Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
38 minut temu, Alamo napisał:

Dlatego że to zawód dużego ryzyka 

Kierowców ginie prawie 3 tys rocznie i larum nikt nie podnosi. Podejrzewam że w górach ginie podobna ilość turystów  jak górników. Przypomnisz mi ile to osób się w tym roku utopiło?

Edytowane przez Ulman
Opublikowano
1 godzinę temu, Ulman napisał:

Jak czytam te twoje lewicowe eseje to jestem przekonany że to ci się właśnie przydarzyło. A jak kogoś zmiażdzy, albo rekę urwie to jest humanitarna smierć? No a np pilot rozerwny na kawałki to jakoś mniej się liczy?  

statystyki pilotów 😂 najbezpieczniejszy zawód na świecie  

1 godzinę temu, Ulman napisał:

Strażak też się może usmażyć w miejscu skąd nie ma ucieczki podobnie jak zakleszczony kierowca. A może lepiej  zginąć w wybuchu metanu niz dogorywać ze zmiazdzoną nogą lub miednicą w rozbitym aucie. 

jak u was po pijanemu rozjeżdżą ludzi na polu piękne porównanie ...   po za tym kierowca zawodowy jego zachorowalność na co kręgosłup z siedzenia ?

górnik pylica rozdyma płucna nadciśnienie powiększone serce ...  proponuje ci poczytać o chorobach zawodowych jaka piękna choroba pylica z węgla 

jak rodzinie każą się pożegnać z zdrowo wyglądającym człowiekiem bo do roku się udusi z kamienienia płuc umierasz w męczarniach bo niema eutanazji 

ale twoja apogeum osiągnęła głupoty jak piszesz o kierowcach .. górnik rolnik strażak prostytutka i inni wszyscy siadają do samochodu 

7 minut temu, Ulman napisał:

Kierowców ginie prawie 3 tys rocznie i larum nikt nie podnosi.

oczywiscie jeśli w autobusie do pracy ginie 30 górników też nikt jak każdy zmotoryzowany 

9 minut temu, Ulman napisał:

Podejrzewam że w górach ginie podobna ilość turystów  jak górników. Przypomnisz mi ile to osób się w tym roku utopiło?

zapytaj się jakie są 90% interwencji w górach bo lala sobie chciała na Giewont w szpilach wejść a znów odezwała się w ciebie głupota i miernota w górach turyści to górale ?

mam rozumieć ze górnik pilot strażak nie jeżdżą do gór 

??

12 minut temu, Ulman napisał:

Przypomnisz mi ile to osób się w tym roku utopiło?

pewnie rolnicy z lubelskiego 🤣 zawad topielec ??

😁@ulman chłopie ty się nie bój zeby ci się coś stało najpierw coś trzeba robić a ciebie to nie grozi bo nic nie robisz 😎 ale 500 i wio do przodu i wyzywasz tu ludzi od socjała  przypomnij mi co o tych ludziach gada jkm ?? pasożyci 

1280px-BLACK_LUNG_X-RAYS_FROM_PATIENTS_O

https://pl.wikipedia.org/wiki/Pylica_płuc

Opublikowano
2 godziny temu, zetorki12 napisał:

To jaka różnica - na raz , czy na raty ? Chyba jedynie medialnie .

Dla mnie górnictwo nie jest jakimś nadzwyczajnym zawodem . Ciążka praca , ale nie każdy na przodku pracuje .

no ale drudzy pracują na ścianie i siedzi w sekcji które 2 siłowniki trzymają nad twoją głową 800m albo 1000m  ziemi 

wytłumacz mi te ostatnie zdanie 

Opublikowano

Jako człowiek niemyślacy  i do tego wychowany na komunistycznym etosie podziemnego robotnika zbawiajacego  świat  swoim ryciem  nie jesteś w stanie pojąć że jesteś po prostu takim samym fizycznym jak hutnik, spawacz czy murarz. Jak ci nie pasuje to nie pracuj. Nikt cie nie zmusza. 

Co do pilotów to chodziło o ich straszną  śmierć ale nawet tego nie zrozumiałeś.

Jako że matematyka i logik sa ci obce to  pokazuje i objasniam. Rocznie w wypadkach ginie ok 3000 osób co daje 0,021% przy liczbie 15 mln kierowców. Górników  dołowych masz cos ok 65 tys i srednio 15 ginie na rok . To daje dokładnie 0,023%. Normalnie powalajaca róznica

Jesli chodzi o choroby zawodowe -  dopisał bym jeszce do tego zaburzenia logiki i przerost własnej samooceny. Nie wiem czy to czesto wystepuje ale jak widać  zdarza się. 

57 minut temu, Roman176 napisał:

😁@ulman chłopie ty się nie bój zeby ci się coś stało najpierw coś trzeba robić a ciebie to nie grozi bo nic nie robisz 😎 ale 500 i wio do przodu i wyzywasz tu ludzi od socjała  przypomnij mi co o tych ludziach gada jkm ?? pasożyci 

Oj boli cie że nie kazdy robi za fizola. No trudno, musisz jakoś z tym zyć. Ty masz misję od Boga i ryjesz w ziemi w pyle, upale trudzie i znoju i ciągle chciałbyś więcej socjalu i praw dla roboli by coraz mniej robić a więcej zarabiać. Ja nic nie robie i  zyje wg ciebie z socjalu i jestem zwolennikiem odebrania głupot typu 500+  zmniejszenia podatków na sfinansowanie różnych CPK  przekopów mierzei wislanej. i całej biurokracji.  Reasumując to  wg ciebie ja zyje z socjalu i nic nie robię a ty ciagle walczysz bym mógł tego socjalu dostawać wiecej i zyć na twój koszt😷 Dzieki ci łaskawco. Trzymam za ciebie kciuki. Co do JKM to musze cie zmartwić. Jako że nie potrafisz zrozumieć rzeczy najprostrzych to te  które JKM mówi są zdecydowanie poza poziomem twojej percepcji.  Ogladaj TVPis dalej w przekonaniu że jestes prawicowcem i dzielnie fedruj na przodku bym mógł nic nie robić. 

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, Ulman napisał:

Strażak też się może usmażyć w miejscu skąd nie ma ucieczki podobnie jak zakleszczony kierowca. A może lepiej  zginąć w wybuchu metanu niz dogorywać ze zmiazdzoną nogą lub miednicą w rozbitym aucie. 

Tobie już komuna i obecny socjalizm wsparty propagandą na dekiel sadzi. Górnik zbawcą świata!!! Bez nich nie było by cywilizacji😷  Buuucchhhaaaachaaaaa 😷  No i co jeszcze wymyslisz 🤣    Jakby nie było górników u nas  to byś ukraińców zatrudnił. Jesli nie to tak jak cała masa krajów kupił byś wegiel na giełdzie w Amsterdamie albo RPA.   Górnik to normalny fizyczny który ryje pod ziemią i niczym się nie różni od hutnika czy murarza a jak mu nie pasuje bo niebezpiecznie to niech idzie do innej roboty

Jak czytam te twoje lewicowe eseje to jestem przekonany że to ci się właśnie przydarzyło. A jak kogoś zmiażdzy, albo rekę urwie to jest humanitarna smierć? No a np pilot rozerwny na kawałki to jakoś mniej się liczy?  

liberalny pustak co nie wie że im większy popyt to i cena idzie w górę. takie surowce jak węgiel są strategiczne i nie można sobie ich od tak z dnia na dzień zacząc kupywać

socjalizm to ty masz we łbie wyssany z tvn-u.  totalny kretynizm myśląc że jak ludziom dali 500 to już jest socjalizm tak jakby ludzie porzucali pracę dla tych 500+

Ogarnij się człowieku nadal ludzie pracują i będą pracowali

Takie gadanie ma na celu aby nie dawać tym bardziej innym zawodom też byś nie dał

6 godzin temu, Ulman napisał:

Jako człowiek niemyślacy  i do tego wychowany na komunistycznym etosie podziemnego robotnika zbawiajacego  świat  swoim ryciem  nie jesteś w stanie pojąć że jesteś po prostu takim samym fizycznym jak hutnik, spawacz czy murarz. Jak ci nie pasuje to nie pracuj. Nikt cie nie zmusza. 

Co do pilotów to chodziło o ich straszną  śmierć ale nawet tego nie zrozumiałeś.

Jako że matematyka i logik sa ci obce to  pokazuje i objasniam. Rocznie w wypadkach ginie ok 3000 osób co daje 0,021% przy liczbie 15 mln kierowców. Górników  dołowych masz cos ok 65 tys i srednio 15 ginie na rok . To daje dokładnie 0,023%. Normalnie powalajaca róznica

Jesli chodzi o choroby zawodowe -  dopisał bym jeszce do tego zaburzenia logiki i przerost własnej samooceny. Nie wiem czy to czesto wystepuje ale jak widać  zdarza się. 

Oj boli cie że nie kazdy robi za fizola. No trudno, musisz jakoś z tym zyć. Ty masz misję od Boga i ryjesz w ziemi w pyle, upale trudzie i znoju i ciągle chciałbyś więcej socjalu i praw dla roboli by coraz mniej robić a więcej zarabiać. Ja nic nie robie i  zyje wg ciebie z socjalu i jestem zwolennikiem odebrania głupot typu 500+  zmniejszenia podatków na sfinansowanie różnych CPK  przekopów mierzei wislanej. i całej biurokracji.  Reasumując to  wg ciebie ja zyje z socjalu i nic nie robię a ty ciagle walczysz bym mógł tego socjalu dostawać wiecej i zyć na twój koszt😷 Dzieki ci łaskawco. Trzymam za ciebie kciuki. Co do JKM to musze cie zmartwić. Jako że nie potrafisz zrozumieć rzeczy najprostrzych to te  które JKM mówi są zdecydowanie poza poziomem twojej percepcji.  Ogladaj TVPis dalej w przekonaniu że jestes prawicowcem i dzielnie fedruj na przodku bym mógł nic nie robić. 

8 godzin temu, Ulman napisał:

Kierowców ginie prawie 3 tys rocznie i larum nikt nie podnosi. Podejrzewam że w górach ginie podobna ilość turystów  jak górników. Przypomnisz mi ile to osób się w tym roku utopiło?

porównując letkie zawody do których nigdy nie brakuje chętnych do pracy do pracy górnika który pracuje każdego dnia w zagrożeniu życiem to ty nie masz kompletnie nic w głowie bez względu czy jestes lewicowy czy jakiś inny

to są takie triki żeby jednych napuścić na drugich a w rzeczywistości nikomu nie dać

podobnie jak napuszczać ludzi na pis robiąc z nich partię obciachu mimo że społeczeństwo ma dużo więcej za ich rządów korzyści niż za peło i pannów co z każdym pójdą

Edytowane przez Gość
Opublikowano (edytowane)

Górnik , to taki sam zawód jak każdy inny . Jest cała masa zawodów w których ryzykuje się życiem .

Które to są "lekkie zawody" ? Ja bym sądził ze np polityk . No ale jak patrzę jaką ochronę niektórzy maja , to to musi być zawód ogromnego ryzyka . No albo weź jedź rządową limuzyną ?

Edytowane przez zetorki12
Opublikowano

Czyli najgorzej i tak mają kierowcy i piloci wożący polityków. Weź uniknij zasadzek na wiezionego i jeszcze przeskocz durnotę i zapędy samobójcze niego samego. A jeszcze przyroda która chce wyeliminować takiego z obiegu.

• Haha 1
Gość marekfarmer
Opublikowano
DO PREMIERA DONALDA TUSKA

Panie Premierze!

Zakończyła się Żałoba Narodowa po największej Tragedii w historii powojennej Polski. W wyniku karygodnych zaniedbań, niekompetencji i arogancji staliśmy się jedynym na świecie krajem, który w jednym momencie stracił całe Dowództwo Wojska, ze Zwierzchnikiem Sił Zbrojnych Prezydentem Rzeczpospolitej Polskiej na czele. Apeluję do Pana o podjęcie radykalnych kroków mających na celu ratowanie Polskich Sił Zbrojnych i systemu antykryzysowego Państwa.

W trybie pilnym należy:

1. Rozwiązać Wojskową Prokuraturę i powierzyć prowadzone przez nią sprawy Prokuraturze Cywilnej. Będzie to zgodne z wcześniejszymi wnioskami Prawa i Sprawiedliwości popartymi przez Platformę Obywatelską, których orędownikami byli między innymi Świętej Pamięci Poseł Zbigniew Wassermann i Generał Franciszek Gągor.

2. Ustanowić pełnomocnika Rządu d/s ratowania naszych Sił Zbrojnych i powołać na to stanowisko generała dywizji Waldemara Skrzypczaka (byłego dowódcę Wojsk Lądowych, który miał odwagę głośno mówić o zaniedbaniach w MON), cieszącego się ogromnym autorytetem w Wojsku Polskim.

3. Odwołać Ministra Obrony Narodowej i do czasu wybrania Prezydenta powierzyć kierowanie Resortem przewodniczącemu Ko-misji Obrony Senatu Maciejowi Grubskiemu z Platformy Obywatelskiej, który broniąc żołnierzy z Nangar Khel wykazał się zaangażowaniem i dobrą znajomością problematyki wojskowej. Ministerstwem Obrony może skutecznie kierować tylko osoba nie związana z panującymi tam od lat „betonowymi układami".

4. Przywrócić na stanowisko Szefa Rządowego Centrum Antykryzysowego doktora Przemysława Gułę.

Ponad rok temu w obecności byłego wiceprezesa Narodowego Banku Polskiego, profesora Krzysztofa Rybińskiego, przekazałem ministrowi Michałowi Boniemu notatkę na temat karygodnych zaniedbań w Ministerstwie Obrony Narodowej. Zdecydowałem się na to, gdyż Bogdan Klich wysłuchiwał moich rad popartych ekspertyzami specjalistów polskich i amerykańskich, a następnie postępował wbrew logice!

Wszyscy Polacy widzieli tragiczną katastrofę wojskowego samo-lotu CASA C-295M, w której zginęło dwudziestu znakomitych lotników. Tłumaczyłem Ministrowi Klichowi, dlaczego tak się stało, prezentując mu procedury NATO. Minister zapewniał, że wyciągnie z tego wnioski. Nie wyciągnął! Nastąpiła katastrofa wojskowego samolotu BRYZA, w której zginęła cała załoga. Była jeszcze katastrofa wojskowego śmigłowca Mi-24. Pytałem publicznie B. Klicha, ilu jeszcze dzielnych żołnierzy musi zginąć, żeby zaczął konieczne reformy w Wojsku? W sierpniu 2009 roku bohaterską śmiercią zginał kapitan Daniel Ambroziński, którego patrol w Afganistanie Talibowie ostrzeliwali przez sześć godzin, a nasze Lotnictwo nie mogło tam dole-cieć, bo miało za słabe silniki (MI24). Co więcej, jak już doleciało – było nieuzbrojone (Mi-17). Minister Klich zapewniał wtedy publicznie, że w trybie nadzwyczajnym dostarczy do Afganistanu odpowiedni sprzęt. Nie zrealizował tych obietnic, za to wodował uroczyście kadłub Korwety Gawron (który kosztował ponad mi-liard sto milionów złotych), komunikując zdumionym uczestnikom uroczystości, że na tym kończy się program budowy tak potrzebnego Marynarce Wojennej okrętu, gdyż nie ma środków na jego dokończenie.

W ubiegłym roku Bogdan Klich mówił, że robi coś, co nikomu dotąd się nie udało – leasinguje od LOT-u nowoczesne samoloty dla VIP, w miejsce awaryjnego sprzętu z poprzedniej epoki. Teraz twierdzi, że to się nie udało, bo przeszkadzali posłowie.

Gdy Bogdan Klich leciał dwukrotnie do Afganistanu, w niepotrzebną PR-owską podróż, wyleasingował dla siebie Boeinga Rumuńskich Linii Lotniczych za 150 tys. zł. Dodać należy, że za boeingiem leciał wojskowy samolot CASA, który dla Ministra Klicha była za mało wygodny. Dlaczego Minister Obrony Narodowej nie zdecydował się na leasing nowoczesnego samolotu dla tak ważnej delegacji państwowej, do składu której zatwierdził podsekretarza stanu w MON, szefa Sztabu Generalnego Wojska Polskiego i dowódców wszystkich rodzajów wojsk. Jak można było umieścić kluczowe dla bezpieczeństwa Państwa osoby w jednym samolocie z poprzedniej epoki i wysłać ten samolot w czasie mgły na polowe lotnisko, bez wyznaczenia z góry zapasowego wariantu lądowania i scenariusza pozwalającego na przesuniecie terminu uroczystości.

Tłumaczyłem B. Klichowi kilkakrotnie, co to jest nowoczesne zarządzanie ryzykiem, którego od 1990 roku uczyli nas Amerykanie. Przekonywałem, że nowoczesne samoloty pasażerskie są niezbędne nie tylko do przewozu VIP, ale dla ratowania Obywateli Polskich, gdy znajdą się na zagrożonych terenach. Teraz Minister Obrony twierdzi, że nie było pieniędzy na te samoloty, a jednocześnie wydawał dużo więcej na sprzęt, który okazał się nieprzydatny, że wspomnę tylko bezzałogowe Orbitery za 110 mln USD.

W maju 2009 roku Sejm RP powołał podkomisję do zbadania za-niedbań w Lotnictwie Wojskowym RP. Jej ekspert, znakomity pilot Major Arkadiusz Szczęsny napisał: „ Świadome narażanie przez MON naszych Żołnierzy na niebezpieczeństwo utraty życia jest niedopuszczalnym łamaniem prawa"!

Gdy Major Szczęsny poprosił podkomisję o przekazanie sprawy Prokuraturze, został odwołany z funkcji eksperta.
Jeden z najdzielniejszych komandosów GROMU, ranny w walce z terrorystami i odznaczony Krzyżem Zasługi za dzielność, napi-sał do mnie po katastrofie: „Czymże jest narażenie bezpieczeństwa Państwa, jak nie sabotażem. A kto tego nie rozumie, popełnia grzech zdrady!".

Reakcja Ministra Obrony Narodowej na tragiczną katastrofę, polegająca na chwaleniu się wzorowymi procedurami w Wojsku, którymi może on się podzielić z innymi resortami, wywołała zapytania ze strony moich wojskowych kolegów ze Stanów Zjednoczonych i Wielkiej Brytanii, którzy nie zrozumieli o co ministrowi chodzi.

Mijają się z prawdą zapewnienia, że w Wojsku jest wszystko w porządku bo zastępcy płynnie przejęli dowodzenie. Podobnie jest w Centrum Antykryzysowym Rządu. W nawale obowiązków mógł Pan nie zauważyć, że po odwołaniu doktora Przemysława Guły ze stanowiska Szefa Rządowego Centrum Antykryzysowego, na znak protestu odeszło dziesięciu najlepszych specjalistów od zarządzania Państwem w sytuacjach nadzwyczajnych.

Jestem Panu bardzo wdzięczny, za uratowanie Narodowej Jednostki Operacji Specjalnych GROM, która przez trzy miesiące pozostawała bez dowódcy i miała być „wdeptana w ziemię" przez „MON-owski beton”. Proszę, aby postąpił Pan podobnie w obec-nej tragicznej sytuacji Lotnictwa Wojskowego, Marynarki Wojennej i Wojsk Lądowych.

Sugerowane na początku listu rozwiązania inicjujące niezbędne reformy konsultowałem z wybitnymi polskimi i amerykańskimi specjalistami od zarządzania ryzykiem i ochrony infrastruktury krytycznej Państwa. 
Jestem Naszą Tragedią tak przybity, że mimo licznych zaproszeń, nie będę na razie występował w mediach. Życzę, żeby nie zmarnował Pan Premier szansy zbudowania na wzór GROMU nowoczesnego Polskiego Wojska i systemu antykryzysowego Naszego Kraju.

Czołem,

generał Sławomir Petelicki

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, zetorki12 napisał:

Górnik , to taki sam zawód jak każdy inny . Jest cała masa zawodów w których ryzykuje się życiem .

Które to są "lekkie zawody" ? Ja bym sądził ze np polityk . No ale jak patrzę jaką ochronę niektórzy maja , to to musi być zawód ogromnego ryzyka . No albo weź jedź rządową limuzyną ?

1 godzinę temu, mirro napisał:

Czyli najgorzej i tak mają kierowcy i piloci wożący polityków. Weź uniknij zasadzek na wiezionego i jeszcze przeskocz durnotę i zapędy samobójcze niego samego. A jeszcze przyroda która chce wyeliminować takiego z obiegu.

ludzie ludzie co wy pieprzycie gdzie który kolwiek zawód porównywać do górnika. nigdzie nie ma tyle syfu pyłu co dnia  i nie daj borze zagrożenia usmażeniem czy zawaleniem

strażaka porównujecie gdzie raz na jakiś czas trafi się albo i nie  poważny pożar do górnika co każdego dnia pod ziemią pracuje w brudzie i musi wyrobić normę bo kasy nie dostanie

Praca górnika to nie to samo co d*pę powozić po polu w klimatyzowanym traktorze

kierowca i tak ma więcej szans i w dodatku to czysta praca

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Ty Roman weź trochę na wstrzymanie. Zadaj sobie tylko jedno pytanie. Dlaczego tylu polskich górników zginęło w czeskiej kopalnii? To co Czesi nie są w stanie zmiany obsadzić swoimi?  A jak nie są to niech zamkną kopalnie i szlus. Kogoś pociąga ryzyko że tam lezie i to jeszce nawet nie w naszym kraju? Za darmo to robią? Też mi zaszczyt dorabiać Czechów i Niemców życiem Polaków. 

Opublikowano (edytowane)

Było (może jeszcze gdzie puszczają) filmidło gdzie nie mniej brudny nie mniej narażony na gazy wszelakie a bardziej od górniczego śmiedzący zawód kanalarza wykonywał niejaki "Norek Tadeusz" grany przez (ś.p. ) A. Barcisia. (to tak bardziej dla statystyki przykład)

Górnik to też filozofia życia. Ludzie podejmujący najtrudniejsze wyzwania jakie stawia życie na tej planecie. Wyrywanie bogactw na granicy ich dostępności i na krawędzi ryzyka i jakiejkolwiek sensowności działania człowieka w ekstremalnych środowiskach. Jeśli miałbym porównywać ekstrema to o wiele godniejszym szacunku jest sensowne ryzyko górnictwa niż bezsensowne alpi- czy himala-izmu i wielu podobnych "sportów ekstremalnych"
Wielu z górników to taka grupa ludzi - zdolnych podejmować ekstremalne ryzyko dla niego samego jak i są wśród nich tacy którym przypadek życiowy podsunął opcję wysokich zarobków akurat w górnictwie a nie dość silny instynkt samozachowawczy pozwala im na tak ekstremalny zawód. Kanalarze to w zasadzie ci z tej drugiej grupy.
Sam czas jakiś pracowałem jako cieśla konstrukcji więźby dachowej bo pozbawiony instynktu lęku wysokości bardziej dla wyzwania niż zarobków sobie na jeden sezon takie zajęcie wybrałem. Ot taki sport ekstremalny. (w moim przypadku okazał się zbyt nudny mimo łamigłówek geometrycznych i wartości zaufania w grupie bo jak przyszło do przybijania monotonnego łat... :) )

W przypadku wybuchów metanu czy pyłu to wina nienaturalnych warunków w kopalniach. Tylko nienaturalnym jest obecność tam tlenu a nie metanu. Można zautomatyzować tak wydobycie że człowiek pod ziemią nie byłby potrzebny włącznie z tlenem tylkona razie jest to droższe niż ochotnicy górnicy i zanim relacje się nie odwrócą... prawdą jest że węgiel więcej wart od człowieka a bardziej maszyny go wydobywające których nie opłaca się konstruować zanim nie brak chętnych górników. 
Zgodzimy się na przywileje ale do pewnej granicy. I ona coraz bliżej przy taniejącej stale technologii.

c.d. https://www.agrofoto.pl/forum/topic/89483-obecna-sytuacja-polityczna-w-polsce/?page=1165&tab=comments#comment-2516085

Edytowane przez dysydent
Gość marekfarmer
Opublikowano

Żyje   naogląda  się taki TVN  naczyta  Onetów  i  potem  pisze dyrdymały 

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, racyl napisał:

1.liberalny pustak co nie wie że im większy popyt to i cena idzie w górę. takie surowce jak węgiel są strategiczne i nie można sobie ich od tak z dnia na dzień zacząc kupywać

2. socjalizm to ty masz we łbie wyssany z tvn-u.  totalny kretynizm myśląc że jak ludziom dali 500 to już jest socjalizm tak jakby ludzie porzucali pracę dla tych 500+

3.Ogarnij się człowieku nadal ludzie pracują i będą pracowali

4. Takie gadanie ma na celu aby nie dawać tym bardziej innym zawodom też byś nie dał

5.porównując letkie zawody do których nigdy nie brakuje chętnych do pracy do pracy górnika który pracuje każdego dnia w zagrożeniu życiem to ty nie masz kompletnie nic w głowie bez względu czy jestes lewicowy czy jakiś inny

6.podobnie jak napuszczać ludzi na pis robiąc z nich partię obciachu mimo że społeczeństwo ma dużo więcej za ich rządów korzyści niż za peło i pannów co z każdym pójdą

1. To gdzie tak wzrósł popyt że ceny na giełdach poszły do góry? Nasze wydobycie wynosi nie  cały 1% swiatowego więc globalnie.  nie ma żadnego znaczenia. Skoro możesz kupywać gaz i ropę to tak samo możesz kupywać  strategiczny wegiel. 

2. Jak władza zabiera pracowitym by dać leniom , redystrybuuje dobra i wprowadza srawiedliwość społeczną to jest to socjalizm z definicji i żadne zaklęcia o prawicowości nie maja znaczenia.

3. To niech pracują  jak pasuje a jak nie to niech zmienią robotę. Nikt łaski nie robi i świata nie zbawia.

4. Ale że co , co?  I po co kto?

5. Jak górnikowi pasuje niech pracuje a jak nie to niech łaski nie robi. Ktoś inny weźmie tą robotę

6. Oczywiście ze to partia obciachu co tylko by chciała kupywać za darmowe pińcet+

2 godziny temu, racyl napisał:

ludzie ludzie co wy pieprzycie gdzie który kolwiek zawód porównywać do górnika. nigdzie nie ma tyle syfu pyłu co dnia  i nie daj borze zagrożenia usmażeniem czy zawaleniem

strażaka porównujecie gdzie raz na jakiś czas trafi się albo i nie  poważny pożar do górnika co każdego dnia pod ziemią pracuje w brudzie i musi wyrobić normę bo kasy nie dostanie

Praca górnika to nie to samo co d*pę powozić po polu w klimatyzowanym traktorze

kierowca i tak ma więcej szans i w dodatku to czysta praca

Powtórzę po raz kolejny - jak nie chce niech nie pracuje i łaski nie robi. Kazał im kto ryć pod ziemią? Podejmuje pracę ze świadomością warunków i ryzyka które podejmuje. Nikt go nie zmusza do tego więc nie ma się nad nimi co użalać.

Kierowców procentowo ginie tyle samo co górników więc to tak samo niebezpieczny zawód. Możliwość utraty życia tak samo prawdopodobna więc nie wiem czego nie pojmujesz? Za komuny ci wmówili ze to zbawcy narodu.

W borze też jest niebezpiecznie bo drzewo może cie przygnieść albo jak się bór pali to i usmarzyć się można. 

Pisałeś coś że PIS nie jest partią obciachu?xD

W TVPropaganda właśnie mówili że w tym roku oddadzą rekordowa ilość dróg ekspresowych i że to o wiele lepiej jak za PO -PSL. Może ktoś przypomniec kiedy zaprojektowano te drogi, rozpisano i rozstrzygnięto  przetargi i rozpoczęto inwestycje?  

Edytowane przez Ulman
Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, toorano napisał:

kurde Barciś nie żyje ?!

https://dziennikzachodni.pl/tadeusz-norek-z-serialu-miodowe-lata-nie-zyje-artur-barcis-zaprzecza-zyje-i-mam-sie-dobrze/ar/3813859  
żyje żyje a według przesądu - ten którego pochowają za życia pożyje bardzo długo - oby ten przesąd się sprawdził

skąd takie "rewelacje" w tych np. tvn-ach onet-ach (w/g Marka) czy gdzie tam się to pojawia?
Granie informacją wszelką a nawet kłamstwem jest powszechne od zawsze i nigdy nikomu nie wolno wierzyć jak i w niejedną informację czy komentarz choćby i w kontekście tragedii górników w czeskiej kopalni się będą pojawiać. 
Pytanie dlaczego Polscy górnicy giną w niepolskich kopalniach będzie wykorzystywane na tysiące sposobów i przez najróżniejszych interpretatorów. Najbardziej przez samych górników dla których będzie argumentem na wyjątkowość ich akurat wśród reszty. (sam fakt tragedii).
Tam ktoś zawiódł i raczej trudne to będzie do ustalenia kto, a właśnie wiele z komentarzy będzie "furtką' na jakieś swoje polityczne czy społeczne interesów załatwianie przed czym bądźmy odporni.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
51 minut temu, mirro napisał:

Ty Roman weź trochę na wstrzymanie. Zadaj sobie tylko jedno pytanie. Dlaczego tylu polskich górników zginęło w czeskiej kopalnii? To co Czesi nie są w stanie zmiany obsadzić swoimi?  A jak nie są to niech zamkną kopalnie i szlus. Kogoś pociąga ryzyko że tam lezie i to jeszce nawet nie w naszym kraju? Za darmo to robią? Też mi zaszczyt dorabiać Czechów i Niemców życiem Polaków. 

tam tylko 1/4 pracowników to polacy, nie cała czy pół kopalni.

zaczeli tam szukać pracy jak nasze kopalnie postanowiono zamykać. wtedy było wysokie bezrobocie to co mieli zrobić jak tatuś z mamusia nie zapisali im hektarów.

czeski węgiel też trafia do Polski

Opublikowano (edytowane)

Żeby nie okazało się że z górnikami i ich zatrudnieniem przez Czechów będzie jak z "Blackwater" w Iraku.

Edytowane przez mirro
Opublikowano

Wniosek - oceniajmy to jako tragedię ludzi bez wiązania politycznego czy jakiegokolwiek innego.
Jeden wybrał pracę akurat tam gdzie się wybuch zdarzył, inny wsiądzie do autobusu który się ze skarpy stoczy..... 
i cóż więcej?

Opublikowano
46 minut temu, Ulman napisał:

1. To gdzie tak wzrósł popyt że ceny na giełdach poszły do góry? Nasze wydobycie wynosi nie  cały 1% swiatowego więc globalnie.  nie ma żadnego znaczenia. Skoro możesz kupywać gaz i ropę to tak samo możesz kupywać  strategiczny wegiel. 

2. Jak władza zabiera pracowitym by dać leniom , redystrybuuje dobra i wprowadza srawiedliwość społeczną to jest to socjalizm z definicji i żadne zaklęcia o prawicowości nie maja znaczenia.

3. To niech pracują  jak pasuje a jak nie to niech zmienią robotę. Nikt łaski nie robi i świata nie zbawia.

4. Ale że co , co?  I po co kto?

5. Jak górnikowi pasuje niech pracuje a jak nie to niech łaski nie robi. Ktoś inny weźmie tą robotę

6. Oczywiście ze to partia obciachu co tylko by chciała kupywać za darmowe pińcet+

Powtórzę po raz kolejny - jak nie chce niech nie pracuje i łaski nie robi. Kazał im kto ryć pod ziemią? Podejmuje pracę ze świadomością warunków i ryzyka które podejmuje. Nikt go nie zmusza do tego więc nie ma się nad nimi co użalać.

Kierowców procentowo ginie tyle samo co górników więc to tak samo niebezpieczny zawód. Możliwość utraty życia tak samo prawdopodobna więc nie wiem czego nie pojmujesz? Za komuny ci wmówili ze to zbawcy narodu.

W borze też jest niebezpiecznie bo drzewo może cie przygnieść albo jak się bór pali to i usmarzyć się można. 

Pisałeś coś że PIS nie jest partią obciachu?xD

W TVPropaganda właśnie mówili że w tym roku oddadzą rekordowa ilość dróg ekspresowych i że to o wiele lepiej jak za PO -PSL. Może ktoś przypomniec kiedy zaprojektowano te drogi, rozpisano i rozstrzygnięto  przetargi i rozpoczęto inwestycje?  

Z takim myśleniem mieliśmy doczynienia od lat 90 i dlatego jesteśmy w tyle i nasze pensje niskie. nie mamy polskiej marki samochodu czy proszku

Pis popierają nawet ludzie co ani jednej 500+ nie wzieli i nie wezmą ograniczony kolego

Tak prosto powiedzieć że można sobie wszystko kupić a zamiast dać ludziom pracę i żeby płacili podatki to lepiej dawać zasiłki bo do tego twoje myslenie prowadzi. tak się właśnie niszczyło polskie przedsiębiortwa wysysając ich z pieniędzy a potem sprzedając

Po co cpk jak jest w niemczech itp

Opublikowano
1 minutę temu, mirro napisał:

Po ciula nam CPK jak elektrownie leżą? 

no tak nam nic nie trzeba bądzmy tylko montownią europy

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v