Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przecież Ci biedni żołnierze co tu będą stacjonować nie uzyskają 14 dniowego zaplecza. Tyle na moje oko zajmie opowiadanie farmazonów na wysokim szczeblu. Jedyne ich wyjście to ewakuacja za drugą linię i funkcja wsparcia - w zasadzie mentalnego. W tym czasie Rosja dojdzie do linii Poznania lub zajmie większość kraju z kierunku północ. Mobilizacja zadziała od 6 dnia. Taka jest prawda. Obecna lokacja pozbawi Wojsko lepszego sprzętu. Okupanci niczego nie wskórają oprócz relacji z linii. Ale tak naprawdę to jedyna sensowna groźba z tamtego kierunku to pominięcie Polski w dostawach CH4 z jednoczesnym wykupem C2H5OH.

Opublikowano
12 minut temu, Agrest napisał:

Wczoraj chyba rozpoczęliśmy manewry wojskowe czyli wożenie czołgów z punktu A do punktu B. DK79 wieźli kilka sztuk w kierunku Warszawy.  Którą trasę w Zwoleniu wybrali nie wiem.

Czołgi czy moździerze na gąsienicach "RaK". Te drugie to pewnie ze Stalowej Woli.

Opublikowano

A tak z drugiej strony kogo znowu ta Rosja tak napada? 

Podobno koszt tego fortu był wyceniany na ok 2 mld dolarów i jeszcze pewnie jakiś haracz za ochronę. Ile można by za to kupić uzbrojenia? 

• Like 1
Opublikowano
16 minut temu, DTaras napisał:

Przecież Ci biedni żołnierze co tu będą stacjonować nie uzyskają 14 dniowego zaplecza. Tyle na moje oko zajmie opowiadanie farmazonów na wysokim szczeblu. Jedyne ich wyjście to ewakuacja za drugą linię i funkcja wsparcia - w zasadzie mentalnego. W tym czasie Rosja dojdzie do linii Poznania lub zajmie większość kraju z kierunku północ. Mobilizacja zadziała od 6 dnia. Taka jest prawda. Obecna lokacja pozbawi Wojsko lepszego sprzętu. Okupanci niczego nie wskórają oprócz relacji z linii. Ale tak naprawdę to jedyna sensowna groźba z tamtego kierunku to pominięcie Polski w dostawach CH4 z jednoczesnym wykupem C2H5OH.

Nasi tak są osrani tym zagrożeniem ze strony Rosji że biegaja tylko w kółko drąc gęby w niebogłosy. Nie starcza czasu na jakieś opamiętanie i analizę. A tu jeszcze wybory za pasem, Ktoś powinien stanąć i dla otrzeźwienia przyłoić im z plaskacza. Myślałem że tak zadziała ten ostatni cyrk z Izraelem, ale widać plaskacz był za słaby.

Opublikowano

u mie dk 50 co tydzien jak nie czołgi  na lawetach jadą to coś innego  , ostatnio jechały rosomaki i to z 70 km. na h i to nawet bez pilota z żandarmeri  6 szt  . być moze agresja rosjan słuzy do wydania 2% pkb na obronnosc ,puki co  nikt chyba w agresje na polskie nie wieży , aczkolwiek i kraje skandynawskie zmieniły swoje podejscie co do działań rosjan .

Opublikowano

Jak USA nam nie pomoże i ogarek mnie straszy to chyba posłucham Kopacz i pójdę na zbierać kamieni .🤣🤣🤣🤣 .

Mądry człowiek może nie wywoła wojny . Hitler był madry ? Na wszystko trzeba być przygotowanym  .

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

A co  ja rozkład jazdy dla Rosomaków układam.:D Też tamtędy niedawno przejeżdżałem do Zambrowa. Ładna okolica. Tamtędy to kiedyś i na Orzysz się jeździło. 

A tu masz historię odwołania manewrów. Tak jak myślałem. Ale jak już Kim zaczyna kręcić Trumpem ,,,,,,,,
https://wiadomosci.onet.pl/swiat/usa-i-korea-poludniowa-wstrzymuja-wspolne-manewry-wojskowe/2jbbsqj

Edytowane przez mirro
Opublikowano
11 minut temu, 12zbyszko napisał:

Jak USA nam nie pomoże i ogarek mnie straszy to chyba posłucham Kopacz i pójdę na zbierać kamieni .🤣🤣🤣🤣 .

Mądry człowiek może nie wywoła wojny . Hitler był madry ? Na wszystko trzeba być przygotowanym  .

Nawet jakby Ruski bron zgubił to byś nie umiał jej użyć więc jak najbardziej kamienie zostały dla takich kozaków .Amerykanie nie są po to żeby   pomagać tylko robić interes , a ty taki'' madry ''ze nie kapujesz tego.  

Opublikowano

Przecież doduś jeszcze 2 mld oferował   to co się dziwisz ? Dobrze płaca to okupują .

Opublikowano

Wszystko dobże tylko skąd mają te mld . Jak opozycja zobaczyła pieniądze to zaraz powiedziała ,że zostawiła gospodarkę w bardzo dobrej kondycji . To nawet Rostowski tego nie wiedział że ma pieniądze na 500 +.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, ogarek napisał:

Nawet jakby Ruski bron zgubił to byś nie umiał jej użyć więc jak najbardziej kamienie zostały dla takich kozaków .Amerykanie nie są po to żeby   pomagać tylko robić interes , a ty taki'' madry ''ze nie kapujesz tego.  

po pierwsze to trudno oszacować co ma rosja , wiadomo ma głowice nuklearne a pozatym ani w gruzji , ani na ukrainie jakiejs wyrafinowanej broni nie zaprezentowała , napewno ma żołnierzy którzy na rozkaz zrobią wiele . natomiast co do wojsk usa one mają przede wszystkim odstraszać swoją obecnoscia a interesy robią w polsce od dawna nawet amerykanskie firmy zatrudniają w polsce ćwierć milona pracowników , a wrazie agresji w pierwszej kolejnosci sa POLSCY  żołnierze . A i  w syri  ruscy jak narazie z broni nowoczesnej nic niezaprezentowali  , a z  resztą u ruskich z ich broni pewno połowa z tego co są dumni nie zadziała                  jak narazie i turcy i izrael w ubiegłym roku zestrzelili im po samolocie .

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

To nawet gorzej, że takiej nie mają. Bombowce USA potrafią wrzucić bombę przez komin która zniszczy tylko wnętrze kompletnego celu, a co zrobią Ruskie to widać najlepiej po Aleppo. Bo samą siłę militarną to mają wysterczającą aby zadziałać gdzie chcą.  

Opublikowano
10 godzin temu, 12zbyszko napisał:

To Rostowski tego nie wiedział .

Wiedzial wiedział tylko chciał zostawić dla swoich 🤣 co do wyborów w Gdańsku to chyba PO wygrało ale pewności nie ma 🤔

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v