Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To że mogą... tam siedzą to efekt skutecznej rusyfikacji za czasów tzw komunistów. Jak ktoś wcześniej napisał też o rusyfikacji Białorusi i wschodniej Ukrainy. Ukraina wschodnia i przy Morzu Czarnym rusyfikowana była jeszcze za carów ale Białoruś to dawna Litwa i Kaliningrad to tylko kawałek większej całości zrusyfikowanej dopiero za owych komunistów i łatwiej cofnąć politewskie rejony w rusyfikacji niż pocarskie tak że Ukraina ma większy problem niż to sprawia wrażenie skoro w powszechnym odbiorze obszar kaliningradzki jest nie do cofnięcia.
On jest bardziej do przylączenia do zachodu niż Krym tylko na zasadach dobrowolnosci czyli w sytuacji zbliżenia Rosji z zachodem.
Relacje zbliżone do wojennych z Rosją walczą bardziej o Krym i okolice a bardziej partnerskie o Rusinów. 
Ostatnie tak mi się skojarzyło może być  tym cień sensu choć tu to bardziej moje odczucia niż wiedza czy rozsądek.

Opublikowano
3 godziny temu, jarecki napisał:

a słyszałeś o akcji ,,przybyli ułani pod okienko ''

Nie nie słyszałem ale chętnie przeczytam co to ma wspólnego z faktem iż zwiększy sie znacząco ruch turystyczny z Niemiec po wykonaniu przekopu. Mało tego  - bardzo chciałbym poznac mechanizm i motywację niemców by przyjeżdzać częściej i zostawać dłużej bo został zrobiony przekop. Liczę ze w końcu uda ci sie to wyjaśnić

A może ty słyszałeś o takiej akcji?

1 godzinę temu, 12zbyszko napisał:

Ulman . Jak przekop odniesie sukces to będzie pływał statek turystyczny i przewodnik będzie tłumaczył nie dowiarką jak to się stało .Może i McDonald będzie stał a ty będziesz chodził o lasce po wsi i będziesz tłumaczył ,że Pis ci ukradł pomysł .😁😁😁

Najdłużej na cud czekano 100 lat w przeciwieństwie do ministra finansów w Po . Głupoty wypowiedziane zweryfikowano po kilkudziesięciu miesiącach .    

Jakby to trafiło na niemieckich skoczków pewnie by odwołali zawody.

Można powiedzieć że Kubacki  osłabił swoich przeciwników psychicznie a w sporcie to pół sukcesu .

Jak przekop moze odnieść sukces turystyczny  skoro nic innego sie nie zmieni? Cały czas dopytuje bo nikt tego nie umie wytłumaczyć. Niemcy sporo jeżdzą po swiecie i niejedno wiedzieli więc nie wiem jak przekop ich przyciągnie. Innych atrakcji nie przybędzie,. Cały czas dopytuje jednego z drugim i brak jekiegokolwiek konkretu - jeden zaczyna bredzić o ułanach i fanaberiach bogatych ludzi a drugi że przewodnik bedzie opowiadał niedowiarką na statku jak PIS wykopał dziurę. No karwasz, epokowe osiagnięcie .  Jedyne co mogło by zainteresować turystó to gdyby przewodnik mówił że nikt w Polsce nie wie po co to zostało wybudowane.

Osłabiony psychicznie to sam jesteś i na sukcesy bym nie liczył . Mi sie wydawało że pogoda wszystko popierniczyła i tak też mówią komentatorzy ale tu mamy inną teorie. A może Kubacki psychicznie osłąbił  pogodę ? 

Opublikowano

Ulman , a Ty mi nie odpowiedziałeś , w czym ten przekop przeszkadza ?

Opublikowano (edytowane)

To jest właśnie największa wartość tego przekopu że komuś przeszkadza bo po zalewie wiślanym coś tam pływa i pływać będzie i dla tych słodkowodnych żeglarzy ma tylko jakąś wartość , ale tylko zanim się nie dowiedzą ile kosztuje przeprawa na "szerokie wody zatoki" bez umiejętności cyrylicy, tak jak się dowiedzieli użytkownicy autostrad polskich.
Część popłynie dookoła a część przepłaci tylko czy aż taki będzie ruch aby krociowe zyski z tego myta (czy jak to na kanałach nazywają)  można sprawdzić dopiero w praktyce. Na razie to jest tylko kolejny "miś na miarę naszych możliwości" tylko trochę solidniejszy od słomianego. Nic nadzwyczajnego, inwestycja obarczona ryzykiem z większym prawdopodobieństwem zwrotu niż strat a reszta to polityka.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
11 minut temu, zetorki12 napisał:

Ulman , a Ty mi nie odpowiedziałeś , w czym ten przekop przeszkadza ?

Zasadniczo nie przeszkadza , no moze trochę komunikacyjnie na tamtym terenie. Problem polega na tym ze jest to ewidentne marnotrwstwo i nikt nie wie po co to jest. Wydawanioe sporych sum na " widzi mi się" bez konkretnego planu jest cechą przygłupów którzy po latach dzadowania dobrali sie do kasy i dostali kociokwiku. . Koledzy cos pierniczą o turystach ale nie umią odpowiedzieć, rząd coś  tam bredzi o potędze portu którego nie ma a jak będzie to przyjmie małe barki. Obecnie umiejetnie kieruje sie emocje i zasadność budowy przekopu w kierunku zrobiena na złość Niemcom, Rosji i UE. Włąśnie że sobie ten przekop zbudujemy bo to podkresla naszą suwerenność i niezależność i co nam zrobicie. 

Tak samo jak u Barei 

Opublikowano

Ulman widzę że bardzo dobrze się tu czujesz pośród psychicznych . Twoje dogryzki świadczą o twojej bezsilności i twojej psychice . Nie denerwuj się chłopie . Jak KO wygra wybory to łopatami zasypią kanał i odniosą sukces bo bezrobocie zmniejszą .👏👏👏

Opublikowano

To właściwie Ulman Ci powiem , że masz takie samo przeciw , jak zwolennicy za . B|

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, mirro napisał:

Sławę? Człowieku toż od takiej faktury to honorarium nie do pogardzenia. A że przy okazji załatwi się prywatne porachunki, to już tylko mały bonusik.
Żaden komornik nie pogardziłby taką windykacją.

zeby była sława to musi być zwycięstwo a o nie bedzie trudno według mojej opinni , kolejny wielki mecenas Kalisz  rysiek broni niesiołowskiego a tymczasem problem z prawem ma jeg żona , i tu dla przykładu ja dałbym wyrok bez zawieszenia . i to giertych sam sie pcha w te sprawy , a  tym  osobom których broni rozgłos niepotrzebny .     zetorki12 zeby zrozumieć dlaczego jest sie  za przekopem  trzeba miec wiedze o załozeniach do tego projektu i to nie pis wymyslił ale  swego czasu PO popierała a plany tego ,, rowu '' sa od dawna      PO jest za przekopem tylko teraz sa na -nie- na wszystko co planuje pis 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
3 minuty temu, 12zbyszko napisał:

Ulman widzę że bardzo dobrze się tu czujesz pośród psychicznych . Twoje dogryzki świadczą o twojej bezsilności i twojej psychice . Nie denerwuj się chłopie . Jak KO wygra wybory to łopatami zasypią kanał i odniosą sukces bo bezrobocie zmniejszą .👏👏👏

Zabolało? I Kto tu robi dogryzki o psychicznych?

Wiesz już jak i dlaczego wzrośnie ruch turystyczny po wykonaniu przekopu?

1 minutę temu, zetorki12 napisał:

To właściwie Ulman Ci powiem , że masz takie samo przeciw , jak zwolennicy za . B|

Jak mi wytłumaczą po co to ma byc i jaka będzie z tego korzyść to podyskutujemy ale na razie nikt nie potrafi. To jest po prostu marnotrawienie sporych pieniędzy co jest oczywistą głupotą. Normalny człowiek nie pakuje się w koszty by zrobić coś w niewiadomym celu

Wojtek - świete słowa. Możesz jeszcze dodać że zgudujemy sobie fabrykę Mercedesa by nie kupować od Niemców oraz wydobedziemy sobie tyle gazu i ropy by nie kupować od Rosji

Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, wojtekd napisał:

Po co nam lotnisko ? Przecież jest w Berlinie .

Po co nam kanał ? Przecież jest u ruskich .

wszystko jest potrzebne ale na wszystko nie wystarczy i trzeba coś wybrać a że później są zwolennicy i przeciwnicy to normalne.
Ważne aby rzeczy doprowadzać do końca i z kanałem bardziej to prawdopodobne niż z lotniskiem a reszta i tak w dużej mierze od losu ..
Coś trzeba robić a że akurat to czy inne ? 
No rzeczywiście ropy ni gazu nie zbudujemy u siebie ale przekop czy lotnisko leży w możliwościach a czy później będą na tym lotnisku w przekopie krzaki   czy nie zależy jacy następcy będą zarządzać? na razie nie ma czym za wiele ... po poprzednikach.

19 minut temu, jarecki napisał:

zeby była sława to musi być zwycięstwo a o nie bedzie trudno według mojej opinni , kolejny wielki mecenas Kalisz  rysiek broni niesiołowskiego a tymczasem problem z prawem ma jeg żona , i tu dla przykładu ja dałbym wyrok bez zawieszenia . i to giertych sam sie pcha w te sprawy , a  tym  osobom których broni rozgłos niepotrzebny . 

Trochę marne to wykorzystywanie odpowiedzialności za krewnych a ostatnio aż rażące gdzie wnuki rzekomo mają odpowiadać za dziadka czy mąż za żonę.
Wszyscy wyciągają na wszystkich takie rzeczy a przecież o wartości człowieka nie takie rzeczy świadczą...
Inna sprawa że to działa bo i sam zachodzę w głowę np na pochodzenie językowe nazwiska Kornhauser.. ale to przecież gra na uprzedzeniach ;)

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

Coś trzeba robić, ale może zajmijmy się sprawami typu bezpieczeństwo powodziowe, jak już chcemy taplać się w tej wodzie. Może czas na jakiś pomysł co dalej z tamą we Włocławku? Jak piźnie, a piźnie na bank to będzie bardzo dłuuuuuga żałoba narodowa.

Edytowane przez mirro
Opublikowano (edytowane)

Tamą we Włocławku zająć się powinny struktury regionalne co najwyżej wojewódzkie z resztą tym kanałem też i robienie prasy dla kanału akurat jest opłacalne politycznie to i robią bo co mnie obchodzi z Lubelskiego którędy moje plony rolne pojadą w świat? czy w "zasięgu rażenia tamy" jest majątek i jaki akurat nie wiem (nie mój) a tym bardziej jeśli jakieś podatki zapłace to wolałym aby u mnie poszły w regionie i tylko dla tego mnie to interesuje a nie polityczne przepychanki. (trochę przesadzam z politycznością na każdym kroku bo ewent problem tamy to zwykle partactwo, zaniechanie spraw koniecznych )
Nawet nie wnikam czy finansowany ten kanał z podatków czy przez kapitał jakichś udziałowców, Infrastruktura przeciwpowodziowa winna mieć pulę  środków w budżecie odrębną i z inwestycjami czysto biznesowymi niezależną.
Sądzę że to powinny być dwie różne rzeczy (o ile właściwie oceniam rolę tej tamy bo ja nie tamtejszy :) 

Co, egoistycznie? zgoda ale każde spoleczeństwo to suma egoizmów 

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Ulman to jak moje dzieci . Jeszcze nie sprubował podnieść a już mówi że nie uniesie . Jeszcze przekopu nie zrobiono a już piniądze w błoto wyrzucone . To tak jakbyś chciał pisać sprawdzian bo czujesz że dostaniesz piątkę a nauczycielka by powiedziała że nie ma co pisać bo nie dasz rady . Na efekty trzeba poczekać a nie z góry negować . 

Jaki ten świat dziwny jedni sprzedają drudzy od kupują jedni chcą budować inni rujnować .

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Dysydent, kto będzie zarządzał? Oczywiście znajomi królika z rządzącej w danym momencie opcji. Niestety problem lezy u podstaw - jesli pomysł jest od czapy  to cały biznes nie ma prawa sie udać.  

Weźmy CPK. Zbudujemy sobie lotnisko na 50 mln pasażerów. Wszystko ładnie , pięknie ale co dalej?   Komu odbierzemy pasazerów ? Jest kilka olbrzymich lotnisk tranzytowych w europie a i Moskwa obsługuje ok 60 mln pasażerów. Zachodnie lotniska sa od na oddalone o jakis 1-1,5 tys km moskiewskie zreszta podobnie.  Czyich pasazerów przejmiemy ? Okecie to 17 mln , Modlin 3 mln a Radom 0 mln. Te lotniska obsługuja tez masę ruchu krajowego i kursów po europie a ten ruch ma być poza CPK. Niech bedzie że jakies 7-8 mln ruchu na dalekich trasach przejmie CPK z Okecia to nadal potrzeba ponad 40 mln.  Okecie rozbudowują , Radom uruchamiają a Modlin ma się dalej rozwijać. Jak to pogodzić i przekonać pasażerów że powinni latać od nas a nie z Frankfurtu czy Amsterdamu?  Jakie mamy atuty? Lepsze połozenie - chyba nie koniecznie. Jakąś lepszą flotę latającą - tym bardziej nie. Przewagę komunikacyjną czy infrastrukturalną? Też mi się nie wydaje. Bedziemy tańsi? Może i tak ale jako że jesteśmy w UE to wiele nie zdziałąmy. 

Lotnisko będzie tak umiejscowione że ruchu biznesowego z Europy nie obsłuży bo za daleko od Wawy a wszystkie inne lotniska tranzytowe też to robią. Okecie rozbudowujemy by za kilka lat je zamknąć lub przenieść ruch tranzytowy na CPK  i będzie lotnisko o potencjale na 20 mln które będzie obsługiwać 10 mln. 

Obecnie wszystkie nasze lotniska obsługują niecałe 50 mln pasażerów i każde ma potencjał do wzrostów i chce się rozwijac. Pytanie jest proste i trudne zarazem - skąd wziąć 50 mln pasażerów tranzytowych?

Zbychu, ciesze się że masz madre dzieci które potrafią ocenic co jest za cięzkie i nie szarpią się na darmo.

Jeszcze przekopu nie zrobiono a go popierasz mimo ze nie potrafisz wytłumaczyć po co on jest. Jeśli ktoś coś robi nie wiadomo po co  to jest idiota. Jak stawiasz silosy to masz na nie jakiś plan. Bedziesz w nich trzymał powiedzmy 200 ton pszenicy,  ok 50 ton soi  i ok 50 ton rzepaku. Masz 2 silosy po 100 ton bo jeśli podejmiesz decyzje że zostawiasz tylko 100 ton to drugi mozesz wynająć na soje musisz mieć silos na 60 ton bo ma mniejsza gestość  itd. A ty piszesz ze takie silosy trzeba wybudować bo moze kiedys dokupisz ziemi, a tak wogóle to fajnie mieć takie silosy bo sasiad ma. To sa po prostu bzdury

Chcą budować ? Prosze bardzo  -byle z sensem i jakims planem. 

Edytowane przez Ulman
Opublikowano

a co jest nie tak z lotniskiem w Modlinie ? to ono miało przejąc czartery oraz ruch towarowy i nagle zmiana na radom? przekop mierzei tak lotnisko wykorzystać modlin, radom  , a na okeciu zmiejszyć ruch tak pisałem kiedyś i tego sie trzymam ,nawet niechodzi mi o koszty 

Opublikowano

Lotnisko w Modlinie jest lotniskiem pomocniczym i juz ma mase czarterów a obsługuje ok 3 mln. Popatrz na Google earth co tam jest dokoła i jakie sa mozliwości rozbudowy. Dodatkowo jest to teren nad Wisłą więc jest pewien problem z mgłąmi.  Zmiana na Radom - tak bo wybudowali tak samo bez sensu i planu jak ma być przekop i tera zkombinują po co ono jest i co z nim zrobic bo stoi puste. 

Po co na Okeciu zmniejszać ruch jak teraz inwestują w rozbudowę? Znowu by wydac kasę.

Piszesz że przekop mierzei  tak. Ja się pytam dlaczego rtak , po co , co  ma dać i za cholerę nie masz na ten temat pomysłu. Więc skoro nie wiesz po co to jaki jest sens budowy?

Opublikowano

na temat przekopu napisałem swoją opinnie ostatnio jak i kiedyś kropka ., patrzyłem na lotnisko modlin w gogle maps i mi sie wydaje ze rozbudowa jest możliwa , jesli chodzi o mgłe to sa systemy które daja mozliwosci lądowania we mgle to nie problem , a warszawa bedzie miała coraz wieksze ograniczenia ze wzgledu na uciązliwosc dla mieszkanców , chyba juz nawet są ograniczenia nocne 

Opublikowano

Lotnisko na tyle ma sens, na ile jest w stanie przyciągnąć operatorów połączeń. Pasażer i tak dojedzie do lotniska. O ile oczywiście będzie miał którędy. O ile tu jeszcze można porozmawiać o liczbach np. obsłużonych pasażerów, a każdy z nich to przecież jakaś kasa, o tyle w przypadku przekopu to już tylko wyobrażenia i pobożne życzenia. 
Czy Putin jest niezadowolony? Trudno powiedzieć ale władze Okręgu Kaliningradzkiego już widzą pewną perspektywę i chciałyby zainwestować u siebie w infrastrukturę wypoczynkowa. Czy u nas myśli  się albo choć analizuje takie możliwości? Ano nie bo wykop jest celem sam w sobie. 

Opublikowano (edytowane)

O ile kanał ma znaczenie raczej lokalne i szkoda czasu na zgłębianie (tematu bo nie chcę wnikać czy i kanału) o tyle coś w stylu CPK jest koniecznością jeśli zakładać rozwój gospodarczy regonu środkowej Europy. Na obecne potrzeby może na wyrost a może nie. Jeśli Moskwa jest najbliższą alternatywą ze wschodu to wręcz jest koniecznością stworzenia centrum logistycznego właśnie w Polsce o ile ma płynnie funkcjonować przepływ towarów i osób w skali u nas jeszcze nie znanej a na zachodzie Europy już od ponad setki lat .... 
Problem nie w tym czy takie centrum logistyczne budować a w tym jak tego nie spieprzyć. Tutaj akurat ja doceniam taką konieczność bo wiem jak mi układa się współpraca z Niemcami czy ogólnie z zachodnimi kontrahentami (jak protekcjonalnie mnie/nas traktują w kontaktach biznesowych a już kraje Beneluxu patrzą na Polskę jak na infrustrukturalną pustynię i często słusznie. Liczmy na Berlin i inne ościenne Moskwy czy co tam kto jeszcze wynajdzie i tak prowincjonalizm utrzymamy na kolejne pokolenia na własne życzenie bez szansy próby zmiany takiego stanu rzeczy.
Na chwilę obecną mamy nawet kadry do logistyki bo transport polski w Europie... Polacy statystycznie najlepiej z europejczyków znają rozkład geograficzny i gospodarczy całej unii i czas to wykorzystać dając im centrum logistyki u siebie. Słabnący zachód jeśli ma mieć alternatywę to możliwie blisko aby była zdolna wypełnić lukę. Jeśli CPK nie powstanie to tylko że ów zachód jeszcze jest dostatecznie silny.
Można by dużo roztrząsać ale jeśli zmuszony to wiadomo jak będę bronił podobnych pomysłów choćby i ryzykownych. Skala projektu w przypadku CPK usprawiedliwia zaangażowanie na poziomie państwowym a wręcz jest to konieczne dla powodzenia takowego i tylko to go różni od przygranicznego rowu na pólnocnych rubieżach. Ryzyko biznesowe zawsze jest a nawet porażki całkiem sensownych projektów,
Porażki nie dla tego że zły pomysł ale źle przeprowadzony i tylko tego się boję.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

tylko ze plan CPK  zakłada realizacje na najlepszych gruntach do przydatnosci rolniczej , to jest region podwarszawski warzywniczy także a zasieg obszarowy tego projektu jest ogromny , do tego dochodzi budowa odkrywki na najlepszych ziemiach 2 klasy to polska moze dużo stracić , lotnisko pod berlinem zostanie ukonczone nim polski projekt ruszy , i z nim wielu kontrachentów podpisze umowy długoterminowe , na swiecie zaczyna sie doceniać role panst suwerenów i niewiadomo w kóra strone pójdzie handel .jak na razie mozemy liczyc na chinskich biznesmenów badz azjatyckich a im zaczeto rzucać kłody pod nogi , coraz wyrazniejszy obraz jest wojny z huaweiem po wypowiedziach administracji białego domu w tajlandi ,a i europie powoli chiny odbija sie czkawką 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano (edytowane)

Czyli mo... nasze dzieci nadal maja być klientami centrów kapitałowo logistycznych na zachodzie? ostatnio i na wschodzie a nie mieć własnego?
Ja wiem że argumenty przeciw łatwo znaleźć by nic nie robić to chociaż jakie są - co zamiast?
Jaki procent gleb rolniczych jest pod zabudową industrialną na zachodzie a jaki w Polsce? i kto do kogo na saxy jeździ?

Edytowane przez dysydent
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v