Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
28 minut temu, jarecki napisał:

czemus biedny ? bo nie masz układów z władzą i zawsze tak było i jest moze poza nielicznymi wyjatkami  ktoś sie wybije  ,  nawet zeby kandydować w wyborach do brukseli zobacz też bez układu jedynką nie bedziesz  a w prywatnych firmach kasy sie nie nachapiesz chyba ze ty jestes ta fimą ale wtedy nie dasz sie dorobić pracownikom . . Ale bardziej mie zastanawia stwierdzenie  czemus biedny - bos głupi a w kwesti kto jest głupi a kto madry wiekszość osób która jest uznawana za głupich ma problemy ze zdrowiem psychicznym i i ci najmądrzejsi sie całe zycie nazapierdala...... a na koncu umrą i co im z tego majątku ,  chyba w japoni jest już choroba okreslona jako pracocholizm .

Typowe poglądy nieroba  spod sklepu . Jak ciasno w głowie i się nie umie, nie chce ,  to potem rodzą sie takie głupoty ze każdy kto cokolwiek zrobi musi mieć układy.

Czemuś biedny - boś głupi to nie jest stwierdzenie a stare jak świat przysłowie. Jest jeszce drugie  czemus głupi - boś biedny. Dziwię się że nie znasz.

Pisanie że nie ma sensu się narabiać bo nic do nic do grobu nie zabierzesz jest cechą ludzi bez jakijkolwiek ambicji. Ot tacy co zyja po to by chleb na g   przerabiac.

Opublikowano

No to powiem Ci  że miłościwie panujący zrobili wiele aby z administracji wyeliminować ludzi kompetentnych a zastąpić swoimi. Co do dorabiania się zaś to też kwestia skłonności do podejmowania pewnego ryzyka. Jednak jak to mówią "przygotowany ma lżej" albo mniej sytuacji jest go w stanie zaskoczyć.

Opublikowano

jakby ktos nie wierzyl ze ponad polowa ksiezy to geje....akrat jeden z nich sie wypowiada

https://wiadomosci.onet.pl/religia/aktualnosci/dane-nt-wykorzystywania-seksualnego-osob-maloletnich-przez-duchownych-w-polsce/jz9s9g7

pamietacie ta sprawe-jak zero w czasie konferencji prasowej mowil ze juz nigdy nikogo doktor g nie zabije. a ty tylko 12 lat minelo i zostal uniewinniony

https://wiadomosci.onet.pl/kraj/kardiochirurg-miroslaw-g-zostal-uniewinniony-wyrok-sn/ffm1wpr

nie ogladalem caly dzien tvp-info-przerwano nadawanie programu ,leci wydanie specjalne- e niedoczytalem to nie paryz ino zakopane...

.https://krakow.onet.pl/zakopane-atak-nozownika-nie-zyje-kobieta/01qzdrk

a to z wczoraj-przemknelo na regionalnej ,jaks epidemia czy co

https://wiadomosci.wp.pl/bialystok-atak-nozownika-ciezko-ranne-16-latka-i-jej-matka-6358897441740929a

Opublikowano (edytowane)
32 minuty temu, Ulman napisał:

Typowe poglądy nieroba  spod sklepu . Jak ciasno w głowie i się nie umie, nie chce ,  to potem rodzą sie takie głupoty ze każdy kto cokolwiek zrobi musi mieć układy.

Czemuś biedny - boś głupi to nie jest stwierdzenie a stare jak świat przysłowie. Jest jeszce drugie  czemus głupi - boś biedny. Dziwię się że nie znasz.

Pisanie że nie ma sensu się narabiać bo nic do nic do grobu nie zabierzesz jest cechą ludzi bez jakijkolwiek ambicji. Ot tacy co zyja po to by chleb na g   przerabiac.

nie znasz mie  , latek przedemną mysle ze sporo do przezycia ale tez jestem w wieku ze sporo widze i troche inaczej przyjmuje swiat wraz z kolejną przebytą wiosną . zacznijmy od tego co dla kogos znaczy bycie bogatym lub z jakim zarobkiem sie posługiwac do okreslenia majetnosci ? czy dobre godne zycie , gdzie na wszystko starczy to już  jestesmy bogaci ? ja sobie zwyczajnie nie moge pozwolic na wyjazd wakacyjny bo mam hodowle chociaż dochód z gospodarstwa pozwolił by mni na rodzinny wyjazd co roku na zimowisko i letni wyjazd .     wiec pytam ile nalezy zarabiać Ulman by móc sie posługiwać mianem  ,, bogaty ''                                     jacus a pamietasz sprawe pielegniarek które robiły sobie zdjecie z małym noworodkiem które to dzieciątko wkładały do kieszeni , tez wielka afera a sad przywrucił je do pracy gdy zostały zwolnione  

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

Sztuką i szczęściem też sporo jest się w życiu tak nie wmanewrować aby nie musieć pracować na granicy możliwości by przeżyć a takie sytuacje uniemożliwiły dla wielu rozwój którzy bywali potencjalnie ponadprzeciętni. Jeśli zdołasz zaspokoić swoje potrzeby z lekką rezerwą i masz jeszcze czas na poszukiwanie/tworzenie nowych rozwiązań czy pomysłów to już jest początek bogactwa a reszta zależy od tego na co ten ekstra wolny czas przeznaczysz.
Jest jedna reguła - nie ma reguł na bogactwo i trzeba je samemu odkryć we własnym układzie, czasach i własnych ograniczeniach. Jeśli kto sądzi że wystarczy naśladować tych którzy sukces odnieśli będzie tylko plagiatorem dawno zdewaluowanych powszechnością pomysłów i tylko namiastkę sukcesu da naśladowanie. Nawet niewielka korekta od siebie dużo znaczy. Wojny wygrywają ci którzy pierwsi stosują nowe taktyki.

Skoro zeszło nieco w ogólniki to i ja też co nieco podrzuciłem. a co? :)   

Opublikowano

Co obecny rząd odrzuca co było za komuny ?  Komuna rozdawała pieniądze w inny sposób niż obecny rząd . Co to za róznica jak ktoś dostanie 500 ale będzie musiał za produkt zapłacić więcej . Za komuny nie było 500 ale przykładowo świnie kosztowały 5 zł a żeberka w gs 4.5 .   

Opublikowano

Normalnie raj ... To czemu właściwie obaloną tę komunę ??

Opublikowano
39 minut temu, jarecki napisał:

nie znasz mie  , latek przedemną mysle ze sporo do przezycia ale tez jestem w wieku ze sporo widze i troche inaczej przyjmuje swiat wraz z kolejną przebytą wiosną . zacznijmy od tego co dla kogos znaczy bycie bogatym lub z jakim zarobkiem sie posługiwac do okreslenia majetnosci ? czy dobre godne zycie , gdzie na wszystko starczy to już  jestesmy bogaci ? ja sobie zwyczajnie nie moge pozwolic na wyjazd wakacyjny bo mam hodowle chociaż dochód z gospodarstwa pozwolił by mni na rodzinny wyjazd co roku na zimowisko i letni wyjazd .     wiec pytam ile nalezy zarabiać Ulman by móc sie posługiwać mianem  ,, bogaty ''                                     jacus a pamietasz sprawe pielegniarek które robiły sobie zdjecie z małym noworodkiem które to dzieciątko wkładały do kieszeni , tez wielka afera a sad przywrucił je do pracy gdy zostały zwolnione  

Zdumiewasz mnie .Bogaty i biedny jest umowne w zalezności od  punktu widzenia. Dla fizycznego rolnik na 40 ha bedzie bogaty a dla 40 hektarowca ten co ma 400ha.  Bieda to przede wszystkim stan umysłu. Takie biadolenie że  się nie da,  bo sie nie ma układów, bo tylko cwaniakom sie udaje , że sie do grobu nie zabierze itp - najlepiej pierdzieć w stołek i marudzić. Właśnie taki człowiek powinien mieć źle lub nawet bardzo źle,  bo to mogło by wyzwolić chęć do ruszenia głowy i 4 liter,   by sie rozwijać zamiast biedę klepac. Potrzeba matką wynalazku.

Gadanie że tylko cwaniaki brali PROW🤪. To ilu jest cwaniaków wśród rolników? Pewnie ze 30% i to tych najwiekszych którzy sie rozwijają. Nie trzeba było mieć  tytułow naukowych żeby to brać tylko się zainteresować , poradzić, przemyśleć   zaplanować i wykonać. Tylko tyle albo az tyle

Opublikowano (edytowane)

Komuna by przetrwała żeby nie gnębiła prywatnych przędsiębiorców . 

Jarecki ma rację . Znam takiego co brał prow duża hodowla krowy ,żona pracuje jako nauczycielka . Nigdzie nie był na wczasach . Pewnego dnia wyszedł w laćkach i miesiąc go nie było . Dopiero namierzyli  go bo gdzieś zadzwonił . Jak ktoś by popatrzył z boku to bogaty człowiek . 

Nie wycofam się z tego że ziemi do grobu się nie zabierze . Ulman zaraz na przykład dał że tak gadają ci co siedzą pod sklepem

Nie pomyślał o takich ludziach co do czegoś doszli już w swoim życiu i mają kilkadziesiąt ha i mogą sobie dobże żyć zwiedzać czy wyjechać i poleżeć na plaży . Dalszy rozwój poprzez wy żeczenia i kupowanie ziemi nawet kosztem rodziny jest czystą glypotą .

Edytowane przez 12zbyszko
Opublikowano (edytowane)

to co to by była za komuna? :D 
Komunalne = wspólne, po równo itp. jaka samodzielność? a jeszcze gospodarcza?... niezgodne z ideologią

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

Niby niedawno , a baśnie i legendy już narastają . Socjalizm z reguły był przeciwnikiem prywatnego mienia , więc o czym tu mowa ? :D

Edytowane przez zetorki12
Opublikowano

12 minut temu, 12zbyszko napisał:

Za komuny nie było 500 ale przykładowo świnie kosztowały 5 zł a żeberka w gs 4.5 .   

I to nie miało prawa przetrwać niezaleznie czy gnębiło przedsiebiorców czy nie.

Opublikowano (edytowane)

komune wykonczyla ropa po 13 dolarow za barylke, wegiel po 10,wojna w afganistanie  i wyscig zbrojen-czyli pieniadze a nie zadna solidarnosc, jp II i walesa. komuna byla rajem -dla wybranych czyli podobnie jak i dzisiaj...

sprawe z dzieckiem w kieszeni fartucha -to byla raczej sprawa etyki a nie zaniedbanie prowadzace do smierci pacjenta, zero z rodzina do dzisiaj sadzi sie z lekarzami ktory 13 lat temu leczyli jego ojca-nie tylko on umarl ale i j matke ledwo w sadzie odratowali.

cos dla smiechu, znowu mateuszek -klamcuszek, pinokio na miare naszych czasow- podobno z blonia do warszawy 0d 5 do 8 mozna dojechac ze 3 razy tam iz powrotem, jest ktos z tamtych stron i moze potwierdzic, ode mnie tez nigdzie pociagiem nie dojade, bo w sasiedniej wsi zlikwidowali dworzec, a pociagi sie nie zatrzymuja 

https://www.wiocha.pl/1570883,Mateuszek

https://www.wiocha.pl/1570896,Drim-tim

Edytowane przez jacus
Opublikowano
33 minuty temu, zetorki12 napisał:

Niby niedawno , a baśnie i legendy już narastają . Socjalizm z reguły był przeciwnikiem prywatnego mienia , więc o czym tu mowa ? :D

Jesteś rolnikiem . Czy twój ojciec miał prywstne gospodarstwo . Czy pracował w pgr . O tym mowa . 🙄

Opublikowano (edytowane)

Tak jak większość Amerykanów ma problem ze znajomością wyglądu globusa, tak większość naszych polityków ma problem ze znajomością "globusa Polski". Niektórzy , gdyby nie nawigacja, to by do domu na obiad nie trafili. I nie są to braki w edukacji.

Edytowane przez mirro
Opublikowano (edytowane)

u mnie w okolicy sa dwa "pgr" w tym jeden ma ponad 1000 ha i dobrze prosperuja do tego rsp i tez gospodarza

ja tez kulak z dziada pradziada-taki na malopolska miare -ojciec mial cale 4,2 ha 😛 i to z posagiem matki 1 morge[0,56 ha] o dzadkow dostala i jalowke cielna- niewiele wiecej mieli a szostka do podzialu byla.

przyznam sie bez bicia- mialem praktyki w pgr, chcieli mnie do pracy ale ja kapitalista nauczony u siebie robic......

niech spoczywa w pokoju.....

https://wiadomosci.onet.pl/kraj/jerzy-kalibabka-tulipan-nie-zyje-slynny-uwodziciel-mial-62-lata/1zhp3jw

Edytowane przez jacus
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v