” europosła PiS Z. Krasnodębskiego -- patrz m.in.

https://dorzeczy.pl/kraj/57661/Skandaliczna-postawa-europoslow-PO-Probowali-zrobic-faszyste-z-prof-Krasnodebskiego.html

I takie fakty doprowadzają go do ataku furii,trudno o bardziej przejmującą antyreklamę tefałenowskiego agit-propu, psychiatria nazywa to "obłędem udzielonym"Od dawna mam problem,czy ludziom jego pokroju polecać psychiatrę,czy właśnie egzorcystę,ale tak czy owak,jakieś wsparcie by się przydało

• Like 1
Opublikowano

dla mnie to musi byc ekstra kuracja-zamow mi przez olx 😛, moj nick to bolek-ztr 165... umiesz juz dodac bezplatne ogloszenie koziolku-matolku, niech ci ziemkiewicz pomoze jak jeszcze nie znasz znaczenia slow-dodaj bez promowania😛.

nie chcem ale muszem glosowac na roze von und zu i so waiter

w wolnej chwili sprawdze czy ten bilgfellner nie mial przodkow w ss-jesli to prawdziwy austriak to na bank , dubieniecki senior byl kapitanem sb

Opublikowano (edytowane)

,dysydent troche błedem jest porównywanie moje budżetu panstwa do przedsiebiorstwa , ale czy byłby możliwy wzrost obrotów przedsiebiorstwa bez pożyczki na inwestycje , czy wzrost wydatków  państwa nie jest podyktowany zwiekszeniem obrotu pieniądza w gospodarce ?  czy byłby możliwy długotrwały rozwój wiekszosci przedsiebiorstw bez jakichkolwiek pożyczek , czym jest emisja obligacji jak nie pożyczką ? wiekszy  obrót zazwyczaj zwieksza dochód w długiej perspektywie czasu .                pewne wydatki są dla mie także niepotrzebne ale cóż .

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
33 minuty temu, Alamo napisał:

http://www.thunweb.com/?p=biografien&ID=507  W angielskim tłumaczeniu tej strony mamy m.in.,: “On the mediation of Rudolf Hess, Roderich Thun-Hohenstein joined the NSDAP on May 1, 1937 (membership number 5,599,919). After the Second World War Roderich Thun came to the investigation in an American internment camp.He was released after three months.".    PS! z takim bagażem nazizmu we własnej rodzinie, R. Gräfin von Thun und Hohenstein próbowała w goebbelsowskim stylu wrobić w „faszyzm” europosła PiS Z. Krasnodębskiego -- patrz m.in.

Jakbyś przeczytał zalinkowaną stronę to w ogóle byś nie wkleił. A jakbyś przeczytał i zrozumiał  a przy okazji np. skojarzył z faktem iż Międzyrzecki Rejon Umocniony zaczęto budować w 1934 i to właśnie przeciwko spodziewanej nawale ze wschodu, a ściślej Polakom to może ogarnąłbyś też temat. 

Opublikowano

Ciekawe jak długo i z jakim skutkiem pociągnęłoby przedsiębiorstwo które pożyczki zaciągałoby na zwykłe zapewnienie płynności finansowej a nie inwestycje. Są takie firmy, ale nic tam nie idzie w dobrym kierunku. Jeszcze gorzej gdy zaciągają pożyczki na samochody i inne "luksusy", to już w ogóle równia pochyła. 

Opublikowano
37 minut temu, jarecki napisał:

,dysydent troche błedem jest porównywanie moje budżetu panstwa do przedsiebiorstwa , ale czy byłby możliwy wzrost obrotów przedsiebiorstwa bez pożyczki na inwestycje , czy wzrost wydatków  państwa nie jest podyktowany zwiekszeniem obrotu pieniądza w gospodarce ?  czy byłby możliwy długotrwały rozwój wiekszosci przedsiebiorstw bez jakichkolwiek pożyczek , czym jest emisja obligacji jak nie pożyczką ? wiekszy  obrót zazwyczaj zwieksza dochód w długiej perspektywie czasu .                pewne wydatki są dla mie także niepotrzebne ale cóż .

Ale kasa miała być na wszystko, "wystarczy nie kraść". A jednak brakło.

Opublikowano (edytowane)

powiedzmy ze miej kradną . ilu z nas kupując maszyne z zachodu europy nie odprowadzi podatku  ?  kupując ciuch na targowisku lub cokolwiek nie wezmie paragonu ? ile osób brało fakturę vat na znajomego który sobie odliczył podatek bo był na działalnosci ? nie biorac paragony przyczyniamy sie do okradania panstwa ,   takie jest zycie zawsze bedziemy tak robić , zeby jak najmiej wydać .    po kilku latach ostatnio dostałem paragon od fryzjera ,  a maszyne do wydawania paragonu ma od zawsze .

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

Ile Ty tego vatu chciałbyś w obrocie? Nie ma tak że vat z szarej strefy to drugi budżet kraju, Nie wystarczy nie kraść, trzeba jeszcze coś robić. Takie pieprzenie że niebranie paragonu to okradanie państwa. Gospodarka staje dęba.

Opublikowano (edytowane)

luka vatowska to nie tylko to co słyszymy w mediach wyłudzenia po kilka milonów , ze 2 mld dało by na rok dodatkowo od takich paragonów , wystarczy jechać na podwarszawskie hale hurtowe ale nie tylko .znajomy z 9 lat temu kupił prase krone coś około  100 tys . był na działalnosci i odliczył sobie vat w ubiegłym roku maszyne sprzedał nowy kupiec kupił bez umowy , a byłoby z 10 tys vat . grosz do grosza i trche naleci 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

To i tak nie jest dopływem środków. To tylko obrót tym co jest w systemie. Dysydent to właśnie opisał. Za drugim albo trzecim razem i tak tych środków nie starczy,

Opublikowano (edytowane)

Mrówka padnie z głodu albo wąż sam siebie roze...ra jeśli nie będzie uzupełniał żarciem z zewnątrz czyli w gospodarce będzie krążył pusty pieniądz nie generujący produkcji czy zysku

1 godzinę temu, jarecki napisał:

Czy płacąc podatki robimy to na zasadzie pożyczki? Czy 500+ obliguje umowa zwrotu? Podatek jest daniną bezzwrotną a luka watowska tylko ograniczeniem tej daniny i gospodarce ona nie została odebrana bo krąży napędzając koniunkturę a że budżet państwa stracił? a co ten budżet miał aby mógł stracić?
Rozdawanie pieniądza nawet w formie kredytów jeśli za tym pieniądzem nic nie stoi wartościowego wymyślili w Wenezueli i aż trudno uwierzyć aby taki debil mógł zarządzać państwem który sądzi że sama emisja pieniądza coś pomoże ale jak widać jest to możliwe i z niepokojem przyglądam się i u nas bo może to zakaźne? klub "piątkowców" oby się rozwiązał po wyborach bo do wyborów siłą nie rozgoni ale po zapewne wezmą się za sprzątanie tego banknotowego śmiecia co przed weekendem narozrzucali bo jeśli się nie wezmą .... jak to z Grecją niedawno było?

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Są potęgami, ale chyba inne "tygrysy" zaczynają ich gonić. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v