Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

Jak widzę to komentujesz tematy dla ciebie wygodne .

Co ma schizofrenia do opinii . Chyba że piszesz o sobie panie ulmanie .

Mirek gdzie chcesz ulokować tą 13 emeryturę .😁😁😁

Edytowane przez 12zbyszko
Nie skończona myśl
Opublikowano

Mirro wszedzie na swiecie fundusze emerytalne są olbrzymimi inwestorami. Lokuja kasę w olbrzymich korporacjach , w papierach dłuznych i wartościowych i w czym tylko sie da. Oczywiście konieczne jest właściwe okreslenie koszyka tych instrumentów a co za tym idzie potencjalnych ryzyk. Wycofanie sie tak znacznego "inwestora" z tego rynku musi sie na nim odbić bo to najprostsza zalezność  podaż - popyt. Pieniądze zabrane z OFE będą niby na jakis indywidualnych kontach w ZUSie czyli tak naprawdę w budzecie. Ta akcja nie różni sie niczym od skandalu zagrabienia kasy z OFE przez zdradzieckie PO

Ja zawsze kupuje ziemię wiec to bym doradził twojemu koledze.

Zbychu , nie komentuje tematu bo chce zakończyć to w czym zabrnąłeś w ślepy zaułek i sie teraz miotasz z pijanym sedzią i chcesz odejść od tematu.

Tusk zagarnął z OFE kasę i oszukał a Morawiecki robi to samo i mu wierzysz. To jest oczywista schizofrenia i rozdwojenie jaźni.

Opublikowano

To wszyscy nie dostaną . To kłamczuchy .

3 minuty temu, mirro napisał:

Nie ten system emerytalny.:)

To wszyscy nie dostaną ? To kłamczuchy . 😁😁.

Ulman co się stało? Tuska zaatakowałeś . 

Czyżby ci sie udzieliło od piso wców .

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

A tak wracając do 13 emki to kto wie dlaczego zmniejszono wskaźnik waloryzacji z planowanego  z 3,26% do 2,86%? A potem pojawiła się właśnie ta "trzynastka". Czy przypadkiem beneficjenci waloryzacji nie sfinansowali tej extra wypłaty? Bo tak to wygląda choć pewnie kasy i tak trzeba by dołożyć.

Edytowane przez mirro
Opublikowano (edytowane)

nie   Ulman, obligacje skarbowe nie są żródłem zysku ze wzgledu na niskie oprocętowanie i w portfolio OFE stanowiły około 10% wartosci   . im wieksze ryzyko tym stopa zwrotu wieksza ,stad ryzykowne inwestycje , a na obligacjach skarbowych które w tamtym czasie były wyceniane na ok. 3% nie pokryły by nawet kosztów utrzymania funduszu .czesc funduszy mialo nawet dosc dziwne inwestycje i bardzo podejrzane .    lokując tak ogromne kapitały sztucznie podnosi sie wartosc  produktu badz firmy , ale nic nie może wiecznie rosnąć i kiedys musi być spadek  zobacz co zrobił bitcoin w grudniu 2018 r

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

Sorry że ja też  nie odpowiadam na bieżąco, ale właśnie próbuję coś znaleźć na temat tego Boeinga co zaliczył glebę. Robi się co raz ciekawiej.

Opublikowano
28 minut temu, 12zbyszko napisał:

Ulman co się stało? Tuska zaatakowałeś . 

Czyżby ci sie udzieliło od piso wców .

No i widzisz . lezysz i kwiczysz. Uciekasz od tematu i robisz głupawe uwagi. Łykałeś info o grabiezy z OFE jak małpa kit a teraz jak Morawiecki robi to samo staje się to niewygodne bo jemu wierzysz. Po raz kolejny słabiutko. 

24 minuty temu, jarecki napisał:

nie   Ulman, obligacje skarbowe nie są żródłem zysku ze wzgledu na niskie oprocętowanie i w portfolio OFE stanowiły około 10% wartosci   . im wieksze ryzyko tym stopa zwrotu wieksza ,stad ryzykowne inwestycje , a na obligacjach skarbowych które w tamtym czasie były wyceniane na ok. 3% nie pokryły by nawet kosztów utrzymania funduszu .czesc funduszy mialo nawet dosc dziwne inwestycje i bardzo podejrzane .

Masz , poczytaj -  http://inwestycje.pl/ubezpieczenia/ofe___8211__w_co_inwestuja_%3B13492%3B0.html

OFE za pieniądze obywateli kopowały obligacje i akcje państwowych spółek które te emitowały z braku kasy w budzecie. To było bez sensu więc postanowili że nie wypuszcza kasy obywateli z ręki i nie będa musieli tyle pozyczać. Obecni mysla tak samo

17 minut temu, 12zbyszko napisał:

Ulman jak jest ktoś mądry to odpowiada z marszu a ty pewnie pytasz sie wujka google .😁😁😁

Zawsze lepiej czymś podeprzeć swoją opinię a nie tak jak ty plesć komunały i strzelać sobie w kolano przecząc sam sobie i wykluczając własne opinie.

Opublikowano (edytowane)

To może być coś z pogranicza ostrzeżenia. Może chcieli dobrze a wyszło trochę nie tak.
https://www.theverge.com/2019/3/11/18259758/boeing-737-max-grounded-china-ethiopia-indonesia-crash

"Indonezyjskie i amerykańskie władze lotnicze dopuszczają możliwość, że katastrofa Lion Air Flight 610 była spowodowana przez pilotów walczących z automatycznym oprogramowaniem zapobiegającym kradzieży w modelu Max, które mogło zostać błędnie aktywowane przez nieprawidłowe dane lotu, według The New York Times" .
Ten w Etiopii był pierwszym lotem po aktualizacji oprogramowania.

Może będę wredny ale ciekawe po ile pchnęli by nam teraz F18 po moderce do "Stealt". Ostatnio chwalili się że radary widzą je dużo słabiej.

Edytowane przez mirro
Opublikowano (edytowane)

podałes link z 2007 r Ulman który nieod zwierciedla dłuzszego okresu inwestycyjnego , obligacje skarbowe nie dają zysku  niedawały  i niebedą dawały  !!                

Wartość zarządzanych środków przez OFE na koniec czerwca   2018 to 158,1 mld zł.

– Portfel OFE złożony w około 80 proc. z polskich akcji reaguje bezpośrednio na kondycję warszawskiego parkietu. Ubiegłoroczne rekordowe wzrosty są obecnie niwelowane przez tegoroczne spadki. Globalny negatywny sentyment, przeciągająca się reforma kapitałowej części systemu emerytalnego, wąskie możliwości dywersyfikacji oraz brak możliwości inwestowania w obligacje skarbowe wpływają na wyniki funduszy emerytalny              https://serwisemerytalny.rp.pl/ofe-nadal-generuja-straty/

Edytowane przez jarecki
  • Like 1
Opublikowano

Ulman . Podeprzeć się z internetu i sprzedać jako swoje . Jak w swoim gospodarstwie przerzucić pieniądze z jednej produkcji do innej  to też złodziejstwo .  Podawaj proste przykłady a nie linki jeszcze nie wiadomo przez kogo napisane . 

Postawić dwóch profesorów i każdy ma inne zdanie a ty podpierasz się internetem ?  A jak odróżniasz fałsz od prawdy ? 

Mam wrażenie ,że jesteś taki mądry i w sądzie jako dowód przedstawiłbyś reportaż z gazety .    

Opublikowano

Nie chodzi o przestępczość . Tylko o wiarygodność internetu . Kto ma media ten ma władze . Jak ja napisze swoją opinię od siebie to zaraz jacyś nawiedzeni szukają w internecie   żeby to obalić i nie ważne czy ktoś napisał artykuł żetelnie czy za kasę .

Opublikowano
22 minuty temu, jarecki napisał:

podałes link z 2007 r Ulman który nieod zwierciedla dłuzszego okresu inwestycyjnego , obligacje skarbowe nie dają zysku  niedawały  i niebedą dawały  !!                

Wartość zarządzanych środków przez OFE na koniec czerwca   2018 to 158,1 mld zł.

– Portfel OFE złożony w około 80 proc. z polskich akcji reaguje bezpośrednio na kondycję warszawskiego parkietu. Ubiegłoroczne rekordowe wzrosty są obecnie niwelowane przez tegoroczne spadki. Globalny negatywny sentyment, przeciągająca się reforma kapitałowej części systemu emerytalnego, wąskie możliwości dywersyfikacji oraz brak możliwości inwestowania w obligacje skarbowe wpływają na wyniki funduszy emerytalny

Właśnie w 2007 była sytuacja. Potem okazało sie że to bez sensu i https://finanse.wnp.pl/ofe-nie-beda-mogly-inwestowac-w-obligacje-sp,205745_1_0_0.html    i tak tez zrobili. 

Potem rzeczone 50% aktywów ulokowanych w obligacjach została przesunieta do ZUS. Było to jak najbardziej sensowne bo gdyby od razu kasa włyneła do ZUS , skarb państwa nie musiał by emitować obligacji by sfinansować dziurę zusowską.  Zabronionio tez inwestować rodzime papiery dłużne. Finałem było to co zamiesciłeś czyli koszyk aktywów OFE musiał się skłądać z akcji i to się stało.

Tyle tylko że zapowiada sie powtórka z rozrywki i kasa która jest teraz w akcjach ma znowu zostać ulokowana w naszym długu czyli wrócić do państwa na bierzące potrzeby . https://businessinsider.com.pl/finanse/makroekonomia/fundusz-rezerwy-demograficznej-a-obligacje-skarbu-panstwa/rxbkj7g

Robia dokładnie to samo co PO

31 minut temu, 12zbyszko napisał:

Ulman . Podeprzeć się z internetu i sprzedać jako swoje . Jak w swoim gospodarstwie przerzucić pieniądze z jednej produkcji do innej  to też złodziejstwo .  Podawaj proste przykłady a nie linki jeszcze nie wiadomo przez kogo napisane . 

Postawić dwóch profesorów i każdy ma inne zdanie a ty podpierasz się internetem ?  A jak odróżniasz fałsz od prawdy ? 

Mam wrażenie ,że jesteś taki mądry i w sądzie jako dowód przedstawiłbyś reportaż z gazety .    

Ty niby myslisz samodzielnie i zobacz do czego to prowadzi. Źródła stanowia tylko potwierdzenie pewnych twierdzeń i  powiązanie ich w ciąg logicznie ułozonych wydarzeń  Jesli nie potrafisz ich w sposób logiczny podważyć to musisz uciekać se do takich komentarzy jak powyżej.

Napisałeś że Tusk zagrabił kasę z OFE i jest to oszustwo a Mrawiecki robi to samo i mu ufasz że to dobrze. Umiesz to uzasadnić. To jest logicznie sprzeczne i to każdy wychwyci kto cokolwiek mysli.

Opublikowano (edytowane)

co do inwestycji w ziemie- ilu z was jest wlascielami ziemi ktora 80 lat temu nalezala do waszych przodkow, ilu ma pewnosc ze wasza ziemia za 80 lat bedzie w rekach waszej rodziny ????  nie wiem czy wiecie ze mozna zamiast 500 + brac obligacje panstwowe z pewnym rabatem- nie pamietam ilu jest chetnych , ale to pewnie promile....

pare lat temu po-psl miala tvp i zaprzyjaznione stacje i wybory przegrala- wiec z tymi mediami bym nie przesadzal, wszystko skonczy sie tak jak w prl-gdy z lodowki zamiast kurczaka wyjrzy kurski.....

https://wiadomosci.onet.pl/kraj/posel-pis-z-prokuratorskimi-zarzutami-jaroslaw-kaczynski-zawiesil-go-w-prawach/gcnmdb5

Edytowane przez jacus
Opublikowano (edytowane)

Ulman zawsze czytaj ze zrozumieniem . Jak chcesz potwierdzić  że czytasz ze zrozumieniem to mi to udowodnij .

Znajdź to jak  napisałem  że Tusk za grabił kasę z  OFE .

Jacus nikt nie jest głupi . Raz można oszukać ludzi ale przez 8 lat . Dlaczego wszystkie partie przychodzą do info a Po nie ?

Może i kurski wyjrzy z lodówki a nie kaczka . 😁😂🤣

Edytowane przez 12zbyszko
Nie skończona myśl
Opublikowano

No fakt nie napisałeś ale ze Tusk oszukał już tak. Skoro tak i piszesz to co poniżej,   to nasuwaja sie 2 pytania na które  niezdołałeś odpowiedzieć

3 godziny temu, 12zbyszko napisał:

A co do OFE to pewnie Morawiecki w tym temacie lepiej się zna niż Tusk .  

Zna się lepiej a robi to samo wiec co to za róznica?

2 godziny temu, 12zbyszko napisał:

A co ja siedzę e głowie Morawieckiego . Po prostu mu wierzę . Tusk już nie raz oszukał tak jak Trzaskowski . Pożyjemy zobaczymy .

Robia to samo i jednemu wierzysz a drugi jest oszustem?  A może Morawiecki tez jest oszustem takim jak Tusk a ty mu wierzysz bezmyslnie? A może , o zgrozo, Tusk robił słusznie ?

Jacuś , nie mam ziemi która 80 lat temu była przodków ale w zawieruchach wojennych a potem kolektywizacji i prywatyzacji w latach 90 tych sporo sie namieszało. U nas nie jest tak jak w Anglii gdzie stabilny kraj i majątki od pokoleń. Jestem osobiście przekonany do inwestycji w ziemie bo nikt jej w nocy nie ukradnie, ziemia nie może zbankrutować jak jakiś fundusz i nigdy na inwestycji w ziemie nie straciłem. No i ziemi na swiecie na pewno wiecej nie będzie.

Opublikowano

O Tusku myślałem w innej kwestii . Ziemia nie może zbankrutować tylko jej właściciel a to jednoznaczne . Ziemia już jest tak droga że zastanowił bym się . U nas za 3 ha czwartej klasy chce 100 tyś i nikt się nie bije . Do tej pory ceny ziemi rosły . Czy to dobry interes będzie zależało czy nadal będą tacy że kupią nawet kosztem rodziny . 

Opublikowano

ziemi juz nie produkuja-tylko zywnosc produkuja w fabrykach😛, wydaje mi sie ze za 30-40 lat wiekszosc ziemi juz nie bedzie potrzebna-lub co bardziej prawdopodobne nie bedzie sie nadawala do produkcji zywnosci, niedlugo[10 lat to jak mgnienie oka]  sztuczne mieso bedzie w cenie prawdziwego. mnie w tamtym roku ktos zebral pare kubikow wierzchnicy z pola😏-nikt nikogo nie widzial

u mnie ziemia w wiekszosci II-III ,nawet IV klasa to ciezkie ily na ktorych prawie zawsze cos urosnie i nikt nie sprzedaje ani nie kupuje ziemi rolnej, pod zwirownie po 70 tys kupowali i polakomili sie tylko tacy co z rolnictwem nie maja nic wspolnego od pokolen,

https://kultura.onet.pl/muzyka/wiadomosci/prezes-tvp-pozywa-krzysztofa-skibe-za-slowa-ze-telewizja-publiczna-szczula-na/fm2fb9j?utm_source=detal&utm_medium=synergy&utm_campaign=allonet_detal_popularne

Opublikowano

Żeś sie science fiction naogladał. A z czego komponenty do tej żywności wytwarzanej w fabrykach będą brać?

Zbychu, moze i w innej kwestii ale nadal nie moge sie dowiedzieć czy Tusk i Morawiecki robił/robi dobrze czy obaj robili źle.?

Co się dzieje z Romanem? Dostał bana za wybitną osobowośc czy świetuje że na pierwsze pińcet dostanie?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v