Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

z tego artykułu wynikia  to co inni uzytkownicy pisali na temat NATO , chociazby nie  wiem ile na zbrojenie bysmy jak Polska wydali to i tak z rosją przegramy .wiele razy samoloty rosyjskie balansowały na granicy swojej strefy powietrznej bez konsekwencji ze strony Nato  ,ostatnio chwalą sie chyba su 57 z uzbrojeniem nowoczesnym , tylko czy jest mozliwosc potwierdzenia tego uzbrojenia czy jest tak jak podają rosjanie ? W razie ataku celem polskich sił obronnych jest jak najdłuzsze przetrzymanie wrogich sił przy granicy , tylko raz w histori polskie wojska zawitały do moskwy ale to i tak na chwile . Pytanie czy jak by wojska rosyjskie weszły do panstw nadbałtyckich wysłali byśmy naszych zołnierzy do walki bez wsparcia NATO raczej nie .

Opublikowano

Granica jest naga więc kogo i czym chcesz zatrzymać ?  Cały czas wciskasz  swoje zdanie i mało ma to oparcia w realiach. Prezentujesz przestarzały pogląd  i sięgasz do historii sprzed 100 lat .  

Czyli co, skupiamy się na tym ze garstka amerykanów odstraszy i w razie co nas obroni ? A między czasie kupujemy rekordowe ilości węgla żeby Rosja miała za co się zbroić jak mawiał niejaki Błaszczak ? 

Opublikowano (edytowane)

a jak według ciebie ogarek powinny wyglądac granice polski ? wszystkie wojska na granicy w zbudowanych wierzyczkach  . daj spokój , wróg nie pojawi sie znikąd ale tez i rosjanom zajmie 24 godziny przerzucić swoje oddziały , chyba ze zielone ludziki , ale bez  zdrajców ze strony ukrainskich wojskowych krymu by tak szybko nieprzejeli   trzeba najpierw wroga rozpoznać  i go wyeliminować ,bez pomocy miejscowych ludziki zielone nie mają szans . 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

No patrz.... sam stawiasz tezę i ją obalasz , dyskutujesz właściwie  sam ze sobą bo żadnych argumentów i faktów nie widzisz tylko te wygodne - zmyślone , zasłyszane i nie mające nic wspólnego z faktami .

Granica jest naga ,sprzętu za wiele nie mamy bo właściwie niczego pis nie kupuje , doświadczonych oficerów wywalono i co ? Jaka strategia ? w ramach NATO prawie żadnej współpracy . 

Teraz pytanie ile amerykanie potrzebują czasu aby  przerzucić swoje wojska i gdzie w Europie je mają ? Ano nigdzie i zajmie im to kilkadziesiąt dni .Jakie terytorium możemy skutecznie bronic i przez ile dni  i co właściwe gwarantuje ta garstka amerykanów która nas słono kosztuje ? .Co nie ma u nas kogo szkolić  ? Nie lepiej modernizować swoją armię  i współpracować z najbliższymi sojusznikami ?

Opublikowano

Niestety ta opcja u obecnie rządzących jest wyłączona. A ja zadam jeszcze inne pytanie. Dlaczego tak bardzo zależy nam na tym, aby nie mieć dobrych stosunków z sąsiadami a szczególnie właśnie z Rosją? 

Obecnie jest okazja podpiąć się pod prace nad europejskim myśliwcem 5 generacji. Ale chyba naszym za bardzo na tym nie zależy. 

Walka z "zielonymi ludzikami" siłami np WOT ( a tak im wytłumaczono to co mają robić) to czysta rzeź. Do tego nadaje się ewentualnie Lubliniec, Hrubieszów, albo Kraków. 
Tam już nie ma przeproś.

Opublikowano (edytowane)

To chyba Ulman wcześniej słusznie zapytał - "po co Rosja miała by atakować Polskę w obecnej sytuacji?"
Zbędny kłopot nawet gdyby była pewna łatwego podboju to co zyska jeśli nie zamierza wszczynać awantury na większą skalę?
Kiedy Rosja może cele w Polsce zaatakować i dlaczego? Pomyślał to który tam na górze?  (nie o górę tego forum mi chodzi :) )
Co zrobić aby nie budować głównego poligonu potencjalnej trzeciej wojny światowej z terytorium własnego kraju?
Trudne? a tak trudne i na pewno nie polega to na stawaniu zbyt zdecydowanym po którejkolwiek ze stron.

Pisząc za siebie to ja z jednakowym powodzeniem dogadam się z Rosjaninem jak z Niemcem zwłaszcza że jeszcze pamiętam ruski alfabet.
Tylko kiedy z kim mi potrzebniejsze jeśli ;
a. jestem najemnym robotnikiem
b. jestem potencjalnym inwestorem
...... nie mam czasu więcej pisać

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Wiele opcji zostało wyłączonych tylko dlatego ze poprzednicy tak robili,  bo innego sensownego powodu nie widać . 

Opublikowano (edytowane)
29 minut temu, mirro napisał:

Niestety ta opcja u obecnie rządzących jest wyłączona. A ja zadam jeszcze inne pytanie. Dlaczego tak bardzo zależy nam na tym, aby nie mieć dobrych stosunków z sąsiadami a szczególnie właśnie z Rosją? 

Obecnie jest okazja podpiąć się pod prace nad europejskim myśliwcem 5 generacji. Ale chyba naszym za bardzo na tym nie zależy. 

Walka z "zielonymi ludzikami" siłami np WOT ( a tak im wytłumaczono to co mają robić) to czysta rzeź. Do tego nadaje się ewentualnie Lubliniec, Hrubieszów, albo Kraków. 
Tam już nie ma przeproś.

napisałem rozpoznanie wroga i eliminacja ,chodzi o zielonych ludzików zadnych zabaw w podchody , rozpoznanie eliminacja , tylko WOT musi rozpoznac a eliminacja  nie jest az taka trudna sama w sobie gdy starczy odwagi .  ale zamiast agresji rosjan mozna zając sie tez upadkiem wielkiego meteorytu  tez abstrakcja , i wielu uzytkowników również napisało ze interwencja rosjan jest małoprawdopodobna . ale szansa zawsze jest .  dopóki nie oddadza wraku samolotu już nawet symbolicznie to nie ma co mówić o polepszeniu stosunków .

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

krakow bedzie walczyl ??? chopie mysmy ostatnio walczyli przy szwedzkim potopie-czyli w 1654 r-  wtedy stwierdzilismy ze nie warto, lepiej poczekac, niech sie inni naparzaja............

Opublikowano
1 godzinę temu, jarecki napisał:

napisałem rozpoznanie wroga i eliminacja ,chodzi o zielonych ludzików zadnych zabaw w podchody , rozpoznanie eliminacja , tylko WOT musi rozpoznac a eliminacja  nie jest az taka trudna sama w sobie gdy starczy odwagi .  ale zamiast agresji rosjan mozna zając sie tez upadkiem wielkiego meteorytu  tez abstrakcja , i wielu uzytkowników również napisało ze interwencja rosjan jest małoprawdopodobna . ale szansa zawsze jest .  dopóki nie oddadza wraku samolotu już nawet symbolicznie to nie ma co mówić o polepszeniu stosunków .

Wbrew temu co piszesz eliminacja to największy problem. WOT może ewentualnie obstawić jakiś szerszy teren z założeniem że przez pomyłkę nie wytłucze własnych wojsk czyszczących ten teren. Dylematy typu zaorać artylerią czy wpuścić piechotę maja tu dużo większy wymiar, a i decyzje mogą Cie zaprowadzić przed oblicze sądu, no chyba że zaprowadzą Cię wcześniej przed oblicze Najwyższego.

Opublikowano

Co za pusty łeb trzeba mieć żeby robić takie wrzutki ? Jaki ta pani  ma związek z obecną sytuacja polityczną ? 

Opublikowano

Jeden głupek coś wrzuca albo pisze a reszta bandy lajkuje .Ale dobrane towarzystwo wzajemnej adoracji niedouków .

Opublikowano

To jakiś plotek kotek - ot kto wie czy to nie  kiszka .

Opublikowano (edytowane)

Szambo toto może i jest i eksponowanie brudów świetnie działa na prymitywne umyły i tutaj niestety mają związek z polityką podobne wrzutki i zagrywki bo bywają skuteczne politycznie.
Wszystkie chwyty dozwolone?
Gdzie jak gdzie ale w polityce na pewno.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

,dysydent  ,obecnie mecenas Kalisz jest osobą nie związaną politycznie , ale jak sie zarzuca komuś łamanie prawa ,to wypadałoby być samemu czystym , wczoraj napisałes ze nie powinno sie potepiać osoby za wystepki najblizszej rodziny ,w pewnych kregach najblizsza rodzina powinna zachowywać sie przynajmiej ,, przyzwoicie '' mecenasa kalisza to nie dotyczy bo on nie jest czynnym politykiem ale w kilku demonstracjach brał udział ,chyba halicki z PO miał jego syn przygode miał , zarówno politycy ,sedziowie i pewno jeszcze kilka zawodów powinno sie obracać w kregach osób którym nikt nic nie może zarzucić . ostatnie wystepy wnuczka Wałesy tez mają sporo do życzenia , osoby medialne  zarówno aktorzy jak i reszta celebrytów jest oceniana tez na podstawie osób którymi sie otacza 

Edytowane przez jarecki
  • Like 2
Opublikowano (edytowane)

W zupełności się zgadzam i jednocześnie sam nikogo po rodzinie nie oceniam ale tylko po rodzinie bo np partia polityczna to juz nie rodzina czy kumple z którymi się bankomaty wysadza ... i po takim "otoczeniu" to jak najbardziej :)

Przewrotnie to i nawet napiszę dla akademickiego przykładu
Bidny chłopina ten Kalisz mecenas , nie dość że mu politycznie spadło to jeszcze ma z żoną problemy.. a jednak porządny bo nie rzucił ..

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, WawrzyniecPruski napisał:

Eetam .To '' nagonka polityczna '' i "politycznie motywowane, niesłuszne działania PiSowskiej prokuratury"

A POza tym Kaliszowa na pewno padła ofiarą inspirowanej  politycznie faszystowskiej mowy nienawiści .

Mała demonstracja KODu i interwencja UE załatwi sprawę . 

A i przydał by się jeszcze Bolek w koszulce OTUA ;).

D0fl4o1X4AIe6Ol.jpg

Edytowane przez dddddddddddddddddd
  • Like 2
  • Thanks 1
  • Haha 3
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v