Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Zgodnie z prawną teorią każdy ma prowadzić dziennik uprawy i nie może wpisać preparatów niedopuszczonych .... z całym logicznym ciągiem (jeśliby zakładać zgodność teorii z praktyką)
Teorii ciąg dalszy - każdy produkt powinien być oznaczony co do miejsca pochodzenia. (Zbyszko zauważył właśnie teoretyczną dopuszczalną prawem możliwość wprowadzenie niedopuszczonych substancji dla rolnictwa na terytorium kraju .... w produktach)

Tam ktoś pisał -"nabijanie postów " czy jakoś tak
w "Hyde Parku" posty nie są liczone a tylko pozytywne oceny innych użytkowników (co też bym kontestował)

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
2 godziny temu, ogarek napisał:

Nie wpadłeś na to ze ludzie tu się czasem kumplują i robią w balona takich cwaniaczków jak ty .

Byłbym gotów uwierzyć , ale gdzie podział się pierwowzór ?. Umarł śmiercią naturalną ?. Z racji wieku byłoby to nawet wielce prawdopodobne, tylko dlaczego ci kumple nie przejawiają żadnych oznak żałoby ?. 

Opublikowano

Szukaj lekarza, bo tu raczej nie znajdziesz sposobu na swoje kompleksy i problemy psychiczne. 

Opublikowano
1 godzinę temu, mirro napisał:

No i jak tu rozpisać 300l Afalonu.:oops1:

To żeś sobie zapas zrobił . Pewnie już nie wolno nim pryskać . Duży zawsze sobie poradzi .🥂

Opublikowano

Dtstdent, jeśli sprawdzony zostanie kraj pochodzenia to łatwo ocenić jakie pozostałości mągą się tam znajdować a jakie nie.  

Szparagów u nas pewnie z 1000 ha a i szpinaku niewiele  więc pewnie rejestracja zbyt kosztowna w stosunku do mozliwego zarobku. 

Afalonu już teraz nie rozpisze bo oficjalnie substancja wycofana na poziomie UE

Opublikowano

Znaczy szukać tylko takich substancji analitycznie jakie dopuszczone w kraju pochodzenia towaru
znaczy w unijnych a zatem i polskich produktach linuronu nie szukać
znaczy prawnie poprawne rozumowanie ....
Mirro Bandur napisać w marchewce (bo przecież coś te chwasty wzięło a motykę na dziesiątkach hektarów kto uwierzy?) i tak to zgodnie z powyższą logiką .... nic nie znajdą z pestycydów w produkcie

Opublikowano

Tak szczerze mówiąc to gdyby stosować Afalon tylko doglebowo to raczej nic nie wylezie. Może gdyby nalistnie, choć do tej pory kiedy można było go jeszcze stosować, a trzeba było poprawić komosę, też próbki nie wskazywały na wykrycie  linuronu.  W ubiegłym roku Racer dał radę w marchewce. 
Bardziej się martwię o szpinak w tym roku. Niby siany będzie latem , ale wlazłem na garaż i jak w kącie zobaczyłem Ploegera do szpinaku to sobie przypomniałem o tym problemie. Wie ktoś czym to dziadostwo opryskać od chwastów ( oczywiście legalnie i skutecznie).

Opublikowano (edytowane)

w 2004 szpinakowi na chwasty takie coś zalecali
1338630882_szpinakherb2004.thumb.JPG.8fe40376b152ccffe6d276275904551f.JPG
ale teraz Sabet (lub Ro.Neet) na cykloacie przepadł bez wieści 
A Venzarowi zakazali w szpinaku Pdf aktualny https://www.fmcagro.pl/download/Etykiety-2018/venzar-500-sc.pdf
Czyli ani to legalne ani za bardzo skuteczne  
a i jeszcze chlopyralid nie powinien uszkodzic no i graminicydy ale te nalistne i sama uczciwość zakazuje choć cebulę Lontrelem zalecali a nawet chyba i kapustę a jak teraz?...
a z kolei ta strona https://www.gov.pl/web/rolnictwo/wyszukiwarka-srodkow-ochrony-roslin tym dziadom nie działa (ale co kiedy państwowego sprawnie działało wyłączając fiskusa?_

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

Ulman . W jaki sposób można po kraju pochodzenia wiedzieć jakie  pozostałosci substancji mogą się znajdować w roślinie. Jestem ciekawy .

Mówisz że rejestracja zbyt kosztowna . 🤔 To napisałeś od siebie czy czymś się podeprzesz .🙂 

Edytowane przez 12zbyszko
Nie skończona myśl
Opublikowano

Trzeba wziąć niemiecki program ochrony ( o ile towar pochodzi z Niemiec)  i porównać substancje zalecane u nich i u nas. Potem szukać tych co w naszym programie nie występują. Albo nie szukać tylko stwierdzić że są. I już. Embargo jak ta lala.:lol:

Opublikowano

Ano Czeski i to sporym odbiorcą była firma z Twoich Dysydent rejonów.
Ano pierwszy rok. W ubiegłych latach brakowało prasy do robienia bloków z całych liści. Na szczęście na południu Francji coś się przewróciło i maszyna już jest.

Opublikowano (edytowane)

Czytać by chcieli tylko pisać nie ma komu. Mi też za bardzo się nie chce a tylko w ramach testu bo klawiatura odnowiona i lapek przeczyszczony pasty i pady wymienione tylko poskręcać (temperatury procka i grafiki spadły z 80-ciu do 40-stu stopni nawet na obciążeniu youtube na 2k 30fps i przy okazji sprawdzania trafiłem na coś a'la Sedesa z Bakielitu. Był jeszcze trzeci filozof "Wybił z Pantalyku" i ja tu w jego roli dzisiaj
Czytać nie ma co to pooglądać ciekawą wycieczkę nawet z podtekstami politycznymi czemu nie? 

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

Mam w lodówce zielone szparagi z biedronki (Produce of Mexico Asparagus) i teraz niewiem czy nie żałować przez Was ich kupna, aby bezpiecznie zjeść posiłek.

W tym roku pierwszy raz zakupiłam Galaper Strong.....po rozmowie z przedstawicielem nie mógł mi zaproponować nic w swoim asortymencie, co by mi pomogło więc poza nim  powiedział, żebym poszukała gdzieś tego galapera właśnie.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Ale to daje parę odpowiedzi od braci z USA. W dodatku kompendium i krzyżowo zrobione.
https://www.uky.edu/Ag/Horticulture/masabni/xreflist/E-2833.pdf
A tamto znalazłem bo nie mogłem rozgryźć paru spraw z tego.
http://www.hortla.okstate.edu/research-extension-youth/vegetables/pdfs/leafygreensUSDAreport.pdf/
lol_.gif

Yva ciesz się że Agent Orange stosowali w Wietnamie a nie u siebie. Choć ilości DDT chyba też tam do najmniejszych nie należą skoro po tylu latach tego pełno.

Opublikowano
8 godzin temu, ogarek napisał:

Zbychu nie mecz się bo i tak to nie zadziała i masz rację ze nie mamy o czym rozmawiać bo kartofli nie sadzę . :D

no jak taki burak jak ty morze się ziemniakami zajmować 

Opublikowano (edytowane)

Mirro w Holandii mają problem z pozostałościami pestycydów nawet w wodach gruntowych i to pestycydami wiele lat temu wycofanymi jak nawet rtęciowymi czy lindanem i raczej szybko im ten problem nie minie. Tam płasko jak na patelni a poziom morza na poziomie pól to i wsiąkanie nic nie pomoże i najczęściej wody powierzchniowe mają tam czystsze niż gruntowe.
U nas była jeszcze trojpolówka a tam już chemizacja .... czasem warto byc zacofanym :) za bardzo poszli do góry to im od spodu zbrakło

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Roman.... Kiedy Ci kurna te morze wyschnie lejwodo? 

Edytowane przez Gość
Opublikowano

W dziejach Polski bywały wydarzenia wzniosłe,podłe, bohaterskie i nikczemne. Bywali Polacy, którzy dla Ojczyzny oddawali życie, ale byli i tacy, którzy zdradzali i sprzedawali Polskę.Konfederacja Targowicka-symbol zdrady narodowej,tak właśnie dzisiaj działa Platforma Obywatelska,Nowoczesna Targowica,zdrajcy ci latają do Berlina i Brukseli namawiając na sankcje wobec Polaków,osłabienie raitingu i złotego,niszczenia imienia Polski..Nie można ich  lekceważyć. Oni mają pieniądze, media, a ucha nadstawiają im lewacy władający PE,Schulz.To sa naprawdę ludzie z genem zdrady,sługusy obcych interesów.

którzy chcą utrzymać Polskę w stanie podległości i rządzić nią z nadania płatników,(słuchaj i zastanów się chwilę,płenta 8 letnich rządów..Przeciętny Polak tyra dziś w należącej do Niemców firmie na spłatę kredytu w niemieckim banku, kupuje niemieckie produkty w niemieckich marketach,kapitał idzie do Niemiec,a należące do Niemców media szczują go na polską tradycję, religię oraz patriotyzm i robią propagandę politykom posłusznym wobec Niemców)

Tak samo Szczęsny Potocki zamyślał, rojąc o koronie polskiej z nadania moskiewskiego...

• Like 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v