Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Gość marekfarmer
Opublikowano

To nie czad    to  Podlasie  

20 minut temu, PRIMO napisał:

Ta i skończy się jak w Jałcie. 

Tym mendom nie ma co ufać bo jak co do czego to i tak nas wystawią do wiwatu. 

POLEXIT  NO CO TY DOPŁAT SIĘ ZRZEKNIESZ? 

Ja dla  dopłat  nie  robię, 

Gdybym  siał dla  dopłat to nie siał bym  Rzepaku  pszenicy   tylko  Grykę  łubin  i  inne te dziadostwa   

Dlatego   1,5/t/ha zboża  nie jest  dla mnie  wystarczającym  plonem  na 4 klasie  :)     

Opublikowano

masz ziemie na której uprawiasz pszenice czy rzepak i bawisz sie w opasy ? 😎

Gość marekfarmer
Opublikowano

Gdybym miał tylko i wyłącznie  ziemie na której mógłbym siać  rzepak pszenicę  to bym się nie bawił w Opasy

Ale  że mam sporo  5-6 klasy  to  najefektywniej na tej ziemi wypadają opasy 

Opublikowano

czyli jednak robisz dla dopłat bo na 5 i 6 klasie cały zysk to własnie dopłata  😎

Gość marekfarmer
Opublikowano (edytowane)

Dla dopłat  to na 5-6 klasie  sadzi się  las  a nie sieje  zboża  :) 

Edytowane przez marekfarmer
Gość marekfarmer
Opublikowano

Ja na 6 klasie sieje zboże  i kukurydze  i  5  rok z rzędu na 1 działce  będzie kukurydza  i nie biorę  tam  dopłat  i  żyję  :P  

Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, marekfarmer napisał:

Dla dopłat  to na 5-6 klasie  sadzi się  las  a nie sieje  zboża  :) 

No. Wtedy można zostać gajowym na własnych gruntach z unijną pensyjką :P. Przyjdzie czas to za karczowanie będą dopłacać znając dziwną logikę subwencji.
Na gorszych glebach trudniej uzyskać sensowne plony "rasowych" odmian roślin uprawnych gdzie nawet ziemniaki współczesnych odmian wymagają lepszych gleb. Rośliny pastewne bliżej biologicznie form dzikich jak różne trawy czy motylkowe a i kukurydza nie ma specjalnie "szlacheckich" wymagań co do gleby tylko plony i tak będą niższe a wykorzystanie na paszę i przetworzenie na np. opasy daje większe szanse godziwego dochodu z relatywnie mniejszych powierzchni tylko chów zwierząt to większa pracochłonność tak że rozumiem co znaczy  "ja nie robię dla dopłat" bo procentowo te dopłaty mało istotne w wartości partii opasów i tu za pracę przychód większy niż z subwencji... tylko niewielu już się chce zajmować chowem zwierząt m. in. ... bo są dopłaty do -często - bzdur produkcyjnych (nic mi mądrzejszego nie przyszło do głowy nad to określenie) bo jak określić leszczynowy sad na gruntach drugiej klasy? Mam przykłady ale nie wrzucę foto bo... wiadomo, jeszcze kto rozpozna czyje to.

Edytowane przez dysydent
Gość marekfarmer
Opublikowano
14 minut temu, ozzborn napisał:

no i co z tego ? jaki masz z tego interes ? 

Zależnie od  roku  2016  2017   nie narzekam kukurydza dała bardzo dobry  plon  szczególnie 2016  który  najpierw  był  suchy  aż  do 17 czerwca  potem deszcze i kuku była  zacna.

W tym roku  niestety  na ------

Opublikowano (edytowane)

I z tej dyskusji wyszło kto tak naprawdę uprawia ziemię dla dopłat nieprawdasz @ozzborn i @dysydent

Edytowane przez PRIMO
Opublikowano (edytowane)

No nie wszystko bo raczej ten który tylko produkcją roślinną się zajmuje a prowadzi plantacje na maksymalne plony bez dopłat "robi dobrze, profesjonalnie" też nie zginie.. ha wręcz przeciwnie - wykupi tych "innych'
Dopłaty znacząco dotują partactwo a dyskryminują profesjonalizm i to jest do policzenia łatwego udziału procentowego tych dopłat w przychodach gdzie i tak profesjonalista zwycięża ale i tak spowalnia to efekt samodoskonalenia technologii sposobów gospodarowania; ogólnie - rozwoju.
Dobrze sobie radziłem w okresie przedakcesyjnym gdy dopłat nie było a teraz rolnictwo uznaję za dziedzinę z chorymi relacjami efekty/profesjonalizm i od niego odchodzę bo za stary jestem a biologię klimat technologię wytarczy się nauczyć raz i tylko detale z wiekiem uzupełniać no ale nadążyć z "pepeszą przepisotwórczą" całego aparatu kontroli i warunkowania subwencji... wybaczcie ale młodsi nie nadążają za tym i tak w większości bzdurami a o wymiernej finansowej skuteczności.
Rak prawniczy już dawno przerósł cywilizację przez co chyli się ona ku upadkowi co łatwo udowodnić na przykładzie rolnictwa i prawie blisko jesteśmy końca tego dowodu.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
1 godzinę temu, marulekk napisał:

ORP kaczuszka 😃 i świat nasz

Co do tych przedświątecznych premii to sk***ysyny..stwo , przegrali wiedzą że już stołki stracą t na koniec jeb premia bo nowa władza dla swoich tylko da

I tak każda władza robi 

premia to składowa wypłaty dla urzędnika i jest wypłacana przez cały rok ....mylisz to z nagrodami których nie było :D

druga sprawa urzędasy nie przegrały i tak czy siak zostają w robocie i premia dalej będzie lecieć tylko od innych 

więc nie ma czym się podniecać i ulegać manipulacji jakiej stosuje tu nawiedzony obrońca ''dojnej zmiany ''

• Like 1
Gość marekfarmer
Opublikowano (edytowane)

Obrońca  #NowyPSL  się  odezwał  a raczej 

#DojarkaPSL 

Edytowane przez marekfarmer
Opublikowano (edytowane)

tu nie chodzi o obronę akurat psl itp ...bo wszyscy to robią 

mnie nie dziwi premia dla urzędasa skoro to norma we wszystkich urzędach 

skoro rząd daje przykład jak dawać nagrody za nic to co się dziwić i czemu  premii skoro to składowa wypłaty ? ...ot wielka mi afera ?

znaczy co tam gdzie''' dojna zmiana '' rządzi urzędas nie dostaje premii ? dostaje tylko tego już manipulator nie napisze :D

ile tam szydło dzieliła milionów za nic ? może przypomnisz ? 

Edytowane przez marko-kolo
Opublikowano (edytowane)

Premiowanie (jeśli uzasadnione) nie jest niczym złym zło się zaczyna gdy za dużo tych premiowanych.
Jeśli mi kelnerka poda dobrą kawę szybko i profesjonalnie to napiwek należny gorzej jeśli więcej niż jedna zechce mnie obsłużyć to najpewniej kawą zostanę oblany a to że podzielą się rolami np. jedna serwetkę druga cukier ... łyżeczkę to już przy drugiej może mi na napiwki nie wystarczyć..

Edytowane przez dysydent
Gość marekfarmer
Opublikowano

Ta   na początku  Listopada   uzasadniona premia  świąteczna  to nie jest   chyba że  weźmie się pod uwagę  to  że   z roboty  zostali  przez  suwerena wykopani  :)  

#DojarkaPSL

Opublikowano

A nie tak dawno argumentowano, że dojarka owszem może być tylko rurę na ssaniu powinna mieć niezbyt dużą. Bo w końcu każdej dojarce ssanie należy się jak psu buda. A tu się okazuje że dojarka Made in PiS ma takie ssanie że nawet banki może wciągać. :lanie:

• Like 1
  • Haha 2
Opublikowano (edytowane)

A bo im się pomyliło że dojarki do pojedynczych krów dojenia tylko z mleka które krowa odtworzy, za bardzo "podkręcili" i całą krowę wciągnęło.
...miałem się już nie wtrącać ale czuję się jedną z takich krów . 
W sumie jest jakaś analogia bo gospodarka do umiarkowanego "poddajania" się przystosowała ja krowa i zaprzestanie nagłe grozi zapaleniem wymienia a co z mlekiem? no choćby i dla cielaków tylko że byczki też w kolejce po mleko się ustawiają i coraz ich więcej ... to i podkręcają bez umiaru i niewspółmiernie do wzrostu "mleczności" tej gospodarki ... że niedługo mogą krowy "przysuszyć" i ... po mleczarni.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
42 minuty temu, dysydent napisał:

a to już w kontekście jakiegoś konkretnego przypadku o którym nie mam pojęcia ... tak że tyle ze mnie na dzisiaj i dalej sobie co najwyżej poczytam.

i wyrzekała się żaba błota😎

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, PRIMO napisał:

I z tej dyskusji wyszło kto tak naprawdę uprawia ziemię dla dopłat nieprawdasz @ozzborn i @dysydent

toc wiadomo 🤣

a tak na prawde to na suszowe pewno pierwszy leciałes złożyc a ja nie składałem i mam to w d... to samo z akcyzą za paliwo....

Edytowane przez ozzborn
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v