Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 godziny temu, marekfarmer napisał:

Kto  ci  sankcje  dowali co ??

Dobrze  się  czujesz   czy  pod wpływem jakiś  środków  jesteś ???

Ile  USA  płaci  tych  sankcji  może  wiesz  ???

Każdy kto będzie chciał ci sankcje dowali. Polska to żaden mocarz a razej mały kraj o słabej kondycji z przerostem ego

Sankcji się nie płaci tylko ponosi. Porównujesz nas do USA?  Linijkę wyżej właśnie to skomentowałem

3 godziny temu, marekfarmer napisał:

To jak wiesz  ile  USA  płaci  sankcji  za nie przestrzeganie  tych  ekologicznych  dziwactw  

USA nie ratyfikowały protokołu z Kioto . 

3 godziny temu, jarecki napisał:

rozwod z unią :D toc oni w POLSCE mają wiekszosc fabryk  [ cementownia  100 % produkcja cegieł  budowlanka  markety  od zercia po media expert ]  podajcie mi nazwy 5 polskich firm  , wszystko im oddalismy  . pamietam lata 90 w kazdej gminie targ a nanim 40 swin ubitych i 5 krow ubitych  ludzie kupowali i nikt sie niezatruł a dzis to cos co przypomina wedliny nieda sie zjesc   polskie dobre miesko oddajemu niemcom a kupujemy schab z marketu po 10 zł  anglia powinna zamknąć granice i zaraz nIEMCY  [Z MAŁEJ LITERY ] by  merkel piersza leciała do tereski mae  . jezeli omie chodzi trzeba tak robic by jak najwiecej wyciągnąć z dopłat 

Kiedyś to liczyłem i o ile pamiętam to jest tak - nasz rynek dla Niemiec to ok 3-4% ich całego eksportu. Rynek niemiecki dla nas to ok 30%. Zakładając zerwanie jakichkolwiek stosumków handlowych oni traca 3% my 30%. Interes jak cholera. 

Idźmy dalej - maja u nas fabryki, markety i inne biznesy. Wychodzimy z UE i zwijają te biznesy a ludzie idą na bruk. Nie ma pracy, nie ma produkcji, nie ma pensji, nie ma podatków. Jaki masz na to pomysł?

Po wyjściu z UE nakładają na nasze produkty 20% cło. Stajemy sie mało konkurencyjni na rynku unijnym  a nasze produkty nie sprzedawalne. Na wschód nie sprzedamy bo nam godność i duma  nie pozwala. Kto kupi naszą produkcję? 

Likwidują nam dopłaty - przy dobrej pszenicy czy rzepaku stanowią ok 25-30% zysku. Na słąbych glebach 50%. Ceny płodów rolnych zostaja na podobnym poziomie, środki produkcji też a zyski dużo nizsze. Jaki na to masz pomysł?

3 godziny temu, marekfarmer napisał:
Wystarczy  trzymać  się  Amerykanów   i nikt nas nie ruszy  
Zresztą  zachód  musi  mieć  gdzie  swoje  śmieci  zbyć   

Ciebie nic historia nie nauczyła . W Jałcie amerykanie zafundowali nam 40 lat komuny. Sprzedadzą nas jak tylko będą mieli w tym interes. Przed wojną nasi rządzący kretyni tez prowadzili politykę dwóch wrogów a sojusznikó upatrywali w jakis dalekich krajach

1 godzinę temu, marekfarmer napisał:

Obrońca  #NowyPSL  się  odezwał  a raczej 

#DojarkaPSL 

To czemu PIS aż przebiera nogami i zaleca się by razem z tą dojarką wchodzić w koalicje by się dopchać do koryta i doić wspólnie.

32 minuty temu, dysydent napisał:

A bo im się pomyliło że dojarki do pojedynczych krów dojenia tylko z mleka które krowa odtworzy, za bardzo "podkręcili" i całą krowę wciągnęło.
...miałem się już nie wtrącać ale czuję się jedną z takich krów . 
W sumie jest jakaś analogia bo gospodarka do umiarkowanego "poddajania" się przystosowała ja krowa i zaprzestanie nagłe grozi zapaleniem wymienia a co z mlekiem? no choćby i dla cielaków tylko że byczki też w kolejce po mleko się ustawiają i coraz ich więcej ... to i podkręcają bez umiaru i niewspółmiernie do wzrostu "mleczności" tej gospodarki ... że niedługo mogą krowy "przysuszyć" i ... po mleczarni.

Dla dużej części tych krów najwazniejsze jest że dojący mówią do nich - kocham was krowy moje bo was doje. Krowy łase na komplementy są wręcz szczęśliwe że ktoś je doi

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

z likwidowaniem fabryk przez niemcy             rynek niezna pruzni  co zmkna amazona  zobacz jakie wypłaty oferują zakłady niemieckie   :D  ale niemcy donas exportują 3 % SWOJEGO EXPORTU a ile importuja przeliczaja na import niemiec  pewno miej jak 3%  kwotowo pewno bedzie na rowno  to nie jest takie proste ale napewno zaszlismy tak daleko  ze wyjscie z uni  pogrozyły by POLSKIE  na 10 lat  i pytanie                                                                                                                                                                                                    1 - 5 dobrych projektow - ustaw - kture wprowadziło  PO  do  Ulman         [bo jest ich  fanem  ?     ]                                                                                                                                                                            2 - 5 ustaw kture jak byscie mogli byscie wprowadzili  [ tak z grubsza ]

Opublikowano

Nie zna próżni - no pewnie . Przeniosą produkcję do Czech, na Słowację albo inne Wegry a tamci będą się jeszcze cieszyć bo inwestycje przyciągną. 

Jakie wypłaty oferują niemieckie firmy?  Pewnie zmuszaja ludzi by u nich za darmo pracowali. Domniemuje że straszliwie źle ich traktują. Dziwi mnie nieustannie że w takich firmach nie strajkują a np w takim LOT albo innych państwowych strukturach co chwilę. 

Import Niemiec z Polski bedzie ok 5% całości o ile dobrze pamiętam. Załóżmy że unia nas izoluje gospodarczo i wyprowadza swoje inwestycje z Polski a Rosji przyjdzie na myśl zakrecenie nam kurka z gazem. I co byś zrobił? 

Opublikowano
1 godzinę temu, ozzborn napisał:

toc wiadomo 🤣

a tak na prawde to na suszowe pewno pierwszy leciałes złożyc a ja nie składałem i mam to w d... to samo z akcyzą za paliwo....

Kuźwa nawet susza do mnie nie dotarła i z kąd takie przypuszczenia? 

Czyli żeś rolnik tylko na papierku. 

Opublikowano

Bo pewno Mu się nie opłaci . Musiał by se rower nareperować , żeby do miasta pojechać , A to są koszty i sie nie opłaci ,,,

Opublikowano
1 godzinę temu, Ulman napisał:

Nie zna próżni - no pewnie . Przeniosą produkcję do Czech, na Słowację albo inne Wegry a tamci będą się jeszcze cieszyć bo inwestycje przyciągną. 

Jakie wypłaty oferują niemieckie firmy?  Pewnie zmuszaja ludzi by u nich za darmo pracowali. Domniemuje że straszliwie źle ich traktują. Dziwi mnie nieustannie że w takich firmach nie strajkują a np w takim LOT albo innych państwowych strukturach co chwilę. 

Import Niemiec z Polski bedzie ok 5% całości o ile dobrze pamiętam. Załóżmy że unia nas izoluje gospodarczo i wyprowadza swoje inwestycje z Polski a Rosji przyjdzie na myśl zakrecenie nam kurka z gazem. I co byś zrobił? 

w prywatnej firmie strajki :D niepodoba ci sie to szukaj lepszej pracy  ile zarabiają w lot a ile w lidlu ? strajki zazwyczaj są w firmach panstwowych  np w niemczech . co produkoją w polcse firmy niemiecki bądż niemiecko-austryjackie  do Ulman pieluchy , budowlanke maja kilka sieci marketow  t-mobile, jak by nie niemcy  nie było by lidla to polska siec  tez bysmy dali rade . podzielili sie Polską niemcy , francuzi troche holendrzy , dunczycy  nic nam darmo niedają a zarabiają łaski nie robią ,  a ozborn sobie jaja robi 

Opublikowano
1 godzinę temu, jarecki napisał:

z likwidowaniem fabryk przez niemcy             rynek niezna pruzni  co zmkna amazona  zobacz jakie wypłaty oferują zakłady niemieckie   :D  ale niemcy donas exportują 3 % SWOJEGO EXPORTU a ile importuja przeliczaja na import niemiec  pewno miej jak 3%  kwotowo pewno bedzie na rowno  to nie jest takie proste ale napewno zaszlismy tak daleko  ze wyjscie z uni  pogrozyły by POLSKIE  na 10 lat  i pytanie                                                                                                                                                                                                    1 - 5 dobrych projektow - ustaw - kture wprowadziło  PO  do  Ulman         [bo jest ich  fanem  ?     ]                                                                                                                                                                            2 - 5 ustaw kture jak byscie mogli byscie wprowadzili  [ tak z grubsza ]

Z jakiegoś powodu ten Amazon u nas powstał? Podatki, zwolnienia, albo siła robocza. Przy takiej formie działania ktoś tam siedzi i cały czas liczy. Następny przystanek Ukraina. 

Opublikowano
22 minuty temu, jarecki napisał:

w prywatnej firmie strajki :D niepodoba ci sie to szukaj lepszej pracy  ile zarabiają w lot a ile w lidlu ? strajki zazwyczaj są w firmach panstwowych  np w niemczech . co produkoją w polcse firmy niemiecki bądż niemiecko-austryjackie  do Ulman pieluchy , budowlanke maja kilka sieci marketow  t-mobile, jak by nie niemcy  nie było by lidla to polska siec  tez bysmy dali rade . podzielili sie Polską niemcy , francuzi troche holendrzy , dunczycy  nic nam darmo niedają a zarabiają łaski nie robią ,  a ozborn sobie jaja robi 

W Tesco strajkowali ale masz rację. Jak sie nie podoba to do innej roboty.  LOT z Lidlem porównujesz?😄 Miej litość. Moze porównaj z Żabką albo Stokrotką?

Niemcy produkują u nas sporo wiecej jak pieluchy https://biznes.newseria.pl/news/przybywa-niemieckich,p1153683033

Jakby nie zachodnie inwestycje,  plus izolacja gospodarcza  to miał byś coś trochę lepszego jak Białoruś. Jaki masz pomysł na funkcjonowanie Polski poza UE i w konflikcie interesów z Rosją?  

Opublikowano (edytowane)

http://www.agrofoto.pl/fakty/polska/ardanowski-swiat-szuka-zywnosci-w-dwoch-obszarach,82235.html
I na licho nam embargo na naszą żywność? Najlepszy z ministrów już uspokaja producentów. Zaczął od sadowników a teraz reszta. :lanie::lanie:
"- Próba konkurowania z Brazylią w produkcji drobiu zawsze zakończy się klęską. Konkurowanie z Ukrainą w produkcji pszenicy też zakończy się klęską - argumentował."
Pan minister zapomina że każda sprzedaż jest konkurowaniem. Tu chodzi o normalną stabilną sprzedaż w szerokim zakresie asortymentów a nie o zdobywanie mistrzostwa świata w jednej konkurencji. Myślę że wszyscy czują się wyleczeni przez Pana ministra z nadziei że jest wstanie coś zdziałać. 
Zapomniałem że zmienia Farmer na Agrofoto.

Edytowane przez mirro
Opublikowano
2 godziny temu, PRIMO napisał:

Kuźwa nawet susza do mnie nie dotarła i z kąd takie przypuszczenia? 

Czyli żeś rolnik tylko na papierku. 

2 godziny temu, Ulman napisał:

Ozzborn - czemu nie skłądałeś na suszowe i akcyzy nie rozliczasz? Dla mnie to zupwłnie irracjonalne.

nie bede dziada z siebie robił

Opublikowano

Uważasz ze znakomita wiekszość rolników robi z siebie dziada?  To ci się należy jak psu buda bo jest z twoich podatków. To żadna łaska ani jałmuzna 

Ardanowski twierdzi że nie możemy konkurować z ukraińską pszenicą? Jak jeszcze więcej jej będą wpuszczać do  nas to niedługo stanie sie to prawdą. Zawsze mnie zastanawia czemu nie mogą znaleźć jakiś szkodliwych patogenów w ziarnie i przyblokować do wyjaśnienia sprawy importu. Tak naprawdę to nic nie mogą albo nie potrafia tak jak ze skupem interwencyjnym jabłka. Porazka na całego

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Ulman napisał:

W Tesco strajkowali ale masz rację. Jak sie nie podoba to do innej roboty.  LOT z Lidlem porównujesz?😄 Miej litość. Moze porównaj z Żabką albo Stokrotką?

Niemcy produkują u nas sporo wiecej jak pieluchy https://biznes.newseria.pl/news/przybywa-niemieckich,p1153683033

Jakby nie zachodnie inwestycje,  plus izolacja gospodarcza  to miał byś coś trochę lepszego jak Białoruś. Jaki masz pomysł na funkcjonowanie Polski poza UE i w konflikcie interesów z Rosją?  

zgadzam sie w 100 % wszystko co napisałes jest prawdą poza małym szczegołem , Polska wszystko produkowała sama tylko nalezało to utrzymac w Polskich rekach a nie doprowadzic do upadku apotem sprzedać . przmysł dziewiarski dawał prace , po wioskach wszyscy kleili buty , itp...itd.. ateraz  buty  niemiecki adidas   ciuchy markowe  ale szyte w chinach według mie kraj ktry ma 40 milionow ludzi saqm by sie ogarnął  , polska jest samowystarczalna prawie  [niemcy mają za mało zywnosci musza importowac] według danych 70% kasy z unni i tak wezmą niemcy  ... chodziło mi o zarobki bo lidl nie strajkował a lot tak to do postu twojego wyzej odniesienie

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
2 minuty temu, Ulman napisał:

Uważasz ze znakomita wiekszość rolników robi z siebie dziada?  To ci się należy jak psu buda bo jest z twoich podatków. To żadna łaska ani jałmuzna

uważam to za ochłapy z pańskiego stołu

Opublikowano

Ozzborn, a dopłaty bierzesz?

Jarecki - to musiało upaść bo funkcjonowało w nienormalnym systemie ekonomicznym i bazowało na przestarzałych technologiach które nie miały prawa się obronić na wolnym rynku. W komunistycznych realiach wyroby naszego FSO może były niezłe ale nijak sie miały do jakichkolwiek aut francuskich czy niemieckich już w latach 80 tych. Niemcy zamkneli nawet swoje fabryki Trabanta, Wartburga, Ify czy Robura bo to była beznadzieja. Czesi sprzedali Skodę bo inaczej trafił by ją szlag. Rumuni tak samo zrobili z Dacią. 

Opublikowano (edytowane)

Jarecki - jak sobie przypominam to swego czasu chińskie trampki były szczytem marzeń. Nie buty klejone w wiosce, tylko chińskie trampki. Choć wtedy buty we właściwym rozmiarze w ogóle były poszukiwanym towarem. Pewex to był świat marzeń. Potem rajem jawiły się bazary. Ale w tym raju nie było niczego polskiego. Z jakiegoś powodu nie było i już. Kiedy we Wrocławiu spółka   "Art B" otworzyła sklep ( tak właśnie ta spółka) łaziło się tam po fajne koszule, swetry i kurtki. Pamiętam że kupiłem tam pierwszą kurtkę "Diverse". Ciekawe że w kraju gdzie było wszystko nie było nic. 

Edytowane przez mirro
  • Like 1
Opublikowano

tylko mi chodzi oto iz podałes przykład Białorusi i ok. a ja twierdze ze  nalezało niewpuscic na rynek towarow importowanych .   W Polsce sprzedaje sie  8000 traktorow  jak by nie import bysmy  kupowali polskiego ursusa , białorus ma MTZ i daje rade , ile sprzedaje FENDT traktorow pewno miej jak 8000  ile w ursusie ludzi pracowało  ,  browar sprzedane i produkują pomyje , ale jest swiatełko w tunel [  niechodzi mi o rzad ]  prosci ludzie szukają powoli drozszych produktow ale dobrych jakosciowo . . 

Opublikowano
14 minut temu, jarecki napisał:

tylko mi chodzi oto iz podałes przykład Białorusi i ok. a ja twierdze ze  nalezało niewpuscic na rynek towarow importowanych .   W Polsce sprzedaje sie  8000 traktorow  jak by nie import bysmy  kupowali polskiego ursusa , białorus ma MTZ i daje rade , ile sprzedaje FENDT traktorow pewno miej jak 8000  ile w ursusie ludzi pracowało  ,  browar sprzedane i produkują pomyje , ale jest swiatełko w tunel [  niechodzi mi o rzad ]  prosci ludzie szukają powoli drozszych produktow ale dobrych jakosciowo . . 

Jakbyś nie wprowadził na rynek produktów importowanych to w jaki sposób chciałbyś być konkurencyjny na rynku europejskim? Ursusy w latach 90 tuch były już ze 20 lat do tyłu. Stary i Jelcze podobnie. Zabronił byś importu osobówek by utrzymać FSO na powierzchni? Taką izolację masz chyba w Korei płn. Uważasz że  Białoruś jest przykładem godnym naśladowania? Jest dokładnie odwrotnie do tego co napisałeś. Rynek powinien być otwarty a konkurencja powoduje postęp i doskonalenie produktu.  Ursus i FSO było pomylonym tworem. Każde z nich robiło wszystko od a do z. Nikt na swiecie tak nie działa i to musiało upaść. 

Opublikowano

mylisz sie nastempują przejecia fendt robi wszystko od kosiarki prasy po kombajny ,sieczkarnie  . wszystkie kraje cywilizowane tochodzą do wniosku ze kapitał ma znaczenie z kąd pochodzi ,  proba blokowania ursusa w niemczech  to fakt konkurencja wolna jest dobra ale niekonkurencja dotowana  z jaką zmierzylismy sie w latach 90 r  konkurencja byłaby na naszym podwurku  mamy farmera składanego traktory , jaka jest konkurencja w samochodach nizszej klasy są ze 3 marki  w europie  [opel ,citroen, peugot ] to jedna firma   konkurencja jest coraz miejsza . Traktory ile firm 3 firmy [ fendt , masey waltra] to jedna firma druga new holand z casem  i 3 john deer  chemia  bayern przeją monsanto  piwo w polsce są 2 kampanie browarnicze jak sie niemyle  powoli  konkurencja zanika a robi sie pseudokonkurencja  

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v