Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

No Panowie szykuje się dym po nowym roku. 
"Francuski koncern Airbus Helicopters poinformował polskie władze, że sprawę zakończenia postępowania na śmigłowce wielozadaniowe kieruje do trybunału arbitrażowego.
Pismo od Francuzów trafiło m.in. do Ministerstwa Obrony Narodowej, Kancelarii Prezesa Rady Ministrów i też  - najprawdopodobniej - Ministerstwa Rozwoju jeszcze przed świętami. Jest ono dosyć ogólne, ale wymowa jest jasna: kwestię niepodpisania umowy na dostawę śmigłowców Caracal Airbus Helicopters chce oddać do arbitrażu międzynarodowego."
http://wiadomosci.dziennik.pl/polityka/artykuly/565597,francuzi-pozwa-polske-za-caracale-news-dgp.html
I teraz Antoni swoim działaniem zapędził się w kozi róg. Jeszce zanim został ministrem biegał i wrzeszczał że na te śmigłowce nie pozwoli. Francuzi doskonale wiedzą że nikt, oprócz nich nie dostarczy nam okrętów podwodnych z pociskami manewrującymi. Nikt też nie dostarczy w pełni zintegrowanych okrętów z tymi pociskami bez ograniczeń użycia. Więc cisną Antoniego. No i gdzie jest Kownacki ze swoimi widelcami? Mówiłem że to głąb? 

Edytowane przez mirro
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Nie, ale niejaki Berczyński i mocodawcy mogą zostać wezwani do pokrycia odszkodowania jeśli takie zostanie przyznane koncernowi. A zapłacimy i tak my.

Edytowane przez mirro
Opublikowano

No Chorwacja to nie byle co. Ludność na poziomie 10% naszej. Kraj uzależniony od imigrantów i turystyki. Czego turysta nie przywiezie to nie ma.  Obrońcy nam się widzę trafiają co raz lepsi i jeszcze jak sąsiad im wytłumaczy że trochę się wygłupiają to zmieniają zdanie. 

Opublikowano

Czyli mały nie ma prawa do swego zdania, a jak je ma to i tak zmieni pod naciskiem?

Opublikowano
1 godzinę temu, Ulman napisał:

Nieraz się ciskałeś że normy to ściema, wymysł biurokratów naszych czy UE a ostatnio coś tam o zwierzetach chronionych i bezsensownych regulacjach. Jakoś jednak dziwnym trafem PISowskie rozporządzenia które narzucaja ci konieczność wydania 2x tyle za coś co da taki sam efekt ci nie przeszkadzają. Fakt że nie możesz nabyć tańszego rozwiązania bo się rzadowi tak zachciało, za innych rządów byłby dla ciebie głupotą, skandalem, ograniczeniem wolności i winą Tuska a tutaj cichutko, z aprobatą uznajesz to za normalne i słuszne. :D

Wydaje mi się że niedawno pisałeś że traktory tak strasznie podrożały swojego czasu bo UE jakieś głupie normy wprowadziła. Jak znajde chwilę to poszukam czy miałeś takie wynurzenia.

Jak to punkt siedzenia zmienia punkt widzenia:/:SO.o

Nie trudno nam domyślić się, że swoją zajadłością walnie przyczynił byś się do opakowania Polsce narracji lewicowo-liberalnej.Dzieki Tobie mielibyśmy juz tysiące imigrantów,ktorzy wzbudziły by uzasadniony niepokój w społeczeństwie,przez Twoją decyzję? Polki byłyby gwałcone i molestowanie .Uważasz że wiesz lepiej co jest dobre dla Polski? Rozejrzyj się po Europie,wystaw czubek nosa poza media głównego nurtu,które chłoniesz jak papka każdego dnia,ktore ideologicznie związane są z jedynie słuszną narracja,ukrywają one fakty o których nie masz bladego pojęcia.Wystaw czubek nosa, a czarno na białym dowiesz się że doprowadzenie ideologii o której tu mowa do władzy to będzie cios w nas wszystkich

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Rozsądny mały wie że w pewnych sytuacjach staje się języczkiem uwagi. Zgarnie pulę na której mu zależy i dalej będzie przyglądał się większy okładającym się między sobą. A kiedy pojawi się kolejna okazja powtórzy manewr. Mały ma prawo do swojego zdania i w imię swoich interesów ma prawo również się z nim nie zgadzać. Mało stabilny sojusznik.
file.php?id=356

Edytowane przez mirro
  • Like 1
Opublikowano
13 godzin temu, Ulman napisał:

To garażowiec nie może spróbować uzyskać certyfikat?  Czy mała czy duża firma może procedować tak samo

to dla mnie pytanie sam zapytaj .. to zależy czy jest linia produkcyjna czy z każdym spawem wychodzi inny piec 

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, Ulman napisał:

Założę  sie że jakby nakupili taniego gazu i stałby się bardziej popularny w użyciu to byś pisał że to dywersja bo ogranicza się w ten sposób wydobycie i zużycie naszego patriotycznego węgla. Oczywiście wszelkie problemy finansowe kopalni i zwolnienia górników to byłaby wina Tuska

widzisz jak z ciebie inteligent przecież  przecież zapotrzebowanie na wegiel w gospodarstwach to 2 %  no ale twoje maszyny w gospodarstwie łącznie z autem i domem to w hucie na węglu ty to zawsze taki ograniczony jak ewa taczer wegiel nie  ... po co Niemcy biorą 80% węgla by ogrzać się w domu ?xD a i zapomniałem klikasz dzięki mnie ....xD

twój Tusiu to historia B|

Edytowane przez Roman176
Opublikowano

z dzisiejszej kroniki krakowskiej- powiat krakowski co prawda, ale to czesc zza kordonu czyli bliski wam mentalnie priwislanski kraj

https://krakow.tvp.pl/35405505/spor-wokol-budynku-socjalnego-w-slomnikach.

smog to jest piekna rzecz- u nas w gminie w paru miejsca sa czujniki -wyniki sa dostepne on-line ,az zagladne z ciekawosci jak teraz jest-pm 2,5-400 % normy, pm-10- 300% 9_9

w swiateczny wtorek elektrownie wiatrowa zaspokajaly 40 % zapotrzebowania na prad a weglowe chodzily na 10 % mocy, wiem to swieta i wichury ale i tak wegiel niedlugo-do 20 lat -sie skonczy i wtedy bedzie maly problem. zreszta wystarczy susza i ciepla woda w rzekach i juz 20 stopien zasilania.

sprawdzile marklowice -kurcze lepiej niz u nas

https://map.airly.eu/pl/#latitude=50.03255&longitude=18.50678&id=872

Opublikowano

i widzisz jacuś u nas wszystko na wegiel u was większość domków z chromowym kominkiem czyli gaz  a najgorsze powietrze podobno stoi za tym mistal ?? gdy coś tam nakryli to powiedział ze była awaria a jeszcze jedno pytanko u ciebie też gazu brakło w tym roku jak były te mrozy ?? za duże zapotrzebowanie i instalacja siadła ...

Opublikowano
44 minuty temu, jacus napisał:

w swiateczny wtorek elektrownie wiatrowa zaspokajaly 40 % zapotrzebowania na prad a weglowe chodzily na 10 % mocy, wiem to swieta i wichury ale i tak wegiel niedlugo-do 20 lat -sie skonczy i wtedy bedzie maly problem. zreszta wystarczy susza i ciepla woda w rzekach i juz 20 stopien zasilania.

Chyba 40% własnego zapotrzebowania, bo na pewno nie Polski. Minimum zapotrzebowania we wtorek wyniosło niecałe 13 GW. Elektrownie wiatrowe to 0,3 GW. 10% wszystkich elektrowni cieplnych to ok. 3 GW. A reszta skąd? Cud Bożonarodzeniowy? 

Opublikowano
4 godziny temu, marekfarmer napisał:

Tak  zgadza  się  Pisałem że  UE  wymyśliła  dziwne normy  Emisji  Spalin  dla  Ciągników  czy samochodów  Elektrowni  przez to  płacimy  droższy prąd  nawozy   itd.

Ja  nigdzie nie napisałem że  pochwalam te normy emisji spalin  w kotłach 

Tylko że  można kupić  taniej jak 10 tyś  kocioł wedle tych nowych norm

I gdybyś  nie wiedział  to  te kotły  5 generacji  to  także wymysł  UE  Polski Rząd tylko to wdraża

Czyli że rząd nie może nic zrobić jak UE nakaże?O.o Przecież nie damy sobie nic narzucać bo jesteśmy suwerenni.

Jakoś się nie oburzasz tylko z pokorą akceptujesz nowe normy mimo że zapłacisz 2x tyle. Nie ma to jak się usprawiedliwiać

2 godziny temu, Agrest napisał:

Czyli mały nie ma prawa do swego zdania, a jak je ma to i tak zmieni pod naciskiem?

Mały może mieć swoje zdanie ale duży zawsze może więcej i tak jest od zawsze dlatego demokracja to nienormalny ustrój w którym dziad i debil ma taki sam głos jak normalny inteligentny człowiek. 

2 godziny temu, Alamo napisał:

Nie trudno nam domyślić się, że swoją zajadłością walnie przyczynił byś się do opakowania Polsce narracji lewicowo-liberalnej.Dzieki Tobie mielibyśmy juz tysiące imigrantów,ktorzy wzbudziły by uzasadniony niepokój w społeczeństwie,przez Twoją decyzję? Polki byłyby gwałcone i molestowanie .Uważasz że wiesz lepiej co jest dobre dla Polski? Rozejrzyj się po Europie,wystaw czubek nosa poza media głównego nurtu,które chłoniesz jak papka każdego dnia,ktore ideologicznie związane są z jedynie słuszną narracja,ukrywają one fakty o których nie masz bladego pojęcia.Wystaw czubek nosa, a czarno na białym dowiesz się że doprowadzenie ideologii o której tu mowa do władzy to będzie cios w nas wszystkich

Tobie nawet piece 5 klasy kojarzą się z liberałami, imigrantami i gwałtami. Może to przez pogrzebaczO.o:DxD

48 minut temu, Roman176 napisał:

widzisz jak z ciebie inteligent przecież  przecież zapotrzebowanie na wegiel w gospodarstwach to 2 %  no ale twoje maszyny w gospodarstwie łącznie z autem i domem to w hucie na węglu ty to zawsze taki ograniczony jak ewa taczer wegiel nie  ... po co Niemcy biorą 80% węgla by ogrzać się w domu ?xD a i zapomniałem klikasz dzięki mnie ....xD

twój Tusiu to historia B|

Zużycie węgla kamiennego wyniosło w 2015 roku 72,3 mln ton (bez zużycia na ogrzewania w podmiotach zaliczanych do sekcji D). 59% zużycia przypadło na sektor energii, a blisko 25% na przemysł i budownictwo. Znaczącym konsumentem węgla są także gospodarstwa domowe (13%). 

To ze strony GUS. Pomyliłeś się jak zwykle . Tym razem 6cio krotnie:o

Dzięki tobie? Buuucchhhaaaachaaaa! Jak cie wtrzucą to następnego Romanka wezmą do fedrowania. Może napisz co ja jeszcze tobie zawdzięczam

Daj jakieś konkretne dane na temat tych 80% węgla na ogrzewanie w Niemczech. Tylko nie pisz że tak ci wujek z Niemiec powiedział

Kto to ewa taczer:/:SO.o

Gość marekfarmer
Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, mirro napisał:

No Panowie szykuje się dym po nowym roku. 
"Francuski koncern Airbus Helicopters poinformował polskie władze, że sprawę zakończenia postępowania na śmigłowce wielozadaniowe kieruje do trybunału arbitrażowego.
Pismo od Francuzów trafiło m.in. do Ministerstwa Obrony Narodowej, Kancelarii Prezesa Rady Ministrów i też  - najprawdopodobniej - Ministerstwa Rozwoju jeszcze przed świętami. Jest ono dosyć ogólne, ale wymowa jest jasna: kwestię niepodpisania umowy na dostawę śmigłowców Caracal Airbus Helicopters chce oddać do arbitrażu międzynarodowego."
http://wiadomosci.dziennik.pl/polityka/artykuly/565597,francuzi-pozwa-polske-za-caracale-news-dgp.html
I teraz Antoni swoim działaniem zapędził się w kozi róg. Jeszce zanim został ministrem biegał i wrzeszczał że na te śmigłowce nie pozwoli. Francuzi doskonale wiedzą że nikt, oprócz nich nie dostarczy nam okrętów podwodnych z pociskami manewrującymi. Nikt też nie dostarczy w pełni zintegrowanych okrętów z tymi pociskami bez ograniczeń użycia. Więc cisną Antoniego. No i gdzie jest Kownacki ze swoimi widelcami? Mówiłem że to głąb? 

Czyli pewnie  duże  ,,wziątka,, poszły

https://wpolityce.pl/polityka/374113-petru-przypomina-lubnauer-to-ja-zakladalem-nowoczesna-jestem-wierny-ideom-stworzonym-na-kongresie-zalozycielskim-nowoczesnej

Edytowane przez marekfarmer
Opublikowano (edytowane)

Jak sie chciało uczyć ich jedzenia widelcem to teraz oni nas szybko nauczą odpowiedzialnych zachowań biznesowych

Coś się ostatnio dziwiłem co taka ruchawka w MON. A to karabinki z Radomia a to jakieś pływające cuda , a to transportery czy chwalenie się że wydadzą wszystkie pieniądze ze swojego budzetu. Jeśli pismo od francuzów było w MON przed świętami to by się zgadzało - propaganda sukcesu przed ogłoszeniem wtopy. Inny wymiar sytuacji jest taki że  zwiększyły się nieznacznie szanse na wyrzucenie schizofrenika mitomana z MON. 

Antek robił pod górę PADowi gdy ten chciał samolot na wylot do Kuwejtu https://wiadomosci.wp.pl/macierewicz-chcial-zablokowac-wylot-prezydenta-dudy-kulisy-konfliktu-o-samolot-6203616967747713a

Edytowane przez Ulman
Opublikowano

Tu nie chodzi o wziątki. Problemem jest brak jakiejkolwiek dalekowzroczności w prowadzonych działaniach. Sam Antonii dostarczył paliwa i konkretnych argumentów Airbusowi. 
Kiedyś pisałem że tylko kwestią czasu jest kiedy zostaną użyte. Jeżeli jest to tylko przeciąganie liny w kontekście negocjacji kontraktu na okręty podwodne to pół biedy. Jeżeli natomiast ma to głębszy kontekst i wpisuje się w chęć dokopania nam przez Unię to może być bardzo bolesne. O ile wyroku sądów europejskich mogę być pewien, bo na 100% będzie dla nas niekorzystny, wiadomo lewackie sądy, o tyle wielką niewiadomą jest co będzie później. To później, to w kontekście dzielenia funduszy unijnych. Sama kara dla koncernu to grosze w porównaniu z tym czego możemy nie dostać. 

Opublikowano
Dnia 29.12.2017 o 12:08, marekfarmer napisał:

Dokładnie jak ktoś chce  zwykły  piec  bez  podajnika  bajerów  to zapłąci  dużo  poniżej 10 tyś  jak ktoś  chce   lepszy   lepiej wyposażony   to zapłaci  więcej.

Tak jak z telewizorem  nikt nie kupuje  starej technologii tylko najnowszą

Nie kupisz pieca 5 klasy bez bajerów. Dzisiaj w piecach tej klasy do wyboru masz praktycznie dwa paliwa stałe: ekogroszek i pellet.... Oczywiście możesz kupić najtańszy piec za te 8 tys ale za piec średniej klasy producenta trzeba liczyć koło 10 tys zł, a za taki z górnej półki nawet 14 tys i to przy mocy 20kW.... Teraz idź powiedz jakimś dziadkom mieszkającym u Ciebie na wsi, którym emerytura ledwo starcza na życie, że teraz muszą kupić piec w "nowej technologi" spełniającym normy emisji spalin bo w Krakowie jest smog...

Mi udało się jeszcze kupić piec zasypowy w którym mogę palić czym chcę (drewno, węgiel, miał, koks) i to nie na zasadzie, że kupuję to co chcę i wybrzydzam, tylko musiałem brać to co jeszcze jest w magazynach... Dla mnie to jest chore.

Opublikowano

A daj spokój . Na logikę nie wytłumaczysz

Zaraz ci któryś odpowie że to wszystko jest ok bo tak trzeba a w ogóle to tak kazała UE a co za tym idzie to wina Tuska :/:SO.o

Mirro, ciekawe czy pierwsza wizyta Morawieckiego jako premiera nie była ukierunkowana na łagodzenie bałaganu który Antek wytworzył.  W połowie grudnia tam poleciał i mniej wiecej w tym czasie ponoć Airbus przysłał im "list pochwalny" 

Gość marekfarmer
Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, lukejro napisał:

Nie kupisz pieca 5 klasy bez bajerów. Dzisiaj w piecach tej klasy do wyboru masz praktycznie dwa paliwa stałe: ekogroszek i pellet.... Oczywiście możesz kupić najtańszy piec za te 8 tys ale za piec średniej klasy producenta trzeba liczyć koło 10 tys zł, a za taki z górnej półki nawet 14 tys i to przy mocy 20kW.... Teraz idź powiedz jakimś dziadkom mieszkającym u Ciebie na wsi, którym emerytura ledwo starcza na życie, że teraz muszą kupić piec w "nowej technologi" spełniającym normy emisji spalin bo w Krakowie jest smog...

Mi udało się jeszcze kupić piec zasypowy w którym mogę palić czym chcę (drewno, węgiel, miał, koks) i to nie na zasadzie, że kupuję to co chcę i wybrzydzam, tylko musiałem brać to co jeszcze jest w magazynach... Dla mnie to jest chore.

Jak nie kupisz jak kupisz

Sam Ulman do takowego  link  tutaj wkleił    cofnij się  i  zobaczysz

Chcieliście  UE  to  teraz  macie  takie  wymagania   a od  2020 jeszcze  gorsze  się  szykują  w budownictwie  skończy  się   tanie budowanie domów

Edytowane przez marekfarmer
Opublikowano

Wklejałem jakąś bide " no name"  za prawie 6 tys ale to było 16kw. Stary równie prosty kocioł był za pół ceny Podobno to dobrze i tak ma być. 

Nasz suwerenny rząd nie może się przeciwstawić takim głupim przepisom?

Gość marekfarmer
Opublikowano

Przecież  pisałeś  tak   niedawno  że  trzeba  przestrzegać  tego  co  się  ustalało w UE  to  teraz mają  się  przeciwstawiać  ????

Jak się  przeciwstawiali  nachodźcą  to  byłeś  oburzony ???

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v