Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

PSL tyle obchodzą rodzice co mnie treść modłów indiańskiego szamana.
Poj.....ło im się już we łbach w tym pędzie do władzy. Nie mają jakiej mamusi na sprzedaż za głosy wyborcze?

I w kwestii czysto grzecznościowej względem Jarecki-ego (chyba, bo trzy strony temu i trudno mi sprawdzić) który odwołał się do mnie tylko nie wiem do czego ale na treść odpowiedzieli w zupełności inni m,in ktoś (ten sam problem techn.) nowy z Tuskiem za swe logo o roli podatków i rzeczywiście je płacących. 
VAT i inne akcyzy za węgiel i tak klient zapłaci nieważne w jakim kraju wydobyty (ten węgiel :P) a dotację dla kogokolwiek z tych właśnie podatków czyli to nie rząd a ja płacę dotację to przynajmniej mam moralne prawo olewać czy ruski czy polski ten węgiel. Jeśli polski górnik jako Polak który musi zarabiać na "zachodnim poziomie" wymaga dotacji w czasach węglowej dekoniunktury aby dożył do czasów jak teraz gdy wreszcie ceny węgla zwalniają z konieczności dotacji a jeszcze i podatki generują od tego górnika to może teraz wystarczy tych podatków na zaprzestanie dalszego zadłużania budżetu. Marna nadzieja; wiem. 
Gdyby jednak udało się "wyzerować" budżet to wtedy niechaj i 1000+ rozdają bo na drogi jest inna linia finansowania jak i opłaty od już wybudowanych no i jeszcze te sześć miliardów Kulczykom odebrane z tychże opłat/przepłat co to wszystkie pięć miliardów mają na lokalne drogi wsadzić tylko nie podają skąd im się to wzięło jak by to lokalnym drogom robiło różnicę. 
Przy okazji - uczciwy znalazca zgubionego miliarda oczekiwany po odbiór przydziału na miejsce pod pomnik.

i na koniec poważniej. Kogo tu wysłać do Brukseli w przyszłych wyborach do "eurospędu"? żeby znowu nie wyszło że tam siedzi opozycyjna opcja do tutejszych rządzicieli.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Romanku, proszę. Nie musisz szukać po wyborczej, tutaj masz link do źródła i możesz poczytać kto ile zapłacił podatku.

https://www.mf.gov.pl/c/document_library/get_file?uuid=d7d7d587-804b-44f5-addc-c1978c1f3cf3&groupId=764034

I fajne wyliczenia przedstawiłeś. A teraz dopisz, że górnik pracując 12 miesięcy, na emeryturę odłożył jakby pracował nawet 21 miesięcy. Czyli jak pracuje 20 lat, to ZUS okres składkowy liczy jakby pracował 36 lat pracy. Do tego, jak się postarają to mogą w wieku 50 lat już być na emeryturze. Dalej uważasz, że nie dopłacamy do ich emerytur i sami sobie je fundują?

Teraz trochę liczb. Według GUS, średnia pensja w górnictwie to 13000 zł brutto, netto to ponad 9 100 zł netto. Składka emerytalna to 2536 zł. Górnik po 25 latach pracy i w tym 15 na dole może otrzymać emeryturę bez względu na wiek ale przypuśćmy, że pójdzie w wieku 55 lat i cały czas pracował w kopalni.

25latx1,5(przelicznik za pracę na dole)x(1268x12)=1141200zł. Czyli tyle górnik zaoszczędzi na emeryturę według ZUS. Faktycznie wpłacił 760000 złotych. Czyli ZUS mu ekstra dokłada 380000 złotych. Ale idziemy dalej. Według GUS, po osiągnięciu 55 lat, osoba ta przeżyje 25 lat czyli dożyje 80 lat. Teraz łatwe dzielenie, 570600/(12x25)=3804zł emerytury brutto miesięcznie. Natomiast, średnia emerytura górnicza wynosiła w 2017 4200 zł brutto miesięcznie. Moje wyliczenia są na pensji z 2017 roku i górnik pracuje tylko 25 lat.  20 lat temu pensja była sporo niższa i sporo niższy wpłacony ZUS (w 2007 średnia pensja górnika wynosiła 7000 zł). Czyli górnicy za pomocą mnożników i stażu pracy osiągają ogromne emerytury, a za mnożniki płacimy my.

https://stat.gov.pl/sygnalne/komunikaty-i-obwieszczenia/lista-komunikatow-i-obwieszczen/komunikat-w-sprawie-tablicy-sredniego-dalszego-trwania-zycia-kobiet-i-mezczyzn,285,5.html

https://wynagrodzenia.pl/kalkulator-wynagrodzen/wynik

https://praca.gazetaprawna.pl/artykuly/571853,gornik-na-przodku-przechodzi-na-emeryture-bez-wzgledu-na-wiek.html

https://www.fakt.pl/wydarzenia/polityka/rzad-zaoszczedzil-na-kluczowej-reformie-200-mln-zl/8x9qxmb?utm_source=_viasg_fakt&utm_medium=direct&utm_campaign=leo_automatic&srcc=ucs&utm_v=2

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, Krassus napisał:

Romanku, proszę. Nie musisz szukać po wyborczej, tutaj masz link do źródła i możesz poczytać kto ile zapłacił podatku.

https://www.mf.gov.pl/c/document_library/get_file?uuid=d7d7d587-804b-44f5-addc-c1978c1f3cf3&groupId=764034

I fajne wyliczenia przedstawiłeś. A teraz dopisz, że górnik pracując 12 miesięcy, na emeryturę odłożył jakby pracował nawet 21 miesięcy. Czyli jak pracuje 20 lat, to ZUS okres składkowy liczy jakby pracował 36 lat pracy. Do tego, jak się postarają to mogą w wieku 50 lat już być na emeryturze. Dalej uważasz, że nie dopłacamy do ich emerytur i sami sobie je fundują?

Teraz trochę liczb. Według GUS, średnia pensja w górnictwie to 13000 zł brutto, netto to ponad 9 100 zł netto. Składka emerytalna to 2536 zł. Górnik po 25 latach pracy i w tym 15 na dole może otrzymać emeryturę bez względu na wiek ale przypuśćmy, że pójdzie w wieku 55 lat i cały czas pracował w kopalni.

25latx1,5(przelicznik za pracę na dole)x(1268x12)=1141200zł. Czyli tyle górnik zaoszczędzi na emeryturę według ZUS. Faktycznie wpłacił 760000 złotych. Czyli ZUS mu ekstra dokłada 380000 złotych. Ale idziemy dalej. Według GUS, po osiągnięciu 55 lat, osoba ta przeżyje 25 lat czyli dożyje 80 lat. Teraz łatwe dzielenie, 570600/(12x25)=3804zł emerytury brutto miesięcznie. Natomiast, średnia emerytura górnicza wynosiła w 2017 4200 zł brutto miesięcznie. Moje wyliczenia są na pensji z 2017 roku i górnik pracuje tylko 25 lat.  20 lat temu pensja była sporo niższa i sporo niższy wpłacony ZUS (w 2007 średnia pensja górnika wynosiła 7000 zł). Czyli górnicy za pomocą mnożników i stażu pracy osiągają ogromne emerytury, a za mnożniki płacimy my.

https://stat.gov.pl/sygnalne/komunikaty-i-obwieszczenia/lista-komunikatow-i-obwieszczen/komunikat-w-sprawie-tablicy-sredniego-dalszego-trwania-zycia-kobiet-i-mezczyzn,285,5.html

https://praca.gazetaprawna.pl/artykuly/571853,gornik-na-przodku-przechodzi-na-emeryture-bez-wzgledu-na-wiek.html

https://www.fakt.pl/wydarzenia/polityka/rzad-zaoszczedzil-na-kluczowej-reformie-200-mln-zl/8x9qxmb?utm_source=_viasg_fakt&utm_medium=direct&utm_campaign=leo_automatic&srcc=ucs&utm_v=2

nawet za takie pieniądze co górnicy nie chciałbyś tam pracować !

takim pajacom to się wydaje że górnicy powinni pracować pod ziemią za 2tys złotych

Pewnie nie dać górnikom tylko przeznaczyć na uchodżców

Edytowane przez Gość
Opublikowano

wegiel to trudny temat . dysydent podam przykład  produkujesz trzode chlewna w oparciu o 2 systemy   1----system zamkniety gdzie masz maciory  a koszt prosiaka od niej masz 200 zł i taki koszt utrzymuje sie przez 5 lat    2---  system kupujesz prosieta raz po 150 zł za sztuke a raz po 250 zł niby wyjdzie srednia 200 zł jak w systemie z maciorami  ale jak kupisz po 150 zł prosie to zarobisz ale jak po 250 zł to dołorzysz . i pytanie ktury system lepszy . czy pierwsz gdzie zarobek miejszy ale stały czy drugi raz zarobek wiekszy drugi raz strata ?   nieznajac tresci umowy kopalni z elektrownią wypowiadanie sie jest utoipią . trzy lata temu wegiel był po 100 zł a dzis 300 zł  ipoile płaci elektrownia ?  jak by banki nie były dokapitalizowane  w czasie recesji  to by połowy nie było na rynku poco ich amerykance u siebie ratowali ?

Opublikowano
8 godzin temu, dysydent napisał:

PSL tyle obchodzą rodzice co mnie treść modłów indiańskiego szamana.
Poj.....ło im się już we łbach w tym pędzie do władzy. Nie mają jakiej mamusi na sprzedaż za głosy wyborcze?

I w kwestii czysto grzecznościowej względem Jarecki-ego (chyba, bo trzy strony temu i trudno mi sprawdzić) który odwołał się do mnie tylko nie wiem do czego ale na treść odpowiedzieli w zupełności inni m,in ktoś (ten sam problem techn.) nowy z Tuskiem za swe logo o roli podatków i rzeczywiście je płacących. 
VAT i inne akcyzy za węgiel i tak klient zapłaci nieważne w jakim kraju wydobyty (ten węgiel :P) a dotację dla kogokolwiek z tych właśnie podatków czyli to nie rząd a ja płacę dotację to przynajmniej mam moralne prawo olewać czy ruski czy polski ten węgiel. Jeśli polski górnik jako Polak który musi zarabiać na "zachodnim poziomie" wymaga dotacji w czasach węglowej dekoniunktury aby dożył do czasów jak teraz gdy wreszcie ceny węgla zwalniają z konieczności dotacji a jeszcze i podatki generują od tego górnika to może teraz wystarczy tych podatków na zaprzestanie dalszego zadłużania budżetu. Marna nadzieja; wiem. 
Gdyby jednak udało się "wyzerować" budżet to wtedy niechaj i 1000+ rozdają bo na drogi jest inna linia finansowania jak i opłaty od już wybudowanych no i jeszcze te sześć miliardów Kulczykom odebrane z tychże opłat/przepłat co to wszystkie pięć miliardów mają na lokalne drogi wsadzić tylko nie podają skąd im się to wzięło jak by to lokalnym drogom robiło różnicę. 
Przy okazji - uczciwy znalazca zgubionego miliarda oczekiwany po odbiór przydziału na miejsce pod pomnik.

i na koniec poważniej. Kogo tu wysłać do Brukseli w przyszłych wyborach do "eurospędu"? żeby znowu nie wyszło że tam siedzi opozycyjna opcja do tutejszych rządzicieli.

Polski patriota co wywiesza biało czerwoną flagę a  preferuje ruski gorszy węgiel 😁

Trzeba było zostać górnikiem jak takie kokosy zarabiają i nie przewracać ziemi 😁

Opublikowano (edytowane)

"Niezły" przykład ze świńmi bo te chorują na ASF a górnictwo i bankowość na interwencjonizm. Tylko lekarstwo na ASF to likwidacja odgórnie nakazana a kopalnie i bankowość sztuczne utrzymanie przy życiu być może i chorych kopalń czy banków. W jednym i drugim przypadku wyłączona selekcja naturalna i prowadzi do ogólnej degeneracji "gatunków".
Usprawiedliwianie strategicznym znaczeniem banków, kopalń, rolnictwa, edukacji nie zmienia faktu że taki interwencjonizm to droga do socjalizmu i należy go ograniczać do niezbędnego minimum.
A kupowanie polskiego węgla od chorych kopalń które ciągle wymagają dożywiania a mimo to dają mi droższy produkt i jeszcze zmuszają do większych podatków na subwencje jest samobójstwem finansowym moim i agonii socjalistycznej gospodarki do czego taka polityka doprowadzi i jeśli polski patriota to idiota promujący socjalizm to ja dziękuję za taki patriotyzm. Jeśli do czegoś godzę się lub jestem przymuszony dopłacać to przynajmniej oczekuję że produkt tego czegoś będzie tańszy przynajmniej dla mnie niepoważne jest podleganie i dalsze powtarzanie propagandy jakoby narodowość węgla była kryterium jego jakości.
Propaganda jakoby czyjkolwiek węgiel był gorszy lub lepszy po kryteriach narodowości kopalń to zbyt prymitywny kit jak na dzisiejsze czasy i niewielu tak naprawdę w to wierzy. A kupowanie ruskiego czy nie ruskiego węgla po etykiecie  już całkowitym kretynizmem bo czort wie tak naprawdę skąd pochodzi asortyment akurat z tej kupy z której akurat mi nasypano. 
Mnie interesuje jakość i cena i jeśli nie wpuszczę konkurencji to będę miał towary coraz droższe i jeszcze do tego płaczące o subwencje zakłady.
Trochę bata też trzeba bo inaczej i Polak na Polaku zastosuje przymus monopolu a patriotyzm i flag czepianie pozostawmy mniej rozgarniętym bo gdy przyjdzie do rzeczywistej obrony interesów Polski to nie szmaty kolorowe czy niegospodarność będą potrzebne.
Patriotyzmem większym jest eliminacja łajz z gospodarki w możliwie najsurowszej formie a tylko interes strategiczny gdy nas na niego stać.
Promowanie subwencjami prowadzi do tego że zostają w gospodarce partacze i najskuteczniejsze żebraki a nie najlepsi gospodarze i wcześniej niż później wszystkim przyjdzie za to zapłacić w USA też.

No szlag by reklamowców z af bo już teraz procek mi na 100% chodzi na tej stronie mimo, że lapka wymieniłem na lepszy

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

A co to za problem dla składu usypać dwie kupki ruskiego węgla. Mówić  patriotom ze jedna jest z naszej kopalni i kasować ich 20 pln na tonie więcej. Będą mieli polski dobry węgiel 

Opublikowano (edytowane)

wy to chcecie za darmo leczyć się w polskiej służbie zdrowia, żeby was policja chroniła, straż udzielała pomocy, państwo za darmo wykształciło a w zamian wolicie wybieracie zagraniczne towary i kupujecie w hipermarketach

Patriotyzm to tylko dla was wyciąganie flagi i spiewanie hymnu a państwo niech sobie radzi jak chce

52 minuty temu, Ulman napisał:

A co to za problem dla składu usypać dwie kupki ruskiego węgla. Mówić  patriotom ze jedna jest z naszej kopalni i kasować ich 20 pln na tonie więcej. Będą mieli polski dobry węgiel 

myślisz że jak kupuje co roku ten sam węgiel to się nie poznam skąd on jest . gołym okiem ten węgiel da się rozróżnić

dla 20zł nikt nie wybierze ruskiego węgla. różnice w cenie są dużo większe no i kaloryczność jest mniejsza

Edytowane przez Gość
Opublikowano (edytowane)

Masowe szmat czepianie po chałupach bardzo dużo pomoże gospodarce. Ono jest potrzebne w krajach wielonarodowych lub na samochodzie może jeszcze zwłaszcza za granicą. w kraju takim jak nasz jest pustym gestem i najczęściej jedynym na jaki stać wywieszających bo po za tym tylko rządzić innymi i żądać socjalu potrafią.
Siłę daje technologia i selekcja według zdrowych kryteriów a nie wzajemne lizanie się po d..ach subwencjami a jeśli mamy być silniejsi od kogokolwiek to na czym to ma polegać w czasach pokoju?
Właśnie na zdolności przejęcia jego zasobów metodami gospodarczymi.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Daje siłę bo to zmiana przyzwyczajeń. Istnieje więc szansa że kolejnym pokoleniom " w pale nie będzie się mieścić" że można było tak robić. Nie ma takiego sposobu aby to zrobić poprzez edukację, Tylko zabieranie pewnych spraw do grobu pozwala na stopniowe zmiany.

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, Krassus napisał:

o chłopie a gdzieś Ty był tyle czasu  ? ...:D witamy ,witamy 

Edytowane przez marko-kolo
Opublikowano
1 godzinę temu, racyl napisał:

myślisz że jak kupuje co roku ten sam węgiel to się nie poznam skąd on jest . gołym okiem ten węgiel da się rozróżnić

dla 20zł nikt nie wybierze ruskiego węgla. różnice w cenie są dużo większe no i kaloryczność jest mniejsza

Gówno tam widzisz gołym okiem , chyba że jest tabliczka wbita z napisem "Polski" Może jeszce na każdej bryle jest napisane "made in Poland"? 

Jeśli ruski kosztuje dużo mniej jak 20 pln od naszego to nie ma się co dziwić że ludzie ruskim palą i będą coraz więcej. Gdyby był gorszy to dawno  by sie ludzie poznali. Ruskim weglem opala się nie tylko domy idywidualne ale też całe osiedla, szkoły, czy  nawet ciepłownie. Myślisz że nikt nie bada kaloryczności? Bądź pierwszy i zdemaskuj ten ruski spisek. Obnaż to oszustwo. Zostaniesz bohaterem dobrej zmiany

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, Krassus napisał:

no i masz jsw W 2017 r. Jastrzębska Spółka Węglowa (JSW) wpłaciła do budżetu państwa kwotę 1,7 mld zł, z czego z podatku dochodowego 255 mln zł, podatku VAT 325 mln zł., składek ZUS płatnych przez pracowników i pracowników 834 mln zł, a podatku od nieruchomości 70 mln zł.

https://jastrzebieonline.pl/news,11219,jsw-zaplacila-panstwu-17-mld-zl.html

biedronka 

Podatek VAT należny - wartość obliczonego podatku, która wynika z dokonanej sprzedaży towarów lub usług. Podatek należny wiąże się z uzyskanym przychodem ze sprzedaży, a wysokość podatku jest zależna od kwoty ceny netto i stawki VAT[1][2]. Wynika on z faktur własnych podmiotu prowadzącego działalność.

Podatek został nazwany podatkiem należnym, ponieważ „należy się” Skarbowi Państwa. Obowiązek zapłaty podatku powstaje z chwilą dokonania dostawy towarów lub wykonania usługi[3].

czyli zapłaciliśmy my 

Rok 2017 okazał się jeszcze lepszy. Jak dowiedziała się "Gazeta Wyborcza", podatek dochodowy od osób prawnych (CIT-8) za ubiegły rok wyniósł w przypadku JMP 460 136 645 zł.

co ty na to ??

12 minut temu, Ulman napisał:

Gówno tam widzisz gołym okiem , chyba że jest tabliczka wbita z napisem "Polski" Może jeszce na każdej bryle jest napisane "made in Poland"? 

Jeśli ruski kosztuje dużo mniej jak 20 pln od naszego to nie ma się co dziwić że ludzie ruskim palą i będą coraz więcej. Gdyby był gorszy to dawno  by sie ludzie poznali. Ruskim weglem opala się nie tylko domy idywidualne ale też całe osiedla, szkoły, czy  nawet ciepłownie. Myślisz że nikt nie bada kaloryczności? Bądź pierwszy i zdemaskuj ten ruski spisek. Obnaż to oszustwo. Zostaniesz bohaterem dobrej zmiany

ulmanku nie bredź można rozróżnić 

poza tym ja kupiłem wegiel po 600zł groszek na marcelu 

Groszek min. 30 8.00 31.50 6.00 0.60 20 70 602.70

po ile u was ruski ??

Edytowane przez Roman176
Opublikowano
10 godzin temu, Krassus napisał:

czemu piszesz taką gównoburzę ?? pracuje 25lat czystego dło bez chorobowego jakikolwiek zwolnie opieki za urodzenie itp mam rozumieć że ty jesteś taki głupi ze ty przepracujesz 25lat bez l4 opiek jak ci się urodzi dziecko to do pracy ?? 

Z okresów pracy górniczej i równorzędnej odlicza się wszystkie okresy niezdolności do pracy w związku z chorobą przypadające po dniu 14.11.1991r., za które pracownik otrzymał wynagrodzenie, zasiłek chorobowy lub świadczenia rehabilitacyjne. Przykład: Okres pracy – górnik pod ziemią: 01.09.1997r. – 31.10.2014r. = 17 lat, 2 miesiące, 0 dni. W powyższym okresie górnik przepracował: 2120 dniówek przodkowych (półtorakrotnych)= 2120 : 22= 96 miesięcy : 12 = 8 lat i 8 dni (8 x 12 x 22 = 2112; 2120 – 2112 = 😎 Do odliczenia pozostają okresy niezdolności do pracy w związku z chorobą np. w ilości: 1 miesiąc i 15 dni. Z okresu pracy górniczej wynoszącego 17 lat i 2 miesiące, należy zatem odliczyć okres niezdolności do pracy – 1 miesiąc i 15 dni, pozostaje więc okres pracy górniczej: 17 lat, 0 miesięcy, 15 dni. Okres pracy wyrażony w dniówkach zaliczanych w wymiarze półtorakrotnym: 8 lat, 0 miesięcy, 8 dni Po zsumowaniu otrzymujemy łączny okres pracy górniczej: 25 lat, 0 miesięcy, 23 dni. Należy pamiętać, że do 25-letniego okresu pracy górniczej i równorzędnej nie możemy uwzględnić innej pracy niż praca, która została w ustawie emerytalnej uznana za pracę górniczą lub równorzędną z pracą górniczą. Przedstawiony algorytm wyliczenia uwzględniający miesiąc jako 22 dni, dotyczy tylko okresów pracy tzw. przodkowej, dla której pracodawca podaje łączną liczbę zaewidencjonowanych dniówek i które do ustalenia prawa do emerytury podlegają zaliczeniu w wymiarze półtorakrotnym (1 rok takiej pracy będzie liczony jako 1 rok i 6 miesięcy). Przelicznik 1,8 dotyczy sposobu wyliczenia wysokości górniczej emerytury, podobnie jak przelicznik 1,5 i nie należy ich mylić z dniówkami lub okresami, które zalicza się w wymiarze półtorakrotnym przy ustalaniu prawa do emerytury.

gdyby tak liczono emerytury i normalnie liczyli by tak wszystkim to nie wiem czy starczyłobyy ci 30 lat pracy wakacje na l4 jak ciebie odpada 

w 2007 średnia pensja górnika wynosiła 7000 zł)   jak średnia krajowa 5tyś ?

odlicz sobie prezesa i przełożonych

28 minut temu, Ulman napisał:

Biedronka zapłaciła 460 mln a JSK 255 mln.. Co ześ tak ciulowo fedrował?

na wegiel jest tylko vat 45gr na tonie 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Ulman napisał:

bredzisz i tyle. nigdy nie kupywałeś żadnego węgla bo nie wiesz jakiego rzędu złotych są  różnicy w węglu

nawet z czystej logiki nie kupiłbyś ruskiego tańszego o tak mało złotych który jawnie jest zdeklarowany z mniejszą kalorycznością i nie trzeba niczego demaskować.

ruski musi być sporo tańszy przynajmniej te 150zl na tonie

Składom które działają od lat nie opłaci sie nabierać klientów bo by do nich nie wrócili. wystarczy przejść po placu gdzie jest z różnych kopalni i wszystko ładnie widać czym się różni

56 minut temu, Ulman napisał:

Biedronka zapłaciła 460 mln a JSK 255 mln.. Co ześ tak ciulowo fedrował?

biedronka to najlepszy z tych zagranicznych sieci market bo przynajmniej tam  żywność w bardzo duzej przewadze pochodzi z Polski mimo wyżyłowania dostawców czego nie można powiedzieć o Lidlu

I chyba nabardziej skora zagraniczna sieć do płacenia podatków

w tych pozostałych marketach to jest pare rzeczy w promocji a reszta droższa niż w lokalnym groszku

Edytowane przez Gość
Opublikowano
13 minut temu, racyl napisał:

biedronka to najlepszy z tych zagranicznych sieci market bo przynajmniej tam  żywność w bardzo duzej przewadze pochodzi z Polski mimo wyżyłowania dostawców czego nie można powiedzieć o Lidlu

I chyba nabardziej skora zagraniczna sieć do płacenia podatków

w tych pozostałych marketach to jest pare rzeczy w promocji a reszta droższa niż w lokalnym groszku

w pierwszej setce brak lidla kauflandu i innych na to wychodzi że biedronka tylko płaci 

największymi płatnikami tylko polskie firmy gdzie reszta ? św krowy 

16 minut temu, racyl napisał:

bredzisz i tyle. nigdy nie kupywałeś żadnego węgla bo nie wiesz jakiego rzędu złotych są  różnicy w węglu

nawet z czystej logiki nie kupiłbyś ruskiego tańszego o tak mało złotych który jawnie jest zdeklarowany z mniejszą kalorycznością i nie trzeba niczego demaskować.

ruski musi być sporo tańszy przynajmniej te 150zl na tonie

nie wysilaj się już sam kiedyś to pisałem tylko przybiłeś pieczątkę o'czym ja kiedyś pisałem jak kupowałem groszek chciałem wygodnie a do tego taniej  zamiast 6polskiego spaliłem 8/9 ruskiego 

Opublikowano

"Biedronka" nie jest polską firmą tylko portugalską.
chyba muszę się potarzać ale poznaj który tu nie polski węgiel (ten na górze na środku po 1040zł/t bo ceny "nie złapało") i zaręczam że jeśli jest różnica między tym za 750 obok to niewielka bo sobie na próbę dobrałem 50kg (tego droższego :) ) i ten droższy ma nieco więcej węglowodorów ciężkich (bardziej kopci) i nieco niższy ciężar właściwy czyli pewnie kaloryczność jednostki masy wyższa nieco.
I jak tak patrzę na te zdjęcia to chyba różne frakcje z tej samej partii węgla a tylko ten najdroższy z innej partii bo inaczej nawet frakcjonowany (odsiany tylko groszek i miał)

węglowy nacjonalizm.jpg

• Thanks 1
Opublikowano

https://www.fakt.pl/wydarzenia/polska/wegiel-z-rosji-test-wegla-z-rosji-czy-kupowac-wegiel-z-rosji/2zvxyng

4 minuty temu, dysydent napisał:

chyba muszę się potarzać ale poznaj który tu nie polski węgiel (ten na górze na środku po 1040zł/t bo ceny "nie złapało") i zaręczam że jeśli jest różnica między tym za 750 obok to niewielka bo sobie na próbę dobrałem 50kg (tego droższego :) ) i ten droższy ma nieco więcej węglowodorów ciężkich (bardziej kopci) i nieco niższy ciężar właściwy czyli pewnie kaloryczność jednostki masy wyższa nieco.
I jak tak patrzę na te zdjęcia to chyba różne frakcje z tej samej partii węgla a tylko ten najdroższy z innej partii bo inaczej nawet frakcjonowany (odsiany tylko groszek i miał)

węglowy nacjonalizm.jpg

z dalsza nieszło ? jak byś tak dał 

sobieski_rusek.jpg

Opublikowano
3 minuty temu, dysydent napisał:

nikt twierdzi że biedronka to polska sieć

rozróżni ten co kupuje co roku ten sam lub nim handluje. kazać rozróżniać postronnej osobie to loteria i manipulacja

Opublikowano
7 minut temu, dysydent napisał:

KWK ROW Ruch Marcel Kostka min. 30 63.00 200.00 6.00 0.60 50 80 726.93

KWK ROW Ruch Marcel Orzech min. 30 25.00 80.00 6.00 0.60 50 80

696.18

KWK ROW Ruch Marcel Groszek min. 30 8.00 31.50 6.00 0.60 20 70 602.70

chyba ten taszy 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v