Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Tak w skrócie to -" Nic się nie opłaci , a Wy głupie jesteśta . " To jego motto . ;)

Gość marekfarmer
Opublikowano
33 minuty temu, Ulman napisał:

Co komisja z tym zrobi? Zamknie Grasia za to?

Nie wiem  

Mam nadzieję  że  Marek  Jakubiak  węzie  ,,profesura,,  i  całą ta bandę  za,, jajca  ,,

Opublikowano
3 minuty temu, marekfarmer napisał:

Nie wiem  

Mam nadzieję  że  Marek  Jakubiak  węzie  ,,profesura,,  i  całą ta bandę  za,, jajca  ,,

I co im zrobi? Wora ukręci ?

Opublikowano

Bez watpienia. 

Fajne sa te PISiaki. W tvp doszło już do narracji że opozycja stoi po stronie oligarchyxD Oczywiście tak w sumie to nic sie nie stało bo to jakaś intryga złego bankstera. Z drugiej strony ze 2 spotkania na Nowogrodzkiej, nocne spotkanie komitetu stabilności finansowej. Aaron Glapiński ostrzega przed  rozchwianiem systemu finansowego. Śmieszność nad śmiesznościami -  w narracji PISowskiej Czarnecki z Giertychem nic nie znaczą a oskarża ich się o próbę rozchwiania systemu.😄 

Ministerka finansów zarzeka się że wszystko jest w porządku a system finansowy jest stabilny. Do tego w tle Bierecki  ze SKOKami i cholera wie co jeszcze na taśmach. 

Jak na fakt że nic się nie stało a państwo zadziałało prawidłowo to straszna ruchawka . Ciekawe jak swiat finansów zareaguje na zasady działania naszego państwowego nadzoru bankowego.  https://wiadomosci.wp.pl/afera-knf-dotarla-na-wall-street-analityk-chce-cofniecia-polsce-statusu-rynku-rozwinietego-6318641116849793a

Opublikowano (edytowane)
17 godzin temu, jarecki napisał:

ok. z innej strony podejde . Z kad wzieła sie silna pozycja niemiec na swiecie ?  odp. z dotowania  rzadu ogromnego projektow zwiazanych z  nową technologią dotowali innowacyjnosc  , co w POLSCE dopiero powstaje chyba pronar zaiwestował  w  budowe budynku  nowych rozwiazan . do tej pory wszyscy technologie kupowali w niemczech   [ wyzynarki do metalu   ogulnie wszystko co potrzebne do noweczesnej produkcji  , nawet linie do produkcji butelek  ]  wPolsce chcieli zbudowac fabryke akumulator do samochodow elektrycznych chinczycy i co  Merkel przeznaczyła potezny grant na rozwoj technologi i budowe fabryki w niemczech . chyba Ulman nie rozumiesz ze bez wsparcia panstwa bedziemy zawsze pakowac przesyłki w amazone za 1500 zł + OBIADEK  

bardziej to właśnie z powodu zbyt dużego "wsparcia państwa" przez dziesięciolecia w gospodarce teraz możemy tylko pakować te przesyłki.
Amazon i podobne firmy powstały bez wsparcia państwa w którym powstały i dopiero Trump... spokojnie, On właśnie takie wsparcie rozpoczyna co ani USA ani Niemcom dopłacanie do chińskich inwestycji na dobre nie wyjdzie.
Co to znaczy wspierać myśl techniczną? wysyłać czeki? a to intelekt żywi się gotówką? im więcej kasy wpakujesz w jakieś konsorcjum tym genialniejsze pomysły spłodzą? ...
To znaczy że jeśli jeden łopaciarz kopie dołek pod słupka godzinę to wynajęty tysiąc łopaciarzy wykopie ten dołek w ułamku sekundy?  (skąd ten słownik zna takie słowo że mi na rz poprawił?)
Co to jest biznes? zarabianie pieniędzy. Jeśli będę miał pieniądze np z dotacji to po co mi biznes?
Wsparcie państwa ograniczyć co najwyżej do zadbania aby uczciwie biznesy były w nim prowadzone i zagwarantowanie rzetelnego egzekwowania praw autorskich wszelkich dla twórców dóbr wszelakich ze wszystkimi profitami z tym związanymi o ile na te dobra nabywca się znajdzie a tylko nieznaczne faworyzowanie własnych obywateli w tych prawach wystarczyło Niemcom znaleźć się w obecnej sytuacji tylko przyszła  pani Kanclerz i... nawet Polsce się za takie durnoty dostanie bo sąsiad.
Europa to już skansen technologiczny na tle świata. Siemens jakieś chyba garnki ostatnio reklamował, Telefunken? a co to jest? itp.
Wielki Claas już w swoich początkach był kopią amerykańskich maszyn, W Europie NIKT nie potrafi scalaka seryjnie wyprodukować w litografii poniżej 100 nanometrów gdy standardem jest czternaście we wszystkich procesorach. Europejski Galileo odpowiednik GPS-a nawet z ruskim GLONAS-em a kto wie czy i nie z Beidou już przegrywa, europejska struktura gospodarcza zadłuża się bezustannie a Niemcom nie dość że się robić nie chce i wszystkich by u siebie zagnać chcieli to jeszcze takie debilne pomysły rodem z krystalicznego socjalizmu. To nie Niemcy dopłacali to do nich dopłacono by się im poprawiło i nie mieli powodu ryja zadzierać w kolejnej wojnie z których większość w Europie ostatnio od nich pochodziła czy im pokrewnych nacji.
Jakie miejsce Polski w tym wszystkim? a z kim? spawaczami co ich spawy puszczają (w/g Mirro) nawet z nudów postoju na parkingu?
Postawa - dajcie mi kasę (subwencję, grant) to się wezmę i coś zrobię później; czy postawa - Q..wa jak mi się uda to wreszcie "skoszę" kasę i nikt mi jej nie zabierze.
Która z tych postaw wiarygodniejsza a przy okazji tańsza do wykreowania?.....

daliście mi pracę domową bo dalej nie wiem o co z tym KNF-em chodzi... jakoś nie było czasu poczytać.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

o co chodzi z knf- jeden taki gostek z podkarpacia chcial przytulic pare groszy- a afera w sumie zachodzi o to czy chcial tylko dla siebie czy tez musial[ chyba nie z wlasnej woli] sie z kims podzielic i najwazniejsze pytanie _ z kim???

wedlug niezaleznych badan fendy to aktualnie najlepsze ciagniki  na europejskim rynku,drugi jonder, potem chyba valtra-brano pod uwage szereg danych z serwisow zachodnio europejskich- zaden nie jest idealny,kazda marka ma swoje dobre i slabe strony.......

stary komunistyczny trep powinien wiedziec ze najwiecej sprzedal rzad akcji wyborczej solidarnosc- kto byl w rzadzie sprawdzcie sobie..........

Opublikowano
6 godzin temu, Ulman napisał:

Ozzborn - w skali globalnej JD jest wiekszy ale w europie w której zyjemy Fendt jest bardzo uznaną marką. To ze Niemcy wmawaja rolnikom że Fendt to potega to normalne bo w skali europy są silni. Nasz rząd nieustannie wmawia wszystkim ze jesteśmy potegą co jest bzdurą i jakoś ci chyba nie przeszkadza.

właśnie ulmanku brakuje typowemu polakowi patriotyzmu niemieckiego  coś jak przeciwieństwo ciebie 

Żaden inny argument nie trafi do pragmatycznych Niemców. nieważne czy niemieckie sie psuje ważne że niemieckie chodzby polska produkowała niezniszczalne narzędzia Rynek niemiecki jest dość hermetyczny i ciężko się na nim przebić – uważa Marcin Madeja, zastępca Dyrektora Eksportu Wawel SA. "Niemcy są bardzo przywiązani do lokalnych marek

Opublikowano (edytowane)

Niemcy dostali w d.. od wszystkich dokoła i naturalnym jest że zanim nie minie ból d.. będą trzymać się...  to naturalny odruch znamienny do grupy osaczonych przez resztę a nic tak nie konsoliduje jak poczucie zagrożenia. ....
przekopuję się przez coraz dla mnie ciekawsze niuanse tego KNF-u i nie o dojarkę pojedynczych krówek, tu chodziło a główny przewód do cysterny i tylko nie wiadomo czy zawór sterujący nie przeciekał.
Pierwsze moje odczucie to szkodliwość zbytniej przejrzystości i przesadnej otwartości. bo łeb powinien zostać ukręcony sprawie nie dymisją a zawieszeniem do wyjaśnienia bo mamy nadwątlenie zaufania dla całego państwa i to bez jednoznacznych dowodów a tak buduje się panikę jeśli chodzi w sprawie o pieniądze i w niczyim interesie jest tutaj ferowanie sądów czy przypuszczeń bo panika to straty dla wszystkich a sprawy wyjaśnienie trochę ze stosowanym sakramentalnym "ściśle tajne" być by mogło.
edit
dalej w te getinbaki się nie zagłębiam bo podstawą początków ich kapitału był handel a bardziej skupowanie wierzytelności czyli na granicy moralnego szwindlu taki proceder ale potrzebny i na całym świecie praktykowany i tolerowany bo oczyszcza atmosferę finansową tych "prawych' banków i tenże prawie szwindel dał taką skalę obrotu szwindlarzom że aż godną uwagi KNF-u bo zbyt to było duże aby jego upadek nie miał negatywnego wpływu na cały lokalny sektor bankowy. Jest podejrzenie ... i tu dalej powinno być "ściśle tajne" dla dobra śledztwa. Tyle. 
Pośrednio potwierdza to moją tezę że w Polsce może i są milionerzy ale uczciwie dojść do tego stanu leży na granicy możliwości co najwyżej takie getybaki.
Legenda
- getinbaki, getybaki - firmy które działają legalnymi metodami których to metod większość populacji nie miała by sumienia używać
- szwindel, szfindlarze - zbyt surowe określenie tej reszty populacji
- szumidło - system gdy zadziała;  rokujący błyskotliwą karierę szfindlarzy w getinbakach 
- propaganda - odmiana szumidła stosowana w polityce .
end edit
zaliczyłem egzamin .. yy..ten .. pracę domową?

Edytowane przez dysydent
Gość marekfarmer
Opublikowano
10 godzin temu, marulekk napisał:

@marekfarmer  czekam na odpowiedź pytania , które zadał @soltys48

Nie widzę  co  piszą forumowe  ,,jamochłony,,  gdyż  są  na liście  osób  ignorowanych  także  nie odpowiadam  na ich pytania  B| 

Korzystam z tej przydatnej funkcji  od  lat  :)  

9 godzin temu, Ulman napisał:

Bez watpienia. 

Fajne sa te PISiaki. W tvp doszło już do narracji że opozycja stoi po stronie oligarchyxD Oczywiście tak w sumie to nic sie nie stało bo to jakaś intryga złego bankstera. Z drugiej strony ze 2 spotkania na Nowogrodzkiej, nocne spotkanie komitetu stabilności finansowej. Aaron Glapiński ostrzega przed  rozchwianiem systemu finansowego. Śmieszność nad śmiesznościami -  w narracji PISowskiej Czarnecki z Giertychem nic nie znaczą a oskarża ich się o próbę rozchwiania systemu.😄 

Ministerka finansów zarzeka się że wszystko jest w porządku a system finansowy jest stabilny. Do tego w tle Bierecki  ze SKOKami i cholera wie co jeszcze na taśmach. 

Jak na fakt że nic się nie stało a państwo zadziałało prawidłowo to straszna ruchawka . Ciekawe jak swiat finansów zareaguje na zasady działania naszego państwowego nadzoru bankowego.  https://wiadomosci.wp.pl/afera-knf-dotarla-na-wall-street-analityk-chce-cofniecia-polsce-statusu-rynku-rozwinietego-6318641116849793a

Nielegalne nagrania  nie  są  dowodem 

Ciekawe czy  Czarnecki odpowie  za nielegalne  nagrywanie   w końcu  kelnerzy  i  Falenta zostali  skazani  więc  on powinien  być tak samo traktowany

Do tego  ukrywanie  przez  miesiące  informacje  o  rzekomym  przestępcy  kolejne  zarzuty  powinien dostać

Jego  Banki  bankrutują  i  szuka chłopina  ratunku   miał  500 milionów na plus   teraz    500 milionów  na minus  

Jeśli  szef KNF  dopuścił  się  przestępstwa na pewno  zostanie  ukarany    oto  wszyscy mogą  być spokojni    PiS  nawet swojego Ministra sportu  do  więzienia wsadził  za  łapówkę  drugiego  wywali   za  ,,orgie  i  biały  pył,,    także   PiS  to  nie  PO  które  broni  swoich do końca.   

Aferą  będzie  jak    rząd będzie  pomagał tym bankrutującym banką  miliardera   bo skoro  ma miliardy  to  z jego  majątku  ratować  te  banki  i  tyle  w temacie. 

Opublikowano (edytowane)

ok. dysydent  po czesci prawde piszesz tak jak dotacja dla ursusa na przekładnie vigus  czy jak ją zwał ale niech jeden projekt na 5 da sie wprowadzic w zycie i bedzie według mie ok. chce kupic kosiarke samasz ona ma 1 tone co u konkurencji 700 kg . brak badan nad nowymi kompozytami . tylko dotacja powinna pokrywac 50% kosztow a reszta firma ktura chce nowinke wykorzystac  bo jak dasz całosc to wiadomu ni kasy ni...    I STAŁO SIE niedawno pisałem ze kazdy bierze  czy to pis czy po , sztuką jest niedac sie złapac  

Edytowane przez jarecki
Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, Roman176 napisał:

właśnie ulmanku brakuje typowemu polakowi patriotyzmu niemieckiego  coś jak przeciwieństwo ciebie 

Żaden inny argument nie trafi do pragmatycznych Niemców. nieważne czy niemieckie sie psuje ważne że niemieckie chodzby polska produkowała niezniszczalne narzędzia Rynek niemiecki jest dość hermetyczny i ciężko się na nim przebić – uważa Marcin Madeja, zastępca Dyrektora Eksportu Wawel SA. "Niemcy są bardzo przywiązani do lokalnych marek

Pragmatyczny Niemiec kupi coś gorszego bo to niemieckie?  To co robią u nich japońskie samochody  JD NH czy inne Valtry? Pragmatyczne to jest by kupując coś dostać jak najwiecej za określona kwotę. 

1 godzinę temu, marekfarmer napisał:

1.Nielegalne nagrania  nie  są  dowodem 

2. Ciekawe czy  Czarnecki odpowie  za nielegalne  nagrywanie   w końcu  kelnerzy  i  Falenta zostali  skazani  więc  on powinien  być tak samo traktowany

3. Do tego  ukrywanie  przez  miesiące  informacje  o  rzekomym  przestępcy  kolejne  zarzuty  powinien dostać

4.  Jego  Banki  bankrutują  i  szuka chłopina  ratunku   miał  500 milionów na plus   teraz    500 milionów  na minus 

5. Aferą  będzie  jak    rząd będzie  pomagał tym bankrutującym banką  miliardera   bo skoro  ma miliardy  to  z jego  majątku  ratować  te  banki  i  tyle  w temacie. 

1. Czemu wiec cała PISuaria tak się ekscytuje taśmami od Sowy. Przyjmujesz narracje jak PO

2. Najpierw niech prześwietla łapownictwo w organie kontrolującym nasz sektor fonansowy. Niedawno pisałeś że Falencie i kelnerom powinni dziękować za obnazenie PO. Czarneckiemu też powinni?

3. Za cokolwiek mu dopieprzyc bo podniósł rękę na władze ludową. Jak on w ogóle śmiał nie zaplacic😃 

4. I akurat przez przypadek dostał propozycje od urzędnika państwowego. To był zwykły szantaż prawego i sprawiedliwego przez PIS namaszczonego

5.Rzad już zapowiedział ze pomoże. Trzęsą gaciami aż furczy . Takiej ruchawki z tak niby błachego powodu dawno nie było 

Edytowane przez Ulman
Opublikowano

Nie chce mi się a i sens niewielki udowadniać że nawet jeśli by dotowały stany JD to kwestią czasu negatywne tego skutki.
to znaczy że jako "pospólstwo" nie dość że mamy kupować to jeszcze dotować?
A co jeśli zadotujemy partaczy czy gnojasów dyskryminując tym naprawdę dobrych którzy zbyt cicho o te dotacje żebrali.

z innej beczki
koniunkturalizm;  w tychże stanach był "ekologiczny" Obama a teraz "industrialny Trump to i naukowcy zmienili orientację; http://www.twojapogoda.pl/wiadomosc/2018-11-19/naukowcy-przyznaja-sie-do-wpadki-wyniki-badan-nt-ogrzewania-sie-oceanow-byly-bledne/

i teraz "mieszając te "beczki"
Jaka gwarancja że koniunkturalizm nie steruje subwencjami?

Subwencje wszelkie to choroba choć nie zawsze śmiertelna i dlatego jakoś to się jeszcze kręci.
Czym innym jest refundowanie strat lub słabości niezawinionych - socjal konieczny, a czym innym fałszowanie relacji gospodarczych - dotacje.

Opublikowano

95 proc. pracowników Narodowego Banku Polskiego otrzymało nagrody okolicznościowe w wysokości po 6 tys. zł każdy. Premie zostały przyznane z okazji Święta Niepodległości – ustalił Onet. To oznacza, że świętowanie mogło pochłonąć nawet 18 mln zł.

https://wiadomosci.onet.pl/tylko-w-onecie/tak-swietuje-nbp-18-mln-zl-premii-na-100-lecie-odzyskania-niepodleglosci/ld1jjj7?utm_source=wiadomosci_viasg&utm_medi

Opublikowano (edytowane)

Sześć tysięcy to nie dużo jeśli kto rzetelnie pracował i przysporzył tym wiele więcej a tylko tym trudniejsze powinno być załapanie się do pracy w tej - chyba - instytucji państwowej bo jakiś tam banczek o funkcji czysto emisyjnej powinien być w rękach państwa. Jeśli pracownik tego banku będzie nędzarzem to on już znajdzie sposób aby ten stan zmienić jeśli pracuje w "drukarni pieniądza" bo jeśli by nie potrafił i tego to ... co tacy durnie robią w NBP?!  tak że nie wiem czy źle że za dużo czy źle że za mało tej premii?
Oni dbają o stabilność ciągle jeszcze nasze narodowej waluty i pracują dla nas a jak do tej pory z całkiem niezłym skutkiem.
A w kraju właścicieli Onetu taka suma to dużo czy mało? ....
"Odwracam kota ogonem..." ? no, jeśli ten kot idzie "na wstecznym" ....

Edytowane przez dysydent
  • Thanks 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v