Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przecież to pomysł tego genialnego rządu. Gotowi są wywalić grubą kasę na poroniony pomysł. A to mają grasować jakieś uzbrojone bojówki gejowskie po kraju że strach wygrywa z rozsądkiem? Zapał Pana Rabieja dziś Pan Trzaskowski już utemperował. Rozpuść włosy są ważniejsze sprawy niż cały ten około dupny cyrk.

Opublikowano

w krakowie sa nawet linie busowe ktore mozna  zamawiac na telefon-co ciekawe jezdza po wschodnich rubiezach miasta i po drugiej stronie wisly😛, to akurat tereny przemyslowe ,magazynowe wiec chyba duzo klientow nie ma, ale w normalnym kraju nic takiego nie powinno miec miejsca

http://www.mpk.krakow.pl/pl/tele-bus/jak-zamowic-i-skorzystac-z-tele-busa/

o widze ze wiosna przyszla i narodowi  geje sie budza ze snu zimowe,nawet swoje, nowe wiosenne zdjecia wstawiaja- wiosna,wiosna[biedronia] ach to ty. onr suma gejowskich zer 😊

jaki jest sens wysylania na jakos kolonie busu czy autobusu ??? moi przodkowie mieszkali w takiej przysiolku[tak sie to u nas nazywa] 1,5 km za droga bita lub kilometr na skroty gruntowa, setki lat chodzili do kosciola,szkoly czy sklepu,na stacje kolejowa jeszcze dalej, autobusy dopiero w latach 70 puscili, i do dzisiaj jak nie na rowerach to na piechote czesc chodzi-spacer to w koncu zdrowie😛

wszystko rozbija sie o wozokilometr- to stawka jaka gmina doplaca do kazdego kilometr przejechanego przez mpk, u nas to ponad 1,5 zl, w roku 2,9 mln zl- tyle ze wiekszosc mieszkancow nie ma o tym zielonego pojecia, jak mowie  jaki jest budzet gminy,zadluzenie,dochodu to robia wielkie oczy, autobusy kosztuja niewiele mniej niz utrzymanie samego urzedu............

przerwa w pisaniu-tele-kurwizja byla w gminie i pokazuja wlasnie wojta, chca nam zakazac palenia weglem i drzewem-za 5 lat co prawda ale juz dzis -takiego wala

za pare adrian ma przyjechac -dwa busy borowikow-pardon sop-laweciarzy sprawdzaly teren, az sprawdze krakow112 czy nie bylo jakiegos wypadku

Opublikowano

Ja nie wiem jaki jest sens, ale skoro ktoś to robi to może widzi w tym cel, może taka była wola lokalnej społeczności?. Dlatego prosiłem aby ktoś będący bliżej zagadnienia opisał o co kaman.

Opublikowano
11 godzin temu, DTaras napisał:

Zbyszko to razem z Romanem do szkoły chodził chyba jeśli idzie o pisownię...

No właśnie chyba nie chodził i jest to co jest.

10 godzin temu, jarecki napisał:

sam korzystałem z PROW  i czesto nawet . A o cwaniaków to chodzio mi w branzy gospodarczej lub styk gospodarki z polityką .bo rozmowa była o ,,byciu bogatym '' .    Ale dobra Ulman prowadzisz dyskusje ale nie poznałem jaki jest według ciebie idealny system podatkowy ? napisałes niedawno o podatku liniowym czy oto ci chodzi ? podaj stawki % podatku pit  , cit ,   VAT pomine bo to inny cel ,  chodzi o opodatkowanie pracy które według Ciebie mogły by byc zrealizowane w Polsce , lub podaj nazwe kraju zblizonego twoim ideaom , arabia , kuwejt odpadają .

Ty  chyba  faktycznie nie masz pojecia o tej materii . Stawki mam ci na kolanie policzyć? A może do rana ułożyć budzet? Mogę jedynie zaproponować stawki bazując na sasiednich krajach do których dzieki rozsądnym podatkom pozyskują kapitał.

Jak to  vat ma inny cel?  Jaki inny? To dokładnie to samo i mimo ze nawet nie masz o tym pojecia vat też jest formą opodatkowania pracy  tyle że nie zawsze  bezpośrednią. KAŻDY NAŁOŻONY PODATEK ODDZIAŁYWUJE NA WSZYSTKICH FUNKCJONUJACYCH W TYM OPODATKOWANYM SYSTEMIE. Gamoniom sie wydaje że jak nałozą podatek na banki to ich nie dotyczy tylko bankom sie zabiera albo ze jak paliwo drożeje a oni tylko rowerem jezdzą to ich nie dotyczy. To są oczywiste bzdury wynikajace z podstawowych braków w edukacji i logice.

Jak powinno być? Stawka PIT oczywiscie liniowa niech będzie 15% . CIT jest liniowy więc możemy dyskutować tylko o jego wysokosci.   ale pewnie też coś koło tego. Dobrym przykładem jest Rumunia, Czechy i SŁowacja  https://www.pafere.org/2018/05/28/artykuly/czy-rumunia-wyrasta-na-gospodarczego-giganta/  

http://www.biznes-firma.pl/dlaczego-warto-przeniesc-firme-do-czechach-lub-na-slowacje/16346

Co bardzo istotne nie tylko nominalne stawki sa niższe ale tak jak napisano o wiele wiecej mozna  potraktować jako koszt uzyskania przychodu i tym sposobem zmniejszyć jeszcze bardziej zobowiazanie podatkowe. Nasi moga im naskoczyc bo tak jak napisano mają umowę o zakazie podwójnego opodatkowania i jak ktos zapłacił tam podatek to ani grosza u nas nie odda.

Co do Vat- powinien byc liniowy i najlepiej tez z 12-15% . Większość problemów ze sciągalnoscią vat, interpretacją stawek bierze się stad że one istnieją. Pomyśl ilu urzedasów musi tworzyć przepisy , ilu je wdrażac ilu interpretować, a potem ilu sprawdzać i ścigać, To jest zidiocenie na poziomie master. 

No i na koniec co bardzo wazne - sytem podatkowy powinien być stabilny . U nas co chwilę masz dłubanie w przepisach , coraz nowe podatki, odejmowanie ulg albo zmienianie regulacji co do mozliwości zaliczenia w koszty a kierunek jest zawsze taki że obywatel dostanie po kieszeni.

9 godzin temu, dddddddddddddddddd napisał:

Dlatego POfile tak chętnie dają do jego puszki .

Ja tam wolę dac Owsiakowi jak Rydzykowi bo przynajmniej mniej wiecej wiadomo na co to poszło a nie na jakieś "dzieło Boże" 

Popatrz jaka masa jest tych POfili - az PISowi  dupe z zazdrości sciska.

5 godzin temu, zetorki12 napisał:

Mam takie pytanie . Co sądzicie o radosnej twórczości rządzących , na temat uruchomienia przejazdów autobusowych po różnych wioskach ?

Zupełnie niepotrzebne. Dostaną drugie 500+ to się taryfami bedą wozić.

2 godziny temu, mirro napisał:

Podejrzewam że teraz gościu łyknie zaległą różnicę w wynagrodzeniu, plus odsetki a może jakieś odszkodowanie. Stawiam na jakieś okolice 1mln PLN jako koszt tej zabawy Antoniego. Tylko z tym wiąże się coś gorszego. Oto człowiek musiał walczyć aby udowodnić swoją niewinność w starciu z machiną państwa. Czyli. nikt się nie pokusił o wcześniejsze udowodnienie winy tylko spuszczono gościa. To przykład że coś nie idzie we właściwym kierunku w tym kraju.

Facet ma przyzwyczajenia jak z komuny. Wtedy takie sprawy były powszechne i jak sie klient nie podobał to tak się załatwiało temat. Na nieszczęscie Antoniego sa te złe śady które maja mozliwość mieć inne prawo jak władza. 

Opublikowano
21 minut temu, mirro napisał:

Przecież to pomysł tego genialnego rządu. Gotowi są wywalić grubą kasę na poroniony pomysł. A to mają grasować jakieś uzbrojone bojówki gejowskie po kraju że strach wygrywa z rozsądkiem? Zapał Pana Rabieja dziś Pan Trzaskowski już utemperował. Rozpuść włosy są ważniejsze sprawy niż cały ten około dupny cyrk.

Może i po roniony  pomysł tego nie wiem . U mnie autobus raczej nie potrzebny . Może są miejsca gdzieś w kraju co by się przydał . Tego nie wiem i podejrzewam że ty też nie wiesz skoro się pytasz . 

To Trzaskowski dobry lekarz . Pewnie po cichu mu powiedział . Rabi po wyborach . 

A co Ulman sądzi o Lbtg ?

Jakoś omija temat . Czyżby roz puścił włosy .

Opublikowano

Fakt że pomysł transportu jest poroniony. U mnie taksiarze tylko z socjalnych żyją. Roboty mają sporo zwłaszcza jak dary dzielą.

Opublikowano

Ja się zastanawiam , skąd taki pomysł na te autobusy ?

Opublikowano (edytowane)

,Ulman   vat jest posrednim obciążeniem płacy i naucz sie czytać ze zrozumieniem i nie ma az takiego przełozenia . rumunia ma jedną stawke vat 19 %   polska ma  23 % 5% 8% czechy tez mają jedna stawke vat 21 %  jedynie czechy mają jedną stawke pit i jak podajesz przykłady o obciążeniach to przygotuj sie lepiej .umowa unikajaca podwójnego opodatkowania działa w obie strony 

słowacja ma cit 23 % Polska 19 %  rumunnia 16 %   czechy 19 %  wybrałes z klku krajów to co tobie odpowiada   .          Liechtenstein jestes tak głupi ze nie podałes tego kraju a to on ma najnizsze podatki i opodatkowania .

45 minut temu, Ulman napisał:

Jak powinno być? Stawka PIT oczywiscie liniowa niech będzie 15% . CIT jest liniowy więc możemy dyskutować tylko o jego wysokosci.   ale pewnie też coś koło tego. Dobrym przykładem jest Rumunia, Czechy i SŁowacja  https://www.pafere.org/2018/05/28/artykuly/czy-rumunia-wyrasta-na-gospodarczego-giganta/  

http://www.biznes-firma.pl/dlaczego-warto-przeniesc-firme-do-czechach-lub-na-slowacje/16346

Co bardzo istotne nie tylko nominalne stawki sa niższe ale tak jak napisano o wiele wiecej mozna  potraktować jako koszt uzyskania przychodu i tym sposobem zmniejszyć jeszcze bardziej zobowiazanie podatkowe. Nasi moga im naskoczyc bo tak jak napisano mają umowę o zakazie podwójnego opodatkowania i jak ktos zapłacił tam podatek to ani grosza u nas nie odda.

Co do Vat- powinien byc liniowy i najlepiej tez z 12-15% . Większość problemów ze sciągalnoscią vat, interpretacją stawek bierze się stad że one istnieją. Pomyśl ilu urzedasów musi tworzyć przepisy , ilu je wdrażac ilu interpretować, a potem ilu sprawdzać i ścigać, To jest zidiocenie na poziomie master

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

Ale czad! Szef MSZ nie ogarnia tematu. Pewnie jeszcze nie wydobrzał po expose w sejmie.
https://wiadomosci.onet.pl/kraj/jacek-czaputowicz-wyszedl-ze-studia-rmf-fm/9h25qeb
"Jedną z czterech osób, zatrzymanych w Nowej Zelandii po strzelaninach w dwóch meczetach w Christchurch na wschodnim wybrzeżu Wyspy Południowej, jest Australijczyk.
Jak podały media, zamieszczając zdjęcia z Twittera, na magazynkach z broni zamachowca umieszczono m.in. datę bitwy pod Wiedniem 1683 r. i nazwisko Feliksa Kazimierza Potockiego, hetmana, który brał udział w tej bitwie".
Jak widać na antypodach doceniają wkład Polski w zatrzymanie islamskiej nawały.:lol:
" Pan minister stwierdził, że nie został uprzedzony, nie ma na ten temat żadnych informacji. Nie jest przygotowany do rozmowy, bo nie wie, co się wydarzyło w Nowej Zelandii i odesłał do swojej rzeczniczki. Tyle mogę powiedzieć - ­stwierdził dziennikarz RMF FM".
A tego drugiego to nawet szkoda komentować. Pewnie uznał że w meczecie nie było nikogo z naszych. I nikt nie przechodził ulicą w jego pobliżu.:lol::lol:

Opublikowano

Stronnicy "opozycji totalnej" muszą mieć doprawdy niezwykle mocne mięśnie powiek.Trzeba nie lada siły,by zdołać zamknąć oczy na ten obciach.Pomagdalenkowy establishment zebrał się do jednej KOwety.

• Like 3
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Panie Boni, troszkę godności. "Lajf is brutal end full zasadzkas" ( nie poprawiać taka pisownia ma być).:lol:

Edytowane przez mirro
Opublikowano
15 minut temu, jarecki napisał:

,Ulman   vat jest posrednim obciążeniem płacy i naucz sie czytać ze zrozumieniem i nie ma az takiego przełozenia . rumunia ma jedną stawke vat 19 %   polska ma  23 % 5% 8% czechy tez mają jedna stawke vat 21 %  jedynie czechy mają jedną stawke pit i jak podajesz przykłady o obciążeniach to przygotuj sie lepiej .

słowacja ma cit 23 % Polska 19 %  rumunnia 16 %   czechy 19 %  wybrałes z klku krajów to co tobie odpowiada 

A czemu miał bym wybrać to co nie odpowiada? Masz sąsiednie kraje które maja za sobą podobną historię i start. Obecnie masz u nas  PKB na głowę na poziomie 14 tys Usd, w Rumunii 11 tys na Słowacji 17 tys  a w Czechach 20 tys Usd/ głowę.  Z kim się miałem porównywać? Z Islandią ?

Gdzie napisałeś że vat jest posrednim obcążeniem pracy?  Ma na wszystko przełozenie bo jest obecny  przy kazdym towarze i usłudze a jest jedynie inaczej rozliczany. Wpływy z Vat sa w budzecie kilkakroć wyższe jak z PIT a ty piszesz ze nie ma takiego przełożenia. Ty czasem myslisz  autonomicznie? 

Na Słowacji masz 19 i 25% PIT i wiem to dosklonale ale o tym za chwilę. W Rumunii 10% obnizone z 16% w 2018 i jest liniowy chyba ze słabo szukałem. Czesi mają 15 i 22% . Ale wróćmy do sedna. Popatrz jak małe rozwarcie jest w tych stawkach. Lepiej zarabiających  nie spotyka tak dotkliwa kara jak u nas. U nas  za nadwyżkę ponad pierwszy próg płacisz o 14% więcej , na Słowacji 6% więcej a w Czechach 7% więcej. Kara za dobra prace jest o połowę mniejsza.

Nawet Węgrzy zjechali z podatkami bo kazdy wie ze rozwój odbywa się przez pracę i biznes a nie przez opodatkownie się na  konsumpcję socjalu.  Poczytaj nieco więcej https://wolnosc24.pl/2017/01/08/od-1-stycznia-tna-i-upraszczaja-podatki-kto-rumunia-slowacja-wegry-wlochy-wielka-brytania-a-polska-brnie-w-socjalistyczne-rozwiazania-komentarz/

Opublikowano
5 minut temu, DTaras napisał:

Zbyszko w ogóle - czyli w szerszym pojęciu a wogóle czyli nic a nic było nieogdaj pisane na dwa sposoby. Nie mogę przywyknąć - przepraszam.

Nie przepraszaj i nie pouczaj .  

Opublikowano

Mirro - puścili mi zapis jednej masakry. Mam wniosek taki, że dokonał jej paintboalowiec wyposażony w ostrą broń. Zamaskował się światłem. Rozrzucał magazynki, nie potrafił poradzić sobie z zacięciem, nie celował itp. Brak automatyki ruchu, pamięci mięśniowej. Tam też mają WOT? A tak BTW: "... za każdym rogiem czai się dendżer" albo gender.

Opublikowano

Kiedyś na obozie  narciarskim, kumpel który nie posiadł tajemnej sztuki skrętu na nartach i preferował zjazd na krechę, przed rozpoczęciem tego ekstatycznego show ostrzegał pozostałych drąc się na cały stok. "Uwaga zakładam gogle, nie widzę wogle". Nikt nie ryzykował. Znowu mi si skojarzyło.:lol:

Jakiej masakry? Pewnie trema go zjadła. Następnym razem pójdzie mu lepiej. Ups !

Opublikowano

Tak nawiasem, to inaczej zrobiłbyś to Ty a inaczej ja. Kwestia miejsca, presji czasu dostępnych środków i determinacji.
Pojawił się problem że zamachowiec nie wyszedł z meczetu a właśnie wszedł do meczetu. Nowość.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v